14.06.2026 07:10
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Dejan Jankovic
Biohazard
Svakih sedam dana recimo nedjeljom zamjenis 40-50% vode. Tako ja radim, a vjerujem i vecina akvarista Wink

biobiofizicar
KOd hi Tech biljnih akvarijuma sa puno svetla, CO2, intezivnim djubrenjem (recimo po EI metodu) ovo kako je napisao Biohazard je pravilo i potreba. Biljni akvarijumi koji nisu u Hi tech rezimu, a izgledaju dobro, zdravo i stabilno mogu i redje i manje zamene vode.
To bi bilo 30ak% na 7 do 10dana.
Sve ovo zavisi naravno i od kolicine riba, kvaliteta filtracije, kolicine biljaka, zrelosti akvarijuma, podloge i kolicine djubriva koje dodajes.
Kada se akvarijum startuje i ciklira preporucuju se u prvim nedeljama i po 2-3 zamene vode od 25 do 50%, pa se polako proredjuje iz nedelje u nedelju.

Kao primer moji matori stabilni dobro ubiljeni akvarijumi koji su u nekom srednjem do low rezimu svetla, Co2 i djubrenja trpe bez problema i 30% zamene na 15ak dana, a desi mi se da vodu ne zamenim i po mesec dana, pa tada odradim jacu zemenu od 50%.

Najbolje je sebi zadati nedeljnu rutinu i terati...

Dejan Jankovic
Ja sam dokle sam drzao Diskuse menjao vodu svakih sedam dana do 40% i bilo je super . Kod biljne akvaristike bas nemam nikakvog iskustva , sto se tice filtera filtr se nalazi iza celog akvarijuma tako da je stvarno veliki i dobro formiran dve pumpe guraju vodu po 600l na sat . Pocecu sa promenom na 15 dana videcu kako se ponasa .Hvala svima pozzzThumb up

vorens
i ja ti preporucujem sedmicno menjanje vode od 30%-40%,resetovanje parametara zbog prihrane jednom nedeljno je obavezno..

Dejan Jankovic
OK.Hvala , ipak cu na sedam dana da menjam.pozz

Dejan Jankovic
Elektronski Co2 difusor da li neko nesto zna o tome Thinking POMOC imam ponudu da ga kupim za male pare nov je.

Dejan Jankovic
Namontirao sam elektronski CO2 posle kojeg vremena bih trebao da primetim neku razliku na bilkama , rezim rada sam podesio da preko dana kada mi radi svetlo radi i CO2 u momentu kada tajmer gasi svetlo gasi se i CO2Thinking I jos jedno pitanje da li je moguce da plavu neonku koju sam dodao iza haube remeti rast bilja.

biobiofizicar
Plava neonka ne bi trebalo da remeti rast biljaka. Obzirom da je iza zadnjeg stakla eventualno moze da izazove pojavu Zelene tackaste na zadnjem staklu.

Pominjes elektronski CO2 difuzor. Pretpostavljam da si montirao celi sistem CO2 sa elektronskim ventilom. Obicno se podesi da se pali CO2 jedno sat pre paljenja svetla, ali moze i ovako kako si ti namestio.
Promene ces videti na biljkama i u rastu, ali kad kako i koliko zavisi od kolicine CO2 koji upumpavas, kao i ostalih faktora: Stanja biljaka pre, djubrenje, podloga, kolicina svetla...

Nemoj da zuris odmah sa gruvanjem maksimalnog CO2. U toku nedelju dana polako povecavaj koncentraciju CO2 u akvarijumu i daj priliku zivotinjama i biljkama kao i celom akvarijumu da se prilagode. Pratis ponasanje riba, pratis biljke, pratis rast, pratis izgled novih izbojaka, pratis stanje sa algama i ako treba intervenises pojacanjem svetla ili kolicine djubriva u akvarijumu kako bi pratio porast koncentracije CO2.
Uvek je pitanje dokle ici sa povecanjem CO2. Moze se ici i kontrolisati drop checkerom. Ja uvek idem do stanja kada se pojavi perling u akvarijumu u prvih nekoliko sati posle paljenja svetla. To je meni licno znak da sam biljkama napravio dovoljno dobre uslove da lepo fotosintetisu i napreduju.

Dejan Jankovic
CO2 je elektronski sastoi se iz dva dela jedan deo se spusta u vodu i na sebi ima grafitnu plocu i jos nesto oko te ploce drugi deo sse nalazi van vode i na sebi ima potenciometar sa regulacion od 1 do 10 ja sam ga trenutno podesio na 5 tako da vidi da iz te ploce izlaze mikronski mehurici CO2 .To sam video kod drugara u akvarijumu i funkcionise , kako ce se pokazati kod mene s obzirom da je moj alvarijum 480 litara a njegov je manji , verovatno ce vreme pokazati svoje , verovtno bih trebao nabaviti drop checer da kontrolisem CO2 .Neznam kakav je efekat kada je mala koncetracija CO2.

biobiofizicar
A pa to je CO2 sa elektrodom...
Nisam se do sada sretao sa ovim sistemom, samo sam svojevremeno citao o njemu.
Ono sto je sigurno je da elektrodu povremeno treba menjati. Raspitaj se za rok trajanja elektrode i gde nabaviti zamensku.
Rok trajanja naravno zavisi od jacine struje.
Sto se tice koliko CO2 pustiti u akvarijum probaj da postepeno pojacavas do perlinga Ako ti je slabo kretanje vode u akvarijumu i vecina mehurica direktno sa ploce ide gore na povrsinu, probaj da usmeris kretanje vode da CO2 ostane u vodi i razidje se po akvarijumu.
Izvestavaj kako sljaka ovaj sistem. Bas me interesuje.

Sto se tice male koncentracije CO2 u vodi - ja je licno volim - mnogo vise nego bildovanje akvarijuma sa puno CO2 na granici ubistvenosti za ribe. Stalnost koncentracije je bitna i tome prilagodis kolicinu djubriva i jacinu svetla i fotoperiod.
Ja recimo dodajem CO2 kontinuirano iz boce tako da bar 50% vremena pod svetlom ima nekog perlinga i da imam zdrav rast biljaka. Uopste ne forsiram previse (bar tako mislim) obzirom da mi boca od 5kg traje i preko 4 meseca na 240lit aq.

Dejan Jankovic
ok hvala na savetima javljam kakva je situacija posle nekog vremena postavicu jednu sliku za par dana pa cu cekati neko vreme pa cu postaviti novu sliku i videcemo da li postoji neka razlika. pozz

Dejan Jankovic
Veoma sam ponosan sto je moj akvarijum izabran za akvarijum meseca. To me zaista dodatno motivise. Takodje se zahvaljujem svima na nesebicnim savetima i sugestijama, a uskoro cu izbaciti jos par novih zanimljivih slika. Veliki pozdrav Rofl

Dejan Jankovic
http://www.youtub...q4wr7iwfy0

Vredi pogledati Wink

Dejan Jankovic
pozdrav svima , evo novih slika posle dodavanja elektronskog CO2 ...
Dejan Jankovic attached the following image:
gja_2829.jpg

Dejan Jankovic
ubacio sam malo kozica , ne znam kako se osecaju u akvarijumu od 500 litara evo jedne procenite sami ...
gja_2833.jpg

Dejan Jankovic
Predhodne slike su slikane kao detalji a sada slika kompletnog akvarijuma posle 40 dana sa sitnim promenama .
gja_2820.jpg

sake30
I eto novog naslovnog akvarijuma super svaka čast Cool

biobiofizicar
bio mi je lep i ranije, a i sada je super sa ovim urednim prednjim planom...
Akvarijum stvarno gura odlicno Thumb up

zander
Svaka čast, jako-jako lepo Applause

Dejan Jankovic
pozzz svima , evo jedne nocne fotogrfije
gja_7330.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,512 jedinstvenih poseta