Nabavio sam ih kod nas. I mislim da je Katjusa skroz u pravu. Rado bih ova dva (koja vise nikada nisam video) prebacio u onaj drugi akvarijum ali sta vredi kada im nema "ni traga ni glasa".
Verovatno ce ubrzo da uginu ukoliko ih ne evakuisem iz ovog zaraslog akvarijuma.
Moji su su stajali u manjem aq od 35 litara gde sam imao hang on filter koji pravi jaku lokalnu struju. Vecinom su stajali na vrhu anubije blizu izlaza vode iz filtera. Verovatno zato su bili zivi i zdravi dok nije eksplodirao grejac kad su pocrkale sve kozice pa i oni.
Jedino su guppy preziveli nekim cudom mada mi se cine jos uvek malo zombirani posle toliko dana.
Kao sto sam ranije prosle godine napisao, kupio sam 4 ova raka i bio veoma srecan sto sam ih nabavio. Jeste da nisu bili bas jeftini ali stvarno vrede svake pare zbog njihove zanimljivosti.
LM, relativno brzo su mi uginula oba raka u "glavnom" akvarijumu dok u onom pomocnom, gde je viseci filter su ziveli dosta dugo. Samo, zanimljivo je da je jedan stalno "jurio" struju tj. bio pri povrsini i tako filtrirao vodu dok je drugi uglavnom bio na dnu i stalno nesto cheprkao po podlozi.
Onda je doslo leto i zbog nebrige porodice u "pomocnom" akvarijumu je nivo vode toliko pao da filter (kada sam se vratio sa letovanja) nije vise radio jer nije mogao da povuce vodu.
Ipak, jedan rak je preziveo (ona sto je bio pri dnu) i to me je skroz iznenadilo.
Prebacio sam ga u "glavni" akvarijum i jos uvek je ziv. Tako reci stealth ali ga vidjam povremeno. U svakom slucaju, preko 8 meseci je kod mene i izgleda da mu je dobro. Kada bih znao razliku izmedju muzjaka i zenki, doveo bih mu (joj) para cisto da vidim da li bi pokazivali interesovanje za produzetak vrste.
I ja sam imao ovakvog "lepezana", zvao sam ga Cile.
Slike su sa telefonom snimane jer u to vreme nisam imao foto aparat. Na jednoj slici se vidi kako je namestio svoje lepeze prema vodenoj struji, a na drugoj trai hranu po podlozi.
To je savreno očuvan egzoskelet koji kozica odbaci prilikom preavlačenja.
Imao sam tu sreću da ga vidim i fotografiem tog dana kad se presvukla. Ubrzo nakon toga ga pojedu druge kozice... ako se ne varam, on sadri minerale koji im pomau u izgradnji novog.