runner@ Slaem se da je ovo forum sa zaista kvalitetnim akvaristima, ali moramo da budemo svesni da se do kvaliteta stie preko kvantiteta. Iz velikog broja početnika će se izdvojiti najbolji. Seti se svojih početaka i greaka. Banalnih problemčića kroz koje si morao sam da prolazi. Pazi, ako na forumu ima samo one iskusne, onda si u problemu, jer njima i ne trebaju saveti. Diskusija će biti ovog tipa: ''E, trebalo je da ovu grančicu pomeri za tri milimetra u desno.'' Nemojmo da forsiramo taj elitistički stav. Klinci moraju od nekoga da nauče zanat.
Pitah ja tebe ko se kome uvlaci u analni otvor, nisi mi to napisao. Na koga god da si mislio mislio si na nekog sa ovog foruma, a to nije lepo od tebe prema clanovima koji ovde pisu. To moze biti Krcko, Biobio, ja ili neko treci, ko stvarno vec godinama doprinosi uzdizanju ovog foruma...
Krenes prvo od sebe, pogledas koliko ti sam doprinosis lepoj i pozitivnoj atmosferi, pa onda da vidimo dalje, koliko si spreman da doprineses...
Evo, na primer jel znas Engleski jezik, treba nam neko ko bi nam prevodio tekstove?
Ili, ukoliko si spreman da pomognes, zasto ti ne bi bio taj clan koji bi docekivao "nove klince" sa lepim savetima?
Trebaju nam konkretne stvari, a kriticara ima koliko hoces.
Dobra je stvar da ima ljudi koji i dalje na ovim stranicama uzivaju...
inace bobi misli deka ti si specificen slucaj zasto ne razbiraa sto se im pisuvas, makedonski e malku tezok jazik za razbiranje
...to je najgore, mogu vrlo dobro da razumem ta pie (zanemarimo to to nikakve znakove interpunkcije ne koristi).
Eno ZoSo već danima popunjava bazu sa MBA faunom (u galeriji) i za svaku ribu kači i pronalazi slike (koje su na ovom forumu), fotografie svoje ribe, dodaje opise i jo mnogo toga i onda se pojavi ti sa temom u kojoj okači 4 slike (i to sa neonkama, diskusima, skalarima i tukama) koje ko zna odakle si skinuo i napie da su to ribe za biljni akvarijum. I ta onda raditi sa tim? Čemu to?
Pa onda kači neke računice i doziranje koje ni sam ne razume, niti zna koliko čega dodaje u akvarijum, a dodaje tako nasumice i onda se pita zato ima končastu, pa zato ima tačkastu...
Pa onda pita kakva treba filtracija da bude u akvarijumu... I tako kojeta pie, a ni ne potrudi se da malo makar prelista teme i razume i primeni to to pročita.
HORUS-e, vidi se da si prosvetar.
Velika je razlika u tome kad neko neto hoće da uči i kad neko neto mora da uči. Tvoji đaci moraju da uče, a početnici u akvaristici sami odlučuju da li hoće ili pak-neće da uče. Naravno, veliku ulogu u ovome igra vreme kojim određena osoba raspolae. Uz vreme, tu su i mesto, elja, volja, ambicija, a naročito trud. Ne moe ti nikoga naterati da zavoli ovaj hobi. Pusti neka novi članovi prelistavaju forum, jer ima stvarno mnogo korisnih stvari, ako im se svidi neto ili im zatreba, oni će tu zastati i pročitati i tako unaprediti svoje znanje.
Već su neke rečenice upućene na račun tvog angaovanja i stava na forumu. Pod tim pojmovima ne podrazumevam komentarisanje pojedinih tema, već to to mislim da ti stiče utisak da si doao na pijacu na kojoj stalno treba i po pravilu mora konstantno neto da se deava. Ovo je forum, a ne pijaca i ne moe očekivati od svih da neto komentariu.
Odma' nakon to si predstavio svoj akvarijum, očekuje savete, koje nisi ni traio. Svi su ti izali u susret, poeleli ti dobrodolicu, na svako pitanje si dobio odgovor, pohvalio celu ekipu na ovom forumu.... Sve ok. 3 dana nakon registracije postavlja oglas, koji biva obrisan, ali dobro, to je zato to nisi uzeo da pročita odeljak pod nazivom *Vano pročitati*...
I sad ovde pravi frku ni oko čega, a ne zapita se da li si ti taj koji je čas u pravu, a čas nije...
Uuuuu, ala su se prijatelji sa Olimpa osetili uvređenim. Ja sam spreman da svojim skromnim znanjem preuzmem obavezu da početnicima pomognem savetima. Naravno, onoliko koliko mi znanje i iskustvo omogućavaju. To sam već i počeo da radim. Počeo sam da isčitavam teme, čak i one koje su poslednji put komentarisane pre godinu dana. Zapitajte se zato mnoge teme nisu komentarisane po godinu dana. Pročitajte komentar mladognaučnika. Sve će vam se kasti. Engleski koristim, ali ne toliko dobro da bih prevodio tekstove. Jednostavno smatram da nisam kompetentan za tu vrstu posla. Mandicu, mora se sloiti da postoji razlika u znanju i iskustvu. Znanje se dobija čitanjem, a iskustvo tako to, ili se sam muči kroz praktične probleme, ili ti neko da praktičan savet. Moda ovom temom uznemiravam spokoj uljuljkanih bogova sa Olimpa, ali oprostićete, ja biram akciju.
koga nesto ce izbrises ce me obavestis zasto si izbrisal,moite komentari se dosta citani i poucni od gledna tocka na pocetnik i akvarista sto nema pari za frlanje,a toa deka ti me razbiras se lazes posto tie cetiri sliki ce gi dopunev so cetirieset pa ce pisevme site po nesto i ce dopunevme uste i ce imavme cel album enciklopedija akselerodi. znaci prema mene ne drzi muabet deka slama,vrba,zeolit
i tn ce bidat dobri za otstranuvanje na bilo kakvi algi,kako i nekoi ribi algojedi i neznam kakvi rakcinja ce go resat problemot.dodeka ne nasteluvas caroben trijagolnik nema dobar bilen akvarium. afiltracijata ja mesam zasto edni kazuvaat dobro za cirkulacija jaka,pa posle e dobra slabaa cirkulacija i koga covek cita se zbunuva kompletno. taka da ovoj forum e dobar ama mora da se uklucat site onie poefikasno da se rasprava na istiot. metoda kontrolisanog disbalansa,toa e metod koj treba da go nasteluvas so istite parametri na voda kako sto pravi avtorot pa posle da omas uspeh vo otstranuvanje na algite
Horuse, kao administrator sa Olimpa te upozoravam da biras prikladnije reci i da ne koristis fraze poput "analani otvor", "bogovi sa olimpa" i da non stop ne aludiras na gluposti i da se udostojis da koristis ovaj forum kako ga koriste i ostali clanovi.
To sto je meni neko komentarisao akvarijum, da pomaknem grancicu levo/desno, ako tebi to smeta, nemoj citati. Sta drugo da ti kazem.
Ovde pises o pomaganju, na drugom forumu juce si pisao ovo. Prvo saberi sve moje zasluge i vreme, novac i sve ostalo koje sam ulozio za ovaj forum, za druzenja, okupljanja, majce, kalendare itd pa onda razmisli da li ces nesto da me bockas...
Ako bude malo bolje čitao moje komentare na OVOM forumu videće da sam rekao da ste jedino ti, biobiofizicar i mandic dali odgovore u mojoj temi. Takođe, u istom komentaru pozivam i ostale članove da uzmu učeće. Naravno da ti nisi kriv to ljudi komentariu tvoju temu, ali su isto tako ti drugi krivi to komentariu SAMO tvoju temu, a ostale zapostavljaju. Kada to kaem, ne mislim na svoju temu, već na teme ljudi koji po godinu dana čekaju na odgovor. E moj drue, ja sam mislio da je doba Udbe prolo. Očigledno sam se prevario. Poseti forum ''Svet akvaristike'', pa će videti da sam i ovoga puta bio u pravu. Nije tvoj forum jedini na ovome belom svetu. Mada, da ne bee mene i ovaj bi se pretvorio u ustajalu povrinu Carske bare. Ovoga puta nisam koristio fen da napravim talase. Provokacija nekada i upali. Ajd' ljudi da se okanemo ćorava posla. Toliko klinaca ćeka nae odgovore, komentare i savete.
Po meni je ovo jako promaena tema, skroz nebitna.......
Niti razumem cilj pokretača, niti reakciju administracije na nečiji monolog
Eno Boban otvorio fantastičnu temu o fotografisanju, i ta tema je 10 puta manje zanimljiva akvarističkoj sceni nego ova.
Ja bi ipak da forum MBA bude vie poznat po lepim slikama akvarijuma, biljaka i riba a ne po ogovaranjima i nekim glupim temama to veze nemaju sa akvaristikom!
Jeste da je to tako malo dosadno, ali mi vie prija dosađivati se, nego celo popodne smiljati ta napisati na ovu temu.
Malo mi je nelogičan poziv da se kanemo ćoravog posla, kada iste nije ni bilo do otvaranje ove teme.
Horuse, dok nisi spomenuo svet akvaristike, sve je bilo donekle ok i imao sam volju da te razumem.
Sada, izvoli uivaj na tom drugom forumu na kojem se vodi drugačija politika i vlada drugačiji mentalitet ljudi, tačnije administratora (koji tebi očigledno odgovara), a ovaj forum obiđi...
...ili makar nemoj prosipati mudrosti i pisati kojeta.
Mandic, opet nisi dobro pročitao. Ja sam forum ''Svet akvaristike'' pomenuo kao negativan primer. E, neću vie gubiti vreme na ovakve rasprave. Odoh da pročečjam teme ljudi koji čekaju po godinu dana na odgovore. Srdačan pozdrav