14.06.2026 09:29
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Baza biljaka
 Print Thread
Elatine hydropiper
darkoh
Jel ovo jedna od dobitnih kombinacija

1. Liapor (predhodno prokuvan i natopljen, da moe da potone)
2. Hobby Vulkanit (hvala Arcusu)
3. ljunak 2-5mm (odprilike)
4. Sphagnum treset (pH 3,5-4,5)
5. Vermiculit

ili si imao uspeha i sa drugim podlogamač
Ja sam je sadiu u terra magmu kao i u cist kvarc sa osmocotom i propala je u oba akvarijuma. Voda je Kh 10 gh 11.
Edited by darkoh on 09.08.2011 10:51

zander
To je bila podloga u koju sam je posadio kada sam je prvi put dobio, mada ne preporucujem tu podlogu nesto specijalno, nista posebno, probao pa odustao...

Posle toga mi je rasla u sljunku 4-8mm sa sphagnumom i PPP sistemom, to je ta sa naslovne.

Posle sam ukinuo PPP sistem i formirao drugu podlogu i vratio se velikoj kolicini zemlje (sa manjim % organike) u podlozi, opet isto lepa i bez algi...

Pa sam je drzao i jos uvek je imam u podrumu gde sam spustao KH i imao slabiju podlogu i jako slabo svetlo pa i tamo cak raste iako sam je i zapustio i retko kada nadjubrim i promenim vodu...

Sada je imam u "Algae's requiem" opet sa debljim slojem zemlje.

Terra magmu zemlju ja ne koristim.
Na 4-5 strana sam je podelio na predhodnom okupljanju nadam se da se nije svima istopila (znam da jedino kod Branimira raste OK) jer onda izgleda treba napisati da je zahtevna biljka iako mi se ne cini da jeste...

darkoh
zander je napisao:

... vratio se velikoj kolicini zemlje (sa manjim % organike) u podlozi, opet isto lepa i bez algi...

...onda izgleda treba napisati da je zahtevna biljka iako mi se ne cini da jeste...

Koja je vrsta zemlje u pitanjuč
Googlajuci saznah da spada u rare plants a i da ima dosta problema sa prilagodjavanjem. Bas zato je i treba svstati u zahtevnije bilje.
Izgleda da si je samo ti provalio pa zato i tebi sva ova pitanjaWink
Hvala punoBeer

Pejc
I kod mene se, na alost, u 2 navrata otopila Through wall

zander
Mislim da je dovoljno napraviti uslove kao za Glosu, samo sto za razliku od nje moze da raste i na slabijem svetlu lepo i da pravi tepih bez izdizanja u vis...

Ne znam jel treba opet da napomenem na koliko cirkulacije i koliko jadne filtracije drim sve biljke ili to ne shvatate dovoljno ozbiljno, moda i odatle treba krenuti, jer probao sam i ja i malo drugacije i mnogo drugačije pa mi nije rasla ni obicna Sessiliflora, to je bio period dok sam verovao svakome i sumnjao na tvrdu vodu... CoolGrin Steta sto tada nisam slikao alge imao bi sada jos jednu sliku na naslovnoj Wink

Zemlja, kod mene je u jednom unija supstrat a u drugom čarobna zemlja. Ovu prvu primpremam pre stavljanja a drugu direktno iz kese...
Edited by zander on 09.08.2011 14:09

Aquamaniac
Konkretno,kod mene se nalazila u podlozi koju mi je napravio Laza,Octopus. Odozdo na gore,Aquaclay,mesavina meteorita,vulkanita,turmalina,crvenog i belog laterita(mozda jos necega,zaboravio sam) i sphagnum treset. Filtracija je bila svedena na minimum,akvarijum od 85l i filter od 230l/h. Bilje u tom akvarijumu je slabo napredovalo,imao sam problema sa algama raznih vrsta,a i Elatine se u dva navrata istopila,tako da ne verujem da je do slabog protoka... Krivo mi je sto Elatine nisam stavio u drugi akvarijum,koji ima istu podlogu i isti protok,ali na duplo manjoj zapremini,32l. U tom akvarijumu,sa jacom cirkulacijom,nisam imao problema sa biljkama...taj akvarijum ce biti uskoro predstavljen Wink.
Drugi put kada sam pokusao sa Elatine,odnosno kada sam istu kupio,ostatak od sadjenja sam prosledio nekim clanovima,na razlicite strane je otisla,pri cemu se moze zakljuciti da je rasla u razlicitim uslovima,ali je bila kod svih iste sudbine,istopila se. Do cega je tako,ne znam,samo ne bih na osnovu jedne stvari donosio zakljucak,mislim da je tu vise stvari u pitanju,a prvenstveno do toga u kakvom stanju biljku dobijemo... Thumb up

zander
Onda ne znam Smile Treba da probas sam da napravis podlogu, toliko si dugo na forumima... Mozda...

Nadam se da ono sto sam gore napisao da ce bar nekom da pomogne. Iskustvo je iz prve ruke, sve sam do sitnih detalja napisao pa sad ti vidi... U prilog je tu uvek i slika biljke ili akvarijuma... Pozdrav Beer

Aquamaniac
Ne bih toliko robovao,u smislu da napravim podlogu zarad jedne biljke... Ne sumnjam u Lazu,njegovo znanje,a ni u ono sto sam sa njegovom podlogom postigao.
Sto kaze branimir ok,nisam joj posvetio mnogo paznje,jer sam verovao pricama da ce lako koristiti postavljene uslove...
Ima mnogo faktora koji mogu uticati na rast biljke,i kvalitet vode i svetlo i prihrana...tako da se jos nisam predao Thumb up.

zander
Treba onda da pitas Lazu, nemoj meni da verujes nista. Poslao sam i njemu malo ove biljke sad skoro...

Podlogu pravim za sve biljke a ne samo za jednu, ne znam odakle ti to...

Aquamaniac
Ocigledno me nisi razumeo... Nisam ni rekao da pravis podlogu samo za jednu biljku,vec ne bih pravio specijalnu podlogu zarad jedne biljke ukoliko mi sve druge lepo napreduju u postojecoj. A sa onim ne sumnjam sam mislio na to da nije do podloge,odnosno da nije ona presudna za uspesno gajenje Elatine,treba tu jos kockica da se slozi.

Panco
Aquamaniac je napisao:
branimir ok je napisao:
Ali sam joj sad posvetio malo vise paznje i krenula je kao luda .

U kom smislu si joj posvetio malo vise paznječ

I kod mene je bio isti slucaj,jednostavno se istopila... Prvi put: dugo putovanje,lose stanje po pristizanju i neminovno propadanje,drugi put: cini mi se emerzno gajena i zbog teskog privikavanja na uslove iste sudbine kao prvog puta...

Prelepa biljka,a ja uporan,pa ako se kod nekog privikla na tvrdu vodu,neka mi se javi,da okusam srecu po treci put Smile.

Čini mi se da sam ja prozvan za ovaj drugi put, biljke koje si od mene dobio su uzgajane po PPP sistemu. I biljka kao biljka nije neto zahtevna.Smile
Inače gajena na 13KH
Edited by Panco on 09.08.2011 17:22

Aquamaniac
Nikog nisam prozvao,niti mi je bila namera to da ucinim Wink.
I kada sam dobio kupljenu biljku,a i sada ti kazem da je biljka mnogo lepo izgledala i na tome jos jednom,svaka cast Applause. Nazalost,stigla je u pogresno vreme,kada sam se borio sa nekim algama,svetlom,filtracijom,prihranom,tako da se vrlo brzo istopila,mada je na jos cetiri strane,cetiri razlicita uslova bila iste sudbine...
Ubedili ste me da nije do tvrde vode,a i ostalo ste lepo napisali,pa ko hoce,prihvatice napisano Thumb up.

branimir ok
U kom smislu si joj posvetio malo vise paznječ

Napravio sam jacu podlogu .Sve podloge u predhodna dva puta su bile dosta ispostene .
Sada je podloga od terra magme samo i fino raste .

srda
Posto nemam iskustva sa ovom biljkom da li je potrebno sisanje.

valisnerija
Ja sam je stavio emerzno i vec je pocela da lepo ide,samo tera magma i vrlo malo cistog vlasinskog treseta!

Nadam se da ce opstati,kao sto i zander kaze isto sam i gloso stavio sa tom kombinacijom i cepa kao lud!

Submerzno nisam probao!Thumb up
Edited by valisnerija on 13.08.2011 17:48

zander
srda je napisao:
Posto nemam iskustva sa ovom biljkom da li je potrebno sisanje.

Potrebno je, onda kada krene da raste jedna preko druge donji delovi pocnu da trule (kada se napravi malo deblji tepih od 2-3cm na primer)

srda
Hvala Thumb up

zander
Evo jos jedne fotke Elatine Hydropiper van akvarijuma...
zander attached the following image:
elatine1_1.jpg

branimir ok
.Grin
branimir ok attached the following image:
1_357.jpg

Jeca
Branimire prelepo. Svaka cast. Zanima me da li se Helatine h. ponasa kao Glossa kad naidje na preprekuč Da li se penje na nju i pokusava da je premostič

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,826 jedinstvenih poseta