14.06.2026 07:09
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Arcus - 200l
Arcus
.
Arcus attached the following image:
nova1.jpg

Kum 1229
Mislim da ti ovo sada bolje izgleda nego prethodno postavljanje kamenja,mada ja i nisam bas neki kriticar sto se tice rasporedjivanja kamenja. Ali svidja mi se,jer ga zamisljam sa biljkama koje si planirao da ubacis,tako da ce to super izgledati Thumb up

zander
Ne znam ta treba da se prebacuje na koju stranu, ali mislim da to mora jo da uradi mnogo bolje.

Na primer pogledaj kamenje koje ti stoji do prednjeg stakla, mali pa veliki, mali pa veliki, i to se tako ponavlja i to skoro sve u istim intervalima to jest razmacima. I onda taj prednji plan izgleda malo jednolično poređan.
Mislim da treba da proba jo koju kombinaciju, moda sa manjim brojem kamenja...

Pazi, ako stavi Bolbitis u podnoje tog granja on će sve te lepe isprepletene grane da ti sakrije, videće se samo ove grane koje vire iza Bolbitisa, a to su 3-4 grane moda.

Ne znam, voleo bi da čujem jo ljudi koji će da te iskritikuju... Wink

isnogood
Probaj da napravis nekoliko skupova kamenja. U svakom skupu odredi glavni kamen oko koga slazes ostale. Nije obavezno da kamen oko koga se "vrte" ostali bude najveci vec najupecatljiviji. Uglavnom je to najveci, ali ne mora biti.
Ja bi probao sa 4 ili 5 skupova. 3 s leva na desno, paralelno sa prednjim staklom, a onda jedan ili dva po dijagonali ka zadnjem staklu.

Ako nemas iskustva sa takvim slaganjem podeli kamenje po grupama, svaku grupu odvoj i probaj da slozis posebno. Kad budes zadovoljan sa tim skupovima probaj da ih takve organizujes medjusobno. Vodi racuna da skupovi medjusobno ne budu jednaki vec i da medju njima postoji gradacija u upecatljivosti.

Kao sto si slagao opremu, malo po malo tako slazi i kamenje. Ako se umoris ostavi da prenoci. Nekoliko dana ranije ili kasnije nista ne znaci.

Ja sam kamenje slagao na ploci stiropora i kad sam otprilike osetio kako ce da stoji u aq onda sam ih, jedan po jedan, stavljao u aq i stelovao detalje.

Samo strpljivo i lagano.

EDIT: Ako nisi, obavezno pregledaj sto vise akvarijuma sa kamenjarom. Ne da bi ih kopirao vec da bi ustanovio kako je slozeno kamenje u akvarijumima koji izgledaju dobro. Kakvi su odnosi medju kamenjem, sta ih cini da izgledaju prirodono, a ne postrojeno kao vojska, sta moze da pomogne kod utiska dubine.... I jos jednom: samo strpljivo i lagano.
Edited by isnogood on 20.02.2010 01:00

zander
Thumb up

biobiofizicar
I ja imam utisak da si se preopteretio da od starta postavis savrsenu nepromenjivu kompoziciju harda neznajuci kako ce se ponasati bilje. Cak i isti hard i sa istim biljem koje raste u razlicitim uslovima moze izgledati sasvim drugacije.
Mi sa 2D fotki gledamo i samo naslucujemo kako stvarno hard izgleda u prirodi.
Hard treba da ima neku nepromenjivu osnovu (kamenje i korenje koje je duboko ukopano ili ucvrscuju i pritiskaju jedno drugo) i ona treba da preti neku osnovnu ideju i zamisao autora, ali oni cine samo par % ukupnog harda. Masa ostalog kamenja i biljaka je u sustini pomerljiva, a milimetar ili dva levo desno ili mala rotacija mogu znaciti ogromnu razliku u izgledu. Dodata ili oduzeta mala grancica ili mali kamen izmedju dva velika i slika se menja...
Pravljenje postavke je dinamican i evolutivan proces. Cilj je da napravis postavku koja ce ti se vremenom sve vise i vise svidjati.
Ovo o cemu mi sada diskutujemo je kao u slikarstvu kada bi pricali kojom osnovnom bojom da prekrijemo platno na koje tek treba da dodje slika...
Odlucio si se za tip podloge, vrstu kamenja i korenja koje ces postaviti, osnovne reljefne ideje postavke, imas ideju o biljkama koje ces koristiti. Razmesti to po nekim osnovnim pravilima kompozicije (recimo: pravilo zlatnog preseka, grupisanja po bojama, strukturama, velicinama, probaj da osnovnim hardom dobijes osecaj dubine,...), a onda polako dalje....
Nemoguce je iz glave napraviti savrsenu nepromenjivu kompoziciju koju vise neces dirati sem ako nisi Takasi sa stotinama uradjenih akvarijuma pre ovoga i neogranicenim resursima biljaka, korenja i kamenja....

Suma sumarum: - opusti se i neka postavka izadje iz tebe - nije ni prva ni poslednja, ali je tvoja. To sto bih ja neki kamen mrdnuo malo levo, a neko drugi malo desno nema veze - ako budes slusao sve nas dobices bosanski lonac sa MBA zacinom
Wink.

Arcus
Imam jo jedan panj sa 4-5 dugačkih tanjih grana, pa kada stavim bolbitis na granje, odvojiću grane od tog panja i dodati u aq tamo gde neviri nijedna grana iz bolbitisa.
Neuri se meni, nije mi oglavu startati danas-sutra-prekosutra akarijum.
Danas ću također slagati kamenje i igrati se, sada je prilika Grin. Probaću to to je ste savetovali sa grupacijom kamenja a između dve grupe ostaviću male prolaze prema brdu pa bilje mogu pustiti s brda do podnoa.
Poto ću imat dosta cube, a već sada vidim da nema mnogo mesta zadnju bilja, razmiljam da stavim cubu tamo gde sam mislio ostaviti prazno, tj podnoje. Videćete slike kada neto sloim Thumb up Hvala na savetima Applause

Aquamaniac
Jeste ova postavka kamenja bolja od prve,ali izgleda prenatrpano i neces imati,kao sto si i sam napisao,mesta za HC. Poslusaj isnogood-ov savet i poigraj se danas sa kamenjem,pa nas izvesti o tome. Inspiraciju mozes naci u brojnim akvarijumima,pa ako imas neku kolekciju istih,pogledaj ih,a ideja ce sama doci. Ne moras imati veliki broj kamenja da bi to izgledalo dobro...i sa manjim brojem mozes postici sklad i prirodnost Wink.

pesavranjanac
Applause, koren je prelep, a drugoSad nista zlonamerno izbaci neki krupniji kamen mnogo je, i td ..........Thumb up

Arcus
Verzija br 3. Po meni najbolja. Kamenje grupirano u na tri mesta. Jo dođe koji kamenčić oko korena. Kako vam se sada činič
Evo i video. Pustio sam kamija da malo istrai teren Grin
http://www.youtub...fCQCNKPotU
noviscape1.jpg

Edited by Arcus on 20.02.2010 15:17

Pejc
I po meni je ovo do sad najbolja varijanta Wink

Arcus
I sa strane.
noviscape2.jpg

Aquamaniac
Sad ovo izgleda mnogo bolje Thumb up. Putic koji se nalazi izmedju ove dve grupacije kamenja odgovara pravilima zlatnog reza,pa ga iskoristi popunjavanjem/prosirivanjem HC-a Wink.
Sta ce se desiti sa stiroporom na kojem stoje grane i koji su ti dalji planovi u vezi sa aqč

Arcus
Ova mi se treća verzja sviđa najvie, tako će da ostane + koji sitnij kamenčić oko panja. Stiropor je tu samo da mogu staviti panjeve ravno,naravno da će da leti van.
Sinoć sam sve izvadio van, kamenje stavio u vodu da odstoji, a sav ljunak oprao, bio je strano prljav. Panjeve dobro istuirao vrelom vodom i onda ih stavio u lonac i prokuvavao 40ak minuta, zatim odmah potopio u hladnu vodu u kojoj stoje od sinoć u 21h. Zalepio sam crnu pozadinu i ba sada sve slaem, tj. tek sam počeo. Idem po koji dunavski kamen da jo dobijem na visini jer ću izbaciti stiropor kojeg sam prekrio ljunkom.
Sve ću slikati i računam da ću biti gotov oko 16h.
Radim onako, laganica Beer

Kum 1229
To samo opusteno,ja bas volim kada formiram akvarijum ceo dan,koja je to uzivancija Cool

Aquamaniac
...ili kada nesto krene po zlu,pa "zakacis" i noc...ihhhhh Grin Wink.

Cekamo slike zavrsenog hardscape-a Thumb up.

Arcus
Ja konačno zavrio, za danas Grin
Evo fotki redom,slikao sam svaki korak.
prva.jpg

Arcus
.
druga.jpg

Arcus
.
treca.jpg

Arcus
.
cetvrta.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,504 jedinstvenih poseta