14.06.2026 09:30
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
DIY CO2
paleoglodit
Pa u pravu je zena tek sad si oboleo kao i mi: NEIZLECIVOShockGrin

Gjuro
paleoglodit je napisao:
Pa u pravu je zena tek sad si oboleo kao i mi: NEIZLECIVOShockGrin

GrinGrinGrinGrin Pa da upravusi , ovaj hobi za onome ko se ne bavi sa njega izgleda ko bolest. GrinGrinGrin

vlad
Pozdrav svima!
Ovo se zove dizanje teme iz mrtvih. Smile

Da predjem na stvar, pravio sam CO2 po sistemu opisanom u ovoj temi ali izgleda da sam negde omanuo, najverovatnije u recepturi jer je sistem napravljen vrlo dobro, sve dihtuje kako treba...
Recept za smesu koji sam koristio je ovaj:

paleoglodit wrote:
Obicno:
- 500g secera
- kesica suvog kvasca (8-9g), ili svezeg ali ne znam kolicinu.Sa suvim si sigurniji za tacno prvljenje uvek iste smese. Ja sam samo suvi koristio.
- 1,5 lit vode malko mlake (tek da nije ledena)
- Sve to u flasu od 2 lit da bi imao lufta u flasi.

Rastvoris prvo secer da predje u sirup i tek onda kvasac. Luft ti treba zbog eventualnog bujanja smese.
Traba ti i jos jedna flasa za brojanje mehurova a ustvari sluzi kao zastita za aq ako dodje do curenja smese. Onda ce smesa otici samo u tu flasu a ne u aq. Osim toga deluje kao neki fiter.Znaci neophodna je.

E sad, s'obzirom da sam pravio u duplo manjoj flasi vrednosti sam prepolovio na pola, sto ce reci 750ml vode, 250g secera i 5 grama suvog kvasca. Sistem je aktiviran juce oko 16h i do sada nema dovoljno jake reakcije da gas prelazi iz velike u malu flasu i samim tim nista ne dolazi do difuzora...
Da li sam negde pogresio ili bi trebalo jos da se strpim, negde sam procita da je ponekad potrebno i 24h da sistem proradi?

Mandic
Negde ti curi. Proveri ti to jo jednom. Smile

Ja sam koristio recept od člana kisleon, koji je iskusniji sa tim igrarijama. Glasi ovako:
Jedna olja ećera, jedna kaičica suvog kvasca, ravno napunjena, u jedan (ili jedan i po) litar vode.
Ukoliko ne proradi u roku od 4-5 sati, znači da negde puta...
Reakcija je trajala 10ak dana.
Nije jaka reakcija, to je veoma bitno, kako ne bi dolo do prevelike koncentracije CO2 u vodi.
Pre tog recepta, koristio sam skoro duplu dozu, ali za dva akvarijuma i trajalo je otprilike isti vremenski period. Dakle, dve olje ećera, pola kesice kvasca u litar vode.

Druga flaa ovog sistema nije neophodna, ali ukoliko neko hoće da bude sigurniji, moe je koristiti. Ja nisam, iz prostog razloga to su me nervirali balončići. Smile

Vlada991
Evo ovako, ja sam upravo napravio smesu pa cu ti reci moje iskustvo. Prvo, mislim da ti ne dihtuje flasa kako treba, tj gotovo sam siguran. Koliko god da malo stavis kvasca za 24h bi se napravio pritisak u flasi i krenulo sve, sporo ali krenulo bi. Cime si lepio spojeve? Reci cu ti da silikon nije rpavo resenje.
Ja sam ranije koristio sistem 1 velika i 1 mala flasa, ludeo sam redovno sve dok me gosn. Mandic nije posavetovao da predjem na 1 veliku. Znaci 1 velika flasa od 2 litre - 1L mlake vode, 250g secera i kafena kasicica (ravna) kvasca i sve to je prikaceno za DIY difuzor. Smesa radi nekih 10tak dana...

Koji difuzor koristis? Testiraj spojeve sapunom. Smile

Malo sam sve pomesao, ali mislim da ces ukapirati. Smile

EIDT: Smesa koju sam malopre napravio je proradila posle svega pola sata. Smile

vlad
Rupe koje sam pravio na poklopcima su manje od fi-ja creva tako da sam ih jedva provuko i naknadno zalepio silikonom, samim tim tu ne bi smelo da dolazi do pustanja. Naravno proverio sam da li vazduh prolazi pre nego sam sve sklopio.
Difuzor koristim isto u DIY varijanti i to onaj od seta za infuziju ako znate o cemu pricam.

Nista, skidam "bubble counter" i probam sa jednom flasom pa cemo videti kako ce da funkcionise...

Hvala na odgovorima!

Mandic
Ako si u mogućnosti, zalepi spojeve sa pitoljem za plastiku.

ta ti se deava u flai? Ima li neke reakcije (penuanje, pucketanje mehurića, kao kod gaziranih pića)...?

vlad
Upravo dok sam kucao predgodni post krenula je reakcija tako da jedan baloncic uletu u malu flasicu na svaku sekundu. Dakle tu bi trebalo da je sve ok. E sad cekam da vidim koliko treba vremena da nabije pritisak da bi krenuo gas iz male flasice u akvarijum.

Necu dirati neko vreme pa kao ne proradi videcu da zamenim difuzor ili na kraju krajeva da skinem malu flasicu.

Vlada991
Da je do dofuzora, popustio bi spoj izmedju difuzora i creva, tako da ne verujem da je to u pitanju. Prati ali predugo joj treba da proradi, nesto ne funkcionise kako valja... Cak i da podje, mislim da ce se ispostiti brzo.

zander
Ovde ima temu i slike kako napraviti da spoj creva i čepa dihtuje bez ikakvog lepljenja.
LINK

Potrebna je samo jedna cevčica koja se ugura u akvarijumso crevo i onda se sve to zajedno progura kroz čep...
www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/2_198.jpg

A drugo mesto gde moe isto da gubi CO2 je brojač mehura od sistema za infuziju. Ima bar tri proizvođača tih sistema za infuziju i neki od njih jako lako popuste ba na tom brojaču i tu putaju CO2.

Problem pravi difuzor i sinterovana keramika jer je za nju potreban jači pritisak, pa je potrebno i da spojevi dihtuju to bolje...

vlad
Hvala za link Zander. Ovo je definitivno bolje od lepljenja...
E sad, ovo sto sam "namundurio sada radi. Izgleda da je problem bio u difuzoru od infuzije. Upravo ga zamenih sa obicnim kamenom za vazduh i lepo radi. Cak ni mehuri nisu krupni vec mali sitni i lepo se razlazu.

vlad
Ok, konacno sve radi kako treba cak i sa difuzorom od infuzije. Glupost, nepovratni ventil je zapeko, kada sam njega zamenio sve je krenulo.

Elem, sta raditi nocu sa DIY CO2, da li ga vadim iz akvarijuma i ako ga vadim da li nekako da ga zapusim da ne curi u prazno?

zander
U prvim danima kada je reakcija dosta jaka za svaki slucaj ako nisi siguran mozes ga izvaditi iz akvarijuma. Mada ti rastvaras CO2 na rasprsivac i tu mozda ni ne bude neke opasnosti jer se na taj nacin dosta slabo rastvara...
Za CO2 ti predlazem da nabavis neki malo bolji difuzor ili reaktor, kameni rasprsivac ti moze posluziti za pocetak ali za kasnije gledaj ipak to da nabavis ili da napravis neko bolje resenje, recimo rastvaranje na powerhead, to bi bila valda i najjeftinija varijanta Thumb up

Mandic
Evo kako sam ja regulisao gaenje noću i otapanje...
Difuzor je napravljen od prica i najlon čarape (ba su sitni mehurići izlazili, to se vidi), a brojač mehurova sa prekidačem - od prica i T nastavka za crevo.

fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/q81/s720x720/1378557_10201602345811975_1067568581_n.jpg

fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/q71/s720x720/1380422_10201602345931978_411081623_n.jpg

fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/q71/s720x720/1043920_10201602345731973_1238848708_n.jpg

Vlada991
Super sitni mehurici. Smile
Vlada991 attached the following image:
rsz_img_2109.jpg

valtersrbija
Da li kvasac trebam da izdrobim ili nesto tako,ili samo da odvojim 1/3 i stavim???

zander
Ne moras ga mrviti, mozes ga samo usitniti na toliku parcad da moze da prodje kroz flasu.

valtersrbija
Ok

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,826 jedinstvenih poseta