Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Početak u 57 litara
runner
Hvala Smile

runner
Mandic wrote:
p.s. prvo si napisao da ne dodaje nita od hemije, a posle da dodaje EC redovno... ThinkingCool

Izvini, tek sad videh da si ovo napisao ispod fotke Smile
Mislio sam prvenstveno hemiju u smislu prihrane biljaka. EC nadomećuje samo CO2 ako sam dobro razumeo? On nema nikakve druge elemente u svom sastavu?
U svakom slučaju, uzeo sam od Rainforesta po jednu kesicu mikro i makroelemenata pa ću od nedelje polako to pripremiti i početi da dodajem, najverovatnije za početak 1/2 preporučene doze.

Inače, većina gupika je u petak pronala svoj novi dom, tako da ću se u narednom periodu polako pozabaviti i faunom, verovatno nekim sitnijim jatnim ribicama.

Evo jo par detalja i za sad je to to Smile (a najpre jedan malo bolji snimak nae domaće nerite Smile )
runner attached the following images:
img_2988.jpg img_3007.jpg img_3014.jpg

HORUS
Čini mi se da nisi stavio pozadinu. Biće lepe za gledati, i uivati. Takođe, ja bih taj grejač malčice uukao da se manje vidi.

runner
Hvala na dobronamernim savetima. Sve će to biti tako, samo kad za to dođe vreme Smile

Za sad mi je sve sem biljaka u debelom drugom planu. Dokle god ne isteram taj deo da budem zadovoljan, sve ostalo ne primećujem. ta mi vredi da mi grejač stoji savreno kad nisam zadovoljan onim glavnim Smile

U akvarijum je inače, ubačeno jato od 10 običnih neonki i bilje je zadunglilo opasno, ali mi obaveze ne dozvoljavaju trenutno nikakve veće zahvate. Za sad samo najneophodnije odravanje.

HORUS
Sve to moe da dotera, utei usput dok biljčice rastuuuuu. Stara poslovica kae: ''Sve to moe danas ne ostavljaj za sutra.'' Vredi, jer kada sedi ispred akvarijuma uivancija će biti veća kada ti oči ne bodu neke sitnice, koje moe da promenimo u treptaju oka.

runner
Trenutno stanje Smile
runner attached the following image:
20-06-2013_-_komplet.jpg

bobi
ama e dobar hm,kolku livadi ce zasadam da go imam

runner
Dobar je. neto mu odgovara, ne znam ta. Kad sam ga poslednji put presađivao izbockao sam malo osmokota u podlogu.

Moram da probam da zacrvenim nekako ovu moju rotundifoliu. A i da je ugustim jo malo. Taj levi kamen (i pored generalno nespretno sloenog kamenja) mi je preblizu zadnjem staklu, tako da ne mogu da postignem deblji bun. Mislio sam da će i na toj debljini rotala uspeti da se ugusti, ali očigledno da ne uspeva za sad. Moraću da pomerim kamen napred.

Rairio sam malo sagitariju, tako da sad izgleda proređeno, ali bila je ba fino pokrila taj sredinji deo. Ako uspe opet da se rairi kao pre rasađivanja, trebalo bi da bude fin tepih. Verovatno ću da je produim i ispred kamena sa mahovinom.

U desni ćoak spremam ricciu.

Anubiu sam presekao na pola jer je počela da ulazi u HM i okrenuo sam odsečenu polovinu na levo. Nakon tog presecanja počela je da puta izdanke na vie mesta na starom rizomu. Do tad je uvek samo putala po jedan novi list na mestu poslednjeg starog.

Da, ubačena je alternanthera reineckii 'mini'. To je prva biljka koja ne pripada onoj listi "biljke za početnike" i odmah se primećuje da sa njom ne ide priča: samo je zabodi i ona će dalje sama da raste. Ne propada, ali bi joj očigledno prijalo malo vie nege... CO2, moda prihrana... uz sve to, i ovi koridorasi su mi je par puta razbucali ko sivonje...

runner
Fotkano 5.7.2013. Bye
(ovo mu dođe, prva svečana fotka Grin )
runner attached the following image:
003_2.jpg

Edited by runner on 31.07.2013 01:13

biobiofizicar
Svecana fotka sa razbarusenom kosom....Grin
Ovo je tip postavke kojoj leze uredjene i fino podkresane biljke zadnjeg plana. Znaci: makaze u ruke.

runner
Znači pod konac? Razumeo Smile

HORUS
Ufff, kako bolje izgleda sa tamnom pozadinom. Sada su biljke zaista zablistale.

runner
Thumb up

zicbon92
Na kraju je sve super ispalo! Smile Samo me jedno zanima, kazes da je levo Rotala rotundifolia, meni vise lici na Rotala green, ili mozda gresim?

runner
Trebalo bi da je rotundifolia, pazario sam je od RF-a pod tim imenom, a ne verujem da je on pogreio u razvrstavanju. Gledao sam sad malo fotke po internetu rotale green, i nisu mi takvi listovi, pa je to jo jedan argument u korist rotundifolie.

A to to je ova moja ovako zelena ja pripisujem uslovima u akvarijumu: kineske tedljive sijalice ne ba nekog naročitog kvaliteta, akvarijum bez CO2 i prihrane.
Verujem da bi za neto crveniju boju ovoj biljci bio potreban bar neki vid makro i mikro elemenata, verovatno i CO2 i neko kvalitetnije osvetljenje.
Ali eto, "for the record" to bi se reklo, neka imamo zapisano da u ovakvim uslovima kakve ja imam, gotovo sigurno dobijate rotalu rotundifoliu zelenu ko HM Smile

inače, na fotografiji je skroz uz levo staklo, napred, jedan bun HMa ispred rotale, ali su se toliko stopili zajedno da se skoro i ne vidi razlika Smile

zicbon92
Vidi se vidi se HM, super ti napreduje bez co2. Necu da kazem da je neophodan, ali iz mog iskustva ona bez njega nece da raste kako dolikuje(ne znam da li mi je slaba hranljiva ili sta, ali i pored mikro i makro jednostavno ne nepreduje), a sa druge strane i bolje sto nemas co2, jer bi ti dosadilo da sisas rotalu svakih 5 dana, kod mene raste kao luda, a cim prestanem sa co2 na par dana rast bukvalno stane, svetlo isto kinez Smile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com