14.06.2026 11:59
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Pocetak biljnog akvarijuma
marko_pa
Ako zelis neki aquascape da napravis, neminovno je da ti ruke budu pod vodom jako cesto i nije cudno da ga rasturas ni na svakih 4-5 meseci.
Ako se odlucujes za "lenji" akvarijum sa spororastucim biljkama e tada samo menjas vodu , hranis ribe, vadis i poklanjas eventualne viskove bilja, trebis alge i svima pricas kako ih nikada nisi imao....

Batke
Jesam spreman da menjam vodu 2-3 puta nedeljno to nije problem, ali bi ipak kupio neku hranljivu podlogu u nekom centru i preko toga samo separisani pesak jel moze ta varijantač

ZoSo
Batke je napisao:
...... ali bi ipak kupio neku hranljivu podlogu u nekom centru......

Misli na neko brendirano , ba za akvarijume č

Moe i tako , mnogi će sada reči da je to skuplja solucija , ali po meni i nije tako lo izbor Thumb up

Kritičara će uvek biti bilo ta da odluči , to je realnost internet akvaristike Wink

biobiofizicar
Ako hoces brendirano i lako za kupovinu Tetraplantcomplete supstrat se kod mene pokazao kao solidan izbor. Odes u pet centar i kupis. Tropikine podloge su se pokazale kao dobre naravno i ADAine, ali tu je vec zezancija sa nabavkom. JBLovu sam takodje kupio da probam, ali uzasno muti i kalja vodu. Neznam kakve efekte daje... Nesto sam je miksovao sa nekim svojim zezancijama u posebnom koritu i 5 dana nisam mogao da isperem vodu...

Batke
Ok,podlogu smo na neki nacin resili. Sta za prihranu i CO2č

krcko
Za CO2 je reenje izuzetno lako, samo ako ima dovoljno novaca. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Batke
To znam,ali nemam pa zato pitam sta je najbolje.

biobiofizicar
DIY CO2 kvasac secer sistem.
Mikroelementi Profito, makro u domacoj radinosti po EI ili PPSpro metodu.
Ima gomila tema o ovome na forumu.

valisnerija
poslusaj Bia za podlogu tetrinu,i ja je koristim u mojim akvarijumia i odlicna je, o prehrani i C02 je rano pricati jos,napravi ti sve to kako treba pa kad odlucis koje ces bilje da cuvas,onda sledi prica o tome....
i samo opusteno nemoj da brzgas puno...pozdrav

Batke
Resio sam za pocetak da podloga bude samo kvarcni pesak granulacije 1-3mm. Recite mi da li pored tecne prihrane treba nesto zabadati i u pesakč

Panco
jesi li dobro pogledao akvarijum od toga ko ti je savetovao pesak od 1-3mm. Frown
Edited by Panco on 12.01.2011 14:02

Batke
Pa nusam prihvatio licni savet,ali vidim da je podeljeno misljenje oko podloge. Neki kazu samo pesal,neki zemlja...ali sve u svemu da ne petljam mnogo za pocetak bi samo kvarcni pesak pa me zanima da li pores tecne prihrane i dodavanje CO2 treba nesto ubacivati i u podloguč

Panco
sve zaavisi od biljke do biljke.A ja lično ne bi stavio nista od 1mm misli da je i suvie sitno.No no

Batke
A zasto, da li u toj granulaciji koren ne moze da se razvija ili stač
A granulacija 2-3mmč

biobiofizicar
2-4mm se smatra neki optimum (generalno pije vode sve u rasponu 2-7mm u odredjenom miksu). Debljine podloge se krecu napred oko 4cm nazad duplo (za biljke zadnjeg plana sa jacim korenovim sistemom). u prednjem delu gde idu sitnije biljke prednjeg plana cesto finijeg korena moze i nesto sitnija granulacija. Em je lakse za sadnju, em je sloj tanji. Problem sa sitnijom granulaciom, a posebno ako je sloj deblji je takozvani efekat betoniranja kada se podloga previse kompaktizuje vremenom u kombinaciji sa produktima raspada biljaka i ribljim izmetom. Ovo nabijanje rezultira zaustavljanjem cirkulacije u podlozi, stvaranjem anaerobnih zona (u kojima se razvijaju stetne bakterije), smanjenjem ili zaustavljanjem razmene izmedju vode i podloge, itd. Posebno je nezgodno ako je ispod sitne ukrasne podloge neka jaka hranjiva podloga u debljem sloju, pa jos sa dosta organika i muljevite frakcije... Takve podloge kada se akvarijumi rasturaju cesto imaju nezdravi miris na pokvarena jaja, a i korenje u njima pati.

Ovo su samo neke opste smernice i generalna uputstva i naravno da postoje uspesni izuzetci od ovoga napisanog, ali uglavnom kod akvarista koji imaju vise iskustva, pa kombinuje razlicite granulacije i tipove hranjivih podloga po slojevima u zavisnosti kakav ce scape biti i koje biljke gde...

Batke
Bio,
reci mi sta mislis o mom planu da stavim samo kvarcni pesak bez ikakve podloge ispodč I koju granulaciju mi preporucujes,da miksam napred sitniju a pozadi krupniju kao sto si napisaoč

biobiofizicar
Inertna podloga je svakako jedan od izbora u kome mogu uspesno da se gaje mnoge biljke i nacin ulaska u biljnu akvaristiku. Ovakav nacin gajenja zahteva dodavanje mikro i makro preko tecne kolone. Ako neka od biljaka zahteva i pojacanu ishranu preko korenovog sistema to se uvek moze uraditi dodavanjem tabletica za prihranu ispod korena biljke. Ona 2-3mm granulacija moze napred u sloju 1-2 cm , ispod stavi ipak nesto krupniju 3-5mm u sloju 1-2cm. Svakako ce se vremenom izmiksovati, ali kod pocetne sadnje ce biti lakse sa biljke prednjeg plana sa tananim korenjem. I ka nazad granulacija 2-3mm moze odozgo u istoj debljini sloja kao i napred, ali neka sloj krupnije granulacije ispod bude nesto deblji.
Ono o cemu bi ti takodje trebalo da razmisljas je kolicina svetla. Posto planiras da dodajes CO2 onih 2x18w bi moglo biti malo na 70lit.
Grejac je predimenzionisan, ali nije strasno...

Batke
A sta jos da ubacim od svetla pored ovog sto imamč
I sta mi savetujes od tableta za prihranu korenač

biobiofizicar
To su vec stvari tvog licnog izbora, kako i tip rasvete koji bi dodao, tako i vrsta tabletica.
Rasvete bih svakako dodao bar jos jednu od sijalici od 18w, tablete ja licno nikada nisam dodavao uvek sam u aq sa inertnom podlogom sve resavao preko tecne kolone (ali sam tablete pominjao kao mogucu opciju). Ima dosta tema na forumu i o ovim dodatcima za djubrenje i o tipovima rasvete. Iscitaj, napravi neki svoj izbor koji ti se cini najlogicniji i polako pocni da stices sopstvena iskustva na bazi sopstvenog izbora. Kakvu god kombinaciju napravis neminovno je da ce biti usputnih korekcija i prilagodjavanja.

Batke
2xSYLVANIA GroLux 18w i SYLVANIA DAYLIGHTSTAR UV STOP 18W jel moze ova kombinacijač
Sto se tice dodavanja ja sam inace plainrao da od tecnih dodajem EASY CARBO (trenutno ga nema nigde) citao sam dosta o njemu i svi koji su ga koristili kazu da su prezadovoljni. E sad, ima i domace radinosti smesa KNO3, K2SO4, MgSO4, KH2PO4 smesa se dodaje 1ml na 40l vode svaki drugi dan, takodje oni koji koriste ovo kazu da su prezadovoljni.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,078 jedinstvenih poseta