14.06.2026 09:29
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Tendency to failure - eksperiment
paleoglodit
zander je napisao:
Paleo, ako malo bolje razmislim, evo ovako....
Količinu koju sam ja dobio na papiru NH3 je 4,84ppm NH3 (amonijaka) , ali to u vodi nije NH3 nego odma prelazi u amonijum jon (NH4). Po ovoj tabeli iznad kae da 5mgl NH4 ima slobodno čistog amonijaka iliti NH3 samo 0,03 ppm na pH 7.Ako tako pogleda nije to tako puno.

Da,.... posle sam ukapirao

zander je napisao:A sada smo nabavili i onaj sa otputanjem od 6 meseci tako da su tu dnevne doze otputanja duplo manje, pa i nije problem staviti toliku količinu....

Nego gde nabavljate taj Osmocoteč Deluje jako privlacna ideja a posebno sto ga hvali cak i Tom Barr, tako da imamo puno pokazatelja da je ok
Edited by paleoglodit on 29.08.2009 11:39

zander
Ima ga u Zemunu i u Subotici koliko znam. A u Zemunu je veleprodaja

http://www.scotts... -pa ima stranicu i na Srpskom (YU). Tu negde moe i pročitati dosta toga u pdf-u o Osmocotu, Naravno Osmocot Exact gledaj.
Kod nas imaju za sada samo na 3 i 6 meseci otputanja, od 12 meseci mislim da nema.

krcko
http://www.akvari...t=441.html pozdrav za Zandera Beer

http://www.adsrs.org/
paleoglodit
Da nasao sam tu amonijacnu temu jos pre.Grin Nego nema tog osmocota u GrckojShock ne mogu da verujem.
Edited by paleoglodit on 29.08.2009 14:03

zander
To je taj link, hvala Krcko Thumb up

zander
Uzeo sam danas Serin tester za NH4. Pored toga bi morao da znam koji je pH vode.

Koncetracija po Serinim testerima NH4 = 10 mg/l ili 10ppm.
To je ustvari test na amonijum a ne amonijak, tako da zbog toga to mi je pH vode nepoznat mogu samo da nagađam koliko je ppm-a amonijaka u vodi.

Da je na primer pH 7, onda bi po onoj tabeli to bilo 0,06 ppm NH3.
Ne znam za koju je temperaturu vode pravljena tabela.

Svakako, zaključak je da je ova voda već dosta rizična za naseljavanje riba!
Prevelike koncetracije slobodnog amonijaka su otrovne i za biljke.

Ono to mene interesuje sad kad znam kolika je koncetracija NH4 i odprilike NH3 je gde su te algeč Wink

KBDNK
Da se uključimi ja u ovu temu.
Pre nekoliko dana iao sam u fabriku vode u mom gradu i od tamonjeg tehnologa za proizvodnju vode dobio objanjenje da je max dozvoljena količina NH3 u pijaćoj vodi do 0,1 ppm a ph vrednost treba i mora da se kreće u rasponu 6,8-8,5 tako da nivo NH3 od 0,06 ppm i nije neto naročito visok poto mnogi koriste česmovaču. Mnoge arterske česme u gradu imaju i vie od 0,1 ppm ali ih to ne "diskvalifikuje" iz redova "pijaćih"
S druge strane voda u aq je oko 7 ili nie pa je NH3 na toj vrednosti ph jo manje opasan.
Ne znam Zandere zato očekuje alge poto ima dosta svetla, CO2, redovno djubri makro i mikroelementima...a preko svega toga nivo NH3 i nije neto naročito visok.
MOda nisam dobro pazio na času pa nisam dobro razumeo tvoje pretpostavke na osnovu kojih si-ste pokrenuli eksperiment ali ajde sad...ne uzmi mi nita za zlo...Grin
Pozz

krcko
Mali off na prethodni post , za odraslog , zdravog čoveka to moda i nije neki problem , naveću samo jedan podatak , za NO3 , da je max dozvoljena količina u pijaćoj vodi oko 10 ppm , ponavljam , za odraslog čoveka , za bebu je to toksična koncentracija . Zaključke o tetnosti amonijaka izvedemo sami iz priče o Amonijaku . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
KBDNK
Mnoge arterske česme u gradu imaju i vie od 0,1 ppm ali ih to ne "diskvalifikuje" iz redova "pijaćih"

Ti si siguran da se to odnosi na koncetracije NH3 a ne NH4 č!
Sad
Jako olako shvata kad ti tako neko neto kae. Sad

1. Sada ću izmeriti koncetracije AMONIJUM JONA iz Novosadske vode, česmovače, uslikam, postavim sliku
2. Pa ću da izmerim koncetraciju u mom biljnom akvarijumu od 170 litara, uslikam postavim sliku.
3. U ovom akvaijumu "eksperimentalnom" ću izmeriti sutra ili prekosutra, pa će da vidi. Jer sam danas promenuo vodu.

Količine koje su tebi spomenuli su količine AMONIJUM JONA a ne amonijaka! Slobodnog amonijaka ne sme da bude u pijaćoj vodi.
Pogledaj koncetracije koje je Krcko napisao za Nitrate, nemoj da se zbunjuje tako lako. Onda i cela tema ode u objanjavanje zato je to tako, strpi se malo... Wink

zander
.
zander attached the following image:
1_105.jpg

zander
.
2_67.jpg

zander
Ovo je reyultat posle testiranja Novosadske vode

Gotovo da je ravno 0 mg/l NH4

.
3_49.jpg

zander
Ovo je test na amonijum jon u mom akvarijumu od 170 litara, u kojem ima Osmocota, treseta i u koji redovno ubacujem Ureu.
Pa koncetracija nije dostigla ni 0,5 mg/l NH4, a po boji bi rekao da je oko 0,3 mg/l

.
4_32.jpg

zander
Danas je bio Rasta do mene kada smo testirali vodu iz eksperimentalnog akvarijuma pa ako treba da potvrdi, teta nisam slikao... Uslikaću za dva tri dana pa ću staviti slike.
Koncetracija je bila 10mg/l ravno, znači tamno plava boja.

Ne znam Zandere zato očekuje alge poto ima dosta svetla, CO2, redovno djubri makro i mikroelementima...a preko svega toga nivo NH3 i nije neto naročito visok.

Ovo je vrh svega! Pa i ti isto to radi pa su te rasturile alge! Wink
Ajde pročitaj temu od početka jer se na ovaj način ide u offtopic! Thumb up

Edit: KBDNK mislim stvarno... Sad
Edited by zander on 29.08.2009 21:20

zander
Posle one izmerene koncetracije od 10mg/l NH4 promenio sam gotovo svu vodu (dva puta nekih 70%), i krenuo opet od početka redovno đubrenje dodavanje Uree po starom.
4 dana je prolo od izmene vode i sada je NH4 0,5 mg/l po Serinim testovima. Pratiću opet konc. amonijaka ako nebude preterano velika nastavljam da menjam 50% jednom nedeljno. Cilj mi je da amonijak uvek bude prisutan u vodi do koje granice će se penjati na nedeljnom nivou jedino mogu da merim... Proračun uvek moe da zezne...
602.jpg

zander
Na podlozi ima malo braon alge i na belom kamenu se nahvatalo od svega po malo.
Biljke kako sam zasadio tako stoje, nita nisam dodavao i presađivao. Rotala sp. green se sama povila na dole i pustila pelcere...
702.jpg

zander
Evo kako glossa napreduje
802.jpg

zander
Skoro tri nedelje od formiranja akvarijuma...

Vodu sam menjao na odprilike 5 dana od 30-50% kako kad... Pre toga sam uglavnom kada sam imao vremena merio koncetraciju NH4, dolazila je do 1 ppm. Stim da podsetim da je pored Osmocota koji odputa amonijak ubacivana svakodnevno urea. A i da podsetim da smo se malo preracunali u merenju kolicine Osmocota, bukvalno je trebalo duplo manje.

Od algi je bila prisutna braon alga po podlozi, sama od sebe je krenula da nestaje. Staghorn, Koncasta i tako to nisam primetio osim na starim listovima nekih Crypti u raspadu, ne bi znao koja je to alga, ali nita strano.

Ipak nisam neto preterano oduevljen podlogom. Jer moe bolje. Eleocharis na primer dosta slabo raste naspram secam se kako mi je rastao sa zemljom za cvece od samog početka dok sam je imao... I u principu da sam hteo njega kao jedinu biljku ovde imao bi sigurno problema.
Znaci, zadovoljan sam kako je ispalo, malo sam se vie nadao algama s obzirom na priču o amonijaku i đubrenju u samom početku formiranja akvarijuma... ali moe bolje i to sigurno mnogo bolje pa uskoro idem dalje sa nekim drugim eksperimentom Wink Pustiću jo koji dan da vidim ta se deava sa Eleocharisom, sve zavisi od vremena...

Stanje od pre skoro 3 nedelje:
mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/tof1.jpg
903.jpg

zander
Ovaj eksperiment sam zavrio, i počinjem novi Wink

Jedna slika za početak. Zemlja ze cveće, posle nekoliko dana ispiranja u kanti i posle 24h u akvarijumu Cool

Ali samo da napomenem da ova zemlja nije dodatno pricana hemijom, i ima dosta mali procenat organske materije. Znači treset mean sa nekom hranljivom, običnom zemljom. A ta bi bilo da prskano sa hemijomč Smile

Na merenje sam se odlučio kada sam video kakva je boja krga kod riba (izvinjavam se ako se kae drugačije poto sam ja pecaro) Wink
sli2.jpg

Edited by zander on 27.09.2009 23:20

zander
to kae Paleoglodit Shock
Grin

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,826 jedinstvenih poseta