14.06.2026 09:31
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Uputstvo za korišćenje Čakovog računara za biljne akvarijume
darkoh
http://bobstropic...uacalc.htm

Igor
Jedno pitanjce . Kolika treba da bude preporucena doza nitrata u KNO3 na nedeljnom nivou, 5 ppm koliko pise u Chuck's calculatoru ili 10-30 ppm koliko je Rasta stavio u svojoj tabeliččč To me malo buni jel je razlika drasticna. Hvala Smile

Igor
Rasta je napisao:
Ovu tabelu sam napravio na osnovu kalkulatora, da bi sebi olaksao doziranja makroelemenata...za akvarijum od 100l Grin

photoivek
količina koju dozira moe da bude razlita, zavisno ta eli da postigne, kakva je rasveta, koje biljke, dodaje co2 ili ne, itd.
ja sam koristio EI sistem đubrenja ali se sada stvarno ne sećam koje sam količine dodavao jer sam zagubio to papirče gde mi je pisalo koliko čega dodavati...
ovo znači da treba da odabere koliko eli da đubri a onda koristi ili čakov kalkulator ili ovaj na naem sajtu da sračuna koliko tvojeg rastvora dodaje u akvarijum...

https://minepi.com/photoivek
biobiofizicar
Rasta po tabeli dodaje 5ppm NO3 tri puta nedeljno sto je ukupno 15ppm na nedeljnom nivou. To je negde po preporukama PPSpro metoda. Moze tako, a moze i vise, kao sto rece photoivek - sve zavisi na sta se odlucis i kako ti najvise odgovara...

Igor
Do sada sam koristio PPSpro i pojavio mi se problem sa Alternaterom i Glossostigmom kod kojih su novi listovi uredu ali na starim se pojavljuju supljine i listovi propadaju okupirani zelenom tackastom algom pogotovo na listovima Alternatere. Ta alga mi se pojavljuje i na Bacopi monieri, Microsorumu, Hydrocotili . Takodje mi i Blyxa ne napreduje bas ok jer stari listovi trule kao i na Cryptocorini undulati.
Ptedpostavio sam da je deficit K u pitanju. Sto mi se TEORISKI i pokazalo tacno jer kada sam ubacio elemente PPSpro sistema u Chuck calculator kolicine na nedeljnom nivou NO3, H2PO4 su mi bile iste kao preporucene vrednosti dok je K bio 2,5 puta manji od preporucenih 20ppm. Through wall
Muckam po Chucku pa cu da probam da vidim jeli je K problem. Akvarijum 260 l, 0,8w/l, tera magma, glina. (nadam se da ce mi vreme uskoro dozvoliti da se i ja predstavim )
Sugestije bi mi dobro dosle.

biobiofizicar
Po onome sto se pise po netu, a obzirom koje si biljke pomenuo moguce da su ti mikroelementi ili tvrda voda ili nedostatak dostupnog Fe problem.

Igor
Hmmmmmm......tvrda voda.....ne mogu da proverim nemam test. Al dodavao sam one grcke microelemente....poslednje 3 nedelje i profito i fero al problemcic je i dalje tu i napreduje.

photoivek
ja se pitam zato ova rasprava ne bi dalje tekla u nekoj temi vezanoj za prihranu akvarijumač!
Through wall

https://minepi.com/photoivek
daweed
Ima i na domaći kalkulatotr LINK

Grin

Osim to ima većinu DIY djubriva koja koristimo, ubačeno je i da računa koliko ml treba da dodate rastvora koji ste napravili da bi digli ppm elementa u aq na eljenu veličinu... Proveri Wink
Edited by daweed on 06.03.2012 23:15

http://daweedaqua.tk
Srafciger
Samo malo strpljenja. Uskoro ce ponovo proraditi kalkulator na MBA.

www.MojBiljniAkvarijum.org
el_stupido
Pozdrav ljudi, nekim.cudom se vratih u akvaristiku pa sad fatam sve sto sam zaboravio. Za racunanje doziranja Ei uzimam litrazu akvarijuma ili litrazu istog minus podloga?

Srafciger
Pozdrav!

Za svako doziranje uzimas kolicinu vode, a koliko vode ima u podlozi zavisi i od vrste podloge. Nije ni podloga "nepromociva" Smile

www.MojBiljniAkvarijum.org
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,826 jedinstvenih poseta