14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Djubrenje formirane podloge
zander
Terra master soil moe da se koristi kao gornji sloj podloge, a treset ovaj ili neki drugi se npr stavljaju u filter radi sputanja Ph... Znači ne radi se o nekim pecijama kao to je npr "zemlja za cveće" koja se pod tim nazivom kupuje u cvećarama i koja se nikada ranije nije koristila za akvaristiku, niti se bilo gde u svetu koristi u te svrhe. Istina moe i to da prođe sa neeljenim posledicama. Va akvarijum, a izbor je na vamaWink
Edited by zander on 23.06.2009 00:37

Pejc
Odlican sistem obogacivanja podloge Thumb up

zander
Evo rezultat kakav je.
Sad gledam, posle tačno 2 messeca, od ubacivanja pod koren treseta, master soila i osmocota pod 2 pelcera Blyxe sa svetlom oko 0,7 W/l, znači ne neto preterano jakim svetlom + to je dosta visoko postavljeno, sam dobio oko 15 moda i vie onakvih pelcera kakvih mi je poslao Grujanić, slika sa prole stranice... Thumb up
zander attached the following image:
blyxajpn.jpg

ZoSo
Pelcer sam rezervisao!E sada,pric imam,treseta imam pa ću onda malo i da nafilujem tu podlogu!
Lepa je biljka vredi pokuati Thumb up

pesavranjanac
Thumb up

Dusan79
Uz Zanderovu podrsku ,sve sam ovo i oprobao! Blyxu koju si mi ti poslao nisam uspeo da spasim (znas vec zasto) A mene zapravo zanima sledece: Svi se kunu u podlogu, pre svega da kazem da ovde mislim na hranjljivu podlogu, posto podloga MORA da postoji Smile e sad, posto manje vise svi dodajemo hranu u vidu makro i mikro elemenata, na ovaj ili onaj nacin, Mene kopka ,a nemoj pogresno da me shvatis, samo zelim da neke stvari demistifikujem, sta se to od hrane ili cega vec dodaje ovim spric metodom. Vidim da ti je jedan od ciljeva bio smanjenje Ph vrednosti u blizini korena ove divne biljke i to mi je potpuno jasno. Jasan mi je i nacin na koji se to postize, a sta je sa ostalimč Zasto bi uopste obogacivao podlogu, kad vec dodajem svu hranu , biljka koja slovi za biljku koja jede sve preko korena koji je razvijen, pricam o kripti wendtii green, kod mene FENOMENALNO NAPREDUJE u golomkvarcu, naravno uz adekvatno dodavanje hrane putem vodenog stuba!

Dakloe sta je to sto bi me nateralo da stavljam hranjljivu podloguč
Osim naravno one divne slike Blyxe u tvojim rukama Smile
Samo jos jedno, nije mi cilj da omalovazavam tvoj rad ,vec mi je cilj da nesto naucim i isteram neke stvari na cistac!!!
Veliki pozdrav!

zander
Ja sam samo u tom trenutku, eto pri ruci imao taj treset i master soil. Nisam to radio poto sam znao da će ne znam ta da se desi, nego sam zbog loeg rasta tad te Blyxe bio primoran da malo eksperimentiem i pomognem joj... Inače nije ona nita specijalna biljka ali je bitan bio način, to kae i sama tema Djubrenje formirane podloge.
U ovoj temi sam pokazao samo način na koji to moe da se izvede, sa presečenim pricom i to bi izdvojio kao bitno, sve ostalo je na vama, sa nekom drugom biljkom bi moda neto drugo probao da ubacim pod koren... itd, nema pravila, bitni su rezultati posle Wink Inače da nisam nita ubacio tad u podlogu nebi od te Blyxe nita ni bilo (nekad je bolje nemati nita, čistu inertnu podlogu, nego glupost u podlozi kao to sam ja imao u to vreme) Wink
Edited by zander on 15.11.2009 00:31

Santorini
Da se nadovezem na Dusana i da pitanje prosirim:

dali dodajes cist treset ili treset obogacen djubrivomč

biljke iscrpe iz podloge hranljive materije za otprilike 2 meseca max
(kod saks. cveca to ide za 2-3 nedelje)a posle mora sto bi stranci reki food&water non-stop.Pretpostavljam da podloga znaci za aquascaping postavku formiranu da traje 3-4 meseca ali moj Aq nije diran 4 godine.Koja bi podloga to izdrzala da ima hrane u sebič

Ako mislis da je onako buknula od scottsa daj konjski spric omaGrin

zander
Dodavao sam čist treset, bez đubriva, Sphagnum... Pola to, pola Master Soil.
Opet da vam napomenem, to nije recept za bilo kakav uspeh to je bila samo trenutna potreba. Sphagnum treset koliko dobar za neke biljke bio, drugim biljkama moe isto tako da nateti svojim niskim pH...
Zato ponavljam opet, bitan je način na koji ubacujete a ne ono to sam ubacivao.... Thumb up

Dusan79
Ma mene zanima, sta je to njoj ubaceno tim putem!čččč
Jedino ako nije samo spustanje Ph pogodovalo razvoju biljke!č Jer ti si predpostavljam dodavao mikro+makro, i ona je stagnirala! Pokusavam da izvucem zakljucak! Ako je sve ovo sto sam predpostavio tacno, onda po meni, samo spustanje Ph uradilo je trik! Opet, nisam siguran,a rad sam znati, sta bi to jos moglo biti sto je uneto putem treseta i podlogeč

Panco
Stavljanjem treseta i Master soila pod koren Blyxe pomogao je blyxi da uzme gvozdje iz podloge. Kod nas je KH vode 12DGh pa ph vrednost vode ne moemo da spustimo ispod 7.2 a da zivom svetu u akvarijumu ne smeta CO2.A i Blyxa je poznata da se vise hrani preko korena nego preko vodene kolone.

Dusan79
U stvari
a) Blyxa je uzimala Fe iz samog treseta i Master soilač
Ili je
b) vec bilo Fe u podlozi koje biljka nije mogla da uzima zbog visokog Phč
Edited by photoivek on 16.11.2009 00:39

Panco
Pod A Grin. A u podlozi je imao glistenjak koji ima ph iznad 7.koji po svim sastavima ima gvozdja u sebi, ali neke biljke vole kiselu podlogu a neke ne. A iz iskustva sa Blyxom ona voli jako kiselo.
Edited by Panco on 15.11.2009 11:09

Dusan79
Dakle ,zakljucak je sledeci:
Ovom metodom jedino sto se dodaje jeste u stvari smanjenje Ph u cilju lakse apsorpcije Fe!

zander
Dusan79 je napisao:
Dakle ,zakljucak je sledeci:
Ovom metodom jedino sto se dodaje jeste u stvari smanjenje Ph u cilju lakse apsorpcije Fe!

Da, ali za biljku kao to je Blyxa. Nekim biljkama to nije potrebno i dobro se snađu i bez toga, tj dođu do Fe i bez toga.
Biljka trai ono to joj je potrebno da li iz podloge ili iz vode.
Fe u vodi, naročito u tvrdoj vodi tj sa pH uglavnom iznad 7, kao to je novosadska brzo pada kao talog a ni helat (zavisi koji) ga ne dri neto dugo u vodi i na "izvol'te" biljci, nekoliko sati ili čak nekoliko minuta.
Bitno je i to Fe koje padne kao talog da biljka moe da dođe do njega, tu opet treset i kiselija podloga mogu da pomognu. To nije pravilo za sve biljke i opet kaem nekim biljkama bi tako kisela podloga vie smetala nego to bi pomogla, deava se da koren kod nekih drugih vrsta bude gotovo (zatrovan, spaljen..) ili kako već da se izrazim, tako da ovo to sam stavljao Sphagnum+master soil ne mora da znači da će da pomogne kod nekih drugih biljaka. Ako se raspituje jer planira Blyxu da proba tako moda ti pomogne malo zemlje za cveće u pricu (jo plus nadam se da ima malo meku vodu i CO2...) pa bi to moglo da ti radi OK.
Opet prvo treba probati i na čistom kvarcu ili kakvu već podlogu ima pa tek onda ako nisi zadovoljan i ako biljka propada kreni da je drogira... Grin

A ako će da radi ovo zbog neke druge biljke moda ipak da proba sa malo drugačijim odnosom tj sa malo manje Sphagnum treseta

Dusan79
Upravo zbog iste te Blyxe koju ces mi ti poslati Grin
Ostavio sam joj mesto , ali pre svega zeli m da se raspitam oko koje kakvih metoda! Ova metoda mi se ucinila pogodnom, pa sam zeleo da saznam sta se tacno postize ovim dodavanjem! Treseta imam ,opet onaj koji si mi ti i poslao, e sad samo jos blyxa Grin
Postao sam VEOMA radoznao i zelim tacno da znam sta se cime postize i sta je bitno i sta sa cime ide ,a sta ne ide!!! Beer

newpain01
sta je master soilč dali je to neka brendirana zemlja ilič

zander
Aquashop, Terra Nova Pro, poslednji red.
A koliko sam uspeo da nađem na netu, ranije, i koliko se sećam osnovu ove podloge čini vulkanit, čega jo ima u njoj nemam pojma.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,504 jedinstvenih poseta