Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Drvo
ZoSo
Au Čoveče , imamo opet anse za dobar plasman , puno sreće i vidimo se u subotu......Beer

paleoglodit
BeerBeerBeer

branimir ok
Thumb up Puno srece na takmicenju.Dobar akva...Wink
Edited by branimir ok on 23.05.2010 21:44

Kum 1229
Thumb upBeer srecno

tma1717
Applause

dexter
Aj pa srecon BioBio, pa da lepo prodjes.

www.aquaplants.org
Rasta
Srecno, mada mislim da ti nece trebati Wink Thumb up

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
biobiofizicar
BeerBeerBeerBeerBeer
Grin

strujas
biobiofizicar je napisao:
BeerBeerBeerBeerBeer
Grin

sacuvaj pivo da castis kad pobedis Applause
Edited by strujas on 24.05.2010 20:56

marko_pa
Ko je rekao pivo!!!čččGrin

Aquamaniac
Puno srece na takmicenju,biobio Thumb up!
Aq izgleda dosta dobro,a i da se ne uobrazis,jedan je od retkih koji me osvojio na "prvu loptu" Wink.
Beer

biobiofizicar
Drustvo najiskrenije hvala svima na podrsci Beer
Svi znamo da ovaj akvarijum nema puno veze sa mojim akvabastovanskim znanjem, ali moje ljubavi, paznje i inspiracije kao i bozanskog dodira majke prirode mu nemanjka... Mozda i to bude dovoljno da se neobrukam, a ako daj boze i dobro prodjem sad objavljujem na sva usta koliko sam ja malo zasluzan, pa ako slucajno naknadno dignem nos vi me klepite po njemu... Smile

biobiofizicar
potaknut Rastinim problemima sa prednjom granom u TEMI i pricom o vodecim linijama fokusnim tackama, zlatnim presecima kako u trodimenzionalnoj (3D) postavci tako i u dvodimenzionalnim fotoprikazima (2D) probao bih da na isti nacin analiziram i "Drvuljagu". Ova pitanja su me dosta mucila predhodnih dana u pokusaju da namenski uslikam "Drvuljagu" sto bolje za takmicenja (i nisam uspeo), ali sam analizirajuci preko 200 fotki ovog akvarijuma trazio odgovor sta je bas to na onih par izabranih fotki sto se u 2D prikazu tako dobro slozilo i meni najvise svidelo. Imao sam srece da mogu da biram izmedju mnogo fotki (jer sam skljocao svakih par dana), ali potpisujem da je u mnogo slucajeva akvarijum MNOGO bolje izgledao u 3D realnosti, ali nikada od tih slucajeva nije bio i dovoljno fotogenican, pa je na 2D fotki delovao bedasto...

Masu ovoga o cemu cu da pisem i ja tek intuitivno kapiram ili sam radio po unutrasnjem osecaju i mozda necu uspeti na najbolji nacin da artikulisem recima, ali da probam...

Pravljenje 3D postavke
Ovo je u sustini najlaksi deo price i tu je bilo najmanje intuitivnog, a dosta smo o tome pricali i na pocetku teme. Postojeci panjevi su tako postavljeni u stakleni trodimenzionalni paralelopiped (plave linije na prvoj fotki) da zadovoljavaju neke osnovne principe: Vertikala je isla po vertikali zlatnog preseka, najizrazajni deo panja je usao u zonu fokusne tacke, donje grane su rasporedjene po pravcima tako da od fokusne tacke ka coskovima i sredini akvarijuma cine piramidu gadjajuci coskove akvarijuma (crvena piramida na prvoj fotki). Ova piramida je podelila i tlocrt akvarijuma na 4 segmenta. Cela pocetna postavka sa biljkama na zadnjem staklu ocrtava jasan trougao (isprekidane crvene linije na prvoj fotki) koji spaja coskove akvarijuma i vrh drveta. To je bilo tako zamisljeno i tako je i uradjeno.

Prelazak sa 3D postavke na 2D (fotografiju)
Fotografija akvarijuma je slepljeni 2D prikaz trodimenzionalnog prizora. Oko na njoj trazi odredjene fokusne tacke, i pravce po kojima pogled odlazi dalje od fokusne tacke na druge detalje. Na fotki postoje i "Vruce tacke" gde se ovi pravci i linije presecaju. Mozak na osnovu vodecih linija i ovih tacaka i strukture i kolorita polja izmedju njih i svog postojeceg iskustva pokusava da rekonstruise trodimenzionalnost fotografisanog prikaza. Jako je bitno da ove linije i tacke budu na pravim mestima na pravougaonoj fotografiji.
Kod fotografisanja akvarijuma u 2D prikaz ulaze i refleksije (odrazi) na bocnim stranama akvarijuma i od povrsine vode, a na mnogim fotkama se jasno vide i spojevi stakla to jest ivice akvarijuma. Sa refleksijama ove vidljive ivice daju jasne smernice mozgu kako da rekonstruise trecu dimenziju. To sa jedne strane olaksava posao mozgu, ali sa druge i striktno ogranicava mastu, pa akvarijum nemoze izgledati dublje nego sto jeste.
Ja sam od pocetka u "Drvuljagi" trudio da refleksije postanu sastavni deo prizora, ali ne striktno definisane nego nejasne tako da se nezna gde prestaje stvarnost, a pocinje refleksija. Takodje sam se trudio i da sakrijem sve ivice i spojeve stakala, kao i stakla i gornje povrsine vode. Na taj nacin oteo sam mozgu linije za striktno rekonstruisanje trodimenzionalnosti i naterao mastu da radi i pretpostavi stvarne dimenzije prizora (a masta radi svasta Wink ) Na ovaj nacin mozak i oko gledaoca rastereceni stogih linija akvarijuma mogu da se posvete nekim drugim vodecim linijama, fokalnim i vrucim tackama prizora. Ono kako ih je dozivljavam na 2D fotki "Drvuljage" (gde su i refleksije postale sastavni deo realnosti) prikazano je na srednjoj fotografiji zutim linijama.
Naknadno sam u pocetni scape (tada po osecaju i intuitivno - jer mi se svidelo) dodavao i nove grane (duz isprekidanih crvenih linija) ne bi li pojacao znacaj nekih vrucih tacaka, dodatno paralelno naglasio neke pravce i spojio vizuelno neke tacke...
Trudio sam se (tada opet intuitivno) da kasnijim razrastanjem i trimovanjem biljaka ostavim i naglasim ove pravce i ispostujem svoju zelju sa sakrivanjem ivica akvarijuma i misticnim uklapanjem refleksija u opsti prizor i da na ovaj nacin nateram mozak da mastom rekonstruise trodimenzionalnost.
Moram da kazem da su se srecnim spletom okolnosti u toku razrastanja akvarijuma definisali i neki novi pravci koji su na postojece legli ko budali samar kao i odredjena "polja dubine" izmedju njih (konstruisana mastom posmatraca - jer nema ivica akvarijuma), a to je ono sto se eto bas bas slozilo na fotkama koje sam poslao na takmicenje.

Ovo smarajuce beskonacno pisanije je uglavnom intuitivno i po nekom unutrasnjem osecaju i vokabularu kao sto je bilo i scapiranje "Drvuljage", Nekom mozda i pomogne da se zamisli na zadatu temu i nad svojim akvarijumom . Evo ja se zamislio pa napisao romanThrough wall
biobiofizicar attached the following image:
drvo2di.jpg

Edited by biobiofizicar on 03.06.2010 02:39

biobiofizicar
i na kraju razrastanjem biljaka akvarijum je dobio i kontra dijagonalu od startno zamisljenog pada postavke ka levom kraju (sada je dole levo zelen - gore desno misticno taman), a izmedju glavnih (od gomile nacrtanih linija u predhodnom postu formirla su se polja razlicite strukture , boje i "varljivog" osecaja dubine.
Sve ovo nema veze sa aquabastovanstvom, a nemam poima i sa cime ima CoolThrough wall

Naknadni edit:
E da setih se!
Sve je pocelo od Rastine prednje grane i postavke koja pada sa desno na levo kao i moja Drvuljaga na pocetku i htedoh reci da bas izdizanjem biljaka u tom zaklonjenom sektoru iza iste takve grane ja dobih efekat dubine.
Ajme majko sta napricah......Shock
biobiofizicar attached the following image:
dubina.jpg

Edited by biobiofizicar on 03.06.2010 04:19

BZORAN
I ja ti zelim puno srece na takmicenju Thumb upThumb upThumb up

Pejc
ApplauseThumb upGrin

zander
biobiofizicar je napisao:
Ajme majko sta napricah......Shock

Grin
Videće ujutru kad ustane uz kafu ta si pisao Wink ja upravo popih jednu čitajući ova dva teksta Applause
Thumb up

drlessa
biobiofizicar je napisao:Ajme majko sta napricah......Shock

Je.. mi sve ako si ti lud! Grin Grin Grin

Bitno je da si sam skontao da si svata neto napisao, a ko to reče Milan Lane Gutović

Milan Lane Gutović je rekao: Ne znam to sam Vam sada ovo ispričao, ali neka ne moe da kodi a moda nekome nekad zatreba!

Grin Grin Grin Grin Grin

Wink
Edited by drlessa on 03.06.2010 08:38

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
biobiofizicar
Probudih se i videh sta nocas napisah Through wall
Nemojte No no me pustati za tastaturu u nocima punog meseca CoolGrin
Edited by biobiofizicar on 03.06.2010 10:58

biobiofizicar
DRvuljaga krenula u ozbiljnu reorganizaciju. Ceo dan ruke su u vodi i sve brzorastuce je napolju. Izgleda nestvarno golo. I ribe i kozice su u soku. Do juce nisu imale gde da plivaju, a sada prostora koliko hoces. Postavka ce pretrpeti znacajne konceptualne promene, ali panj i vecinu harda necu dirati (mozda dodam jos kamena).
Ideja je da ga od onog ludila koje je iscrtano u predhodnim postovima pretvorim u jedno jednostavnije zeleno brdo koje se od panja spusta na sve strane. Pasce i znacajna redukcija biljnih vrsta i probacu da ga baziram na spororastucim vrstama (u uslovima koji vladaju u ovom aq)...
Za sada je poprilicno rascupan, ali kada ga malo napunim slede fotke....
Ubaceno par komada amano shrimpova i otocinklusa

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com