14.06.2026 09:18
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
33 litra, prvi put
isnogood
Nailazili smo na razlicite podatke o velicini Ramireza i minimalnoj litrazi.
Meni licno je ova riba pravi slatkis i stvarno zicka hranu, kao sto se moze procitati po netu, ali sam bio protiv jer mi se cini da je ovih 33L malo. Al` zena zapela, pa zapela i eto ga. Ako ne poraste mnogo dobija drugara.
E sad, kad kazes par mislis na dva komada ili na muzjaka i zenkuč
Znam koje su razlike izmedju muzjaka (vece ledjno peraje, intenzivnije boje) i zenki (roze tiba), ali u akvarijumu u kojem su Ramirezi svi su isti. Kad bi uzimao par voleo bi da budu bata i seka pa da zaista uzivaju.

paleoglodit
Pa to sam mislio. Bolje odmah da je par. Mislim bolje odmah da se navikavaju jedno na drugo.Posle ne znam da li tako moze bez nekog rusvaja. Nisam imao ramove ali ciklidi su to.... uvrnuti... Cek jos neko misljenje.

Jeca
Tesko ce ti biti da provalis razliku izmedju polova prilikom kupovine. Pogotovo kad su mladi tesko se razlikuju. Na boju se nemoj oslanjati, jer cim spustis mrezicu u aq i krenes da ih vijas oni izgube boju. Pokusaj da ih razlikujes na osnovu repnog peraja. Muzjaci uvek imaju duze bocne ivice repnog peraja u odnosu na zenku i zenke su malo zdepastije. Posmatraj ih malo. Vidi kako se ponasaju. Ko koga juri, moguce da su se parovi vec izdvojili pa ih uporedi. Stvarno bi bila steta da dobijes 2 muzjaka. Na tu litrazu bi bilo previse.

Inace lep ti je aq. Odlican pocetak. Verujem da ce jos menjati dosta formu, s obzirom da imas dosta vrsta bilja, bice tu jos puno kombinovanja. Jedino da izvadis microsorum iz podloge i prebacis na panj.

krcko
http://www.akvari...id=23.html

Pogledaj ovaj link , i kao to pomislih odmah , to će biti mali akvarijum za njih . Pozdrav
Edited by krcko on 22.09.2009 14:09

http://www.adsrs.org/
Jeca
Taj prvi link je za altispinozu. Drugi ne mogu da otvorim. Mozda sam se pogresno izrazila, ali repovi su kod muzjaka nekako leprsaviji duzi i lepezastog oblika, dok su kod zenke te bocne ivice nekako pod manjim uglom i kraci su im repovi. I imaju napred vece cuperke na pocetku peraja kod glave. Zbunismo coveka skroz...hehe

Ma gledaj da riba ima sto kraca peraja i neces pogresiti. Smile

krcko
Jeste , ali generalno prvi link moe pomoći kod svih patuljastih .Drugi u jednom postu tačno naglaava razliku među polovima Ramireza . Pozdrav
Hm , u pravu si za drugi link , nije mi jasno to ne otvara Shock
Edited by krcko on 22.09.2009 00:07

Jeca
S duznim postovanjem gos'n krcko ne bih se slozila s' Vama. Za Papiliochromis patuljke jos i nekako, ali kod Apistogramma je razlika potpuno drugacija. Zenke su znatno manje i ruznije od muzjaka i vidi se razlika na prvi pogled bez greske.

Kod africkih patuljaka su ledjna peraja izduzena na gore, kod muzjaka i analne i repne peraje spicaste, uopsteno muzjaci su duzi u odnosu na zenke, dok su kod njih ledjna peraja zaobljena kao i analna i repna.

Kod obe vrste ramova je teze odrediti karakteristike polova, jer na prvi pogled nisu tako uocljive, pogotovo kod mladjih primeraka koji su najcesce u prodaji.

Kod altispinoza je jedini nepogresivi metod razlikovanja repno peraje, koje kod muzjaka ima u sredini udubljenje, a bocni krajevi su duzi u odnosu na sredisnji deo, dok kod zenke je znatno ravnije.

Izvinjavam se na malom offtopicu i vanrednom casu anatomije patuljaka, ali uvek me ponese prica o patuljcima. Sta cu kad ih volem. Ne zamerite mi.

I za kraj evo slicice ociglednog primera razlike izmedju ramova.

http://www.aquaho...mirezi.php

isnogood
Jeco, kad si rekla ovo mislila si na muzjakeč
I imaju napred vece cuperke na pocetku peraja kod glave

Sto se mene tice nije off topic, tice se mojih 33l. Sad sta ce administratori da kazu ne znam.

Drugi link ne radi.. Ko zna zasto.
A prvi link je za bolivijca koji se ipak razlikuje od germana kojeg smo mi usvojili. Osim sto sam citao, na vise mesta, da je zahtevnija riba kada je u pitanju kvalitet vode mislim da smo dosli i do zakljucka da je manja. Tako je i odobreno usvajanje, jer zaista ne zelim da drzim ribicu u prostoru koji nije adekvatan za nju.
Isto kao sto ce mozda Ksifo crew da se vrati kuci da bi Gupi dobila drustvo, tako ce i Ramirez da dobije drustvo ako ne poraste golem.

Ovaj primerak je, rekao bih i po intenzitetu boje, kao i pri "mladolikom" izgledu peraja neki omladinac. Ili omladinkač Znaci pitanje glasi: da li je u 33 litra Ona ili Onč

Inace, nismo preterali u konstataciji da su boje intenzivnije posle par dana kod nasč

isnogood
Gledajuci ovu sliku rekao bih da je momcicč
isnogood attached the following image:
mikrogeophagus_ramirezi_8.jpg

Edited by isnogood on 22.09.2009 01:44

Jeca
I ja bih rekla da je decko.

Kum 1229
Da da to su ti momak i devojka 100%(muzjak je sa leve strane ,a zenka sa desne),super slika. Kod zenki je uvek izrazen taj crveni stomak,a pogotovo za vreme parenja,dok su muzjaci elegantniji kao kod skoro svake vrste.Thumb up

krcko
Obrisao ono u prethodnom postu , pa sada samo citiran ceo post
" Mikrogeophagus (Papilochromis) ramirezi po meni je jedan od najlepsih a ujedno i najcescih patuljastih ciklida koji se mogu naci u nasim trgovinama!
Mikrogeophagus ramirezi potice iz voda Venecuele i Kolumbije tacnije iz sliva reke Orinoko. Odgovara im odlezana crna(tresetasta) voda tvrdoce od 0-8dH, kiselost bi trebalo da se krece od 4.6-6.0pH, i temperature od 28-30c, za mrest kh bi trebalo da je manja od 0,5 ph 5,5 temp. 28c.
Muzijaci ove vrste su obicno krupniji od zenke vise ukraseni dok su im ledjno i analno peraje izduzenije i intezivnijih boja.
Za zivoti im je potreban akvarijum od oko 75l u kome mozete drzati vise parova, obozavaju sve vrste hrana a ponajvise zivu> larve komarca, enhitreje, grinadal crvi,.... osim tubifeksa koji im nikako netreba davati posto su veoma osetljivi na mnoge bolesti koje mogu dobiti posredstvom tubifeksa.
Polno sazrevaju sa 4-5 meseci i ukoliko su im uslovi adekvatni mreste se veoma cesto.
Za mrest im je potreban substrat (plocasti kamen ne krecnjackog porekla) na koji polazu ikru.
Polazu do 300 kom ikre a mladj se razvija i izvaljuje iz ikre za oko 48h. Licinke obicno proplivaju za 2-4 dana. Oba roditelaj brizno se brinu o mladima i napasce i oterati gotovo svaku ribu koja se priblizi njihovom porodu. U prvim danoma mladim ribicama mozemo davati razlicite oblike infuzorija, kuvanog zumanceta, zivog kvasca, mikro crva ali veoma malim ili odmerenim kolicinama 2-3 puta u toku dana. Nakon petog dana po proplivavanju mozemo im ponuditi tek izlezenu artemiju i to veoma malu kolicinu koju ribice mogu da pojedu za pola sata, ovo je ujedno po meni jedan od najkriticnijih perioda u zivotu malih ramireza.
Posle par nedelja mladji polako mozemo da ponudimo i enhitreje i grindal crve koji ce znatno ubrzati njihov rast i napredak.
Ramirezi se za sada javljaju u nekoliko varijeteta> german blue, veltaila, albino i ksantoristicni zlatni oblik."
Podrazumevao sam da nećemo ovde umeati afrikance i ostale , već samo Mikrogeophagus-e . Izvinjenje to sam odvukao temu u druge vode . Pozdrav

Jeca
Dobro rasplinuli se jesmo do besvesti, ali smo se na kraju razumeli i pomogli, bar malo coveku da shvati razliku u polovima.

Mene zanima ima li ovakvih varijeteta kod nas u prodajič

akvaryumdoktoru.com/akvaryum/files/images/Microgeophagus%20Ramirezi%20male.jpg

isnogood
@Kum 1229 - Slika jeste super ali nije moja Sad
@Jeca - Ja nisam nesto trazio Ramireza pa nisam validan, znam samo da ih nisam vidjao na dosta mesta, a narocito ne toaj primerak sa slike. Neko mi, na PP mislim, pereporuci gde da pogledam za Ramireze pa cu da probam da iskopam taj podatak.
@krcko - k`o sto Jeca rece, na kraju se razumesmo Wink
A sad idite @#%^&% GrinGrinGrinGrin sad moram da trazim zenku. Stoga ako neko ima kakav hint gde jos pogledati, koga zvati nek vice.
A sto se tice rasplinjavanja, udri do mile volje. Sledece slike akvarijuma ce biti krajem nedelje. Kad se bude jasno video nekakav napredak.

tma1717
evo jednog mukog, naravno bio je puno lepi nego to se vidi na ovoj slici ali morao sam da ga stavim jer je to bila riba koja je imala karakter.img176.imageshack.us/img176/1879/27847915.jpg

isnogood
A sad malo biljaka.
Na pocetku:
www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/p9120405lowres.jpg
Prosli vikend:
www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/p9210523lowres.jpg
I danas slikano sa drugim aparatom:
dsc05234lowres.jpg

Edited by isnogood on 23.09.2009 19:45

isnogood
Ramirez slikan jednim lepim Sony-em.
dsc05242lowres.jpg

zander
Koja je ono biljka na poslednjoj slici akvarijuma kod ona dva pua ili na slici pre nje mesto na kojem onaj mujak ksifoač
Očigledna je razlika u kvalitetu slika Thumb up
Edited by zander on 23.09.2009 21:07

kojot
Sagitaria subullata,bar je kod mene bila to pre nego je stigla u Iznogod-ov aq.B

isnogood
I kod mene je Angry
Salim se, mislim za ovog namrstenog.
Ista biljka, samo sto su joj novi listovi svetli. Sad, da li ce dobiti pravu boju ne znam. Videcemo.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,792 jedinstvenih poseta