14.06.2026 11:59
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Poklon od 320 litara :)
FreeriderNS
@Pedja
Ide kamenje pa gornji sloj peska, sto je problem ako je pesak?

@Biobiofizicar
Da i ja nesto mislim da ce sve to biti progutano kada bilje naraste, a taman sam lepo slozio :/ ali za sada cu ostaviti bar za neki prelazni period. Ovo desno kamenje u cosku mi je ukopano pa njega mogu jos i izvuci ali ostalo ne mogu tako da cu onda traziti vece Wink. Prvo sam mislio da hocu iwagumi ali sam u sustini odustao od pravog iwagumija. Hocu da bude u nekom opustajucem zen fazonu pa sad sta god mi na to bude licilo Smile) verovatno ce tu biti mnogo menjanja i tumbanja.

Koliko su ove biljke teske za gajenje, dodajem EasyCarbo i sera Florena, svetlost je 0,5 w/l?
1. Glossostigma elatinoides
2. Hemianthus callitrichoides
3. Lilaeopsis brasiliensis
4. Staurogyne repens

zander
Slazem se sa ovim sto kaze Biobio za kamenje Thumb up

Ja bi samo jos dodao da ti je izbor biljaka vise pogodan za neki holandski stil uredjenja akvarijuma, pa ako ces tako da nastavis onda kamenje posle mozes i da izvadis iz AQ, kada se biljke razrastu kamenje se nece mozda ni videti...

Ukoliko zelis da napravis nesto u Iwagumi stilu, onda bi ti predlozio biljke poput eleocharis-a, glossostigma-e, hydrocotile i slicno, i da gledas uglavnom da izbegnes te biljke velikih listova.

Ako ces ovako prvo malo da se zezas sa uzgojem biljaka i da uzivas u AQ mogu ti pokloniti Myriophyllum mattogrossense koji mi je trenutno visak (ako ces mi javiti do sutra), on dosta brzo raste i lepo izgleda a malo bi ti popunio akvarijum...

Pozdrav

FreeriderNS
Hvala Zander puno na ponudi lepo od tebe Thumb up ali ne uklapa mi se u neku ideju koju imam. Ovo sto imam do sada je tako samo privremeno i verovatno nece puno toga ostati trajno. Ici ce u akvarijum biljke kao te sto si nabrojao i mozda u nekom delu napravim kao neko "ostrvo" gde ce biti vise biljke.

Jeca
Kamenje koje imas nije pogodno za Iwagumi, ali kamen nije uvek sinonim za Iwagumi.
Jeca attached the following image:
418861_449660851746038_1018781833_n.jpg

biobiofizicar
Fotka koju je jeca postavila je divan primer onoga sto sam pisao: akvarijum sa kamenjem (a nije iwaqumi) koje tek tek proviruje, one price o nagibu podloge, price o tome kako i biljke prednjeg plana jedu kamenje i ostanu tek zeleni brezuljci na tim mestima, kako je vazno razmisliti oko sadnje biljaka zadnjeg plana uz kamenje u pozadini i na kraju kako je vazno i njihovo kasnije trimovanje.

FreeriderNS
Pa ne bih se bunio da imam ovakav Smile) eto nekog cilja Smile

biobiofizicar
Naravno da se ne bih bunio ni ja. I meni je ovaj akvarijum sto je jeca okacila prelep Thumb up i kao sto kazes mozda je i pravi primer kako bi sa ovim kamenjem trebalo usmeriti ovog 320litarca... Cinimi se da se to u velikoj meri i poklapa sa idejama Freeridera koje nam je ovde izneo...

FreeriderNS
Nisam nasao, temu pa rekoh ovde da pitam. Jedna ribica mi ima malo krivu kicmu i malo teze pliva zbog toga, jel zna neko o cemu se radi? Pre je bila u redu. Takodje sinoc sam skontao da fali jedna neonka, verovatno je uginula. Ne znam da li su te dve stvari povezane mozda je samo slucajnost.

krcko
Povezanosti nema, uginula ribica, ako je uginula, pojedena je od ostatka populacije. Deformitet moe biti od različitih razloga, najčeće to bude kod samog okota, pa se ispolji pri rastu, ali je mogućnost i povrede. Dobro bi bilo da je izdvoji, jer daljim slabljenjem su joj umanjene anse da preivi u zajednici. Ako, pak, ima i unutranja otećenja...Pozdrav

http://www.adsrs.org/
pedja
tek sada sam video da si me pitao zasto je problem pesakNooo
pesak sam po sebi je suvise sitan i ima osobinu da se pod pritiskom vode sabija i samim tim otezava korenovom sistemu biljaka da se pravilno razvija.druga stvar je da ukoliko budes imao odredjenu populaciju riba ,i pogotovo nekih vrsta algara i koridorasa,koji imaju obicaj da riju po dnu(ili cak da se ukopavaju pod predmete i kamenje)predstavljace ti problem konstantan oblak fine i guste prasine od peska koje umeju da podignu.
to su par stvari,ne puno strasnih ,koje ti pricam iz licnog iskustva.naravno,ti ces sam proceniti da li ti je moj savet bio od koristi ili ne.pozdrav Thumb up

FreeriderNS
@ Krcko
Hvala na odgovoru tako sam i mislio, mada sada vidim da mi nema druge neonke :/ a nisam primetio da je ijedna bila nesto cudna ili bolesna. Mozda da su malo slabije jele ali i dalje jedu, nemam pojma. Praticu sta se dogadja. Ova sto ima problema u plivanju se drzi ok posto malo teze pliva ali i dalje ok.

@ Pedja
Da to sam i ja pomislio ali sam ga stavio samo u povrsinskom sloju inace je sljunak ispod Wink tako da se nadam da ce biti ok.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,077 jedinstvenih poseta