14.06.2026 07:10
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Rat algama!
biobiofizicar
Update:

Jako sam zadovoljan postignutim. Konacno osecam lep miris vode iz akvarijuma, a ne onaj barski smrad. Na najvisim granama i kamenju pojavila se i ona lepa zelena algica za koju kazu da se pojavljuje samo u zdravim akvarijumima...GrinWink Diatom se pojavljuje jos tu i tamo uglavnom na velikoj goloj gomili kamenja u centru akvarijuma na najosvetljenijem mestu - resicu i to zasencivanjem ili vec nekako... BBA se povlaci i skoro je nestala.

Odradio sam pre par dana i onu hidrogensku kuru na podlozi uz levu bocnu stranu koja je dostupna (desna je nedostupna) i tu i tamo jos ponegde uz zadnje i prednje staklo gde sam primetio naznake da diatom od podloge pocinje da se penje uz staklo.

Slucajno sam otkrio i ogromni izvor zaraze i prljavstine koji proizilazi iz konstrukcije ovih Juwel akvarijuma. To je mrtva zona od 1-2mm prostora izmedju ovog ugradnog filtera i zadnje i bocne strane. Jako je uska (jedva sam iglu od sprica tamo gurnuo), nakuplja prljavstinu i postepeno skroz zapusi, a ako je kojim slucajem akvarijum bocno osvetljen od prozora (kao kod mene) u toj zoni se stvara ciano. I ovo sam tretirao sa H2O2 i "perlalo je kao ludo", ali moracu jos jer nisam imao pristup svuda. Naravno da sam ovo radio sa iskljucenim filterom da ne usisa H2O2. Moracu da stavim foliju sa bocne strane i totalno zamracim ovaj deo stakla.

Akvarijum definitivno izgleda i mirise zdravo...

Interesantna je prica o najasu koji se pokazao kao pun pogodak. Otom - potom...Wink

Danas odradjeno:
- zamena 40% cesmovacom uz blago sifoniranje (jedva da je bilo nesto malo djubreta u poredjenju sa ranijim sifoniranjima)
-Dodao 20ml Algexita, i 5ml Easycarba, Profito, Fe
Ciscene povrsinske vate ugradnog filtera (ovo kod juwela mora da se radi stalno jer zabije do bola)

-predhodnih dana dodavao svaki drugi dan po 5ml easycarba i makro po PPSpro.

Evo foto updatea od sinoc

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/d3q1.jpg
Edited by biobiofizicar on 20.02.2012 22:15

Jovan
Odlicno izgleda gosn Bio! Da li mi se cini ili je sloj sljunka smanjen. Da niste vadili hranljivu podloguč
Mozda ne bi bio los cist sljunak a prihrana samo preko sprica, jer cini mi se da ste pominjali da suncica kopa podlogu.

biobiofizicar
Nije smanjen - samo je do ugla slikanja i mozda sam fiknuo deo podloge kod zatamnjivanja oblasti ispod akvarijuma na fotki. Inace kod ovih cestih sifoniranja radio sam i dubinsko sifonitanje tako da je u sloju debljine 2-3 cm sve iz sljunka izvuceno (gde god sam mogao da pridjem). To je onaj jeftini providni kineski sifoncic sa resetkom pri vrhu. Odlican je jer gledas kako usisava i dok ne prestane da izlazi prljavstina ne vadis iz podloge, a posto je resetka gore moze i da se zabije dublje u podlogu.

Passenger
Jedino sto moze da me raduje vise od perlinga biljaka su mehurici izazvani hidrogen peroksidom dok prze zloceste alge. Kakav to dusevni mir samo stvara Smile

Cestitam, postali ste Mister Muskolo za akvarijume, ili moze i onaj celavi Mister Proper
Applause

biobiofizicar
Celav nisam - bogu fala... Grin Beer

Ajde da kazemo da sam rat protiv postojecih algi skoro dobio za ovih 5-6 nedelja, ali da povremeno nisam bio lenj verovatno je moglo i duplo brze.

Zaboravih da napomenem da sam u odnosu na algavi period fotoperiod skratio bar za 2-3 sata, a pre 2 dana sam i skinuo reflektore sa lampi sto je dodatno umanjilo kolicinu svetla. Videcemo kakve rezultate ce to dati...

I opet napominjem postojece alge su pobijene sad treba videti da li sam uspeo da stabilisem akvarijum da se nove ne stvaraju. Za sada mirise da sam na dobrom putu.

I ako bih sada morao da iznosim neke preliminarne zakljucke rekao bih samo: Higijena, higijena, i samo higijena.... Grin

biobiofizicar
Update.
Stanje OK.

I u predhodnih par nedelja odrzavao sam pojacanu higijenu i sprovodio redovne nedeljne tretmane opisane u predhodnim postovima. Obzirom da u akvarijumu nema algara moram tu i tamo da malo cetkicom za zube predjem preko kamenja i panjeva kao i povremeno po staklu. To su neke procedure koje u svojim ostalim akvarijumima sprovodim po potrebi jednom u par meseci ili nikad, ali ovo staklo ih ipak zahteva na nedeljnom nivou, ma da je to sto uklanjam 100 puta manje u poredjenju sa pocetnim stanjem. Mislim na diatom i praskastu i prljavstinu. Ciano nema u vidljivom delu akvarijuma.

Ipak locirao sam i izvor problema, a to je ona zona izmedju bocnog stakla i filtera i bocnog stakla i podloge. Nedostupna za ciscenje, a izgleda kao na ovim slikama od pre 10ak dana. Tu je jos uvek bilo ciano. Trudim se da je ocistim koliko mogu i kako mogu Ubrizgavam u nju i H2O2, a i zamracio sam je stavljanjem kartona sa spoljne strane bocnog stakla akvarijuma... Sve to daje pozitivne rezultate vidljive i na zdravlju ostatka akvarijuma. Ipak resio sam: kod prvog rasturanja akvarijuma ovi filteri ce biti napravljeni da mogu da se skidaju, a ne kao do sada da budu fiksni,
biobiofizicar attached the following images:
ciano1.jpg ciano.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,512 jedinstvenih poseta