14.06.2026 09:30
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Evolution
paleoglodit
Naravcno da moze. Potrazi po forumima ima dosta napisanog.

Srky Boy
6 meseci kasnije. Promenio sam rasvetu. Sad sijaju 2x24w T5 Giesemann midday i aquaflora, sa parabolicnim reflektorima plus prvih i poslednjih 15 minuta samo 2xT8 phillips aquarelle i sera daylight briliant, a sve zajedno od 12:30 do 15:30h. Inace rasveta sija od 10:00h do 19:15H. Jednom prilikom cu u temi Uradi sam pokazati kako sam to sve spakovao jer se stvarno ponosim haubom koja je mojih ruku delo.
Edited by Srky Boy on 25.04.2011 13:13

Srky Boy
.
Srky Boy attached the following image:
sam_1132222222222222.jpg

Srky Boy
Spisak biljaka je: HC (made by Panco)
HM (made by kisleon)
Glossa (made by kisleon)
Limnophilla sessiliflora (made by branimir ok)
Pogostemon stellatus (branimir ok)
Hygrophila polysperma ,,sunset" (made by Veriu)
Rotala rotundifolia (made by Veriu)
dve vrste kripti jedna je (made by Srafciger), a sto se tice druge ne bih se usudio da pogadjem, mozda wendtii brown
mahovina ne znam koja
Nymphaea lotus
Lisimachia nummularia Aurea.

Propala mi je L.aromatica (lose svetlo), i jednom HC (lose svetlo, a mozda i jos nesto uz svetlo, ovo je pokusaj br. 2), takodje i Hydrocotyle dissecta (nemam pojma zasto). Izbacio sam Heterantheru zosterifoliu jer je ,,pozelenela" rotundifoliu, ozbiljno ugrozila Hygrophilu polyspermu ,,sunset" i Pogostemon stellatus.

Spisak riba: barbus tetrazona 7
crne neonke 7
plave neonke 7
gracilis 1 (greskom uleteo sa neonkama)
koridorus 1
Edited by Srky Boy on 25.04.2011 13:19

Srky Boy
Za nekih dvadesetak dana u planu mi je da sve izvadim napolje, stavim kao podlogu Dennerle DeponitMix Professional, JBL Florapol, Tetra TetraPlant Complete Substrate i dva sunkenroota.
sam_1139.jpg

Srky Boy
Jedini problem mi je alga koja se pojavila kad sam u podlogu dodao Sera floranete A, mislim da se povecao nivo Fe, te bi ta alga mogla biti dlakava alga, ali ja dlakavu ne razlikujem od Spirogyre. Nikad je ranije nisam imao pa ako se neko uspesno izborio neka javi sredstva, jer mi ponestaje ideja a i fitilj mi se skratio Through wall
Inace da ne zaboravim hteo bih da se zahvalim svima cije biljke rastu u mom akvarijumu, jer bez njih od svega ne bi bilo nista, a posebno onima koji su mi biljke donirali Smile
Oni kod mene imaju neogranicen kredit u buducnosti sto se tice biljaka. Inace da fotografisem jos nisam naucio.Smile
Edited by Srky Boy on 25.04.2011 13:14

Passenger
Ja sam se koncaste resio posle duze borbe primenjujuci niz meraod kojih je najjaci finalni udarac dao hidrogen peroksid od 3%, koga imas u apoteci. Uz to redovne promene vode i easy carbo mislim da su pomogli da je se resim bez menjanja cele postavke. I cupaj je rucno, cetkica za zube po meni najkorisnija.

Srecno
Edited by Passenger on 26.04.2011 19:30

Gjuro
Srky Boy je napisao:
Jedini problem mi je alga koja se pojavila kad sam u podlogu dodao Sera floranete A, mislim da se povecao nivo Fe, te bi ta alga mogla biti dlakava alga, ali ja dlakavu ne razlikujem od Spirogyre. Nikad je ranije nisam imao pa ako se neko uspesno izborio neka javi sredstva, jer mi ponestaje ideja a i fitilj mi se skratio Through wall
Inace da ne zaboravim hteo bih da se zahvalim svima cije biljke rastu u mom akvarijumu, jer bez njih od svega ne bi bilo nista, a posebno onima koji su mi biljke donirali Smile
Oni kod mene imaju neogranicen kredit u buducnosti sto se tice biljaka. Inace da fotografisem jos nisam naucio.Smile

Neznam dal smem da postavim adresu drugog sajta ali ako smeta moderatori mogu da izbrisu.
http://www.jsctec.../algae.htm
Tu imas zum i mozes bolje da je identifikujes algu. Sto se tice cupave hidrogen moze zavrsiti posao da je mometalno unistis ali ona ce se opet pojaviti ako u akvariumu ima uslovi za to a za nju najvecom slucaeva je nizak nivo CO2 i nestabilan nivo CO2.

Srky Boy
Mislim da je u pitanju spirogyra. Otklanjao sam je rucno, ukinuo sam mikroelemente i dodajem pojacano carbo, pa cu videti kako to ide. Ako ne pomogne nadam se da cu se alge osloboditi prilikom promene cele postavke za 15-tak dana.

Srky Boy
Evo u sta mi je AQ evoluirao (ako to uopste smem tako da okarakterisem) Smile posle 7 sati rada.
3_159.jpg

Srky Boy
Leva strana.
1_291.jpg

Srky Boy
Desna strana.
4_102.jpg

Srky Boy
Ovo ja vezbam makro fotografiju, ali jos sam zelen kao i ova polysperma. Smile
2_214.jpg

Edited by Srky Boy on 13.05.2011 18:39

Srky Boy
HC je za 20 dana od kad sam ga posadio skroz otisao dodjavola. Sreca pa sam pola sacuvao u emerznoj formi, za bolja vremena. I glosa isto. Glavni krivac je sessiliflora koja dok sam ja u NS-u totalno osvoji AQ, pa niske biljke nemaju svetla. Sad sam je maknuo skroz u levi cosak.U sredini je rotala rotundifolia a desno pogostemon stellatus. Posto nema ni HC-a, ni glose, moje pitanje vezano za ancistruse i plehostomusa je postalo suvisno i isti vec plivaju u AQ. Mislio sam da ce biti vise mahovine za panjeve, ali samo ovoliko sam imao. Potrudicu se da nadjem jos u skorije vreme. Ako neko ima pametan predlog u vezi toga sta da promenim rado bih da ga cujem. Pozdrav.
Edited by Srky Boy on 13.05.2011 18:48

Srky Boy
Ako neko zna koja je ovo kripta, bio bih mu zahvalan na identifikaciji. Ja ne mogu da utvrdim jer u zavisnosti od mesta u akvarijumu, ista biljka potpuno drugacije izgleda.
3_192.jpg

Edited by Srky Boy on 03.12.2011 12:30

Srky Boy
.
1a_6.jpg

Edited by Srky Boy on 03.12.2011 11:56

Srky Boy
Iz prilozenog se vidi, da ne funkcionise sve kako sam ja to zamislio. Osvetlenje sada cine 2x24W T-5 Giesemann (aquaflora i midday 9h) i 2x18W T-8 arcadia freshwater i original tropical (oko 4h u toku fotoperioda).
Dodajem profito, carbo, ferro, i makroelemente pps-pro, od svega po 1 ml dnevno. Smanjio sam protok vode i zapazanja su da je to prijalo kriptama i limnophila sesiliflori kao i hydrocotyle leucocephala, a od pocetka dodavanja makroelemenata i smanjenja protoka ( zamenio AT-102, za AT-301) pogostemon stellatus nacisto se ofucao. U medjuvremenu propale su mi HC, glossa, mini glossa, eleocharis parvula, microsorum pteropus "Philippine". HM se muci, a rotala rotundifolia ne lici na sebe. Nemam pojma zasto.
Edited by Srky Boy on 03.12.2011 12:43

Srky Boy
Dok sam imao samo 3x18W T-8 sve je mnogo bolje funkcionisalo, biljke su rasle kao blesave, a onda sam presao na 2x24W T5 + 2x18W T-8, takodje sam umesto povratne cevi iz spoljasnjeg filtera koja je mlaz vode jace vracala u AQ, zamenio spray barom, i pojacao filtraciju na oko 5x zapremine u toku 1h, podloga je pre bio krupniji sljunak 4-8mm a sad je kvarcni pesak 2-4mm. Fotoperiod je 2x24W T5 od 9h do 17h, a 2x18W T8 rade od 12-15h i same one od 17-18h. dakle imam dva tajmera jedan kontrolise T5 rasvetu a drugi T8 rasvetu. Vodu menjam jednom u 3-4 nedelje 40%. Algi skoro da i nema. CO2 je DIY secer kvasac, ali cale to neredovno menja, ne znam da li to moze da bude problem, jer je CO2 oduvek bio takav ali biljke su pre rasle nenormalno. Za podlogu cak smatram da mozda nije jaka koliko bih ja hteo. Mislio sam da cu pojacavanjem svetla stvoriti uslove za neke biljke pogodne za prednji plan i tepih, a sad sam sveden da drzim vrste koje uspevaju. Da nesto ne valja znam ali vise nemam ideja sta da promenim.
Edited by Srky Boy on 04.12.2011 13:56

Srky Boy
Evo kako se to zavrsilo pre oko 6-7 meseci.
net_1_2.jpg

Srky Boy
Posle dva neuspesna formiranja ,sada to izgleda ovako, nadam se da ce slike biti bolje ubuduce.
5555555555555.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,826 jedinstvenih poseta