14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Ferral-gvozdje
Aquamaniac
Baia je napisao:
Zao mi je sto nemam testere za Fe pa sve ovo verovatno nece ni imati nekog smisla...videcemo.

Kao sto je Aquamanijak rekao dodajemo 17ml na 50l sto bi trebalo da koncentraciju Fe podigne za 0.2ppm-a, zbog jakog bojenja vode dozu smanjujem na 1/3 od proracunate pa cu dodavati iz vise puta.

Znam decka koji ima tester za Fe...bio si danas kod njega... Red card Through wall Jeste da nije neki,tacnije,JBL-ov je,ali bolje ikakav nego nikakav Smile.

Samo da ispravim Bajinu recenicu,ne dodajemo,jer sam ja odustao od dodavanja iz estetskih razloga i bojazni da ce nesto krenuti naopako...suvise sam zivaca i para ulozio u ovaj setup da bih ga necim neproverenim narusio. Sacekacu da mi cika Krcko nabavi Seachem Iron Grin.

kojot
Tot'Hema ampule su isti helat kao i Seachem Fe(glukonat) pa za pocetak dok ti Krcko ne nabavi probaj ovoThumb up

krcko
Načekaće se za krcka, komplet je stigao pred kraj prole godine i tek sada počelo korićenje. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Aquamaniac
kojot je napisao:
Tot'Hema ampule su isti helat kao i Seachem Fe(glukonat) pa za pocetak dok ti Krcko ne nabavi probaj ovoThumb up

To mi je bas krajnja opcija. Mozda uzmem Ferro iz sale.

krcko je napisao:
Načekaće se za krcka, komplet je stigao pred kraj prole godine i tek sada počelo korićenje. Pozdrav

Hahaha...salim se,cika Krco Wink. Naci cu neki(podzemni) put kojim cu doci do nekog proizvoda firme Seachem Thumb up.

isnogood
krcko je napisao:
Ovde se postavlja i pitanje isplativosti Brandname proizvoda, za koji pouzdano znamo da je ono to elimo bez ikakve bojazni dodati kao prihranu. Moja Matematika kae, ako dodajem svaki dan Seachem Iron 0,5ml, a nemam potrebe svakodnevnog dodavanja, pakovanje od 500ml imam za 1000 doza, cena je 1500 din. Znači 1,5din. dnevno. Kako izgledaju Vae Matematikeč Pozdrav

Wuxal Fe pakovanje 250ml.
5ml Wuxal Fe, rastvoreno u 50ml destilovane, ukupno 55ml rastvora.
Nedeljno doziranje 3x2ml.
55ml(ukupno rastvora) / 6ml(nedeljno doziranje)=9 nedelja.
250ml(pakovanje) / 5ml(doza za jedan rastvor)=50 rastvora.
50 rastvora * 9 nedelja=....
Neko ima za 1000 doza, a neko za 450 nedelja...
Cena je daleko ispod 1500 dinara.

Ostaje samo pitanje roka trajanja pa sam zato sadraj mog pakovanja od 250ml delio akom i kapom.

Wuxal je, nita manje, naprotiv, isto Brandname proizvod.
http://www.agluko...index1.php

Wuxalovo trite je poljoprivreda, a to automatski ne znači da se ne moe upotrebljivati u akvaristici. Naprotiv, DOKAZANO je da je dobar izvor gvođa (a i nekih drugih elemenata).
Cena Wuxala je daleko prihvatljivija jer je namenjena masovnoj proizvodnji gde se ovakvi proizvodi koriste i prodaju na litre, litre i litre pa su samim tim i cene daleko nie od proizvoda akvarističke industrije gde se dozira na ml i prodaju daleko, daleko manje količine.

Umanjivati upotrebnu vrednost proizvoda koji se ne nalaze u akva prodavnicama, a jednako su Brandovi, ako ne i veći (net income) i koji su APSOLUTNO upotrebljivi u biljnoj akvaristici, a naročito ako ih niste koristili je skroz bezveze i truba.

Neko će pogledati dole priloenu reklamu i reći će "auto ne moe da ide po mesecu, tamo nema vazduha i gravitacija je mnogo manja nego na zemlji pa bi taj auto pre lebdeo", a opet neko će razumeti prouku sa kraja reklame: "neodoljiva privlačnost", a neko treći će kupiti taj auto i hvaliti se po kraju kako njegov auto moe da ide po Mesecu.
YouTube Video

Iz te razlike u percepciji i rasuđivanju ljudi postoje i različiti pristupi i načini prehrane biljaka u akvarijumu, sto ljudi sto ćudi (isto kao to je svaki akvarijum priča za sebe). Ali, kao to rekoh, ba je truba pokuavati da se umanji vrednost nečega to čovek ne konzumira i ne poznaje. Niko nije osporavao kvalitete akvarističkih brandova, s toga nemojte ni vi osporavati brandove namenjene poljoprivredi, a koji se uspeno koriste u akvaristici, naročito ako niste eksperimentisali sa njima i naročito ne na osnovu cene.

Wink

krcko
Zahvaljujem, mada nigde u citiranom nisam osporio ili umanjio upotrebnu vrednost bilo koje vrste prihrane. Izveo sam samo svoju računicu. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Razlike postoje u helatima. Ako su vec spomenuta dva jako razlicita helata gvozdja glukonat i eddha...
Eddha helat je iz ovog prvo pomenutog (u naslovu teme), svako ima svoje osobine i prednosti to ako znamo mozemo mozda iskoristiti ili mozda pogresno koristiti...
Seachem je glukonat i dvovalentno je, dok je ovo prvo trovalentno (nisam 100% siguran da su oba u potpunosti samo dvo/tro-valentna).

Glukonat je jako slab u prisustvu fosfata i uopste jako je slab helat ali najlakse neke zahtevnije biljke zadovoljimo sa tim gvozdjem... Eddha isto ima svoje prednosti i mane, stabilan je helat do 9pH cini mi se, nisam primetio da pravi problem sa fosfatima, jako je crveno sto mu je velika mana i pise bar da je fotoosetljivo... To ako poredim ta dva helata...
Od skoro kod nas u apotekama moze da se nadje i DTPA helat gvozdja....

Ako poredim WuxalFe i Seachem Iron, mogu da kazem samo da sam vise zadovoljan sa Wuxalom. Jesu oni istog helata ali su drugog sastava, Wuxal u sebi pored uree ima jos nekih stvari za koje ne znam sta su i nisam nasao podatak (nesto poput glinenog taloga) i ko zna cega jos... Da ne duzim, zato koristim Wuxal. I zbog cene i zbog toga sto sam vise zadovoljan tim djubrivom...

Veoma kvalitetnih stvari pored ovih koje sam nabrojao se moze naci po poljoprivrednim apotekama (moje misljenje je i mnogo kvalitetnijih nego ovo sto je na trzistu i sto je namenjeno 'specijalno' za akvaristiku), naravno svako ima svoj izbor. Tesko da ce se neki pocetnik uhvatiti odma te hemije, ali ici polako i istrazivati, napipavati po mraku i uciti je za mene veoma interesanto... Wink

isnogood
Ako dvovalentno gvođe ima zelenu boju, a trovalentno braon/crvenu da li to znači da je ovo Fe, helirano sa EDDHA, trovalentnoč
http://www.scribd...ur-of-Iron
http://www.thekri...ate.html#0 (od estog posta)
Valja se i podsetiti koje boje su Brexil i CSM+b koji su vrlo sličnog sastava.

EDIT: i za rusofile http://aquaria2.r...
Edited by isnogood on 28.11.2011 00:39

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,498 jedinstvenih poseta