14.06.2026 09:30
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Riparijum / moj prvi biljni AQ
biobiofizicar
Filter mora da radi, posebno u pocetnim fazama. Ako se nakoti neodgovarajuca mikroflora (bakterije i alge) posle ce trebati mnogo vise vremena da se akvarijum izbalansira. Spusti spray bar na nivo vode i poteraj filter sto pre.

don hose
Poteran danas Smile

Srdjan R
I ja sam ovde da bih nesto naucio, samo mi se cini da pises iste stvari i ovde i na drugom forumu.

zander
Vrlo zanimljiva zapazanja.
Trebalo bi po tim forumima neke druga stvari da zapazas i komentarises pa i da se ukljucis u neke zanimljivije teme ukoliko je stvarno interesovanje akvaristika.

Ovako samo coveku kvaris temu!

cvecar
Slazem se sa Zander-om pa da se vratimo na temu...
Mislim da ce ti kala praviti dosta problema jer ume bas da bude ogromna ,a ono ostalo superiska izgledaApplause
Ja da sam na tvom mestu probao bi ovako nesto jos da stavim iznad vode:
cvecar attached the following image:
dscn0015_resize.jpg

Dzo
Uredjenje je sjajno, dopda mi se drvo i biljke... Drago mi je da si se odlucio za riparijum. Da li planiras neke zivotinje unutra?
Sljunak mi se ne dopada, previse krupna granulacija pa ne deluje prirodno.
Boja svetla je uzas... Ne smo zato sto asocira na TV pink, nekako lici na solarijum ili disko.

don hose
Razmisljao sam o orhidejama, cak sam imao nesto u planu da pravim jos, ali bice vremena Smile

Imam dosta bilja koje ce biti ogromno, a tek treba da krene. Sve sam zasadio, da vidim kome ovako nesto odgovara, pa cu vaditi sta smeta.

Svetlo se ni meni ne svidja, ali sta ces, hteo sam da probam, videcemo(za sada mogu reci da ovom bilju za jezerca sto imam odgovara i vise nego sto sam se nadao). Prirodnije je belo, ali mogu uvek da menjam. Ovo je proba....

Sljunak se ni meni ne dopada, ali na misnus sam ga sam sredjivao iz dvorista, pa sam morao da ga ubacim. Ipak sam citav dan radio Grin

Ovo mi je prvenac, tek se susrecem sa svim, pa barem cu da naucim.

Samo me muci ili braon alga ili nesto drugo, kao neka sluz po celom aq.

Ukljucen je filter, cekacu par dana, pa cu videti sta ce biti.

Bojim se da je previse hranjvih materija, 4l treseta i 200g osmokota. Bilje je krenulo, ali mislim da bi i ja narastao koliko ima svega unutra ....

Mogu da kazem da su lukovice bas krenule....

Ubacio sam 2 amazonca, 4 helene, 2 amonijera, par kozica i 2 foxa

Ako se sve dovede u normalu, planiram kozice, plus jos neko jato ribica, mozda neonke, mada svi ih imaju pa sam mislio malo da promenim .....

Ako voda nastavi ovako, razmisljam da menjam podlogu, samo treset da stavim, a kada se sve pokrene, posle mesec dva, da dodam osmokot....
Edited by don hose on 25.01.2013 14:55

krcko
Samo napred. Od toga ivog sveta Gyrinocheilus aymonieri - Chinese algae-eater, prati ponaanje i pročitaj
http://www.beke.c...riba.1637/. Lično bih odmah odstranio. Isto tako, ako pod Fox, podrazumeva Epalzeorhynchos kalopterus, postaće vrlo brzo lentina i otimač hrane drugim ribama, koje bude uneo. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Mandic
Tom bilju se sviđa dnevna svetlost i svetlost iz sobe, a ne ta pink. Smile
Sad ičitavam i vidim da si BA BA nađubrio sve, a i ima dosta ''rezerve'' u vidu osmocota i PPP sistema.
Drago mi je to biljke lepo napreduju. Thumb up
Lično mislim da si prenaglio sa ubacivanjem ivuljki, jer voda nije stabilizovana, a i u narednom periodu će menjati velike količine iste (zbog treseta), to će, takođe, negativno uticati na faunu...

don hose
Osvetljenje sam odlucio da upotpunim sa philips tornado sijalicom, znaci 8 sati ova led, kada nisam kod kuce i negde oko 4 sata ta philips.

Mislim da sam nasao uzrocnika ovakve vode.
Jedna biljka se skoro skroz ubudjala, jako je smrdela, koren joj je trulio. Milsim da njoj mogu ovo pripisati.

Nije mi djavo dao mira pa sam ih vadio i gledao korenje...

Sto se tice ribica, izvadio sam ih, sacekacu jedno vreme, i amazonce sam izvadio, ostalo par kozica i koja mala helena.

Sada pratim razvoj situacije.

Da li filter da perem ili da ostavim sve ovako?

Mandic
Zato ne ostavi filipsa stalno uključenog?

puevima kontam da nita ne bi falilo tu, jedino za kozice i ancije bi opstanak bio rizičan...
Filter nemoj da pere narednih par meseci... Posle toga samo properi taj gornji sunđer i to u akvarijumskoj vodi (ne u akvarijumu Grin ) i eventualno zameni vatu.

biobiofizicar
Ako imas helene treba im i hrana u vidu nekih drugih puzeva koje ce da klopaju. Malezijci su tu kao najbolja opcija i kao komunalci podloge i kao hrana helenama. Jedna helena = jedan puz za klopu dnevno. Ovo je neka razumna racunica da ne skapaju od gladi...

don hose
Ima barskih malih u ak, tako da ce helene da se goste, a i jos uvek su male, imaju oko pola cm Smile moji malci iz aq od 30l.

Od cistaca razmisljam 5 otocinclusa i par ancistrusa, i ne znam mozda par coridora (mada mozda zbog kozica bolje ne)
Malezijce cu gledati da nabavim.
Amazaonce verovatno necu drzati jer mi pojedose mahovinu u aq Smile

I mislio sam neko malo jato, e sada ne znam kojih riba. Da ne diraju bilje i kozice?

Cekacu da se sve sredi sa vodom pa cu onda polako ubacivati...

don hose
Uhhhh, bas mi ne da djavo mira.

Mislim da cu ponovo postavku raditi.

Voda se i dalje malo oseca, to me nervira jako.

Milsio sam celu podlogu da menjam.
Samo treset dole, a kasnije kada zasadim da dodam osmokota spricem.

don hose
Uhhhh, bas mi ne da djavo mira.

Mislim da cu ponovo postavku raditi.

Voda se i dalje malo oseca, to me nervira jako.

Milsio sam celu podlogu da menjam.
Samo treset dole, a kasnije kada zasadim da dodam osmokota spricem.

Mandic
Ako se malo oseća, onda je ok, ali ako ba smrdi, onda se verovatno jo neka lukovica ubuđala. Kakav je miris?

don hose
Jak miris bas....

Lukovice sam sve vadio i cistio.

Ali vidim po aq kao paucina negde po dnu.

Uh bas me nervira....

I voda je zelenkasta

BJL
ta paucina to je plesan [mislim] i to jede anticitrus i to nije uzrok osecanja vode, procitao sam to negde nemoj zameriti ako gresim ja jos ulazim u akvaristiku sitnim koracima i citam citamFrown

don hose
Ja sam zeznuo na pocetku i sada kontam da popravim.

Greske koje sam napravio....

Sljunak previse krupan.
Malo ga ima od gore posle treseta, razlog pppm na koju sam morao baciti sljunka odgore, pa treset, koji je izmedju zastite za komarce. (mislim da treset ne treba stavljati u duplu mrezicu)

Trebalo je na dno treset, pppm mi nije trebala, posto sam stavljao osmokot.

Zatim, budjanje lukovice, mislim da sam i tu gresku napravio posto ih nisam dovoljno ocistio pre stavljanja u aq.

Panj je prevelik, pa sam morao ubaciti veliki kamen koji ga mora drzati sa jedne strane, da ne bi padao. To cu resiti stavljanjem mahovine preko kamena, pa ce izgledati kao brdasce.

Ovo mi je bio prvi aq da tako radim, pre toga sam imao 30l manji aq.
Ali dobro, neiskustvo se placa.
Moram ponovo poceti.

biobiofizicar
Savet je da nema nerviranja i samo polako.
Ako u podu imas PPP sistem nemoj da ides na preterano organsku podlogu. Moze hranjiva, ali tanak sloj. O ovome ipak moras vise sa kolegama iz NS koji ovaj sistem primenjuju, pa i imaju vise iskustva kako sloziti podlogu i po sastavu i po granulaciji i po debljini.
Filter mora da radi, Svetlo treba da je odgovarajuce jacine i na odgovarajucem rastojanju biljkama koje si posadio pod vodom. Sa nadvodnim biljkama nemam preteranog iskustva, ali i one moraju da budu odgovarajuce posadjene u odgovarajucu podlogu i odgovarajuce da se navodnjavaju i odvodnjavaju. Lukovice neke od njih svakako ne trpe da pudu 100% pod vodom i mogu da trule. Neko ih sadi u posebne saksije iznad linije vode, neko u saksije okacene na zadnje staklo, neko i u podlogu u akvarijumu. Neke trpe da im je koren i donji deo stabla 100% pod vodom, neke ne. To moras dodatno da istrazujes - sta koja i kako. Ima i bastensko-fontanskih biljaka koje su namenjene ovakvom nacinu rasta. Neke od nasih akvaristickih biljaka rastu i emerzno ali im treba i odgovarajuca vlaznost u vazduhu.
Riparijum je bastensko - cvecarsko - akvaristicki projekat i zahteva dosta tih kombinovanih znanja i vestina o uzgoju biljaka.
U riparijumu postoji vise biogenih zona: zona submerzne podloge, vodena zona, submerzno-emerzna zona oko povrsine vode, emerzna zona, zona supstrata emerznih biljaka. U svakoj od ovih zona treba obezbediti odgovarajuce uslove za zdrav rast biljaka koje se protezu kroz te zone. Neke od njih se protezu od dna akvarijuma do najvisih tacaka riparijuma, neke se zadrzavaju samo u odredjenim zonama (recimo plivajuce biljke ili tepih biljke dna).
Sve ovo zahteva i dobro osmisljena konstrukcijska resenja riparijuma i dobro osmisljen izbor biljaka. Zato riparijum i jeste zahtevniji projekat od samo akvarijuma ili saksijskih sobnih biljaka.

Odgovarajuci izbor biljaka u zavisnosti od konstrukcijskog resenja riparijuma je kljuc uspeha.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,826 jedinstvenih poseta