Ovi Japanci kao da iz godine u godinu sve vie i vie nemaju pojma ta rade i kako ocenjuju. Plasmani pojedinih akvarijuma i ljudi su naprosto smeni i uglavnom se cela akvaskejperska zajednica u svetu smeje na pojedine izbore.
ta reći o Jianfengovom akvarijumu kome je deda dao 107. mesto
ili Farmerov kome su dali 760 mesto... Takmičenje je definitivno postalo sprdnja
Ja iako sam se takmicio mozda jedno dva-tri puta, meni je to od samog pocetka bilo nekako neshvatljivo.
Takmiciti se u necemu sto nikako ne moze da bude objektivno, nemas za sta da se uhvatis ni za jedan opipljiv rezultat, kao na primer ko pre stigne, ko da vise golova, itd ili ko dalje moze da prepiski...
Ne razumem u potpunosti. Ljudi su u stanju da zarad rezultata i ne znanja prave biljne akarijume na suvo? Ili da te biljke i tepihe koje guraju u akvarium predhodno drze po policama i prozorima kako bi sklapali mozaik biljnog akvariuma, tj pravili aquascape kakav niko do sada nije video. To mi je onako bas smesno, to na suvo najvise... Akvariumi bez vode
Mislim, ne znam gde to sve vodi.
Ima naravno tu predstavljeno i dobrih i zdravih biljnih akvarijuma, ali kao da sve to nekako ide u nekom pravcu gde se zaobilazi stvaran izgled vodenog stanista, ono sto akvarijum stvarno treba da predstavlja, podvodni svet u malom, deo reke, potopljene grane...
Necu da kacim tudje slike akvarijuma kao los primer, ali svasta sam video, to valda sve zarad neke originalnosti, koja je kao glavna odlika umetnosti, a na kraju kad se malo bolje udubis niti ima elemenata umetnosti niti elemenata akvaristike.
Ima i dobrih stvari svega toga, prikazana je jedna lepa svetska galerija akvarijuma iz celog sveta, oni koji su lose prosli, sledece godine ce da kupe za dve kese aquasoila vise, nabavice Brighty K, Green gain i sve ostalo, ADA pincete, makaze pa da vidimo ciji ce akarium dogodine da bude lepsi
Potpuno si upravu. Kompletna rang lista zavisi od nekog subjektivnog stava. Problem je to nema nekih konkretnih kriterijuma. Ja se zalaem za akvaristiku, koja ne gubi vezu sa prirodom. To minkanje za fotografisanje mi je totalno bezveze. Oprosti mi pepi, ali tvoj akvarijum mi se uopte ne dopada, ba zbog tog gubitka veze sa podvodnim ambijentom. Naravno, ukusi su različiti, i o njima ne treba raspravljati. Ne bi bil dobro da zavlada jednoumlje. Ja formiram akvarijum koji dočarava podvodni ambijent, i da bih ja uivao u njemu, i to na neki dui period. Oduvek sam bio fasciniran time to imam deo nekog potpuno drugačijeg sveta u dnevnoj sobi.
Ovi Japanci kao da iz godine u godinu sve vie i vie nemaju pojma ta rade i kako ocenjuju. Plasmani pojedinih akvarijuma i ljudi su naprosto smeni i uglavnom se cela akvaskejperska zajednica u svetu smeje na pojedine izbore.
ili Farmerov kome su dali 760 mesto... Takmičenje je definitivno postalo sprdnja
Prosla godina je bila ok i mogu reci da je i pobijedio ponajljepsi akvarium.
Ove godine bas sto ti rece kao da su poludili ili kao da su stavili sve na racunar i da je sve nasumicno izvuceno. Prosto je nevjerovatno kakvi akvariumi su iznad 200-tog mjesta.
Nevjerujem ovo sto gledam svaki dan.
paa nisam se dugo javljao ali u ovome cu se morati sa gore kazanim od biohazard-a da slozim. Naime iako sam vise manje amater koji voli svaki tjedan da tumba akvarij jer mene to "opusta" i volim kad nije sve pod konac zauzeo sam 1392 mjesto po meni i vise no odlicno ali kada sam vidio par akvarija koji su losije prosli od mene sorry na izraz AL JEBG nesto ne stima u zemlji Japanu. Naime par akvarija za koje sam mislio da ce dad budu bar medju 200 zbog ulozenog truda i sto je sama postavka komplikovana da se odrzi zdravo bilje ti su dobili katastrofalno mjesto a ovi sto su navrat na nos postavili zvjezdane staze u akvariju dobili medju 100 ???? No vezi konja gdje ti gazda kaze pa tako i cika Amano njegovo takmicenje njegova pravila igre kome se ne svidja neka se i ne takmici i gotovo ali ipak je dobar pokazatelj da ima i ljudi iz EX YU koji mogu i znaju da zacepe gubicu svima.
Pa ostajem nam da vidimo kompletnu galeriju akvarijuma pa da dajemo konkretnije komentare. Ovo sto se do sada pojavilo na netu je tek mestimicno poneki akvarijum od preko 2000 koji su ucestvovali, a najcesce to i nisu takmicarske fotke nego fotke sa foruma iz nekih ranijih faza.
Svakako je tesko ocenjivati i rangirati nesto sto nije trka, bacanje, ubacivanje u kos ili davanje gola, vec je mnogo vise umetnicki izrazaj autora. Na takvim "takmicenjima" veliki uticaj ima subjektivna ocena sudija, kao i ono sto kao trend te godine zeli da promovise organizator takmicenja. Na autorima je da to uklavire i da zagolicaju sudije ako zele visoke plasmane.
Na stranu takmicarski deo IAPLCa to je ipak najveca svetska smotra aquascapinga, a na svakome od nas je da u prebogatoj galeriji IAPLCa nadje svoje favorite, akvarijume kojima se divi, inspiracije, ideje,...
Bogu hvala galerija im je prepuna i za svakoga ima po nesto...
Zao mi je sto se moram sloziti malte ne sa svim gore navedenim. Ali na zapadu vazi jedno pravilo "Koliko je to para ulozeno" . Mi svi to radimo iz hobija, dovijamo se na razne uradi sam varijante. Napolju je to biznis, nista drugo. Sto se samog "ovogodisnjeg trenda tice" na netu se vidi sta je taj deda radio i prosle godine. U podvodnom svetu ja neznam da trend postoji, on je jednak konstantno, samo je pitanje podneblja. Iskreno, nista meni tu nije jasno, osim da cu i dalje puniti stakla, za dedu hmmmmm nebih dalje.
potpisujem od do..Pepi Respect..po meni ti si No 1 ove godine sigurno...
Oni su +5 sati od nas sto po mom skromnom racunu znaci da bi trebali da ih gledamo sutra od 6:30 ujutro
Mala poslastica za zaljubljenike aquascapinga, a videcemo i Pepija kako mu dodeljuju nagradu....
Nisam bio lenj da jutros ustanem i definitivno se isplatilo. Krunski dogadjaj sezone u nasem malom aquascaperskom svetu. Puno lepih akvarijuma uz dominaciju iwagumija i landscaping uredjenja akvarijuma.
Pepi se odlicno drzao, dedica je licno komentarisao njegovu postavku, a jedan od americkih sudija je Pepijev akvarijum proglasio i kao najbolji na IAPLCu 2013.
Tek kada vidite sve te mudre glave aquascapinga, timove koji su sirom sveta radili scapeove i najbolje akvarijume 2013.te i sve to na jednom mestu, shvatite velicinu Pepijevog uspeha.
Slika drugoplasiranog u velikoj rezoluciji. Mozete je otvoriti u novom prozoru browsera i videti sve detalje ovog lepotana.
Za sada cu samo reci da je za mene ovo akvarijum koji spada u TOP5 ikada napravljenih scapeova.
I jos jedna
Po ko zna koji put sam pregledao ove najbolje. Definitivno sam dosao do zakljucka: Hard, Hard i samo HARD !!!!!
Mora ga biti puno, mora biti vidljiv i u prvom planu, mora biti originalan, mora biti prepun detalja, mora biti i teksturno i koloritno dobar.
Evoluciom IAPLCa kroz proteklu deceniju poslo se od toga da hard nadopunjuje biljni akvarijum, pa da je kicma postavke, a evo doslo se do toga da biljke nadopunjuju hard u vrlo ogranicenoj kolicini sa redukovanim brojem vrsta koje se koriste i uglavnom u sitnolisnoj varijanti.
Landscaping maketarstvo je skoro kompletno preuzelo nature stil uredjenja. Kada bi ove prizore preselili u prirodu svaki bi imao od par desetaka do par stotina metara sirine i svakako ne manje od par stotina metara do par kilometara dubine.
Akvarijumi rastu, prikazivanje mikro i makro prizora iz prirode nestalo je iz nature aquascapinga, a to je bas ono sto je dedica nekada radio: preseljavanje metarskih i manjih prizora iz prirode u stakla. Mikro scaping se preselio u rad na detaljima ovih staklenih giganata.
Medju najboljima jedino aq 26 iskace iz ovih granica i daje artisticki, interesantan i svez pogled na aquascaping.
Pozdrav drutvo! Evo prije dva dana smo se kolega Rogolist i ja vratili iz Japana.
Uskoro ću otvoriti temu posvećenu tome. Zasad samo da prokomentiram Dedin komentar za moje kaktuse.
Kada je komentirao moj akvarij, morao sam ustati da me svi vide o kojoj osobi je riječ. Bilo mi je smijeno kada su počeli raditi blicevi od ljudi koji su me slikali.
Prije toga sam skinuo slualicu za prijevod, tako da je Rogolist sluao komentare. Uglavnom komentirao je da je unikatan akvarij i da nigdje nije vidio kaktuse pod vodom. Ribice su u dobroj formaciji ali ove koje sam ja odabrao nisu za ovaj skejp. Bilo bi bolje moda bez ribica ali onda to nije to. Jer naglasak je na ribicama koje se moraju to bolje uklopiti u okolinu. Uglavnom prokomentirao je puno vie ali prevoditelji nisu dovoljno preveli.