|
Blic i aqua-macro-fotografija
|
| froger |
Posted on 22.08.2012 08:31
|

član
|
Jeca wrote:
Mislim da su ove fotke super, ali ako mislis da treba vise i bolje, samo napred.
Pitanje za Frogera koliko je i da li je stalking tehnika primenljiva u akvaristici, tj. kod riba koje se mrdaju. Davno sam citala o tome i gledala klipove. Videla sam primenu na nekom satu, pa cak i na insektima.
Kolike su sanse da recimo Hristo Hristov koristi tu tehniku s obzirom da su mu fotke kristalno jasne od glave do repa?
Staking je moguce koristiti i u akvarijumu. Naravno uz pretpostavku da je objekat snimanja statican. Kada fotkam insekte primenom stakinga, podjem rano ujutro dok je temperatura niska i bube miruju. Kasnije tokom dana to mnogo teze ide.
Ne verujem da Hristo koristi staking na svojim fotkama, jer su mu fotke dobrim delom slike gde se nesto desava (sepurenje riba).
@ Zander
Vidim da menjas brzinu zatvaraca na aparatu. Kod fotkanja blicem postoje u stvari dva eksponiranja, jedno potice od ambijentalnog svetla, a drugo od blica. Kod makro fotografije cak i najmanje pomeranje objekta ili foto aparata prouzrokuje neostrinu (motion blur). Ono sto je zgodno kod blica je to da je trajanje bljeska blica znacajno krace od brzine zatvaraca, a to zamrzava pokrete (i objekta i tresenje aparata). Zbog toga se tezi da se ambijentalno svetlo sasvim ukloni, a brzina zatvaraca postavi na najkrace moguce vreme. Tezi se da se ambijentalno svetlo sasvim iskljuci, i da eksponiranje bude samo posledica bljeska blica.
Podesavanja za fotkanje u akvarijumu trebaju da budu ovakva.
shuter speed - sto kraci (malopre objasnjeno)
ISO - sto manji - zbog izbegavanja suma i odstranjivanja ambijentalnog svetla
otvor blende sto manji - zbog dubinske ostrine i odstranjivanja ambijentalnog svetla
ambijentalno svetlo sto slabije - tu ne treba preterivati zbog toga da bi moglo tacno da se fokusira
Kad se podesi aparat za fotografisanje blicem dobro je prvi snimak ispucati bez blica. Snimak treba da bude crn. To nam govori da je ambijentalno svetlo odstranjeno u potpunosti. Ako snimak nije potpuno crn znaci da nam ambijentalno svetlo utice na snimak, pa treba ili:
smanjiti ambijentalno svetlo
zatvoriti blendu
smanjiti ISO
Brzina zatvaraca UVEK treba da bude sto kraca, osim ako se ne tezi nekim specijalnim efektima.
Najkraca brzina zatvaraca pri fotkanju blicem se naziva flash synchronization speed i obicno je oko 1/200 ili 1/250.
Kod mene na Canon 350d postoji pod Custom functions - flash sync speed. Kod fotkanja blicem uvek ga drzim na 1/200.
PS
Ova za kalendar - stvarno jeste za kalendar  |
| |
|
|
| froger |
Posted on 25.08.2012 09:53
|

član
|
Evo par fotki mladji borca
Tatko sa dečicom

Dečica

Evo i 100% kropa mladunaca. Ove rozikaste linije po stomaku su krvotok mladunaca, a pod lupom se u ovoj fazi ravoja jasno vide otkucaji srca. Srce se nalazi ispod njihovog levog oka - znači na levoj strani, kao kod čoveka!!! 
 |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 25.08.2012 20:30
|

član
|
Ima li Vas učlanjenih OVDE ? Pozdrav
Edited by ZoSo on 26.08.2012 09:24
|
| |
|
|
| froger |
Posted on 25.08.2012 23:57
|

član
|
Ima. Ja sam registrovan, ali posto sam van akvaristike dosta dugo nisam nista postovao. Cim sredim akvarijum sa mal bilja bice i fotki. Ima jos par faca iz Srbije. |
| |
|
|
| Miti |
Posted on 26.08.2012 12:06
|

član
|
Imam ja nalog na APF, a koliko se secam tema ima i Paleo.
@Froger negde si pomenu da se za fotografisanje prave akvarijumi sa prednjim staklom od skenera. zanima me zbog cega imam jedno na tavanu. |
| |
|
|
| froger |
Posted on 26.08.2012 20:16
|

član
|
Miti,
ja pravim akvarijume za fotkanje od najobicnijeg stakla. Ovi sto prave od stakla sa skenera smatraju da je ono opticki bolje. Pretpostavljam da su u pravu, ali smatram da je razlika zanemariva. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 27.08.2012 01:47
|

Administrator
|
Ovo je odlicna fotka mladji borca 
A ja sam upravo isprobao Noise reduction na ovoj fotki koja mi je bila najpogodnija za obradu.
Hyphessobrycon amandae (Ember Tetra), riba veličine oko 2cm, fotka kropovana do odgovarajućeg uma i zatim u PS-u obradjena. Evo kako je ispalo...
Edited by zander on 27.08.2012 01:53
|
| |
|
|
| froger |
Posted on 27.08.2012 09:36
|

član
|
Odlicno to radi.
Samo bojim se da si malo prepeglao pozadinu. Ja bih ipak ostavio MALO suma. U donjem levom cosku se jasno vidi prelaz sa dela bez suma na deo gde je jasno vidljiv. Opet, ja ciscenje suma slabo praktikujem, pa i nisam neki strucnjak za to. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 27.08.2012 09:49
|

Administrator
|
Ispeglao sam je do maksimuma bas da vidim kakav je efekat i da uporedim sa neobradjenom fotkom
Neobradjivana fotka recimo sa tolikim crop-om bi bila smesna za postavljanje na net zbog prevelikog suma u pozadini. Trebao sam okaciti obe fotke da se vidi razlika...
Bitno je da se ide napred, da ne zarđam samo od ove biljne akvaristike, malo i PS da vezbam 

edit: Korak nazad, pa dva napred
Edited by zander on 27.08.2012 10:33
|
| |
|
|
| mladinaucnik |
Posted on 27.08.2012 11:13
|

član
|
@froger
Skidam kapu za slike borca sa podmlatkom.
Nadam se da cu u skorije vreme uspeti da se pohvalim slicnom fotografijom (na zalost nece biti makro). 2 beta zenke su pune ikre ali cekaju na pravog djuvegiju koji ce da napravi redovno gnezdo.
Izvinjavam se na malom off-u. |
| |
|
|
| froger |
Posted on 27.08.2012 12:31
|

član
|
mladinaucnik wrote:
@froger
Skidam kapu za slike borca sa podmlatkom.
Nadam se da cu u skorije vreme uspeti da se pohvalim slicnom fotografijom (na zalost nece biti makro). 2 beta zenke su pune ikre ali cekaju na pravog djuvegiju koji ce da napravi redovno gnezdo.
Izvinjavam se na malom off-u.
Nemoj da preterano cekas, pogotovo ako ih forsirano hranis. Dvodihalice lako zapeknu, pa zenka ne moze da izbaci ikru.
Sto se pohvala tice odgovoricu ti jednim citatom legende Dizajnzone DrBouza:
"ah, da. hvalimo me dragi gradjani. pljuvacinu ostavimo za hladne dane (da ne dehidriramo), ali zato izaberimo lepe reci glede ove slike. budimo, neumereni u pohvalama, i tihi u pokudama. dragi gradjani - hvalimo me!!" 
Realno, imaju te fotke vise mana, pogotovo prva. Borac je puknut blicem od napred, pa i ako je blic imao montiran difuzer pojavljuje se previse odsjaja, na telu ribe. Ovde bi blic odozgo bolje legao, ali se bojim da bi onda ikra sa mehuricima bila prepaljena.
Evo jednog linka za uzivanje:
http://www.youtub...ature=plcp |
| |
|
|
| Miti |
Posted on 27.08.2012 13:02
|

član
|
DR.BOUZ stari akvaristicar , bivsi urednik na bivsem forumu covek koji je prvi odgovorio na moje pitnje na bilo kom akvaristickom forumu, nzn da li jos uvek ima akvarijume, secam se da je drzao neke suncice i skoljke iz dunava po akvrijumu.
Veliki pozdrav za doktora! |
| |
|
|
| zander |
Posted on 28.08.2012 21:02
|

Administrator
|
Kao sto sam rekao, korak nazad - napred dva. Nadam se da sam sa ovim slikama otisao dva koraka napred 

|
| |
|
|
| zander |
Posted on 28.08.2012 22:30
|

Administrator
|
Ista stvar samo malo veci crop... 
 |
| |
|
|
| froger |
Posted on 28.08.2012 23:18
|

član
|
Bogami, detalja kolko volis. Svaka cast.  |
| |
|
|
| Jeca |
Posted on 29.08.2012 12:51
|

član
|
Zander, ova poslednja mi se posebno svidja, manje kropovana.
Ne znam koliko koristi blic u makro fotografiji i oprema je daleko iznad nasih mogucnosti, ali svakako zasluzuje paznju, kao jos jedan majstor akva-makro fotografije.
http://www.flickr...islukhaup/ |
| |
|
|
| No 1 |
Posted on 06.09.2012 10:46
|

član
|
Froger
Cestitam ,na fantasticnim fotografijama slike Boraca i mladji ikad vidjene na ovim prostorima ! Svaka cast, za medalju ! |
| |
|
|
| froger |
Posted on 09.09.2012 19:39
|

član
|
No 1 wrote:
Froger
Cestitam ,na fantasticnim fotografijama slike Boraca i mladji ikad vidjene na ovim prostorima ! Svaka cast, za medalju !
U bre brate, pretera ga. 
Ajde jos malo da se hvalim. Ova je izasla pre desetak godina u engleskom casopisu Practical fishkeeping.

Interesantna je za ovu temu zbog postavke svetla. R. heteromorpha se mresti sa donje strane lista, tako da svetlo odozgo ili sa aparata nebi dobro osvetlilo ribe. Zato sam morao da postavim blic desno od akvarijuma, a za dosvetljavanje sa leve strane sam postavio ogledalo. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 09.09.2012 21:30
|

Administrator
|
Ajoj, kakva fotka! Stvarno prelepo 
Ajde to je ova fotka zavrila u Practical fishkeeping-u, nego to ima anse da izađe i kod nas na forumu na naslovnoj  |
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 10.09.2012 00:40
|

Administrator
|
Sigurno covek ima jos slika da zakupi naslovnu do kraja godine  |
| |
|