14.06.2026 11:59
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
Stedljive sijalice
sejn
Nece biti problema.

Dragan Kinez
CFL sijalice imaju nizak stepen toplotnog zračenja obrati panju da ti prigunice stoje izvan haube ukoliko ih koristi.

"Dve stvari na svetu su beskrajne. Ljudska glupost
reader
Hocel bit dovoljno osvjetljenje za moj akvarijum 5KOM po 20W CFL (stednih sijalica).

krcko
85x49x30=xDxVč I ta od biljaka, kakva podloga, koje ribeč Verovatno tu ima jo gomila pitanja. Sama zapremina akvarijuma ne govori skoro nita o izboru svetla. Moda to bude nedovoljno, moda previe. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
reader
Podloga je zemlja za cvijece (florabel) i sljunak,ribe Grinosta neonki,nesto od tetri i koja zivorodka,neznam jos od cistaca sta cu ubacit, a bilje : Bacopa australis,Vallisneria spiralis,Cabomba caroliniana,Riccia fluitans,Sagittaria subulata,Vesicularia dubyana i jos sta nadjem jer sam u potrazi.

isnogood
Kojot svoj nov akvarijum od 140l osvetljava sa 5 stedljivih sijalica, ako se dobro secam. I mislim da su od 20W i da su sve iste.

Ja sam, pre nego sto sam se odlucio za MH rasvetu, planirao da 160 l osvetlim sa 5, 6 stedljivih. Takodje sam nameravao da prosharam, tj. da stavljam razlicite kelvinaze, ne bi li pokrio sto veci deo spektra koji je potreban biljkama (pisao Biobio na prethodnoj strani).

Gore navedene biljke, osim Vallisneria spiralis i Vesicularia dubyana (jer ih nisam imao) su rasle odlicno ispod stedljivih.

kojot
U pravu si Thumb up i necu nista menjati, mozda dodam jednu T8 neonku od 10 000k 18w, i dve sijalice zamenim sa kelvinazom od 4000 k.
Znaci 3x 20w 6500 k
2x 23w 4000k
1x18w 10 000k

@Reader: Mislim da ce ti za yo bilje biti dosta 5 kom Wink

reader
Kojot, kako si to ugradio u haubu.jesil vadio van prigusnice ili ti je sve unutra potrpano.Mozel slika.

kojot
Sta kako sam ugradio-stedljiveč

reader
Jesul grla i prigisnice sve u haubi ili si busio haubu da su grla vani a sijalice unutra.
Ja sam milio busit pet okruglih rupa odpozada tako da samo vire sijalice sa prigusnicama unutra a grla bi ostala van.
Pitam zbog temperature pod haubom.
Edited by reader on 01.06.2010 16:54

zevalicans
Pozdrav!
U akvarijumu od 55l koristim stedljivu sijalicu JMC tedljiva 230V 26W E27,Svetlost: bela dnevna, 6400K,Lumen: 1550, kosta oko 350-400 din.
Biljke :elodea densa, ludwigia repens, vallisneria spiralis, rastu kao lude, moram svake nedelje da sisam gomilu jer prekriju celu povrsinu akvarijuma...
http://www.jmc-el...atalog.php
ali zato sagitaria se jako sporo razmnozava...u drugom akvarijumu od 100 l, dve neonke po 15 w, jedna obicna i jedna crvena ( kineska neka)...elodea stagnira, sagitarija raste kao luda
Edited by zevalicans on 31.10.2010 00:05

isnogood
Svetlo je samo jedna od komponenti koje mogu da uticu na rast biljaka. Zasto mislis da je bas ono razlog razlicitog rasta istih biljakač

zevalicans
Naravno da je svetlo samo jedna od komponenti, razlicit nacin ishrane biljaka, drugacija dimenzija akvarijuma, naseljenost...itd...da ne pominjem dalje podlogu, prehranu.....
Samo sam navela moje iskustvo sa stedljivim sijalicama...koristim isto djubrivo u oba akvarijuma, podloga je ista...ne merim nista od parametara, ne dodajem CO2...navela sam sta se kod mene desava...ni u jednom trenutku nisam rekla zato i zato....Cool

nasdvoje
kod nas sve radi na stedljivim sijalicama, 3 komada na sto litara + jedna plava t5
i u malom aq dve stedljive kao i u prvom 20w 6500k kupljene na zaplenjenoj carinskoj robi 150din komad

bilje izgleda ovako

[url]
http://picasaweb....directlink [/url]
nasdvoje attached the following image:
11_28.jpg

www.arandjelovcani.com
isnogood
Samo sam navela moje iskustvo sa stedljivim sijalicama...koristim isto djubrivo u oba akvarijuma, podloga je ista...ne merim nista od parametara, ne dodajem CO2...navela sam sta se kod mene desava...ni u jednom trenutku nisam rekla zato i zato....smiley

Da me ne razumes pogresno, ne kazem da nije do svetla, ali ima toliko mogucnosti.
Mozda svetlo prvo upada u oci jer su ti poznate sve vrednosti, a koje si navela u prvom postu.
Ostalo ne znas, osim da je isto djubrivo. Mozes da dodajes, proporcionalno jednako djubriva u jedan i u drugi akvarijum, ali to ne znaci da je kolicina elemenata u istoj koncentraciji u ta dva akvarijuma. To neces znati dok ne izmeris.
Na kraju mozda je zbog svetla, ali mozda i nije.

Inace, ja sam veliki zagovornik stedljivih sijalica.

zevalicans
Naravno da nije samo do svetla,do sada sam merila samo ph i on je oko 7..u trecem akv. Koji je oko 37l i kombinacija crvene i obicne svetlosti elodea takodje ne buja kao pod stedljivom...sve biljke koje sam navela su relativno lake za odrzavanje...

Bogoljub
isnogood je napisao:
Ako mozes kombinuje dve razlicite sijalice. U svakom slucaju ne kupuj kineze, sto zbog kvaliteta svetlosti sto zbog trajnosti. Kod mene je dub Osram Philips, a inace sam Osram fan.

Ne znam dal si primetio ali na tim sijalicamo pise "made in China"č! Smile

Nego sad citam ovu temu pa me interesuje nesto za sta ne znam koliko je dobra kombinacija

Trenutno u haubi imam 4 stedne i 3 neonke (samo da napomenem da ih jos nisam pustio u funkciju)

stedne:

-OSRAM 23W 4000K
-OSRAM 23W 4000K
-Philips 23W 2700K
-Philips 15W 6500K

neonke

-obicna daylight 18W
-Sylvania grolux 18W
-Sylvania grolux 18W

Sto mu ukupno dodje nekih 140W na 180 litara vode.

Interesuje me dal neko iz iskustva moze da mi kaze koliko je ovo optimalno za moj akvarijum, i da li bi ove kelvinaze sijalica i jacina bili optimalni za rast biljač Inace akvarijum je 180 litara i i planiram da stavim terra magma zemlju. Naravno biljni je akvarijum u pitanju. Smile

biobiofizicar
Ovo je miks svega. Trebalo bi da valja, ali puno zavisi od polozaja sijalica, reflektora,....

Kakvo li svetlo daje ovaj light show kelvinaza, oblika i proizvodjacač

Grubo receno Wata ima dovoljno ali sa ovakvim miksom tesko je reci koja stvarno koristi biljkama, a koja oku. Ja bih se trudio da palim i gasim pojedinacne sijalice, pa da vidim kakva boja u akvarijumu mi najvise odgovara za posmatranje i ukupnu atmosferu...

krcko
Prve tri tedne uto, GroLux crveno, obična daylightč Ta moe biti i zelenkasta nijansa. Da li će biti dobre za biljke i ne zavisi puno od toga, nego gde se nalaze opsezi nanometara i pikovi istih. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
isnogood
Ne znam dal si primetio ali na tim sijalicamo pise "made in China"č!

Nadam se da se slae samnom da postoji razlika kada sijalicu iz PRC (People's Republic of China) proizvodi, npr. Osram i iju Liju. Mislim, bolje po tebe ako se slae Cool

Rastu biljke pod tedljivim, nema greke. Jo ne znam da je neko od naih paralelno furao dva+ akvarijuma da bi testirao različite tipove sijalica tako da mislim da niko ne moe da kae koliko su loije ili bolje tedljive od ostalih. Eto, ja sam počeo sa njima i igrom slučaja preao na drugu rasvetu. Kojot fura tedljive i ne bi ih menjao. Kombinacijom moe, čini mi se, da upotpuni nedostatke koji bi se javili u slučaju da su sve sjalice iste. araj majstore Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,078 jedinstvenih poseta