Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
200l - drugi puta
zander
Nisi me onda uopte dobro razumeo. U predhodnom postu sam ti napisao jednu jako dobru stvar e sad ti vidi... Ako ne uspe opet da pokrene biljke da lepo rastu pokuaj ono to sam ti rekao u predhodnom postu.

Tetra EX700 je skroz ok filter za taj akvarijum i ne treba ti nita dodatno. (čak i kada uspori sa protokom, kada se malo zaprlja)
Edited by zander on 14.06.2010 12:05

Aquamaniac
Kolika je temperatura vodeč
Zasto drzis toliko visoko fosfateč

Arcus
Aquamaniac je napisao:
Kolika je temperatura vodeč
Zasto drzis toliko visoko fosfateč

Bravo Aquatic,temperatura je 29C,ovo nisam primetio jer sam izvadio toplomer Through wall A grejač je postavljen na 24C. Aq nije na direktnom udaru sunca,nema prozora u krugu od 4m Lecture
E sad,kako reiti ovaj problemč Da li će se vie zagrejavati ako stavim neki stakleni poklopacč
2ppm jednom nedeljno, zar je to previečWink

Zander, ja tebi govorim kako imam preslabu filtraciju, a ti meni o cirkulaciji Grin Ovo je u najgorem delu, ispod bunastog bilja, i uz panjeve,ostalo je dobro,danas kada to usisam izbacujem sve ribe i mislim da je taj problem reen,a onda ću uraditi ono s cirkulacijom o kojoj ti priča Thumb up
Arcus attached the following image:
aq_4.jpg

zander
Filtracija tj kanister ti pravi cirkulaciju vode u akv, kada bi me poslusao i smanjio je... Video bi kakva je razlika.
Al rekao sam odma u drugom postu, da me neces poslusati. Smile
Zato cu da cutim dalje... Wink
Edited by zander on 14.06.2010 13:22

Aquamaniac
Temperatura jeste visoka,ali ne mnogo,pa bi bilo najbolje da grejac u ovim toplim danima iskljucis,da postavis kuler,dva i da za koji stepen spustis temperaturu. Dugo sam imao aq bez toplomera,a onda sam se zapitao,kao i ti,sto mi odredjeno bilje ne uspeva/stagnira. Temperaturu sada odrzavam izmedju 24 i 26 stepeni i vise nemam tih problema. Naravno,ne kazem da je ovo uzrok tvog prolema,vec jedan od mogucih uzrocnika. Probaj,pa javi Wink.

Po mom misljenju,to je visoka koncentracija fosfata,bez obzir sto ta 2ppm-a dodas jednom u toku nedelje...ako sam te dobro razumeo... Spusti ih do 1ppm-a Wink.

isnogood
Da bi ta govanca poterao odatle treba ti ozbiljno kretanje vode kako se ista ne bi talozila. Znaci tornado koji neprekidno dize govanca sa dna.
Ono sto Zander zeli da ti kaze je: smanji protok da ti voda ne bi uzburkavala dno. Zastoč Poslusaj ga pa nam kazi zasto Wink

Marko_Smed
Zapravo,pogledaj u njegovoj temi poslednju sliku koju je postavio i vidi gde je sta od opreme. Slika vredi hiljadu reci! Wink

Arcus
Poto me nije bilo 3 meseca kući akvarijum je iveo bez đubrenja, čak i bez CO2. Svakih 10 dana izmenu vode je radio prijatelj. Cirkulacija je bila slaba, ba kao to je Zander rekao i mogu reći da sam zadovoljan zatečenim stanjem kada sam se vratio.
Fissidens i staurogyne su desetkovani, dok su bolbitis,monosolenium t., microsorumi i rotala dobro napredovali.
Staurogyne je osetljiv na nedostatak nitrata, zato je istrula većina listova.
Nabavio sam jo neto javanske mahovine i 10 dana okretao grane...
Nemogu dobiti neto dobro...poludio sam Through wall
Evo nakraju ta sam sloio. Nije nita posebno ali ću za sada ostaviti ovako pa ću samo raditi neke fine korekcije i sačekati da se razraste mahovina i rotala iza.Jo deluje prazno ali eto da vidite da se neto događa i kod mene i da zajedno pratimo razvoj.
Imam malo CB uz prednje staklo u podlozi pa sam počeo tretman Eritromicinom. Cirkulaciju sam jo smanjio, samo da voda iz pajpa lagano mreta povrinu vode. Vratio sam CO2 i polako sam počeo đubriti.
rsz_130.jpg

Arcus
Strana
rsz_1str1.jpg

Arcus
Strana
rsz_2str.jpg

paleoglodit
Pa nije uopste lose ali ako imas CBakteriju ona voli slab protokShock

Arcus
paleoglodit je napisao:
Pa nije uopste lose ali ako imas CBakteriju ona voli slab protokShock

Stradaće sada ona od terapije eritromicinom Grin
Cijano je malo uz prednje staklo u sredni akvarijuma.

Passenger
Eritromicin ubija i korisne bakterije. Ja se protiv cijanobakterije borim rucno usisavanjem crevom i zamenom 1/3 vode nedeljno. Videcemo ko ce duze da izdrzi Cool

zander
Ta tvrdnja da ubija i pozitivne bakterije nije tacna.

Eritromicin ubija gram pozitivne bakterije, a Nitrosomonas i Nitrobacter nisu gram pozitivne bakterije, nego su gram negativne.

Usled tretmana eritromicinom i pomora velikih kolicina cijanobakterije moze da dodje do porasta NH3 i NH4, pa je posle tretmana dobro usisavati odumrlu cijanobakteriju, ali nije ni dobro vrsiti i zamenu velike kolicine vode.

A za akvarijum, od onog sto sam video pre neki dan mi izgleda dosta bolje Thumb up bitno je da si se vratio sa mora pa je opet sve u tvojim rukama. Pratimo kako se odvijaju stvari Thumb up
Edited by zander on 01.10.2010 01:09

ZoSo
Ja mislim da si sasvim korektno ovo sloio , sad samo da nekako oporavi biljke koje su malo zastale i sve ok Thumb up

Aquamaniac
Arcus je napisao:

Ovo je vrlo bitno znati! Nazalost,u to sam se uverio par puta.
Zaista steta za onoliku kolicinu Staurogyne-a...

Sad ces imati vise vremena za odrzavanje akvarijuma,pa ce kroz koji mesec sve drugacije i lepse izgledati.
Samo napred Thumb up!

Arcus
Aquamaniac je napisao:
Arcus je napisao:

Ovo je vrlo bitno znati! Nazalost,u to sam se uverio par puta.
Zaista steta za onoliku kolicinu Staurogyne-a...

Sad ces imati vise vremena za odrzavanje akvarijuma,pa ce kroz koji mesec sve drugacije i lepse izgledati.
Samo napred Thumb up!

Sećam se jo pre, nedodam dva puta nitrate i odmah donji listovi počnu dobijati rupice, pa počnu beliti i istrunu Through wall
Za tepih od staurogynea treba redovito dodavati nitrate. Ja sam kući samo vikendom tako da ova opcija otpada. Ostaju mahovine,microsorumi,rotala i ovaj korov kojem neznam ime pa ćemo videti ta će ispasti Beer

Arcus
Evo sadanjeg stanja. Umeđuvremenu sam malo okretao grane i počupao onu korov biljku između panjeva i rotale kojoj zaboravih ime i na njenu poziciju stavio limun. Većina limuna se nevidi jer jo nije narastao dovoljno ali kad se razraste trebao bi fino tu prazninu koja bode u oči. Moda bi dobro legla i HM ali je limun jedno to sam imao u tom trenutku.
Nisam previe zadovoljan poloajem grana,ali čekam da se razraste limun,rotala i mahovine pa ću ih onda doraditi.
Mahovina se fino razrasta, konačno akvarijum bez končaste u mahovini Grin
Rade 2x39W mislim 9-10h. CO2 sam drastično smanjio. Naime, kada sam se nakon 70 dana vratio s mora imao sam prekrasnu crvenu rotalu i supermale listiće anubijas petita jer nije bilo CO2,nakon 15ak dana sa većom količinom CO2 ode rotala u visinu, svetla i bleda Through wall a anubijas je izbacio po 2-3 velika i svetla lista Through wall Odmah sam se setio biobia Grin. CO2 je smanjen, DC je na plavo-zelenom. Poto je svetlo i CO2 smanjeno, smanjeno je i đubrenje. Cirkulacija vode vrlo slaba, lagano mrekanje vode iz pajpa i to je sve. Nema vie masne povrine Beer Onaj cijano koji me je dočekao kada sam se vratio s mora je uniten eritromicinom. Akvarijum je doveden u fazu sporog rasta i slabog troenja nutrijenata to mi odgovara sobzirom da nisam kući po 10ak dana.
Ima malo zelene alge na staklu i to je sve.
Vodu nisam menjao 15ak dana,nestignem jer nisam kući - na faksu pa nedođem svaki vikend kući a i kad dođem neznam gde prvo da se okrenem Shock.
Nisam imao vremena za slikanje, ovo je napravljeno nabrzaka. Zadnji puta sam brisao zadnju stranu aq od kamenca koji je uao između pozadine is tankla nisam vratio pozadinu pa se vidi panski zid Through wall Razmiljam o beloj pozadini.
Malo me ivcira prljavi ljunak ali to je lekcija, nikad vie nijedan svetle boje Lecture
Sledeći puta bolja slika, stvarno sam imao 2min da slikam Through wallRed card
17102010.jpg

Edited by Arcus on 18.10.2010 15:33

zander
Sto se tice tog granja ustvari korenja da kazem samo sta smo nas par radili, tj Rasta i ja ne znam jel jos neko...
Kad se dobije panj kojem korenje raste na sve strane, da svaka svoju politiku vodi i na svoju stranu vuce tad je malo nezgodno okretati ga i ako ne budes bio zadovoljan jednostavno odseces granu koja ti se ne uklapa.
Na desnoj strani vidim dve grane koje malo smetaju, dok je ovo ostalo na desnoj strani OK.

A leva strana mi je malo vise nezgodna za neki komentar, a tu bi po meni doslo do orezivanja (jesenjeg) Wink Tu granu koju odseces mozes da iskorisis na nekom drugom mestu, mozda.

Rastina slika na zaglavlju ovog foruma je to o cemu pricam.

Cisto komentar, i moj predlog sta bi ja mozda uradio, ne sumnjam da to uzivo izgleda mnooogo dobro Thumb up

Arcus
Evo frike fotke. Kako vam se činič
Planiram dodati jo microsoruma u mnogobrojne rupe u scapeu, kao to je npr srednji plan na desnoj strani. Dodano je par novih grana i kamenja pa se na njima mahovina jo nije razrasla kako treba, Na levoj nikako rotala u pozadini. Mislim da će uz par grmova microsoruma ovaj akvarijummnogo ozbiljnije izgledati. Ja sam za sada zadovoljan, polako ali sigurno Beer
Monosolenium na kraju putića kilavi strano, nikako da krene. Through wall
aq0611.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com