14.06.2026 04:53
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
 Print Thread
Duet
Dusan79
Vidim ja da je ovde organizovan eći lobi u Tasinu korist. Jadni mali Savica! Red card

luka ivanov
Odavno nismo videli ta se zbiva kod njih dvojice Red card

biobiofizicar
Nista specijalno novo.
Tasa je postao Danio carstvo. Ubacene su: Danio Choprai (Glowlight Danio), Danio Rerio (Zebra Danio), Brachydanio (semi albino var Frankei - gold Leopard Danio), Danio Tinwini, Danio Margaritatus (Galaxy Rasbora). Prte ljubavne igre na sve strane. Biljke se adaptiraju i lepo su krenule.

Jos podesavam nivoe CO2 u oba akvarijuma.

Sava ima nekih problema sa algama, ali za sada nista dramaticno sto Gaovcice i ja nemozemo da drzimo pod kontrolom. Neke biljke se jos muce u prilagodjavanju, neke su lepo krenule, neke su vec i iane.
Najveca frka mi je da ne zagadim i Tasu posto su akvarijumi tako blizu. Nisam siguran kako bi se tropski algari izborili sa ovim lokalnim ljigama.

krcko
Znači obavezno pranje i dezinfekcija ekstremiteta pri svakom brčkanju u nekom, pa potom pristup drugom. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Bas tako trudim se maksimalno. Nikada u istom trenutku otvaranje oba poklopca i umakanje ruku. Trudim se da ruke umacem u razlicitim danima. Sve se dezinfikuje vrelom vodom sto guram u akvarijume. Jedino zamena vode ide u istom danu istim crevom, ali uvek prvo u Tasi, pa u Savi, posle toga crevo isprano vrelom vodom miruje 5 do 7 dana do sledece zamene. Nadam se da je dovoljno....

Goxx
Hvale vredan poduhvat... i svaka cast kolegama u firmi. I sam "odrzavam" jedan kancelarijski aq., nije uvek lako objasniti kolegama "zasto bas sad moras da vuces te kofe..." ... osim ako si sef - onda je sve jasno Wink
Posebno me odusevljava domaci bitop, nadam se da ce zaziveti... prisecam se jednog teksta iz ZOV-a (prilicno davno - osamdesetneke), reportaze sa jedne od ribljih farmi u Singapuru. Reporter je naveo da vlasnik ribnjaka u svojoj kancelariji ima veliki akvarijum sa... obicnim grgecima koje je dobio od poslovnog partnera iz Nemacke...

biobiofizicar
Interesantno iskustvo - nala se vila u čem nije bila.

Elem znate me kao Low-Light, Low - Tech akvarisu sa PPSpro sa umerenim dodavanjem CO2 ili bez, umerenim EC i profitom i siromanim podlogama u umerenim litraama (do 100lit) blagog do nikakvog protoka, sa neredovnim zamenama vode.
I eto ti ga sad: boca za CO2, pojaka rasveta, povelika litraa, čudan mix u podlozi, pumpa koja oduvava....
Epilog: Sve je bilo ko u pesmi desetak-15 dana, a onda su biljke zakucale, pa prve naznake algi, pa nigde perlinga, pa.... Stara kola, stari metodi, stare navike nisu palili...
Trenutno sam na duplim dozama profita, skoro max dozama ECa, CO2 i pumpa i dalje duvaju svetlo takodje... Povećao sam i makro, pa dodajem trostruku količinu PPSpro rastvora, kuglice djubriva pod koren, KCl ekstra dodavanje 1g po akvarijumu na svaka 2 dana, zamena vode na 4-5 dana 40% i bogu fala vidan je oporavak, a i za mene nenaviknutog neprirodno brz rast i propagacija nekih biljaka, perling sve izraeniji, posebno u večernjim časovima... Nova priča neki novi slatki problemi malo bije zelena tačkasta, ali oduvali smo braon praskastu, itd, itd, itd,...
Tasa preventivno napunjen algarima: mali anci, otići, nerite, amano, i gomila neocaradina. Rade radnju, rade poso - moji mali vredni pomoćnici... Svako lie svoju granu, svoj kamen.

Svaki je akvarijum priča za sebe,...
Posmatraj, uočavaj, reaguj, prilagodjavaj se,...Grin

Kako sam krenuo u ovim akvarijumima doveću ih na EI nivo ravnotee Through wallGrin

De se dedoe dobra stara vremena - dobra stara kolač
De se dede spori rast, a ne ovo po 5cm noću dok je svetlo ugaeno.

Ali neka - crveni mi se Krckova rotala. Za sada srameljivo, ali na dobrom sam putu - moda ga i prevaziđem kad porastem... Wink
Edited by biobiofizicar on 26.02.2011 01:12

Veriu
Kad tada se moramo susresti sa tim problemima neko se izbori a neko ne.Nadam se da ce biti sve uredu na kraju i da ces pobediti napasti.

krcko
Samo napred Thumb up. Pozdrav

Kum 1229
Usao si u carobnu mrezu aquascapinga i kontam da ces da istrajes u tome Thumb up. Ja jos uvek imam rucnu samo ne znam dokle Grin

zander
Mislim da ces ovim sto si sve naveo da si preduzeo napraviti sebi samo jos veci problem. Na taj nacin ce ti krenuti biljke koje mogu da se oslone na preteznu ishranu preko vode samo...

Al ajde videcemo kako ces da se izvuces Wink Na kraju ces i vodu da im omeksavas i da udjes masinu nevidjenu. Daj boze da gresim Wink

Mislim da ti je bolja varijanta bila da si isao na malo krupniju podlogu u tom akvarijumu, kao i do sada sto si radio Smile

Mislim, mislim, al videcemo Wink

biobiofizicar
Ma ima u toj podlozi koja je inace jako tanka na samom dnu tanak sloj svakakog CECa... i malezijaca koji bi trebalo da je prekopavaju... Pod korenaste biljke guram one hranjive kuglice dodatno.
Za omeksavanje vode sam gotovo siguran Grin. Ma kada se igram da idem do koske... Nikada se necu nauciti ako ne probam, a uvek bi me grickao crv sumnje...
Ko zna mozda mi se i svidi da non-stop mocim ruke i seckam...Grin

Veriu
Jel ima nekih novosti boio jesi li se uspeo izboriti sa lagamač

biobiofizicar
Pre pet minuta sam se vratio sa Kopaonika i video akvarijume posle 7 dana. Podelio sam striktna uputstva i kada sam dosao to vise nisu bili moji akvarijumi. GrinSadWinkThrough wallShock
Ovo se inace odnosi i na ostale akvarijume ukljucujuci i "Drvuljagu"

Tek sada shvatam koliko pojima nemam o akvaristici i koliko akvaristina rutina znaci za akvarijum i dinamiku desavanja u njemu. To je sve jos posebno izrazeno kada svoje akvarijume koje pazis i mazis ne vidis neki duzi period i onda dodjes i potpuno se iznenadis.

Posto imam dobro oko Wink opisacu detaljno desavanja tek da podelim sa vama iskustvo. Mozda nekome i koristi...

Tasa:

Tuzna desavanja su da su mi pale SVE Tiniwini i mikrorazbore u ovom akvarijumu.Sad
Problemi su poceli da se desavaju 48h pre odlaska na put. Odreagovao sam sa velikom zamenom vode 50%, ubacivanjem vazdusne pumpe, dizanjem temp na 28celz, sa FMCom puna i polovicna doza pre odlaska i pomolio se i otisao. Dao sam nalog da se ukinu dodavanja SVIH ostalih hemija (Mikro, makro, EC) i da kako ribe ugibaju vade leseve. Geknulo je jedno 25-30 komada, a po njihovim izvestajima izvadili su 10ak. Jeste da su male ribice (1-2cm) ali lesevi su ili pojedeni ili su se raspadali u aq.
CO2 je redukovan na pola i isao je svih 7 dana paralelno sa vazduhom.
Inace negde na sredini mog skijanja i filter nije radio jedno dan-dva jer je zena koja cisti kancelariju istekala da bi ukljucila usisivac. Through wallRed card
Rekao sam im da ukljuce Lecture i ubace jednu kapsulu Tetra bactozima i jopet se pomolio...

Inace ovo mi je prva epidemija u akvarijumima u zasnjih 3-4godine, pa i nemam bas nekog iskustva u lecenjima.

Zateceno stanje:
Znajuci sta FMC radi i biljkama i obzirom na kompletnu redukciju prihrane i smanjenje CO2 i ubacivanje vazduha ocekivao sam cudo u akvarijumu, kad ono:
Sto je crklo - crklo je, ali biljke i alge - desilo se cudo... Shock
Pre odlaska nabrojao sam bar jedno 5-6 vrsta algi (istina u manjim kolicinama). Prednjacile su braon praskasta i Zelena tackasta po kamenju. 99% je nestalo.
Biomasa biljaka se uduplala za 7 dana (to se nikada nije desilo u mojoj akvaristickoj praksi) povrsina vode kompletno pokrivena drezgom i drugim biljkama koje su stigle i zaklonile povrsinu vode. Izgled biljaka vise nego solidan - svakako bolji nego kada sam ih ja mazio i pazio sa svakojakom hemijom i po raznoraznim recepturama.
Jedino su hidrocotile dobile svetle listove i pojavila se poneka rupica na listovim. Sva nova biomasa na ostalim biljkama sto je izrasla izgleda zdravo i mocno... Mikrozorumi i mahovine se skroz ocistili od algi, a kamenje ponovo pobelelo...
Za svo vreme mog odsustva fotoperiod je bio isti kao i pre, ma da je pokrivanje povrsine vode biljkama znacajno smanjilo kolicinu svetla u akvarijumu.

I ajd sad ti budi pametan: Sta kako i zasto je dovelo do biljnog buma i propasti algiččččč Cool

Sava:
Samo ukratko. Njemu sam redukovao PPSpro na pola i ukinuo EC pre odlaska i rekao tako da nastave. Ostalo nisam menjao. Rezultat je nestanak 75% cijano, ali su ove domace gaovcice ocito u nedostatku hrane (tamanile su cijano) pocupale i gomilu biljaka koje u predhodna 2 meseca nisu ni dirnule....
Pa ti opet budi pametan... Through wall

I "Drvuljaga" ukratko.
Sve je bilo isto kao i pre mog odlaska (valjda - ako su se pridrzavali doziranja i uputstava) samo sam naknadno shvatio da je fotoperiod skracen sa prosecnih 13-15h na nekih 8h. (po volji onih koji su dolazili da pale i gase svetlo). I opet imam iznenadjujuci bum biljne mase uz rast u visinu nekih biljaka (posebno HM) koje to ranije nisu radile. I na zalost pojava zelene tackaste na listovima anubija.
I ajde po treci put budi pametan... Through wall

Znam sta sam ostavio - znam sta sam zatekao...
To vise nisu moji akvarijumi sa svojim prepoznatljivim ponasanjem, bilo ono dobro ili lose...
Tudja ruka svrab ne cese... ili mozda u nekim slucajevima cese i bolje od sopstvene...
GrinBeer

prodz
bio, sava i tasa su ti odlicni scapeovi!
na brzinu sam preletio oko posta (vise sam o savi i tasi upoznat preko akvarij.net-a, ali ovdje si bolje predstavio pocetak) i mogu ti samo reci, steta za ribe i da te problemi sto prije prestanu gnjaviti. mozda ti netko sabotira akvariječč!č!
pozdrav!
Edited by prodz on 13.03.2011 00:22

Veriu
Bio idi cesce na kopaonik da skijas Smile.
Edited by Veriu on 13.03.2011 00:24

biobiofizicar
Tek da steknete utisak na kakvu sam dzunglu naleteo kada sam se vratio sa skijanja - cisto da dokumentujemo...
biobiofizicar attached the following image:
dsc00805a.jpg

biobiofizicar
Ajde pomozite mi i da identifikujem ovu biljku u zadnjem levom uglu akvarijuma. Ostro kopljasti listovi zuckasto narandzasti , odozdo crvenkasti, puna adventivnih korenova i izdanaka iz pazuha lista. U nekim drugacijim uslovima rasla mi je i sa izrazito jace zelenim listovima sa gornje strane i jacim crvenilom sa donje strane istog lista.
Sumnjam na neku ludvigiju (peruensis, inclinatu, brevipes). U istom zbunu ona crvenija biljka sa vecim okruglastim listovima je Ludvigija repens rubin - cisto radi poredjenja.
biobiofizicar attached the following image:
dsc00807a.jpg

darkoh
Bio radio ne radio opet je sve u tvom wild stilu. Imam slicne muke kao tvoje samo sto ce moje trajati vise od 7dana. U pravu si da niko nemoze zameniti nas ali sam ja skoro sve automatizovao, sem prihrane i opet nesto zakaze. Drugim recima svaki akvarijum trazi svog gazdu. Beer Odlicna sumaWink

krcko
Biljka moe biti Brevipes ili Repens x Arcuata. Pozdrav

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,901 jedinstvenih poseta