14.06.2026 04:53
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Cirkulacije vode u biljnom akvarijumu
branimir ok
Panco imas od mene Beer za akvarium i Beer za protok Thumb up

Panco
Pa sve trebas da podesis po novom protoku, nista se ne ponasa isto na maloj i velikoj cirkulaciji.

Panco
Pa sve trebas da podesis po novom protoku, nista se ne ponasa isto na maloj i velikoj cirkulaciji.

kera
- I ja bih da pohvalim zandera sto je pokrenuo interesantnu i korisnu temu , svaka cast zander Thumb up ! ! !
- Do neki dan ni mene niko ziv nebi mogao ubijediti da u nekim situacijama smanjena cirkulacija moze povoljno da utice na biljke... Ali dugotrajna bezuspjesna borba sa rizoklonijum algom me je natjerala da isprobam i slabiju cirkulaciju...(o svojim iskustvima cu otvoriti posebnu temu)
-Ovu temu sam procitao sa prilicnom paznjom , i htio bih da dodam da jako slaba cirkulacija - ili mozda sto je jos vaznije - odsustvo prejake filtracije , ima veze prvenstveno sa akvarijumima sa jakom podlogom(zemlja za cvijece) i sa rasvjetom blazeg intenziteta(metoda Dajane Valstad)... i zao mi je sto nije nastavila(tema) da se razvija u tom pravcu(bilo je dosta price , a malo se reklo...)
-Mislim da bi tema postigla svoj vrhunac kada bi neko nasao puni prevod sa engleskog ecology of planted aqarium od gospodje Dajane - uvjeren sam da se tu nalaze gotovo svi odgovori za one koji nemaju puno vremena da se bakcu svojim akvarijumima , a vole da puno uzivaju u raskosnim biljkama + sa malo ulozenih para , medju kojima sam i ja , a ostali ce sami da se prepoznajuThumb upThumb upThumb upWink
-Naravno pozivam sve koji imaju iskustva i koji su procitali navedenu knjigu ili neku drugu na istu temu da nam objasne sta se to u stvari desava u podlozi oko korjenja biljaka i uopste ucijelom akvariju kada imamo slabiju cirkulaciju i FILTRACIJU... - naravno CVRSTO vjerujuci da svako ZASTO ima svoje ZATO...(ja vjerujem i sa moje strane experimenti i izvjestaji slijede)Wink
Edited by kera on 23.04.2011 02:43

zander
Evo malo da osvezim i ovu temu i postavim vec vidjene slike...

Elatine Hydropiper i Utricularia napravljeni na ekstremno maloj cirkulaciji, uz njih i jedan tepih Lileaopsisa kakav ne znam da sam negde video na netu, a bice toga jos...

Na makrofotografijama se najbolje vidi koliko tu stvarno ima/nema algi... Eto malo da dignem temu iz mrtvih i da potkrepim neka moja lupetanja i nebuloze sa ovim fotografijama Thumb up

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/elatineh2.jpg

www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/4140res.jpg

Pejc
Ma ajde bre, ko zna čije su ovo slike i na kom 20x protoku WinkGrin

SnikS
Da,da,vidis da kozice pasu pod rucnu Grin

paleoglodit
Shock pa da...super ti je ovo Zander pa koliko ima/nema algič

zander
Tepih Mini glose je napravljen na nesto jacem protoku od tepiha koji je napravio Panco od Utricularie. Oko 3x akv/sat.

Utricularia je malo-malo vise zahtevnija biljka od mini glose i jedna od (naj)zahtevnijih biljaka prednjeg plana.

Ove tepih biljke nisu napravljene samo na hranljivoj podlozi, nego je djubrena i vodena kolona i to zestoko, bez toga bi tesko islo tako kako ide... Djubriva pa i CO2 se rasporedjuju po vodi veoma lako i nije potrebna nikakva specijalna dostava u vidu pumpi koje nisu ni namenjene za biljne akvarijume nego za korale... TO je za mene bacanje para, bacio sam pare jednom, probao i samo se nasmejao i odustao, jer sam vec tada imao to da uporedim sa nekim drugim nacinom uzgoja biljaka...

Mrtve zone o kojima se prica, ali prave mrtve zone u akvarijumu bez prepreka mogu da nastanu tek na protoku vode oko ili manjem od 1X akvarijum na sat (za ove nase standardne mere akvarijuma) i to samo onda ako se i pored toliko malog protoka potrudis da to i napravis sa npr usmeravanjem spraybara na zadnje staklo, u suprotnom voda veoma lepo rasporedjuje stvari na svoje mesto...
Uzroke nastanka algi najcesce ne treba traziti u mikro i makro elementima i njihovom "preterivanju". Cak to sto mi mislimo da je preterivanje za biljke ustvar i nije nista, ali postoje tu i drugi stanovnici akvarijuma... Alge najbolje nastaju od organskih raspada, a vrlo cesto od samih biljaka kojima ne odgovaraju uslovi ili nemaju dovoljno hrane da prezive...
Eto to su neka moja saznanja do sada...

Pored toga, posto volim da gajim biljke a ne samo da pravim neke postavke, mogu jos par stvari bitnih samo na kratko nabrojati... Biljni akvarijum vise nikad ne pravim bez hranljive podloge ili sa slabom podlogom, zemlju za cvece ako stavljam izbacujem veliku kolicinu treseta iz nje i stavljam je dosta, za cirkulaciju se zna, to ne menjam i do sada jos nisam naisao ni na jednu biljku kojoj je specijalno to potrebno, a mislio sam da postoji dosta takvih...

Mnoge zahtevne biljke o kojima je bilo reci da im je potrebno ne znam kakvo svetlo rastu vrlo lepo i na 0,6-0,7w/l, ali dovodjenje u vezu slabe ili jake cirkulacije sa high light akvarijumima nema nikakve veze. Imam akvarijume koji spadaju u high light i situacija je ista. Imam i dosta prijatelja koji imaju ista iskustva ali retko pisu na forumu...

Naravno sve to je moje misljenje, izneli smo i pokazali ovde jedan laksi i jeftiniji metod, pokazali kakve biljke gajimo e sad kako ko razmislja i kako se ko odluci...

Ako ne skodi mozda ce onda nekom i da koristi Beer

@Paleo, ja se nadam da vidis sliku. Alge su uvek prisutne ali ih treba drzati pod kontrolom i uspeti napraviti tako da se bar na makrofotografiji ne vide Wink

kisleon
Načitah se tu svakavih stavri i različitih iskustva... Inače, tema mi se jako sviđa.
Uglavnom u akvarijumima mi je slaba cirkulacija, oko 2-3 puta obrnem litrau akvarijuma u sat vremena, to je ok protok. Uglavnom se trudim da bude jak protok (kroz filter) i slaba cirkulacija u akvarijumu, mislio sam da je tako bolje za ribice, dok spavaju da ne moraju da se bore sa strujom vode i uglavnom takve imam koje dolaze iz mirnijih voda...
Zadnji akvarijum koji sam formirao ima 17litara, 20W tedljivu sijalicu, nisam ubacivao CO2 (to uglavnom ubacujem kasnije kad vidim da su se biljke primile i krenule lepo da rastu), i imao sam jednu potopnu pumpu koja je bila prejaka ali nisam imao drugu, pa sam nju ubacio u spoljni filter. Nekako sam namestio da ne ude direktno mlaz vode u akvarijum, malo sam ublaio ali ipak je jaka cirkulacija... Neka... Hranim tečnim đubrivom po uputstvu i prolo je već jedno vreme i ne vidim da biljke napreduju, Eleocharisi mi stali sa rastom kao da ne dopire hrana do njih, Glossostigma je izbacivala jako sporo jedan "mikro" pelcerčić i to jedva... Vie sam očekivao da ću da vidim za to vreme, mnogo vie.
Ali evo... čitajući ovo pre par dana sam počeo sa eksperimentom u tom akvarijumu pa ću da steknem iskustva iz svog akvarijuma o cirkulaciji. To tako planiram da radim da svaki dan na 3-4 sata da uključim filter, a ostalim satima tokom 24 časa da bude isključen.
E sad, počeo sam tako da ga preko dana uključujem dok je foto period.
Voleo bih da vas pitam ta mislite kad bi bilo pametnije da ga uključujemč Dok je foto periodč ili preko noćič
Zato sam mislio da ga uključujem preko dana da bi ostavio biljke preko noći na miru da upijaju hranljive materije, a preko dana dok vre fotosintezu da malo bakterije ufilteru vre svoj posao.

CTale
Ovo je zanimljiva ideja.. Moda bi trebalo ovaj eksperiment odvojiti u posebnu temuč
Edited by CTale on 15.11.2011 12:55

Jovan
kisleon je napisao:
Zadnji akvarijum koji sam formirao ima 17litara, 20W tedljivu sijalicu, nisam ubacivao CO2 (to uglavnom ubacujem kasnije kad vidim da su se biljke primile i krenule lepo da rastu),
Hranim tečnim đubrivom po uputstvu i prolo je već jedno vreme i ne vidim da biljke napreduju, Eleocharisi mi stali sa rastom kao da ne dopire hrana do njih, Glossostigma je izbacivala jako sporo jedan "mikro" pelcerčić i to jedva... Vie sam očekivao da ću da vidim za to vreme, mnogo vie.

A da ti ipak pocnes sa CO2, pa onda da vidis kako ce se razvijati situacija. Ne mozes odmah razmisljati o cirkulaciji kao krivcu za nezadovoljavajuce rezultate, a nisi eleocharisu i glossi obezbedio CO2, koji je za konkretno ove biljke najvazniji parametar. Pustaj CO2, tako ces znati da si jedan bitan parametar skinuo sa vrata, pa steluj cirkulaciju kako hoces i posmatraj rezultate.

Ako vec hoces da eksperimentises sa cirkulacijom bez CO2 onda to radi na nekoj manje zahtevnoj rotali ili ludwigiji.

Inace pozdravljam sve eksperimente ovog tipa i javljaj sta se desava Beer
Edited by Jovan on 15.11.2011 13:31

kisleon
Imao sam jedan akvarijum gde je i parvula i elatinoides lepo rastao i pravio mi lep tepih, samo to u tom akvarijumu sam imao sunđer filter i nisam imao CO2. Tamo sam imao hranljivu podlogu a ovde hranim kroz tečne prihrane.
Neću da ubacujem CO2, jes da bi ubrzao rast i listovi bi bili veći... ali nije mi to vano sad, sad hoću samo da vidim dal će da krene uopte. Hoću sve da ostavim na starom, prihranu, osvetljenje... samo cirkulaciju sad menjam, i posmatram ta će da bude. Od 24.9. nije nita napredovalo, sad za ova par dana već vidim napredak ali je jo rano da javljam bilo ta. Za 2 nedelje cu videti.
Nego me interesuje danju ili noćuč ta je pametniječ

Jovan
kisleon je napisao:
Imao sam jedan akvarijum gde je i parvula i elatinoides lepo rastao i pravio mi lep tepih, samo to u tom akvarijumu sam imao sunđer filter i nisam imao CO2. Tamo sam imao hranljivu podlogu a ovde hranim kroz tečne prihrane.
Neću da ubacujem CO2, jes da bi ubrzao rast i listovi bi bili veći... ali nije č

E vidis druze, ovde si znacajno promenio uslove, sta sad ako ne bude uspevalo to bilječ Ko ti garantuje da ce rasti na isti nacin bez hranjljive podlogeč Tu vec ovaj ekspreriment moze da padne u vodu. Evo i moguceg razloga - pretposatavljam da si ranije koristio organiku u podlozi, tako da je moguce da je ona raspadanjem postepeno otpustala CO2 u vodu. Takvo otpustanje CO2 u vodu uz minimalnu cirkulaciju moze biti cist dobitak i verovatno razlog zbog cega si tada imao lep tepih. Ovakav slucaj kod tecne prihrane neces dobiti, jerbo koristis neorganske soli No no

kisleon je napisao:

Nego me interesuje danju ili noćuč ta je pametniječ

Kada bi ovaj nas podvodni svet mogao da govori, verovatno bi ti biljke na ovo pitanje odgovorile da filter treba da radi nocu, jer preko dana im odgovaraju vece kolicine CO2 koje bi ostajale u vodi zbog mirne povrsine (ne bi bilo intenzivne razmene gasova zbog pokretanja vode).

Verujem da bi ti ribe odgovorile da je bolje da filter radi danju, dok se one hrane, piske , kake i dok su najaktivnije Grin

Ovoj diskusiji bi se pridruzile i nitrifikacione bakterije u filteru, kojima treba stalni dotok/protok "njihove hrane" da bi prezivele i razmnozavale se Cool

Mnogo toga zavisi i od toga koliko ti je cega zastupljeno u akvarijumu. Ja npr imam puno i riba i biljaka, tak oda ja ne bih ni radio ovakav eksperiment.
Ali ako imas malo riba a dsota biljaka, mislim da bi sve trebalo da bude uredu.
Uf, bas sam se raspisao Shock
Edited by Jovan on 15.11.2011 16:10

paleoglodit
Jovan je napisao:.... jer preko dana im odgovaraju vece kolicine CO2 koje bi ostajale u vodi zbog mirne povrsine (ne bi bilo intenzivne razmene gasova zbog pokretanja vode)....

Intenzivnija razmena gasova se vrsi u oba pravca a ravnoteza ostaje ista. Ono sto mi dobijamo uvodjenjem CO2 to je visak CO2 usled rasprsivanja sitnih mehurica na vece dubine. Sto su sitniji mehurici i veca dubina bolje se rastvara CO2. Na jednoj temi sem to vec objasnjavao.

Primera radi u aq u kome postoji pumpa za vazduh (sitni mehurici) i O2 i CO2 se bolje rastvaraju. (bez boce). Za to postoji i formula.

Ono sto se zapravo desava to je da nocu imamo manjak kiseonika jer nema fotosinteze. Prakticno mi danju uvodimo ekstra kiseonik pomocu biljaka i ekstra CO2 pomocu boce. Tako da bi se i ribe i biljke slozile da radi nocu filter Grin

Zanderu i ja sam sve vise ubedjeniji da je najvazniji sastav podloge za rast bilja i da ne treba ni preterano svetlo ni cirkulacija ako je podloga zadovoljavajuceg kvaliteta i jacine. Uostalom ipak vecina bilja sa korenom preferira hranu iz podloge. Dok je ona u podlozi alge nemaju sanse osim ako se nagomila organik koji se u vidu prasine rasprshuje po aq usled nekih neumornih riba rovaca u kombinaciji sa prejakom cirkulacijom ili zbog cheprkanja. Mislim na onu najsitniju organcku prashinu. Ona je nevidljiva i moze se taloziti na staklu cak.

Lilaeopsis nije hteo da mi raste pod jakim svetlom cak naprotiv rastao je ispod drugog zbunja kao da je bezao a podlaoga nije jaka pa ga nije bilo mnogo.Pronalazim ga samo na mracnim mestima. ZanimljivoFrown
Edited by paleoglodit on 15.11.2011 17:57

kisleon
Jovan je napisao:
sta sad ako ne bude uspevalo to bilječ

Kako god da bude, gledaću da izvučem iz toga neko iskustvo Cool. Kad sam pročitao temu, znajući da u tom akvarijumu mi je cirkulacija kao u morskom... reko vredi probati, ako ne probam nita nisam uradio.
O ovom akvarijumu se radi: http://www.mojbil...ad_id=2389
Moda nije do cirkulacije, a moda i jeste. Od kad sam prestavio taj akvarijum od tad tako stoji bilje, kako sam posadio pelcere Glosse tako su ostali pelceri isto je i sa parvulom. Juče sam slikao Glossu, parvulu i HM i njih sad posmatram 2 nedelje, na kraju ću ih opet slikati radi upoređivanja, a do tad neću nita dirati osim cirkulacije.

Zato sam tako krenuo da danju palim pomalo filter jer sam pročitao u jednoj temi gde je Branimir ok 2 puta napisao da gasi filtere noću, jeste da se tamo radi i o jakoj podlozi i o zeolitu i svata neto... ali moda ima neto i u ovome.

isnogood
Moda bi mogao da, pre testiranja protoka, uvede CO2č

kisleon
kisleon je napisao:
do tad neću nita dirati osim cirkulacije.

Kad hoće da proba supu dali je slana... Jel je prvo posoli, pa onda proba ili je proba pa ako nije dovoljno slano onda posolič
Pisao sam i to da sam u jednom akvarijumu iste biljke lepo gajio bez CO2, moda nisi pročitao. Ako mi ne verujete postaviću i sliku. Ako budem dodavao CO2, menjao sijalicu, podlogu... kako ću onda znati dali je do cirkulaciječ Inače u ovoj temi se o cirkulaciji radi i poto je u tom akvarijumu po meni prevelika, ovo mi je dobra prilika da probam dok ne zamenim pumpu ili način filtracije. Osvetljenje sam 3 puta menjao i neće mi biti teko ni da nodam CO2, ni da menjam filtraciju, nije u tome stvar... Jednom, jo kad sam počeo da se bavim akvaristikom, u sobi je stajala jedna flaa aqua hebe gazirane, ostalo je neto malo na dnu flae i mislio sam sipaću ja to, ne moe da kodi, ima tu minerala... biljke su krenule da perlaju kao lude, ribice su se zabile u pesak... posle promene vode sve je bilo OK. to kae Zander "dok ne proba, ne zna". Smile

Jovan
kisleon je napisao:

Pisao sam i to da sam u jednom akvarijumu iste biljke lepo gajio bez CO2, moda nisi pročitao. Ako mi ne verujete postaviću i sliku.

Ja ti verujem. Da li si ti procitao ovoč

Jovan je napisao:

Evo i moguceg razloga - pretposatavljam da si ranije koristio organiku u podlozi, tako da je moguce da je ona raspadanjem postepeno otpustala CO2 u vodu. Takvo otpustanje CO2 u vodu uz minimalnu cirkulaciju moze biti cist dobitak i verovatno razlog zbog cega si tada imao lep tepih. Ovakav slucaj kod tecne prihrane neces dobiti, jerbo koristis neorganske soli No no

Opet tvrdim da ne mozes da kazes da si imao istu kolicnu CO2 u akvarijumu sa hranjljivom organskom podlogom i u ovom koji prihranjujes preko kolone, bez obzira sto ni u jedan od njih nisi ubacivao CO2. Ne znam da li me razumes ali te dve situacije i vrste prihrane ne mozes da poredis sto se tice kocentracije CO2.
Edited by Jovan on 16.11.2011 13:44

isnogood
Opcija A
Kada nisu ispunjeni svi uslovi za razvoj i rast biljaka kvalitet testa slabija/jača cirkulacija nije dobar i to iz razloga jer biljke mogu da stagniraju u razvoju i rastu zbog nedostatka ili vika nekog elementa prehrane.
Htedoh reći da pri testiranju uticaja cirkulacije, na sam rast i razvoj biljaka moe da utiče neki drugi faktor a da isti pripie cirkulaciji.

Opcija B
Kada su ispunjeni svi uslovi za rast biljaka (preciznije: kada mislimo da su ispunjeni svi uslovi) dobiće kvalitetniji rezultat jer nema (preciznije: manje su anse) drugih faktora koji mogu da utiču na rast i razvoj biljaka.

U slučaju da određena cirkulacija (slabija/jača) za rezultat ima unapređen razvoj i rast biljaka, da bi ih ispratio, mora da im dostavi obimniju prehranu, a to je komplikovanije u opciji A.

Ako se za vreme koje je jasno definisano i određeno kae da je relativna stvar usled subjektivne percepcije istog kao i uslova i situacije isto se moe reći i za rast biljaka i njegovu brzinu.
A da li neto raste lepo ili ne - to je stvar afiniteta... i percepcije.

Da me ne razume pogreno, ne bi ja da ti solim ni supu, ni pamet i ovo sam napisao radi ovog javnog mesta gde ljudi mogu da dođu slobodno i informiu se. Kako si ti izneo jedno viđenje i određeni pristup testiranju cirkulacije, tako ja sad piem o drugom prstupu bez namere da osporim tvoj.

Jednostavno rečeno razlika između tvog i mog pristupa je u tome to ti razmilja o supi i soli, a moj pristup uzima u obzir i supu i so, ali i od čega je supa, tj. da li je supa pileća ili goveđa ili iz kesice...

No hard feelings. Obrni okreni, svako će da soli po svom ukusu.

Reče Zander dok ne proba, ne zna.
Isto tako narod kae uči se na tuđim grekama.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,901 jedinstvenih poseta