Perlit+sphagnum se koristi u oziljavanju reznica,pa se o trovanju moze govoriti samo mozda u akvarijumskim uslovima.
Inace skoro sva pakovanja supstrata cini mesavina zutog(sphagnum) i mrkog treseta.Retko se moze naci samo zuti a gotovo nikako samo mrki.U mesavinama se trude da bude Ph 5,5-6.
Kod mene u akvarijumu je sada cist sphagnum Ph3,5 i Blyxa uziva a ni ostalim biljkama nesmeta evo tri i po meseca...
cuo sam da neki ljudi koriste posip za macke i podlogu, to ti bude kao zamena vermikulita da drzi podlogu rastresitu, dali neko ima kakvo iskustvo sa tom posipomč
EDIT: da ne pisem novi post jedan po drugi, pravim edit teme, evo slike kako izgleda taj posip za macke, imam jednu vrecu kuci, na njoj pise da je potpuno prirodan i da ima veliku upijajucu moc, da 9kg ovog materijala upijaju 10 litara vode, ali i da se zgrutcavaju, tako da kad tecnos dodje u kontakt sa ovom materijalom, on upije vodu i napravi se grutka. sta vi mislite, dali ovo moze da ide u podloguč Edited by newpain01 on 09.03.2010 17:52
el_stupido je napisao:
Ima drugar 2 dzaka liapora, jel ima neko vise iskustva sa tim i jel se zna sastav
Pogledaj i ovu temu
Koliko znam na nasem području nisam primetio da je neko to koristio.
Koriste ga za Bonsai.
Sastav; ekspandirada glina, sastav te gline ne znam, kao takav nema hranljivu vrednost. Ali sigurno je interesantan zbog nekih drugih osobina. Nisam primetio ni na stranim forumima da su ga koristili za podlogu. Jer moda je neko i probao pa je video da taj materijal neće da potone Edited by zander on 04.06.2010 13:49
Definitivno Liapor ne moe da se koristi kao gornji sloj podloge jer je previe lagan, mnooogo je laki čak i od aquaclaya.
Danas sam se malo zezao sa njim, usitnio sam ga, prokuvao da bi potonuo ali koristiću ga samo za donji sloj podloge... Kada se usitni izgleda kao Vulkanit.