14.06.2026 09:30
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Kvasac i secer
Dusan79
E sad ja imam jedno pitanje! Koja je razlika ,ako mehurici posle rasprskivača idu na povrinu vode i ako idu u neku od onih posudica ,da ih tako nazovem, koje su deo nekih fabričkih difuzorač Nisam siguran da ćete razumeti ta tačno hoću da pitam ali ajde da probamo! Znači koja je prednost sakupljanja CO2 u sud koji je otvoren sa svoje donje strane ,a pri tom je potopljen u voduč

Miti
vidi diy co2 bell system

daweed
Poz druze... Ja kao "difuzor" koristim kameni rasprskivac koji je ispiod pumpe od 300 l/s i koja sitne mehurice razbauje po celom aq, mislim da je solidno resenje, a za "sire" aq jos i bolje resenje od keramickih difuzora..

http://daweedaqua.tk
Dusan79
Da, ja sam sada trenutno presao sa kamena rasprskivaca na filter od cigarete, jos sitnije odradi posao! A mehurici se rasture po povrsini aq! E sad mene zanima koliko je to dobroč

Kum 1229
Ti definitivno nisi skontao funkciju i znacenje co2 sistema,bilo da je DIY ili varijanta iz boce. Aj sada opet prolistaj zbog cega je bitno da se co2 rastvara,na koji nacin se rastvara i koji metodi se koriste da bi se rastvorio co2 u vodi. Necu da ti kazem odgovor zato sto je 1000 puta pisano o tome na razno raznim sajtovima,a siguran sam da ih posecujes.Thumb up
Edited by Kum 1229 on 06.08.2009 17:02

Dusan79
Kum 1229 je napisao:
Ti definitivno nisi skontao funkciju i znacenje co2 sistema,bilo da je DIY ili varijanta iz boce. Aj sada opet prolistaj zbog cega je bitno da se co2 rastvara,na koji nacin se rastvara i koji metodi se koriste da bi se rastvorio co2 u vodi. Necu da ti kazem odgovor zato sto je 1000 puta pisano o tome na razno raznim sajtovima,a siguran sam da ih posecujes.Thumb up

ččččččč Ako vec ne zelis da odgovaras na konkretna pitanja onda nemoj ni da pises bespotrebne stvari koje za cilj nemaju ama bas nista pametno!! I sta trazis onda na forumu za pocetnikečč Cool
Edited by Dusan79 on 06.08.2009 20:08

photoivek
Dusan79 je napisao:
Da, ja sam sada trenutno presao sa kamena rasprskivaca na filter od cigarete, jos sitnije odradi posao! A mehurici se rasture po povrsini aq! E sad mene zanima koliko je to dobroč

ja sam jedno vreme koristi filter od cigarete i bio je odličan....
daje vrlo sitne mehurove samo bi trebali da ostanu to due pod vodom da se to vie CO2 rastvori....
najbolje bi ti bilo ako recimo dovede na propeler pumpe koja ti je izlaz iz filtera (ako ima filter sa fontanskom pumpom bilo kog tipa; prelivni, pregradni ili onaj mali unutranji filter) to crevo u kojem je filter za cigaru i time CO2 ubaci u tok vode čime će se ravnomerno rariti po akvarijumu a i due ostati pod vodom...
ukoliko nisi u mogućnosti ovo ovako da napravi onda probaj taj "rasprivač" da stavi bilo gde gde ima strujanje vode...
ovo kada uradi dobiće dobro rastvaranje CO2 u vodi....

https://minepi.com/photoivek
Dusan79
E ovo je odgovor!! Da, upravo to, naime stavio sam filter ispod mesta gde se vraca voda iz filtera, filter je inace ,unutrasnji sa motornom glavom, tako da sitni mehurici CO2 izlaze tacno na mlaz vode koja ih gura nanize i vrti po celom aq! Jel to dovoljnoč Na kraju krajeva uzecu ovih dana i drop checker, pa videcemo ima li dovoljno CO2 u vodi!
Veliki pozdrav!

tripko
ja sam pre evo mesec dana poceo sa secerom i kvascom, i mogu reci da mi to pomoglo oko za sada sa moje strane ne idetifikovane algle koja je u potpunosti nestala za tipa 2 nedelje od ubacivanja co2. A koristim sistem od dva sprica sa pumpom za vodu. I zadovoljan sam.

Blue
Nisam nesto odusevljen filterom za cigarete na kraju creva kao dugotrajnim resenjem za rasprsivac, a evo i zasto:
1. Iako pravi jako sitne mehurice, to nije dugog veka, u roku od nekoliko dana se zapusi (valjda od prljavstine ili cega vec) pa dolazi do postepenog smanjenja broja mehurova koji izlaze i njihovog srazmernog povecanja. Ako cemo redovno menjati ove filtere, to i nije neki poseban problem, ali taj zahvat nije bas jednostavan, narocito kada je sve vlazno, pa treba nagurati filter u crevo. Znaci, jos jedna redovna obaveza.
2. Ovakva konstrukcija stvara jako veliki pritisak u sistemu, sto nije smetnja ako imamo CO2 bocu, ali u kvasac-secer varijanti predstavlja povecanu mogucnost da dodje do popustanja nekog spoja i gubitka odredjenog dela CO2, a to nas moze dovesti u zabludu da smesa vise 'ne radi'. Jos jedan problem je da prilikom naglog smanjenja pritiska (recimo zamena filtera) dolazi do prave erupcije smese, sto moze da stvori dodatne neprilike.

Nesto cu da dodam u vezi drop-checkera, veliki broj ljudi dobija pogresne rezultate zato sto ne shvata dobro njegov princip rada. Naime, od pozicioniranja ove naprave mnogo zavisi boja koju ce indikator imati. Ako koristimo rasprsivac koji je spojen ili u blizini neke pumpe, a sve u cilju sto boljeg rasporedjivanja CO2 po akvarijumu, sigurno ce i odredjeni broj mehurica, koje mozda i ne vidimo jer su sitni, uci u sam drop-checker. Ova pojava ce znatno uticati na boju indikatora i to ce se desavati kumulativno, sto vise vremena prolazi, bicemo u zabludi da ima vise rastvorenog CO2 u vodi, a zapravo ce ga biti sve vise u samom kucistu drop-checkera.

kojot
Iz tog razloga se Dc i stavlja blize povrsini vode i na suprotnoj strani od izvora CO2,gde bi trebala da bude realna konc. gasa

Dusan79
No More kvasac & secer za mene!!! Stavljam . na tu svinjariju! Biljke nece imati CO2 dok ne skupim pare za adekvatnu opremu!!!!
Bio je KABOOOMM!!!! XAXAXAXAXa
Da sad mi je smesno! Izem ti bre ovaj suvi kvasac! Radi ko lud!

No noRed cardThrough wall

dushan92
mogu samo da zamislimThrough wallThrough wallThrough wall

Blue
Kako je bre bio KABOOOMMč ShockSmile
Mogao bi da opises sta se tacno desilo i gde je nastao problem, cisto zbog drugih ljudi koji pocinju sa ovom pricom.

photoivek
negde se neto zapuilo....
ali mi nije jasno kako si to uspeo!
moj drugar je namerno probao da izazove eksploziju i u flau je ubacio kvasac i ećer (ne znam količinu) i ostavio u dvoritu ronilačkog kluba.... posle nedelju dana flaa je bila toliko izobličena od pritiska ali nije pustila (zavrnuta običnim čepom bez rupe za crevo naravno).

https://minepi.com/photoivek
Dusan79
Blue je napisao:
Kako je bre bio KABOOOMMč ShockSmile
Mogao bi da opises sta se tacno desilo i gde je nastao problem, cisto zbog drugih ljudi koji pocinju sa ovom pricom.

Drage volje! Evo ovako, rastvorio sam nesto malo vise od pola kg secera u 2L vode. U to sam dodao pola kesice SUVOG kvasca, kojeg ranije nisam koristio. Rekoh da probam. Cak sam stavio nova silikonska creva, koja su malo duza bila da bi spustio sve na dno!!! Sve je radilo normalno ,sve do jednog trenutka!!! Kad..... PUF!!!! i kvasac je u aq!! Kako , Zasto... nemam pojma , ali bilo je boom!!!

Tako da smo moja draga i ja izlivali vodu ,cistili sve od kvasca i ulivali novu vodu do 2h jutros!

A sve je bilo po PS-u!!

Tako da u sustini ni ja sam nisam siguran zbog cega i kako je doslo do eksplozije! Ali sve se to odigralo jezivom brzinom. Iz jedne u drugu flasu i u aq!! Izgleda da je suvi kvasac iz Makedonije ENORMNO JAK!!
Juzni Srbi razbijaju kako dobar kvasac prave Smile

RECEPT Sto se tice ovih gore pomenutih sastojaka, evo sta cu ja da pravim!! Beer
Edited by Dusan79 on 08.08.2009 10:53

Kum 1229
Probaj opet isto da uradis onako kao kada ti se desilo PUF i onda tako jedno 5-6 puta pa ces skontati zbog cega je. To ti je siguran recept Thumb up

Miti
ako sam dobro razumeo tebi je iz druge flase koja sluzi kao brojac mehurova prebacilo smesu u aq. stav4 samo vecu flasu sa manje vode i to ti je to.

Dusan79
Kum 1229 je napisao:
Probaj opet isto da uradis onako kao kada ti se desilo PUF i onda tako jedno 5-6 puta pa ces skontati zbog cega je. To ti je siguran recept Thumb up

Hvala druze na iskrenom predlogu, poslusacu te, pa ti javljam kakvi su rezultati!
Pozdrav!!!

svetac
prelistao,pogledao,navodno skontao oko diy smese za co2! ostaje pitanje,ako bih ubacio dovod co2 u dovod vode u sprejbarč! kakve rezultate bih dobioč ocekujuce ili losečFrown

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,826 jedinstvenih poseta