14.06.2026 04:53
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
Mini mini DIY CO2 sistem
biobiofizicar
Jos se igram i eksperimentisem sa ovim sistemom, ali evo i nekih preliminarnih zapazanja i razmisljanja:

1.Prvi problem sa kojim sam se i ja sreo je tezina sistema. Ocito je da ceo sistem sa hemikalijama u sebi treba da bude dovoljno tezak da stabilno stoji na dnu. To zavisi od tezine stakla bocice+tezina kamena+tezina hemikalija. I meni je nekad isplivavalo nekad ne. Da se vise nebih zezao ubacio sam stakleni kliker u bocicu kao dodatno otezanje. I dalje sam imao dovoljno mesta za hemikalije, a resio sam problem isplivavanja.

2.
Koliko ce smesa u generatoru trajati i proizvoditi CO2 zavisi od vrste i kolicine smese i pre svega od brzine dotoka vode. U zavisnosti od ovih parametara i prilagodjavanja koja sam vrsio na sistemu meni je reakcija isla od 2h do 48h. (2h je bilo ili kada zbog mnogo vode reakcija krene burno ili kada iz raznoraznih razloga voda nece unutra, pa reakcija stane iako smesa nije potrosena)

2a smesa
Igrao sam se sa smesom sode bikarbone i limuntusa (u nekim varijantama sam je i zagrevao oko minut u mikrotalasnoj, pa dodatno sabijao - Mitijeva ideja) kao i sa cistim praskom za pecivo.
Neki preliminarni pokazatelji su da prasak za pecivo daje sporiju i dugotrajniju reakciju, ali sa manje oslobodjenog CO2, ali ovo je cisto ofrlje subjektivni utisak...

2b Ulazak vode u sistem.
Kao sto rekoh ulazak vode u sistem je glavni regulator brzine hemijske reakcije i kolicine oslobodjenog CO2. Mora da bude sporo ali kontinuirano...

Probao sam razlicita hardverska resenja sistema kako bih obezbedio kontinuirano vlazenje smese za optimalnu brzinu proizvodje CO2. Stavljao sam razlicite rasprsivace na poklopac, razlicitog precnika cevcice ili koristio samo poklopac sa malom rupicom 1-2 mm.
Kod svih ovih sistema problem je sto se voda koja treba da udje unutra sa jedne strane bori sa pritiskom CO2 koji hoce napolje, a sa druge strane sa silom povrsinskog napona koja zavisi od povrsine otvora kroz koji voda ulazi, ali i CO2 izlazi. Ovde sam imao najvise problema. Tu je regulacija tanana i nekada mi je voda prebrzo ulazila, nekada uopste nije ni htela.
Ovaj problem sa resio uklanjanjem kamenog rasprsivaca i ubacivanjem u rupicu u poklopcu vunenog koncica.
Uzme se vunica cca 10 cm na njoj na jednom mestu napravi cvor velicine 3-4mm i sa donje strane provuce kroz rupicu u poklopcu - do cvora. iznad poklopca se osece visak vunice da viri oko 5-10mm, a donji kraj ispod cvora treba da bude dovoljno dugacak da dopre do smese.
Na ovaj nacin voda koja treba da udje u flasicu vise nemora da se bori sa povrsinskim naponom i pritiskom nego kapilarno duz vunice kontinuirano vlazi smesu.

3. Rastvaranje i difuzija CO2.
Kakav god kamen stavio ili bez njega ili sa vunicom nisam bio zadovoljan velicinom CO2 mehurova koji izlaze iz bocice. Bili su poveliki i brzo su bezali ka povrsini. Stavljanje ispod usisa malog motornog filtera malo je poboljsavalo stvar sa rastvaranjem, ali ne previse.
Obzirom da je ovo mini mini CO2 sistem greh je da se proizvedeni CO2 uzalud trosi i ispusta u atmosferu.
Ideja je da ovo bude dobar mali kompletan CO2 sistem koji pasivno (bez dodatnih pumpi i filtera) i efikasno obezbedjuje i dobru rastvorljivost proizvedenog CO2. Znaci turis ga u neki cosak akvarijuma i skoro sve sto proizvede on i rastvori.

Tu sam se prisetio onih blesavih fotki sa zenskim najlon carapama iz originalnog clanka koji sam linkovao na pocetku teme. Fotke jesu blesave, ali Rusi nisu.
Malo sam modifikovao njhov padobran od carapa.
preko poklopcica sa vunicom stavio sam komadic od najlonki i ucvrstio zicom. Posto su carape rastegljive CO2 koji je izasao iz bocice naduvao je kupolicu iznad poklopca. Kako se carapa siri tako se sire i pore. Cela kupolica je okicena sitnim, sitnim mehuricima CO2, a na vrhu kupole, gde je carapa i najrastegnutija visak proizvedenog CO2 izlazi u vidu nesto vecih mehurova, ali se mnogo veca kolicina rastvori na kontaktnoj povrsini membrane.
I nema brige. I ako na prvi pogled mehurovi uopste i ne izlaze iz kupole sve dok je ona naduvena znaci da generator u bocici radi i proizvodi taman dovoljno CO2 koliko se i rastvori na povrsini carape.

Jos cu se igrati i eksperimentisati sa ovim modifikovanim sistemom sa vunicom i zenskim carapama (ju sram me bilo Grin ), ali jedan takav sa 15ak grama smese sodabikarbone i limuntusa vec 48h stabilno radi u mom aq i jos ne posustaje...

Naknadni edit:
I evo fotka difuzora na poklopcicu bocice. Radi reference precnik poklopca je oko 3cm. nemojte gledati estetiku - ovo je prototip. lako je odrezati visak carape i zicice koja je drzi...
biobiofizicar attached the following image:
carapa.jpg

krcko
Ja ovde ba i ne vidim neto od svega toga, osim ovog mutnog otocinclusa i enske najlonke(sram Te bilo jo jednom)- Pozdrav

http://www.adsrs.org/
miroslav95
Nisi nam rekao sa sodom bikarbonom i limuntusom,kakva je reakcija,koliko ide cega u smesučDali nesto steti ribicama i biljkama,sodač
Edited by miroslav95 on 21.08.2010 15:11

biobiofizicar
pa pravio sam onu smesu priblizno 7g limuntusa 9 g sodebikarbone, ali to stvarno nije toliko vazno. Fifti-fifti odokativnom metodom je sasvim OK.
Sama unutrasnjost bocice ne dolazi u kontakt sa onim van bocice i kada se reakcija zavrsi unutra ostane vlazan talog, ali bez slobodne vode. Po kazivanju Rusa ovo u smesi i u ovolikim kolicinama ne bi trebalo da steti akvarijumu cak i da dodje do direktnog kontakta (otvori se bocica) sa vodom, ali ajde da to jos malo istrazim. Uostalom i mi te stvari pijemo na kasicicu, pa smo jos uvek zivko i zdravko...Grin
Doduse pijemo i rakiju i pivo, ali ih ne bi turao u staklenac BeerGrin

miroslav95
HVALA!!Vec sutra cu probati da namestim!BeerWinkGrinGrinGrinGrinGrin Pa ce okaciti slike!

marko_pa
biobiofizicar je napisao:Doduse pijemo i rakiju i pivo, ali ih ne bi turao u staklenac BeerGrin

Kad se kolegi zena porodila Napravili smo veliku zurku do svitanja.
U jednom trenutku je Kolega primetio da svi piju osim ribica.
Kada su ribice popile pivo, vise im nije bilo spasa.
Zakljucak je da su se ribice ubile od alkohola!Through wall

biobiofizicar
Citajuci ruske sajtove eto i ja udjoh u populaciju CO2 korisnika.
Korak po korak od mini mini CO2 sistema danas sam stigao do boce kvasca i secera sa infuzionom kapaljkom kao brojacem mehurova i pasivnim zvonastim difuzorom sa oduskom. Interesantan metod rastvaranja CO2 baziran na fizici Grin. Bice vremena da jos diskutujemo o njemu... malo da izeksperimentisem...Wink

Ono sto me je najvise porazilo je ljubav riba prema CO2. ShockThrough wall
Ja ga bas zbog njih nisam uvodio a kako sam ga uveo sve se samo guraju i jate oko mesta u akvarijumu gde se nalazi difuzor. Ujatile se sve ribe, a posebno crne neonke i zaljubljeno ga posmatraju. Naravno predpostavljam da je to ljubav prema lokalno snizenom pH (obzirom da je difuzor pasivni i ne radi na principu jakog protoka protoka).

Nego da se vratim origimalnom mini-mini CO2 sistemu. Igrao sam se sa niim na razne nacine i na kraju mi se pokazalo da je naoptimalniji sistem sa kamenim rasprsivacem ucvrscenim na poklopac i po pola kasikice limuntusa i sodebikarbone u teglici. Za start je potrebna jedna kap vode. Ovo sljaka 5-6 sati sa postepenim usporavanjem, ako se u medjuvremenu promucka ili izvadi iz akvarijuma i doda jos neka kap vode dobija se jos 2-3 sata rada.
Mogu da zakljucim da i nije neki sistem ali je idealan za one slucajeve kada vam u glavnom sistemu nestane CO2. Priprema se za minut i daje Vam dovoljno vremena da odete da napunite bocu.
Nije lose ni za manje akvarijume (recimo u kancelariji) koji imaju vreme gledanja osvetljenja i aktivnog obsluzivanja od 8 do 10h. Dodjes u office i uz prvu kaficu smuckas jednu bocicu i dok si tu ona sljaka. Po potrebi promuckas, a kada krenes kuci izvadis bocicu, ugasis svetlo i pozelis laku noc ribama...Grin
Mislim da ovaj mini-mini nije lose imati negde u fioci... - moze zatrebati...

strujas
biobiofizicar je napisao:

Nije lose ni za manje akvarijume (recimo u kancelariji) koji imaju vreme gledanja osvetljenja i aktivnog obsluzivanja od 8 do 10h.

Koliko je bezbedan za manje akvariume (u mojoj kancelariji Cool)č Akvarium je 25l (onaj mali koji je stajao u hodniku ako se secas), bojim se da (opet) ne pobijem ribe.

marko_pa
Ti nemoj da stavis ribe!!!Grin
Izvinjavam se za off!!!

biobiofizicar
sta reci...ččč Igrao sam se sa ovim sistemom par nedelja, pa mi dosadio. Drzao sam ga u 120lit dok sam ga probao, a Rusi kazu da ga koriste i u manjim akvarijumima. Probaj ako imas dropchecker. Po onome sto sam ja gledao uz upaljeno svetlo i po intezitetu ispustanja mehurova ne bi trebalo da je poguban za manje akvarijume. Ipak on intezivno fura jedno 2-3h od ubacivanja u akvarijum i onda usporava. zadnji sat izbacuje jako malo CO2.
Ako pobijes ribe nisam kriv - Rusi su krivi! Grin

strujas
Hvala cika Bio, probacu sa Markovim pilotima u akvariumu, oni su preziveli sve moje havarije.

marko_pa
strujas je napisao:
Hvala cika Bio, probacu sa Markovim pilotima u akvariumu, oni su preziveli sve moje havarije.

Prekaljene kamikaze!!!

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,901 jedinstvenih poseta