14.06.2026 07:10
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Beskičmenjaci
 Print Thread
Clea Helena
Thalassoma
Imam tri Helene u akvarijumu i veoma im je prijatno jer imaju sasvim dovoljno puzeva za meze.
Medjutim, danas, skoro ceo dan su dva ta puza u nekom "zagrljaju" za koji bih voleo da je ljubavni ali cak i za puzeve mi izgleda predugo.
Moje pitanje je da li je primecen kanibalizam kod ovih puzevač

www.njivice.co.rs
zander
Ne znam, ali i moji su stalno u zagraljaju, pomislih i ja na to ranije, ali svi su na broju... Smile

Thalassoma
Ovaj tvoj post me je malo utesio...
Ako je tako, koliko posle tog "zagrljaja" bi trebalo da se primete jajascač

www.njivice.co.rs
No 1
Clea Helena kod mene odgajena,na nekih 6,7.mm...
No 1 attached the following image:
dsc02384.jpg

Edited by No 1 on 06.10.2010 19:20

No 1
Gde sve C.helena polaze jajasca, i to vise...
No 1 attached the following image:
dsc02489.jpg

zander
Ne razumem kakva je to plastikač Sa slike mi nije jasno.

I kod mene ima mladih helena, treba da rasturam akvarijum uskoro, kako da ih pohvatam najlakseč Frown Da ih namamim na nesto... Smile

No 1
Ovo je plasticna cev, od decijih balona, napravio sam tako da ulazi u ovu desno bocu za co2 . Tako da su polozili jajasca na pl.cevcicu i to moze se na slici i videti da samo sto nisu helene izasle iz ove opne, po boji .
Posto sam i ja planirao da preuredjujem, akvarijum pre mesec dana ,menjam podlogu i sl. odustao sam upravo zbog helena. Pocele su bas da se razmnozavaju i da polazu jaja ,pa cu to najverovatnije odloziti na prolece - leto. I ja sam razmisljao o tome kako da ih najlakse namam na nesto ali mi nikako ne ide od ruke, dosta toga sam pokusavao, prosto one idu i rade po svome u akvarijumu i veci deo provode u podlozi. Hoce da idu po bilju ,staklu, u podlogu ,jedu hranu za ribice, druge puzice i sl. Ja ih na nekoj velicini od 5.mm. kad ih ugledam vadim iz ovog akvarijuma i prebacujem u drugi i brojim po komadu ,cisto evidencije radi i pracenja. I da bih obezbedio za nadalje reprodukciju. Za sad ne bih da im rasturam akvarijum jel se biljni i zivotinjski svet bas sinhronizovao ,pocele su i kozice da se razmnozavaju posle dugog perioda ,ali i kod njih ,a nikako ne mogu da provalim ,zasto cesto izbacuju jajasca u grozdovima.Smile

isnogood
Slikao Thalassoma.
isnogood attached the following image:
anh.jpg

Thalassoma
Da li se zna koji su im puzevi omiljeni (za klopu)č Kod mene ima samo "malezijaca" ali posto su na izdisaju (iako sam ubacivao "pojacanje"Wink planiram da ubacim eventualno jos neke puzeve.
Jasno Ramshorn ne bih ubacivao.

www.njivice.co.rs
el_stupido
kod mene napadaju sve sto ubacim sem prevelikih amazonaca

Thalassoma
Dakle, nisu ni malo izbirljivi i nemaju nista sto im je omiljeno. U tom slucaju, nastavicu i dalje da ih kljukam "malezijcima". Njih barem mogu uvek da nabavim u velikim kolicinama.

www.njivice.co.rs
Thalassoma
Juce sam nasao skoljku jedne nedorasle Helene praznu a pored nje jednu odraslu (matoru) Helenu pa me zanima da li ipak neko ima sumnju da kod ove vrste ipak ima kanibalizma jer ne mogu drugacije da objasnim kako je uginula (a meso iz skoljke nestalo tako brzo)č

www.njivice.co.rs
Dusan79
E nazdravlje, riknula mi oba puza koje sam nabavio pre recimo 4 nedelje. U par navrata su "spavali" po 2 dana, a sad su se bas uspavali.....u cemu moze da bude problem. Da li neko zna da nisu mozda osetljivi na visak PO4, posto sam izmerio veliku koncentraciju ili mozda na bakar, kao kozice....ili nesto trece. Thumb up

P.S. Ako neko ima da mi proda neku helenu neka mi javi na PP! Thumb up

Goxx
Thalassoma je napisao:
Juce sam nasao skoljku jedne nedorasle Helene praznu a pored nje jednu odraslu (matoru) Helenu pa me zanima da li ipak neko ima sumnju da kod ove vrste ipak ima kanibalizma jer ne mogu drugacije da objasnim kako je uginula (a meso iz skoljke nestalo tako brzo)č

Ne mogu da tvrdim da kanibalizma nema ali... od rasturanja aq. do zamene/prodaje (oko mesec dana) drzao sam 20+ helena u tegli ... hranjene su 1-2 puta nedeljno suvom hranom i nije bilo gubitaka. Ako do kanibalizama nije doslo u takvim uslovima, tesko da ce se pojaviti u "normalnom" aq.

Dusan79
Dusan79 je napisao:
E nazdravlje, riknula mi oba puza koje sam nabavio pre recimo 4 nedelje. U par navrata su "spavali" po 2 dana, a sad su se bas uspavali.....u cemu moze da bude problem. Da li neko zna da nisu mozda osetljivi na visak PO4, posto sam izmerio veliku koncentraciju ili mozda na bakar, kao kozice....ili nesto trece. Thumb up

P.S. Ako neko ima da mi proda neku helenu neka mi javi na PP! Thumb up

Da li je moguće da sam prvi kome su riknuli ovi puevič Da niko ne zna da mi kae ta moe da bude uzrok ovom kolektivnom uginuću od čak dva primerka u isto vreme.

Gjuro
Znam da bakar je poguban za njih, ako si zgolemio kocetraciju bakra velika je verovatnoca da je do to.

darkoh
Nisi jedini druze koji ih je izgubio.Sad Znam jos par ljudi kod kojih su se kao i kod mene naprosto izgubili. Da li su se pojeli medjusobno ili uginuli to niko nezna.
Nesto im defitifno smeta jer sam letos za par dana izgubio desetak a i sada od 10 tak vidim tek dva tri.
Velika mana je sto su non stop skriveni a kolega mi rece da je jednu helenu video posle dva meseca sto nije redak slucaj.Sad

krcko
Ima priličan broj tekstova o uslovima, razmnoavanju, ishrani...
Iskustva sa ovim stvorenjima su puno različita.
Situacija sa rasformiravanjem tri akvarijuma, od kojih je jedan bio namenjen samo njima, je dovela do preseljenja u akvarijum sa Discusima. Po svim pisanjima o potrebama Helena, tu bi trebalo da bace kaiku posle kratkog vremena- izuzetno mekana voda, visoka temperatura, manjak ive i neive hrane, trebalo bi kućice da im se raspadaju, da gube boju... kad ono, etaju bezbrino, razmnoavaju se, nigde ne bee. Pa, izgleda da se mogu navići i na ekstremne uslove. Viđam jo uvek i one koje sam prve dobio od Kaće, prepoznajem ih lako, jer odavno imaju tamnije kućice, skoro bez svetlijih prstenova, a seljene su vie puta. Pozdrav
Edited by krcko on 17.05.2011 21:15

http://www.adsrs.org/
lery
Imam problem sa razmnozavanjem Helena naime polozili su jajasca nekih 50 kom ali iz jajasaca se ne izlezu mladi
Jajasca posle 30 h samo pobele . Pa me interesuje kolko traje inkubacija jajasaca i sta da radim da bi se uspesno izlegli Sad

VladicaVR
Slazem se cika Krckom, kod mene su se mnogo bolje razmnozavali dok su bili u akvarijumu sa diskusima, kad sam ih kasnije prebacio u klasican akvarijum prestali su da se razmnozavaju i od tada se njihov broj smanjuje

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,515 jedinstvenih poseta