|
Duet
|
| biobiofizicar |
Posted on 26.12.2010 09:55
|

Administrator
|
Evo probao sam!
Sta reci osim URAAA!
Sija kao u diskoteci!
|
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 26.12.2010 10:11
|

član
|
Dobar si dobar biobio,zagrizo si mamac u akvaristici ko pravi saran udicu sa svim kukuruzima . Svaka cast ,jedva cekam sta ce da se sklopi unutar ovih akvarijuma,a ne sumnjam da nece biti originalno. Samo napred  |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 26.12.2010 11:02
|

član
|
Bio ne treba ti vise svetla to ti je super idealno. Ja sam na gotov aq te velicine imao ukupno 60 watt-i dejlajta a mislim da je ovo bas bezbedna i dovoljna kolicina=super dibidus
".....Oj prirodo sta to raaadis meni....č"  |
| |
|
|
| kojot |
Posted on 26.12.2010 11:24
|

Moderator
|
I ja ti zavidim .
Osećam da ce iz ovih stakala poteći mnoge lepe priče za buduće akvarističke narataje. Jedva čekam da počnu    |
| |
|
|
| Dusan79 |
Posted on 26.12.2010 13:08
|

član
|
Ja ti Bio ne zavidim, ja ti se divim. Sto bi rek'o Radovan III "divim ti se do imbecilnosti". Tolika pozitivna energija unesena u ovaj podvodni svet, mora da rezultuje grandiozno.
Alal vera majstore!    |
| |
|
|
| katjusa |
Posted on 26.12.2010 13:25
|

Administrator
|
O, biobio, ovo je krasno 
Ja bih u levom akvarijumu filter stavila u levi ugao, i sa tim dobijas mogucnost, da napravis jedan dugacak scape 
Cao
|
| |
|
|
| Jovan |
Posted on 26.12.2010 15:18
|

član
|
Mene interesuje, gosn Bio, kolika je cena po komadu, posto sam ih vec video uzivo onomad kada smo se videli, jako su lepo odradjeni, a vidim da unutra imaju i 4*t5 neonke, znaci vrh!  |
| |
|
|
| drlessa |
Posted on 26.12.2010 17:16
|

član
|
katjusa je napisao:
O, biobio, ovo je krasno 
Ja bih u levom akvarijumu filter stavila u levi ugao, i sa tim dobijas mogucnost, da napravis jedan dugacak scape 
Cao
Ovo je i meni palo na pamet kad sam ugledao ova dva lepotana...znači napravi jedan velik scape iz dva dela!!! To bi extra izgledalo, kao nastavak priče iz jednog u drugi akvarijum!!!
Volim da kaem pa ću reći i sada: Jako sam zadovoljan i ponosan na tebe dre moj, jako...jo kad bi u jedan ubacio neke cilide, patuljaste amere...recimo...ih....  |
| |
|
|
| luka ivanov |
Posted on 26.12.2010 17:53
|

član
|
Divno je imati akvarijum, a tek dvaaaa ... a tek u kancelariji ... 
Saznali smo mnoge detalje - i o kancelariji, i o koleginici, i o tome koliko je kancelarija udaljena od stana ... Mene zanima, koliko su akvarijumi udaljeni od najblie slavine i kako će biti vrena zamena tolike vode  |
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 26.12.2010 18:58
|

član
|
bit će ovo ured za 5! |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 26.12.2010 19:05
|

Administrator
|
@luka do najblize vode u WC u 6m. To je ujedno i odvod , ali posto je kancelarija u prizemlju sa druge strane kroz izlaz napolje na 12m je bastenska slavina i crevo, a voda moze i direktno u travu na 3m od desnog akvarijuma...
@Kaca razmisljao sam i ja da prebacujem filter levog akvarijuma, ali sam za sada odustao. Neda mi se da odmah budzim i prepravljam nov akvarijum. Mislim da cu moci dobro da ga maskiram nekim panjem, a kako je i u levom akvarijumu u tom cosku panj vizuelni prelaz iz jednog u drugi bi trebalo da bude OK. Videcemo. 
@Drlesso svakako cu se truditi da izgledaju kao celina sa umerenim prelazom, ali ce se ipak i razlikovati Planiram da desni bude domaci Drinski biotop znaci puno korenja i bez ostrog kamenja sa naravno domacim biljkama i ribama, a u levom bih ipak stavio nesto ostriji kamenjar u kombinaciji sa panjevima... Za ciklide razmisljam, a kako je krenulo mislim da ce mi se osloboditi onaj stolitras u dnevnoj sobi...
Jos jednom hvala svima na recima podrske!!!   
Inace danas je bio prvi dan teskih radova. Polomih kicmu i ohladih ruke od ispiranja i pripremanja podloge. Kako je vreme odmicalo shvatio sam u sta sam se upustio. Vremenom mi je ponestajalo materijala tako da sam uspeo da pripremim samo desni akvarijum za nalivanje vode. Vodu u njega nalivam sutra rano ujutro - da imam ceo dan za kontrolu - pu, pu nedaj boze iznenadjenja.
Samo da obradim i slede fotke.
Edited by biobiofizicar on 26.12.2010 19:06
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 26.12.2010 19:34
|

Administrator
|
Priprema podloge:
Odlazak na sljunkaru i sakupljanje domaceg sljunka 2-7mm (po mojoj proceni). Beskonacno ispiranje, prosejavanje (koristio sam kancelarijski valjkasti mrezasti drzac za olovke - u gornjem desnom uglu leve fotke), Rupice 1mm i ispadaju prljavstine i pesak. Deo podloge umesao sa opranim sivkastim kvarcnim sljunkom 1-2mm i povadio bas najvece kamencice (ljubicasto korito)...
Hranjiva (plavo korito):
Miks treseta, lave, zeolita, aquaclay (sitnije granulacije), aktivnog uglja, tetracompleteplant supstrata, vermiculit.
Lava i treset cine po 30 % smese tetracompleteplant supstrata oko 10% ostalo odokativno, po malo u kolicini oko 5% ukupne zapremine.
Smuckano i natapalo se 4 dana uz promenu vode skidanje pene. Sve krupnije sto nije htelo da potone (komadi treseta, aktivni ugalj, poneki kliker aquaclaya i vermikulita) cediljkom skidano sa povrsine vode i prebacivano u drugu posudu (bela kanta sa cediljkom).
Edited by biobiofizicar on 26.12.2010 19:36
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 26.12.2010 20:05
|

Administrator
|
Nalivanje pologe tako da uz prednje staklo sloj bude duplo tanji nego uz zadnje staklo.
- Prvo venac od kvracnog sljunka 1-2mm uz ivice akvarijuma. Dobro utapkan. Sprecava prodor prljavstine ka stalu. Preko venca malo sitnijih kamencica onog miksa sljunak+ kvarc. (C)
- na dno akvarijuma ono iz bele kante od hranjive podloge sto nije htelo da potone (A), zatim hranjiva ( . Napred 0,5cm nazad 1cm. U sloj A ubacen je i suvi cips od riblje kake i ostalog djubreta iz filtera drugih akvarijuma koji sam celo leto mineralizovao i na suncu susio na terasi.
- Onda preko hranjive (3), sloj krupnijeg sljunka (2) debljine 1-2cm, pa onog miksovanog sa sitnim kvarcom (1) debljine oko 2cm.
Sve ukupno napred ok 4cm+/- nazad oko 7-8cm. Dobro utapkano ovako vlazno.
Sve naliveno zivom vodom (par litara - tek da prekrije podlogu) iz drugog akvarijuma. U ovoj vodi je dodatno razmucena i jedna kapsula Tetra Bactozima. Nek malo nastavi da radi podloga.
Glavno nalivanje vode sutra ujutro. Bgd cesmovaca sa aquatanom, direktno.
Edited by biobiofizicar on 26.12.2010 20:12
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 26.12.2010 20:18
|

Administrator
|
Zatim je sledilo vadjenje panjeva sa natapanja iz burica, detaljno pranje, poparavanje vrelom vodom i pravac akvarijum na slaganje.
Fotka panjevi u decijoj kadici 
|
| |
|
|
| Bogoljub |
Posted on 26.12.2010 20:25
|

član
|
biobiofizicar je napisao:
Priprema podloge:
Odlazak na sljunkaru i sakupljanje domaceg sljunka 2-7mm (po mojoj proceni). Beskonacno ispiranje, prosejavanje (koristio sam kancelarijski valjkasti mrezasti drzac za olovke - u gornjem desnom uglu leve fotke)
Evo upravo gledam kod mene taj drzac za olovke, nema ni 3 dl zapremine. Mora da je bio bas mukotrpan posao prosejati to sve  |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 26.12.2010 20:43
|

Administrator
|
@Bogoljube poprilicno mukotrpno. Ubacis 2-3 sake sljunka i onda vrtis prvo u kofi, a onda pod mlazom vode... 
Gore - dole, levo-desno u ovom trenutku izgleda ovako. Iza panjeva ima dosta mesta za visokorastuce pozadinsko bilje (domace valisnerije, mirophilium, egerija i jos po nesto). Poneka grana ce morati da se skrati da ne viri napolje (steta sto akvarijum nije otvorenog tipa). Uz hotoniju, eleoharis (tepih), i one Drinske biljne specijalitete mozda i ispadne lep. Panjevi docaravaju izvaljena debla koja Drina nosi i onda zaglavi u nanosima sljunka i peska. Desni je morao ovako da koliko-toliko sakrije filter. Jos cu ja uz filter posaditi visokorastuceg bilja. Verovatno ce uci i poneki veci Drinski kamen oko panjeva.
Verovatno ce biti promena, ali to je neka pocetna ideja....
|
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 26.12.2010 22:40
|

član
|
Svaka čast bio na projektu. Svaka čast i na odluci za biotop 
Gledam i nadam se da će se i meni to desiti jednog dana kada budem imao kancelariju Nadam se da neće dobiti otkaz. Ipak, seliti te akvarijume kada se napune Valda si sam svoj gazda u firmi.  |
| |
|
|
| luka ivanov |
Posted on 26.12.2010 22:44
|

član
|
Verujem da smo podjednako nestrpljivi da krene nalivanje ... Nadam se da ćemo moći iz dana u dan da pratimo razvoj ovih akvarijuma.
Kolika je zapremina filter mase u ovim filterimač Deluje mi nekako malecko u odnosu na zapreminu akvarijuma. |
| |
|
|
| Dejan Stefanovic |
Posted on 26.12.2010 22:55
|

član
|
Ma vama treba dati smo da formirate akvarijume i pisete o tome + da vam se za to placa kakav drugi posao Dobro ste prikazali juvel haubu sto mi je dalo jednu ideju... Hvala. Takodje vam zelim da ova tema "Duet" bude najposecenija i najkomenterisanija na ovom sajtu. |
| |
|
|
| marko_pa |
Posted on 26.12.2010 23:04
|

član
|
E pa sekretaru ovo ti je vec jako ozbiljan projekat.
Cestitam na prinovama i zelim ti mnogo uspeha.
Ljubomoran sam sada na tebe jer ovih dana treba da formiram isto ovako u paru dva od 200 kila.
Kako si krenuo, i ova moja tona vode ce brzo da padne u senku.... |
| |
|