|
Kocka na radnom stolu
|
| Mandic |
Posted on 07.02.2014 02:57
|

Super Administrator
|
Prešao sam na LED!
Posle du�eg odlaganja i razmi�ljanja ''uzeti ili ne uzeti''', prevagnuo sam.
Iznad ove kocke, koja je 30*30*30cm, sada se nalazi LED reflektor jačine 10W, 6500K.
Moji prvi utisci su fenomenalni! ''Shimmering'' koji se javlja kada se koristi ovakva rasveta je zaista ne�to �to se ne viđa tako često, a opet, svima nam je dobro poznato. Takvo prelamanje svetla viđa se u plićaku neke bistre reke ili mora, a uz LED tehnologiju, i u akvarijumu.
Boje nisu tako ''sterilne'' kakve sam očekivao i kakve sam čuo da će biti.
Kako će se biljke pona�ati, svakako da ću pratiti i zapa�anja izneti.
U narednom periodu planiram da sam reflektor malo ''restilizujem'', odnosno da ga upakujem u ne�to estetski prihvatljivije.
Takođe, u planu mi je izrada DIY mini kanistera...
Do tada, nekoliko fotografija:
Mandic attached the following images:
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 07.02.2014 07:21
|

Administrator
|
Koliko vidim to je ona bastenska LEDica zatvorena u vodonepropusno kuciste sa cenom nesto visom od 10ak eura. Da li sam u pravu?
Imam ih i ja. Probao sam da stavim jednu iznad mojih 240lit i davala je slabo svetlo u poredjenju sa moje dve T5 54W. To je sa jedne strane razumljivo, ali me ipak iznenadilo obzirom da fantastico osvetljavaju prostor travnjaka ispred kuce od preko jednog ara. Ocekivao sam vise svetla od nje i u akvarijumu. Ipak odlicna je kao dodatak i spot rasveta jer daje mnogo ostrije kontraste i igre svetlosti i senki.
Probacu je i ja na manjem akvarijumu. Mojih 240lit je ipak preveliki zalogaj za samo jednu ovakvu LEDicu. |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 07.02.2014 14:51
|

Super Administrator
|
biobiofizicar wrote:
Koliko vidim to je ona bastenska LEDica zatvorena u vodonepropusno kuciste sa cenom nesto visom od 10ak eura. Da li sam u pravu?
Da. To je to, s' tim to sam ja kupio na akciji i nije kotala ni celih 900 dinara + garancija dve godine.
Dakle, cena je manje-vie ista kao i za dve tedljive, koje sam do skoro koristio.
Edisonov akvarijum, koji je sad na naslovnoj i ima tu negde oko 200 litara, osvetljavaju 3 ovakva reflektora, ali od po 30W...
Kada dođe vreme za neki atraktivniji stalak, verovatno ću odvojiti transformator od hladnjaka i skinuti zatitno staklo, kako bi se dobio to tanji izgled.
Mana te igranke-ukoliko neto krene po zlu, garancija mi neće nita značiti O tom-potom... Sada mi je primarno da vidim kako će se biljke ponaati.
....I evo nekoliko fotki novih stanovnika 
|
| |
|
|
| Vlada991 |
Posted on 07.02.2014 17:42
|

član
|
Jako lepo izgleda, nadam se da ce rezultati biti zadovoljavajuci. Nema potrebe za DIY reflektorom. 
Gupike ! |
| |
|
|
| zicbon92 |
Posted on 07.02.2014 17:48
|

član
|
Ovo je lepo Stavi im i neku zenkicu da se igraju, nemo' si takav  |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 07.03.2014 15:08
|

Super Administrator
|
Nakon mesec dana, javljam se sa pozitivnim rezultatima ovog testa. 
Estetski, kao to sam pri prvom kontaktu sa ovim vidom osvetljenja reagovao, veoma sam zadovoljan! Takođe, obojenost flore i faune mi se i dalje jako dopada.
Biljke rastu kao lude, naročito Fisidens, to me iznenađuje. Po tom pitanju, nemam nekih zamerki, dok, po pitanju algi, imam. Za ovih mesec dana, dva puta sam seckao listove koji su bili zahvaćeni crnom bradatom algom. Prvi put napala je većinom bolbitis, koji sam izbacio i sada vie nema ta da pravi senku niim biljkama. Do drugog seckanja, alga se nalazila uglavnom na starijim listovima. Nije to nita strano bilo, ali nije bilo ni lepo...
Sad se situacija malo stabilizovala i mislim da je reflektor izazvao ok za ceo sistem, pa je zato i dolo do pojave algi. U pomoć su mi stigle i dve amano koze, koje su mi, onako usput, pojele Cladophoru koju sam pokuavao na jednom mestu da zapatim. 
...I evo malo fotki:
Na prvoj se vidi taj ''zaraeni'' bolbitis...
Na drugoj-duploj je stanje od sinoć, dve nedelje bez ianja, a na preostale dve su fotke opaljene nakon upotrebe makaza. 
|
| |
|
|
| zicbon92 |
Posted on 08.03.2014 01:18
|

član
|
Ako je tako hvalis cim budem ponovo fomirao neki akvarijum uzimam je  |
| |
|
|
| Slovenski1000 |
Posted on 08.03.2014 23:39
|

član
|
Ja imam led tube. Pokrenuo sam i temu na MBA. Reflektori malo koncentrisu svetlo, to je jedan od razloga sto ga nisam uzeo, za manje akvarijume je fenomenalan. Za vece moje misljene,, led tube. Stavite je pored neonke i upalite, bice vam jasno o cemu pricam. Da biste bili sigurni zamenite samo jednu neonku.  |
| |
|
|
| kisleon |
Posted on 09.03.2014 01:12
|

Administrator
|
Sviđa mi se ovo tvoje novo osvetljenje. Zna da bukne neka vrsta alge kad se menja osvetljenje. Osim fisidensa ostale biljke kako se ponaaju? Jel rastu istim tempom? Jel se menjala boja listova? Jel se menjala veličina listova? |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 09.03.2014 20:25
|

Super Administrator
|
Zahvaljujem!
E vidi, Leone, to sam zaboravio da napiem...
Osim Fisidensa, uglavnom su i ostale biljke krenule bre i lepe da rastu, ali recimo Lileopsis mi je propao (a lepo je rastao pod tedljivima) i kripte mi neto kilave. H. dissecta je ivnula, kao i HM.
Boja listova, dobro si me podsetio, se jeste promenila. Kod biljaka koje inače treba da budu crvenkaste, jedva da se nazire ta boja. Ludwigia x arcuata, Hygrophila polysperma i Myriophyllum aquaticum su jedine ''crvene'' vrste koje imam i kao to se vidi na fotkama, nema crvene boje čak ni u trenutku kada su im vrhovi bili blizu povrine vode.
Veličina listova se promenila kod HM-a, koji je sad tek krenuo u vis da raste. Do sad je rastao kao HC Takođe, kod Myriophylluma i Hygrophilae se duplirala veličina listova, kao i brzina rasta... |
| |
|
|
| vesa |
Posted on 10.03.2014 16:47
|

član
|
Da iskoristim priliku da pitam nesto, imao sam u planu da kupim takav reflektor ali od 20w za aq od 40x40x32cm, da li bi to bilo mnogo? Druga opcija bi bila jedan led od 10w i ako bude trebalo da dodam T5 sa jedne i druge strane kao sto postoji kombinovana fabricka rasveta sa MH i neonkama... Inace akvarijum ti je prelep  |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 10.03.2014 20:32
|

Super Administrator
|
Mislim da bi i estetski i ekonomski bilo prihvatljivije da uzme jedan od 20W. Sa ovom drugom kombinacijom ne znam ba da li bi dobio eljeni efekat, poto nisam siguran da postoje tako kratke T5 neonke. |
| |
|
|
| vesa |
Posted on 10.03.2014 23:05
|

član
|
Postoje od 8w, takve sad imam... ok, verovatno ce biti 20w. |
| |
|
|
| kisleon |
Posted on 11.03.2014 09:26
|

Administrator
|
To bi bila dobra kombinacija, plavi LED reflektor sa dve tanke neonke crvenijeg spektra sa strane, to bi prelomilo tu otru senku i unelo bi u akvarijum malo crvenije boje. Mislim da Ada pravi takvo viseće osvetljenje, smo to kod njih je u sredini metal halid sijalica. |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 26.04.2014 01:42
|

Super Administrator
|
Pre neki dan, krenem ja da sređujem ovu kocku, malo da secnem biljke, promenim ono to mi se ne sviđa i reko' aj' da je poaljem na ovo takmičenje...
Hteo sam do ovako nekog stadijuma da je dovedem...

I onda sam ičupao pogrean koren, malo se zaneo i doao do ovoga
|
| |
|
|
| Dragan Kinez |
Posted on 27.04.2014 01:48
|

Administrator
|
Ruku na srce ovo izgleda bolje nego stara postavka bar meni. |
| |
|
|
| Vlada991 |
Posted on 29.04.2014 16:31
|

član
|
Iskreno, i meni se ovo vise svidja. Mislim da ce biti jos lepse kad kamen malo dobije "ten".  |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 03.07.2014 16:05
|

Super Administrator
|
Drago mi je to vam se ovako vie sviđa. 

Ovaj akvarijum pokuavam da dovedem do neke takmičarske forme i da ga poaljem na predstojeći CAC (a moda i jo na neko naredno takmičenje), ali ima tu jo stvari da se popravlja...
Najvie me muči taj prednji plan. Ne znam da l' da izbacim HM, pa na to mesto da pobodem neke kriptice ili da od tog HM-a napravim tepih...?
U pozadini bih voleo da se nađe domaći Eleocharis, a u sredini ću se igrati jo sa mahovinama, Anubiama i Microsorumima...
 |
| |
|
|
| Vlada991 |
Posted on 04.07.2014 16:02
|

član
|
Ovo stvarno super izgleda. Ne bih da previse solim pamet pa cu ti samo reci sta bih ja uradio. U prednjem delu tepih hydropipere ili parvule mini a u zadnjem delu e. palustris. Kripte u prednjem delu bih posadio u levom uglu i to samo jedan koren. Isto tako bih pokusao da ususkam negde i Ranunculus inundatus. 
Imas vremena, razmisli i igraj se. 
Pozdrav.  |
| |
|
|
| Icethunder |
Posted on 04.07.2014 23:28
|

član
|
Levi prvi donji kamen bi mahovinom prekrio desnu polovinu a levu ostavio golu,i dijagonalno najvisi kamen koji je skoro ceo prekriven mahovinom napravio da se vidi vie vrak kamena koji sada viri ispod mahovine.Nekako uz ovu kombinaciju napred bi stavio ba njega
|
| |
|