Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Drinske podvodne batice
biobiofizicar
Jel to znaci da zagovaras teoriju: vratimo se zarulji i sveci, a u potaji eksperimentises sa hi tec osvetljenjimaGrin
Gde se dede prica o w/lit, kelvinima, PARrovina, spektrima,....

A sa aspekta temperature i pH (kod mene bile i ekstremne dnevne promene po 5-6 stepeni, a pH tamo kod kuce u bari 8,5 do 9 čččččWink

Ko ovde koga zavitlava u prirodi ili akavaristici....

Naknadni edit:
Ih bre prelomih stranu.Angry Imaju neke fotke na predhodnoj...
Edited by biobiofizicar on 26.10.2009 12:15

krcko
Vidi , komo , to ima 27 lm/W , a pukno si 40 W , malo li je na vu skupoću č Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Beli prah presao iz ruke u ruku!!!
(KNO3 i KH2PO4).
Usput sam se ogrebao i za BeerBeer
Dopuna za kalijum ce biti KCl

Sutra muckamo (PPS pro) i krecemo sa makro djubrenjem.

Veliko fala cika KojotuThumb up
Edited by biobiofizicar on 26.10.2009 23:13

isnogood
Kojot je glavni hemicar Applause

biobiofizicar
Pitanje:
Sta je ona zuta skrama i talog po biljkama sto se vidi na podvodnim fotografijama iz bare: Mulj, bakterije ili algeč
Pocelo je da se pojavljuje i po nekim listovima u akvarijumu pa da utvrdimo, ako se otme kontroli cisto da znam sa cime moram da se borim....

kojot
Ako je Elocharis vec krenuo da pusta runere,slobodno ga osisaj,imaces manje otpada jer ce svaki dan neki list da opadne

biobiofizicar
Nisu jo uvek runneri samo mladari direktno iz busena.

biobiofizicar
Ha!!
Poceli smo za makro djubrenjem PPS-pro + profito+EC

Odgovor u perlingu i po ovako oblacnom danu moze se videti na donjoj fotki.
Iako perling i apsorpcija hranjivih materija nisu direktno povezani prostorno i vremenski (svetla i tamna faza fotosinteze) ipak otvaranje kanala u tamnoj fazi i povecanje bio produkcije zahteva i vise energije pa to rezultuje jacim perlingom. Posto neprekidno buljim u ovaj akvarijum imam utisak da mi je bio produkcija skocila maltene momentalno sa pocetkom djubrenja u ova 2 dana.
More li tako ili sam utripovao u silnoj zelji...č

Ona braokasta masa se siri po aq (verovatno smedja alga- ili nečččWink

Bilo kako bilo evo nove fotke: dan oblacan, a list se okitio....
biobiofizicar attached the following image:
dscf5152aa.jpg

paleoglodit
Svidja mi se. Nisi utripovao. HahGrin pa vidi se na fotografiji osim ako nisi crtaoGrin
A za to braon hmmmm....Wink

kojot
Probaj to braon da usisas crevom veceg promera pri vecoj zameni vode!!!

biobiofizicar
Odradio sam generalku sa zamenom 50% vode. Ovo sa crevom veceg promera ide malo teze jer veci promer popije akvarijum za minutThrough wall
Malo sam cistio nove listove, izbacio jos starih listova, podsisao eleoharis na pola Par mladara odvojio od maticnih biljaka i sa po nekim adventivnim korencicem posadio odvojeno u podlogu (da vidimo kako ce se ponasati). Patamogentoni krenuli da izbijaju dobre mladare.
Sada je preko 2/3 nadvodne biljne mase koja je ostala novostvorena u akvarijumu.

Promenio sam polozaj pumpe da duva kroz ceo akvarijum da bih pojacao cirkulaciju. temperatura dnevna oko 22celz.

Biotop puzevi se razvijaju ima ih verovatno vise vrsta osim onog prvenca koji se na svaka dva dana duplira u velicini!

PITANJE:
Sta bi od ovih nasih toplovodnih algara moglo da odradi posao sa ovom braonkastom ljigom u uslovima oko 20celzč
(pa da kasnije jos mogu da ga navatam i izbacim iz biotopa)

Ljiga je pod relativnom kontrolom, a mozda je i ova prica sa djubrenjem i EC-om i dodatno umlati. Za pocetak dicicu EC na gornju granicu.

kojot
Ovo sa crevom veceg promera ide malo teze

To mi ne pade na pamet(22l)Through wall

biobiofizicar
update stanja:

7 dana djubrenja , a EC je zamenio kiselu vodu sto zbog one ljige, sto cisto da probam. Pa sta da kazem ljiga je iskontrolisana -ne siri se ali nije ni nestala, u odnosu na pre EC-a, ali pocela da se pojavljuje neka koncasta zelena (uglavnom zakacena na staklo) - jos uvek u manjoj kolicini, ali na onom staklu do prozora vise....
Danas za probu ubacio opet 1 dcl knjaza i aq prolupao od srece. Perlin je definitivno jaci sa Knjazom nego sa EC-om (e sad da li je to lazni ili pravi perling ostaje da utvrdimččččWink
Oscilacije temperature dan noc su 18+/-3celz, ali posle onoga sto sam video da bilje raste iz leda u Motovoj kanti ne zabrinjavam se previse...
Evo kako je to danas izgledalo u kontralihtu:
dscf5161a.jpg

biobiofizicar
...
dscf5157aa.jpg

biobiofizicar
I eleocharis koji je osisan i muci se i malo ga je napala ta zelena alga (na njemu je belicasto koncastog oblika i boje), ali ipak iz busena krecu da izbijaju mladari....
dscf5169aa.jpg

zander
Ne znam, mislim da je to to kae "lani" CO2. Ali samo mislim, trebalo bi proveriti odoh da vidim jel imam kisele kući Wink

biobiofizicar
Pa i ja sumnjam na taj "lazni CO2 perling" koji nastaje u sistemima sa velikom koncentraciom CO2 (i ugljene kiseline) kada na odredjenim mestima dolazi do hemijske reakcije ugljene kiseline i "necega" i stvaraju se mehurici CO2 (to je onaj efekat kada sipas u casu koja nije 100% cista kiselicu, pa se mehurici odma navataju po zidovima case.
Ali ima i Pravog fotosintetickog perlinga (stvaranja O2) koji je prepoznatljiv po onim strujama mehurica koji se neprestano stvaraju i odlaze na povrsinu... Lazni perling je prepoznatljiv u mraku. Otreses biljku od mehurica i ako se oni ponovo stvore u mraku to je lazni CO2 perling.
Edited by biobiofizicar on 03.11.2009 00:11

zander
Uzmi malo ećera pa ubaci da vidi jel lani pearling Wink zezam se

Nego, ubaci neki predmet npr olovku (prvo mi pade na pamet) ako i ona perla onda je lani pearling i na biljkama. hehe kakvi zaključci Cool
Edited by zander on 02.11.2009 22:29

biobiofizicar
Pa imam ja vec laznjake u akvarijumu recimo panjevi, podloga i filter (doduse u filteru se nalaze i bakterije koje proizvode gasove - da nekazem prduckaju - ali koji gas neznamčččWink Zbog tog prduckanja i pominjem filter. Elem obloga filtera perla, a posebno na prorezima za uvlacenje vode (u pitanju je mali motorni filter). Cak se toliko puno gasova skupi u njemu (a nema nikakav kontakt sa vazduhom) da na svakih 10-15sec izbaci mlaz mehurica na izlazu.... Podloga perla tu i tamo (a mozda i alge na njoj ili karbonatni kamencicičWink, a panjevi ne. Staklo akvarijuma generalno nije nahvatalo mehurice (tek poneki) iako ima mesta gde su se vec alge nahvatale...

Djavo ce ga znati!

Cackacu jos malo, a zato sam u eksperiment sa teglama (LINK) ubacio i onu cetvrtu teglu sa knjazom da probam da utvrdim sta se tu desava... I tamo u teglama preliminarni rezultati su ludilo. Najvise mehurica dok su se suncale je bilo u tegli sa knjazom, pa u destilovanoj, pa u cesmovaci, a najmanje - skoro nista u aq vodi č!č!č (al ajd da tamo jos malo posmatram pre donosenja bilo kakvih zakljucaka...)
Edited by biobiofizicar on 08.11.2009 10:48

biobiofizicar
BILJCICA broj 3 sa liste.
Cardamine hirusta ili Rorippa nasturtium-aquaticum

(jos neznam tacno koja je)

Pozabavio bi se malo ovom biljcicom.
Jedna je od onih koje su se najbolje primile u aq i odma krenule da izbijaju mladare. Jedino sto me je nerviralo je sto joj bocni listovi otpadaju na najmanji dodir - jedva, jedva da su pricvrsceni sa stabljiku. Mislio sam da jo to neka falinka u mom aq, a onda kada sam danas petljao po kesi sa restlovima uzorkovanja od pre mesec dana skapirao sam foru. U kesi je bilo par odpadnutih listica koji su u medjuvremenu pustili adventivne korencice i par malih malih mladara.
Znaci ovi listici sluze za vegetativno razmnozavanje i rasprostiranje biljke po arealu. Otkace se na najmanji dodir i onda se negde prikace i nastave da rastu....
dscf5057aa.jpg

Edited by biobiofizicar on 03.11.2009 16:32

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com