|
Keptn in njegovih 60l
|
| Keptn |
Posted on 25.12.2012 18:22
|

član
|
Ove stene su napravljene iz tri komada kamenja Lava rock, kuplenh u cvetličari na kile. Kamenje sam malo izklesao. |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 25.12.2012 19:37
|

Administrator
|

Evo da nalepim sliku i na ovu stranu
Vidi se na stenama da su iz komada i dodatno oblikovane. Pitao sam se samo da li su mozda komplet vestacke, pravljene. Ali ovo sa klesanjem prirodnog kamena je tek prica za sebe i maksimalno dobro i realno odradjeno.
Ova postavka je antologijska i pravo malo umetnicko delo. Molim te isteraj je do kraja i dobrih zavrsnih takmicarskih fotki. Svakako zasluzuje.
Vreme je da sklonis i onaj papir iza i da pocnes da se igras sa backlight efektima. I to zahteva neko vreme dok se ne utera pravi setup i raspored osvetljenja...
Veliko bravo za ideju i realizaciju |
| |
|
|
| Keptn |
Posted on 25.12.2012 22:47
|

član
|
Tako je. Ovaj kamen lako se oblikuje i sam mu malo pomago.
Imao sam plavu ozadje pa sam ga skinuo i stavio beli papir za hleb. Stvarno se moram poigrat sa backlight efektima. U mislima imam neki papir ili foliju bele boje osvetljeno sa LED diodama. Treba mi neka ideja.
Keptn attached the following image:
Edited by Keptn on 25.12.2012 22:55
|
| |
|
|
| Biohazard |
Posted on 25.12.2012 23:39
|

Moderator
|
Perfektno odradjeno, svaka cast na postavci pravo mi se svidjelo ovo djelo 
Zanima me jedno a to je kako si odradio ovu kao rijeku u koritu tj. ovo zelenkaste boje pored Cube, pomocu cega si to pravio??? |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 26.12.2012 02:56
|

Super Administrator
|
Bilo bi lepo videti narandasto-ućkastu pozadinu, kao simulaciju zalaska Sunca...
Inače, super je akvarijum! Sve pohvale!
Naročito mi se sviđa to to su tu samo dve-tri biljne vrste, fantastično uklopljene u scape. |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 26.12.2012 09:30
|

Administrator
|
Očito ima fantastično oko da primeti one bitne detalje u prirodnim landscapeovima, a takodje ima i vetu ruku da te detalje prenese u scape pod vodom, to ih čini izuzetno realnim.
Kada ovo kaem mislim na sledeće:
Oduevljava me ovo to si postigao klesanjem monolitnih komada stene.
Kod sklapanja i slaganja kamenog scapea često se srećemo sa problemom i potrebom maskiranja linije dodira dve ili vie neravnih stena. Ove "pukotine" često ne prate prirodne pravce ili vodeće linije scapea, mogu biti preduboke, negde previe uske, negde preiroke, na njima se često menja pravac strukture kamena u scapeu, to iskusnom oku ne promiče. Ovo iziskuje dodati napor kod sklapanja i uklapanja kamenog scapea od vie manjih komada stena.
Klesanjem u monolitu ti si izbegao potrebu za uklapanjem pravaca i strukture kamena i utori i pukotine su ba tamo gde si ih napravio i gde trebaju da budu.
Kod ove postavke posebno me oduevljava par detalja:
- vertikalni utori na liticama kanjona koji imitiraju pravce ispiranja mekanih stena kiom i mesta odrona gde se obruavaju cele vertikale u ponor sve od vrha kanjona.
- ovo ipak ne bi bio realan prikaz da u podnoju vertikalnih litica nisi napravio skoenu bazu sa sitnim kamenjem u kome se deponuje obrueni materijal sa litica. Takozvani "sipar". Na ovo si vrhunski obratio panju i preneo u scape.
Toliko o efektima erozije kiom, vetrom i suncem.
- Rečni plato i obale reke su takođe vrhunski odrađene - ba kao u prirodi. Kada reka pravi krivinu u kanjonu rečni plato se formira obično po unutranjem obodu krivine (gde je vodena struja slabija), a voda jede obalu (zid kanjona) po spoljanjem obodu krivine. Visina unutranjeg platoa definisana je periodima kada je reka najbujnija i to su neki maksimalni vodostaji. To je ovo to vidimo napred desno.
- Ovo je po meni prikaz reke u nekim letnjim mesecima kada su vodostaji minimalni. Desni plato je visoko iznad reke sa strmom obalom platoa, a voda se povukla u glavno korito.
Letnje povlačenje reke u korito u izlaznom spoljnjem delu krivine formira iroke plitke plaice koje osvaja vegetacija. Sve je to kratkotrajno i traje do prvih bujica kada će se reka opet napuniti vodom, sve to odneti i stići do levog zida kanjona i nastaviti da ga podlokava i obruava. To je ono to ja vidim sa leve strane...
-"V" procep na kraju kanjona u dubini je posebna priča i daje izuzetnu dubinu prizoru. Isto vai i za kamenu pregradu paralelnu sa prednjim staklom sa desne strane. Ova dva detalja teraju mozak da "vidi" i zamilja i ono to se ne vidi i to se krije negde tamo...
Ima tu jo par detaljčića o kojima bi vredelo porazmisliti, ali sve ovo to sam gore naveo je razlog to kada vidim ovaj scape kaem "to je to" i to sam ga nazvao antologijskim...
Da li si scape radio po nekoj konkretnoj fotografiji ili po vie njih, po crteu ili onako iz glave?
Edited by biobiofizicar on 26.12.2012 09:40
|
| |
|
|
| krcko |
Posted on 26.12.2012 09:43
|

član
|
Sve već napisae. Kada stigne do zavrne, samo nateraj Margaritatuse u klanac Pozdrav. |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 28.12.2012 00:41
|

Administrator
|
Ma nisam napisao sve samo nisam hteo sve u jedan post...
Pomenuh gore sitne detalje na kojima bih ja jo dodatno poradio u ovom staklu. Globalno makroscaperski sve je na svom mestu i fantastično su iscrtane konture kanjona i odradjena "polja". Ja do sada nisam video bolje od ovoga odradjen kanjonski landscaperski akvarijum. Ono to mi fali je malo nano i pikoscaperskih detalja i one prirodne neurednosti i bezobraznosti koja krasi prirodu.
to se tiče naziva "Grand Canyon" treba reći da tamo nema ovoliko zelenila, posebno po vrhovima stena. Uglavnom je spreni kamen i pustinja. Ovo jeste kanjon, ali prekrstio bih ga u neki drugi - zeleniji... U skladu sa tim zelenilom porazmislio bih i o ubacivanju malo drvenasto bunastih detalja kao i drvenog materijala od strovaljenih debala koje brze planinske reke nose sa sobom. Moe, a nemora.... Balvani u reci i na obali, bunje po gornjoj ivici litica i u pozadini gornjih platoa, i tako to po neto samo kao ideja... ta god samo sitno, sitno, sitno...
Svakako bih poradio jo i na rečnom koritu i desnoj poljanici uz reku i na samoj toj desnoj obali. Tu mi fali malo kamenčića kako u poljanici, fali mi i malo vrhova kamenčića koji vire iz rečnog toka, a i tu bih obalu malo "nazubio" kamenim hardom (nekako mi je previe uredno ravna).
Znači piko i nano scaping sa pincetom, tankim grančicama i sitnim kamenčićima na sada iscrtanim konturama i poljima za maksimalno dočarani prirodni ambijent.
to se tiče svetlosnih postavki i backlighta pisali smo o tome. Pogledaj na primer moju temu Mini - fini, moda dobije ideju, pa probaj nato od onoga čime sam se i ja igrao. Ima tu dosta i o tom zamlaćivanju sa pincetom na nivo pikoscaperskih igrarija sa zrncima peska i grančicama debljine čačkalice kao i o tome kako usmeravanja svetala iznad akvarijuma utiču na igru svetlosti i senke na vertikalnim liticama...
Evo jo par tema o svetlosnim efektima:
http://www.aquasc...sts/68505/
http://www.aquasc...oses.5602/
Kod osvetljavanja ovog akvarijuma za fotkanje trebalo bi da porazmisli i o postavci svetla iznad, a ne samo o backlightu. Pored uniformnog svetla ravnomerno rasporedjenog iznad akvarijuma moda treba postaviti i jak tačkasti (radijalni ) izvor svetla da obasja odredjene litice i pojača igru svetlsti i senke. Tu bih se posebno poigrao sa osvetljavanjam litica koje su skroz uz prednja stakla i koje su na ovim fotkama malo u mraku...
itd, itd,....
Igra, igra i samo igra,....
Edited by biobiofizicar on 28.12.2012 00:58
|
| |
|
|
| Coa |
Posted on 28.12.2012 02:06
|

član
|
Fantastican akvarijum koji ostavlja utisak.
Izbor ribe je pogresan za ovaj akvarijum 101%. Razmisljam sta bi bilo najbolje, pa je jedna od opcija za koju sam siguran da bi pristajala - Pseudomugil gertrudae. |
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 28.12.2012 23:10
|

član
|
Nesto sto se ne vidja cesto...svaka cast,tvoji radovi me uvek oduseve . |
| |
|
|
| Keptn |
Posted on 29.12.2012 14:29
|

član
|
Biohazard.
Rjeka je napravljena iz Epoksi smole Epox210 A+B http://www.samson...10-A_B.pdf kojim je dodato barvilo. Iz gline je bio napravljen model rjeke, premazan s Skin pastom (sa njo pravimo negativ originala) i ojačano sa gipsom i gazo.
Scape je raden po vie fotki iz neta, a onda malo po svoje.
Ideju za "V" procep na kraju kanjona je dala katjua. Hvala katjua.
Moda je izbor ribica pogrean ali jih neču mjenjat. Ove ribice su mi svarno fantastične, prija jim naa voda i puno se drste. Ovaj akvarijum mislio sam imat kao dječje igralite za male Margaritatuse, jer ima več mnogo mladine a nemam prostora.
to se tiče naziva "Grand Canyon" stvarno bilo bi bolje da ga peimenjujem u "Green Canyon". 
Keptn attached the following images:
|
| |
|
|
| Keptn |
Posted on 14.01.2013 19:35
|

član
|
Biobiofizicar hvala za linkove o svetlosnih postavki. Poigrao sam se sa backligh efektima. Za akvarium sam postavio staru lampu T8 i menjao barvni papir (sivo, utu, narandastu i plavu.) Ispalo je super.
Keptn attached the following images:
|
| |
|
|
| Keptn |
Posted on 14.01.2013 19:38
|

član
|
.
Keptn attached the following image:
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 14.01.2013 19:38
|

Administrator
|

|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 14.01.2013 20:26
|

Administrator
|
Poto sam pohvalio vrhunske backlight efekte moram malo i da iskritikujem neurednog fotografa.
Nisi obrisao bočna stakla... 
Nisi vodio računa kod postavljanja fotoaparata da ti horizontalne
i vertikalne ivice akvarijuma budu paralelne sa ivicama fotke. Zbog toga sve izgleda malo nakrivo...
Ipak ovo drugo moe da se poravna u PSu u toku postprodukcije fotke.  
 |
| |
|
|
| Keptn |
Posted on 14.01.2013 20:57
|

član
|
Polako. Danas backlight efekti, sutra staklo.
Fotografisanje nije moja jača strana. |
| |
|
|
| Biohazard |
Posted on 15.01.2013 00:29
|

Moderator
|
Stvarno je dobar a pogotovo prva fotka zbog pozadine sto izgleda kao da se naoblacilo, samo sto nije kisa opalila hvala na odgovoru  |
| |
|
|
| alekpanker |
Posted on 22.02.2013 09:53
|

član
|
ja sam odusevljen izgledom.svaka cast. |
| |
|