14.06.2026 09:30
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Urea
srda
Zahvaljujem se na odgovoru imam malo koncaste na staklu pa cu probati sa ureom da je se resim.

srda
Za Zandera koliko bi kuglica ureje dodao dnevno na 100l vode dok traje cikliranje.

zander
Od starta do kraja idem sa minimum 2 zrna uree na 100 litara, nekad je to malo i malo vise od 2 zrna... To je neprecizno, a ako hoces preciznije treba praviti rastvor pa meriti...
Ako je za cikliranje, ne zaboravi aeraciju tj vecu kolicinu kiseonika i pocetnu kulturu bakterija.......

SnikS
Dodajem dnevno po 10-15 zrnca na 280 l i nista nije krenulo po zlu. vec dve nedelje.

Thalassoma
Ima li neko da proda malo te uree jer nigde nisam nasao neko pakovanje od 1 kg a ova druga pakovanja su mi prevelikač

www.njivice.co.rs
stojke
mene zanima da li je to urea sto se kupuje za djubrenje zemljista u njivamačč

SnikS
Da

srda
Hvala vam za odgovore.Thumb up

krcko
Thalassoma je napisao:
Ima li neko da proda malo te uree jer nigde nisam nasao neko pakovanje od 1 kg a ova druga pakovanja su mi prevelikač

Probaj potraiti po specijalizovanim prodavnicama ili stavi u deo za oglase svoje potrebe. Pozdrav
Edited by krcko on 03.11.2011 12:24

http://www.adsrs.org/
stojke
sniks a kako dodajes ta zrnca jel ubacis samo u vodi ili kakoč

SnikS
Samo ubacim u aq i nakon 10-20 sekunde ona se rastope.

afrika
Imam dilemu - urea s 46% azota ili Mikramid s 45%N, 0,5%Mg + mikroelementi (Fe,Cu,Zn,Mn,B,Mo 0.3%)? Mikramid je dosta skuplji (sto je ipak zanemarljivo, jeftine su to zjbnc), ali mi je zgodnije pakovanje (urea 5kg, Mikram. 0,5kg). Aq djubrim po pojacanom PPS-u, srednje jako svetlo, CO2...Zbog ovih mikroel. u Mikramidu i plana da doziram prema br. kuglica - a odokativno bih rekao da je apsolutna ista granulacija, da li i tezina Thinking - pre bih uzeo ureu, bez obzira na pakovanje, osim ako neko nema iskustva i s ovim cudom braon boje? Smile

www.ciklidi.net
zander
Pise da je amidno djubrivo i po podjednakim procentima bi rekao da je pravljeno od uree jer urea sadrzi najveci % N od svih cvrstih azotnih djubriva. To jest samo ona sadrzi toliko mnogo azota

U amidna djubriva jos spada calcijum-cijanamid sa 18-22%N i Uras koji je tacnije mesavina amidnog i amonijacnog djubriva...
Ajde kad vec pisem... Osnovna karakteristika amidnih djubriva je da je sav azot, ili njegov najveci deo, u amidnom obliku itek posle hidrolize delovanjem mikroorganizama i fermenta ureaze prelazi u amonijum jon koga biljke mogu da usvajaju.

Ako je tako, tj ako je osnova tog Mikramida Urea, po tome bi trebalo da je ok, ali ga ja nisam nikad koristio. Urea je ipak urea Wink

afrika
Uzeo dzakce uree, hvala Zander! Wink

www.ciklidi.net
Thalassoma
Ja sam dobio od Zandera ureu i ubacujem redovno oko 10-15 kuglica u akvarijum od 230 litara i smanjuje se kolicina crne cupave, drugih algi uopste nema a ribe (tetre) se mnoze bez problema.
Dakle, ako se ne preterujem stvarno mislim da nije lose da se ubacuje u akvarijum.

www.njivice.co.rs
afrika
Ohrabrujuce zvuci Smile I ja sam posegao za ureom u nizu stvari koje bi za cilj trebalo da imaju redukciju crne cupave - pojacavanje CO2, uvodjenje EC, pojacavanje prihrane, dodatno obogacivanje podloge, pojacavanje svetla, znacajnije pomeranje povrsine vode Smile Pravi front Smile

www.ciklidi.net
Biohazard
Eh da postavim pitanje evo recimo Zanderu ili nekom ko se razumije u Ureu Smile
Akvarium je od 250L ali recimo da ima ciste vode 200L kad oduzmem podlogu, panjeve, kamenje i sl.
Zelim dodavati ureu ali otopljenu u destilovanoj vodi jer tako bi znao koliko sam PPM-a ubacio a kada je ubacujem kao kuglice ne znam koliko sam kada PPM-a ubacio. Dosada sam znao ubaciti i preko 30 kuglica svaki drugi dan odoka zahvatim Smile i nisam imao problema.
Vidio sam da se moze Urea izracunati na Daweedaqua kalkulatoru.
A sada ipitanje Smile
Koliko PPM-a UREE je preporuceno ubacivati dnevno ili sedmicno???

Biohazard
?

zander
Ne znam sta je preporuceno i da li je neko nekad to napisao, po meni tu nema nekog posebnog i pisanog pravila nego ono sto kazu posmatras biljke pa sta ti one kazu to ti je, a one uglavnom precute i kad im das i kad im ne das uree Wink
Ja je dodajem odokativno kako kada stignem i kako se setim, u solidno ubiljenom holandezu 40-50 zrna nedeljno (iz dva puta).
To je neko moje iskustvo a sta kazu koliko je preporuceno i da li je uopste neko preporucio iskreno nemam pojma... Uglavnom su preporuke i saveti u borbi protiv algi kontra od toga da treba dodavati bilo kakve druge oblike azota osim nitratnog...
To mozes procitati iz tekstova od Duska Bojica i ostalih prepisivaca Tom Barrove skole (sterilno) biljne akvaristike...
Ne tako davno sam se cuo recimo sa jednim akvaristom (Sniks) koji je dodavao i dosta vise uree od mene i imao je jako lepe biljke i jako pozitivna iskustva.

Biohazard
Hvala puno zandere na odgovoru. Ja sam do sada ubacivao kao i ti otprilike, mozda cak i vise ali kontao sam da je otopim u vodi pa da dodajem. Pretpostavljam da je i ti dodas samo onako ubacis kuglice. Onda cu tako i nastaviti.

Hvala jos jednom Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,826 jedinstvenih poseta