|
Cirkulacije vode u biljnom akvarijumu
|
| sejn |
Posted on 25.11.2010 21:20
|

član
|
krcko je napisao: Biobio  , lepo si to prebacio u komične detalje, a ponovih ovaj citat, očekujući posle svog posta, da diskusija u daljem nastavku neće dobiti tonove nadmudrivanja i varničenja. Pozdrav Samo vas slusam i pomisli :"Nemoj da ja ovde nekom.........!!!" Pa ljudi moji sve je to hobi!!!! Ko god misli drugacije promasio je Sajt! Tu i jesmo zato da bi naucili nesto jedni od drugih,a i ponesto slagali( ) svako ima pravo na svoje misljenje koje moze a i nemora podeliti sa drugima i nece mu niko zameriti Moje licno iskustvo je da sam zagovornik jacih protoka vode sto ni malo neznaci da sam u pravu, kod mene recimo Bulbitis neide sto je verovatno zbog velikog protoka ili bar na udaru jake cirkulacije,sto je Zander potpuno u pravu.Dok je recimo Desetoprsti covek koji ima fenomenalne akvarijume dao izuzetno los primer bez obzira na znanje i iskustvo koje ima.Moj akvarijum je ispunjen biljkama do samog vrha pa nije ni cudo sto mu smeta veliki protok vode u gornjoj zoni,dok kod njega biljke ne dopiru ni do polovine visine akvarijuma i konkretno u njemu moze ukljuciti i hidropak koji nece remetiti biljke.Sve u svemu i dalje mislim da je svaki akvarijum prica neispricana,i da je trebamo jos mnogo pricati.Ajd sad
Sejn popravio sam ti citat
Edited by paleoglodit on 25.11.2010 22:22
|
| |
|
|
| sejn |
Posted on 25.11.2010 21:21
|

član
|
Krcko izvini sto ti ukrade deo teksta bez citata |
| |
|
|
| Panco |
Posted on 25.11.2010 21:23
|

član
|
svaka čast ejn |
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 25.11.2010 21:33
|

član
|
Evo da se i ja priključim temi, nisam imao net dva dana 
U prvom slaganju svog 200litraa sam napravio fatalnu greku dodavi ogromnu količinu zemlje u podlogu i tu greku nije mogla da ispravi nikakva ni cirkulacija ni protok niti moje česte izmene vode! Jednostavno sam preterao i povratka nije bilo 
U drugom slaganju sam krenuo sa srednjim protokom 6x volumen (Tetra 1200 na max) i jačom cirkulacijom - lily pipe filtera + protočna 600l/h. Ovaj puta podloga je bila samo Hobby Vulkanit. CO2 jak u oba slučaja, DC u utom.
Nisam bio zadovoljan. Onda me je Zander ubeđivao jedno 2 sada da smanjim protok i jesam, izbacio sam pumpu s smanjio protok filtera na nekih 1-2x volumen.
Cirkulaciju je radio pajp, znači lagano, vrlo lagano mrekanje provrine.
Od tada je sve krenulo nabolje. Slike akvarijuma moete pogledati u temi, a uskoro dolazi nova slika za koju sam se ba potrudio. čekam da je isnogood sredi. 
U međuvremenu sam probao kombinaciju lily pipe + spray bar. Po meni je suvino oboje, ili jedno ili drugo 
Akvarijum je imao minimalne gubitke dok sam bio na moru ( tri meseca u komadu). Bolbitis je ivnuo u tom strano malom protoku i izbacio poprilično zdravog lića. Mislim da mi je jedini gubitak bila Staurogyne sp. (zbog nedostatka nitrata,akvarijum nije đubren puna tri meseca ničim).
E da, smanjio sam i CO2 i đubrenje. Izmena vode 20-30% svake dve nedelje 
ta da kaem nego da se jo jednom zahvalim Zanderu 
Ja ću ubuduće raditi ovako, a vi kako hoćete
Bitno da svi dođemo do cilja, lepog i zdravog akvarijuma a sad na koji način to ovisi o nama da eksperimentiemo  |
| |
|
|
| lp |
Posted on 25.11.2010 21:48
|

član
|
Evo i mene u ovu temu...
Karas (Arcus) jesi to tič Ko će te prepoznat pod različitim nadimcima...mislim da si preutio jednu bitnu stvar, a to je da si smanjio rasvjetu na pola, pa je sve stabilnije. A drugo je sve sporedno.
Napravio sam nekoliko postava i to se tiče cirkulacije mogu samo reć da sam ja pobornik jače...sve dok ta jaka cirkulacija ne izbacuje previe co2 mrekanjem povrine. Nisam radio nikakve eksperimente al ko da jesam.
Ima moja tema u aquascapingu, i prvih par postava je rađeno sa Eden 501 filterom...protoka 300 l/h, stvarnog moda 100 koliko je lo filter. Radio sa mekom i tvrdom vodom, rezultat isti: poten scape al uvijek neki problemi sa algama. Kupio fluvala 205, stvarnog protoka napunjen 450 litara, i abrakadabra: tvrda voda, sve ostalo isto (i gnojenje i svjetlo i co2), a od algi ni a. Od tada dalje nikakvih problema sa algama. Vulkanit podloga, i EI, isproban recept. Co2 nita posebno previe, ribe se love, igraju, DC zelen. 
Karlo je to lijepo napisao u ovoj temi par postova ranije i potpuno se slaem sa njim. Neto egzaktno tvrdit u vezi toga i nema ba nekog smisla, po meni. Pozz svima.
Edited by lp on 25.11.2010 22:00
|
| |
|
|
| Arcus |
Posted on 25.11.2010 22:04
|

član
|
lp je napisao:
Evo i mene u ovu temu...
Karas (Arcus) jesi to tič Ko će te prepoznat pod različitim nadimcima...mislim da si preutio jednu bitnu stvar, a to je da si smanjio rasvjetu na pola, pa je sve stabilnije.
Da ja sam. Nisam se mogao reg pod tim nadimkom na ovom forumu. Neznam zato.
Rasveta je bila 3x39W dok sam bio na moru. Pri povratku sam eksperimentalno smanjio na 2x39W jer sam dosta bilja prebacio u druge aq za izlobu.
Sada sam dosta ubiljio aq i dodao valisneriju koja polako osvaja povrinu pa ću uskoro opet vratit na 3x39W jer stvarno ima dosta biljne mase. I jo će mi doći neko povrinsko bilje.
Edited by Arcus on 25.11.2010 22:06
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 25.11.2010 23:43
|

Moderator
|
samo bez ekstremnih stavova i glorifikovanja po tom pitanju
Ja neću da glorifikujem tj. da veličam slab protok, ali veličam, tj. glorifikujem to to je podeljeno saznanje, kao i to to postoji reenost da se priča iz prvog lica umesto da se prepričavaju tuđe priče ma koliko bile tačna, a mnoge nisu.
Ja samo čekam i pitam se da li će jedan na iskusni kolega neto da nam kae po pitanju protoka a iz svog viedecenijskog iskustva.
 jedno za one sa jakim i jedno za one sa slabim  |
| |
|
|
| Lemmy |
Posted on 25.11.2010 23:58
|

član
|
Pozzz svima!!!Nov sam ovde,a tema me je bas dotaknula pa imam jedno pitanje.
Kakvu filtraciju mi preporucujete za aq dimenzija 120x50x50posto planiram da odradim jedno takvo cudo.Spoljasni filter,motornu glavu...
Posadio bi Eleocaris,nanu,paprat... |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 26.11.2010 00:13
|

Moderator
|
Kakvu filtraciju mi preporucujete za aq dimenzija 120x50x50posto planiram da odradim jedno takvo cudo.Spoljasni filter,motornu glavu...
Bar dan Lemmy i dobrodoao.
Ako planira da pravi akvarijum onda bi bilo dobro da sloi priču u glavi, koliko toliko, i otvori temu u kojoj bi izneo svoju zamisao i upitao za savete. Ovako niko ne zna ta ti je na umu osim zapremine, a pitanje o filtraciji si postavio u pogrenoj temi. Ovo je tema Cirkulacija a ne Filtracija. Jeste jedno vezano ya drugo, ali se u ovoj temi priča isključivo o cirkulaciji i uticaju iste na rast biljaka.
Pozdrav. |
| |
|
|
| Lemmy |
Posted on 26.11.2010 00:28
|

član
|
Sorry,ali zar cirkulacija nije usko povezana sa filotracijomččč |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 26.11.2010 00:42
|

Administrator
|
Ja pijem ono za "slabice" posto kod mene stalno curka - mislim u akvarijumima 
@Lemmy jesu donekle povezani protok i filtracija, ali dug je put od lepljenja aq do cirkulacije. Samo napred sa svojim mnogolitarskim projektom i trudi sa da sto vise sam osmislis. Otvori novu temu za pitanja koja izazivaju nedoumicu, ali budi spreman i na mnogo razlicitih odgovora. Konkretno: neko voli kanister, neko voli pregradni, neko i unutrasnji, ma da svi vole pivo
Edited by biobiofizicar on 26.11.2010 00:44
|
| |
|
|
| Lemmy |
Posted on 26.11.2010 00:57
|

član
|
Hvala za prijatnu dobrodoslicu!!!
ma muci me ta filtracija,malo ste me zbunili sa ovom temom,pa volje da pitam ovde nego da otkrivam novu temu,
Plasim se pojave algi... |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 26.11.2010 01:17
|

član
|
biobiofizicar je napisao:
1.U pravu si Aquamaniace da se na netu moze svasta procitati. Evo bas nedavno sam Citao "neki" naslovni clanak na "nekom" ASWu i tamo "neki" klinac 'rani ribice i "neka" banda darkera pozira uz neki isarani zid, a u clanku pise:
Citiram: I keep good flow rates in my tanks....
Pomislih: "Ma jel' to nas Bane, pa on koristi low flow rate, otkud sada good flow rateč!č!"
Doduse u nastavku pise da je to 3x-5x sto ipak spada u medium flow rate.
Eto vidis da ste u pravu da netreba verovati svemu sto se cita na netu.
Gledam sad to i kapiram da su oni moju recenicu "I keep low flow rates in my tanks (3-5 X times the volume of tank per hour)." promenili ali ne znam zasto.
Zanderu sam to ja prevodio i vidim da su dosta nesto ceprkali po prevodu bez nekog smisla.
Tacnije i neke recenice su napisali na pola ili bangavo pa se moze primetiti i nedostatak smisla. Da li im je to slucajno iskliznulo i izgubilo se ne znam. Uglavnom prevod nije onakav kakav sam dao Zanderu. |
| |
|
|
| Flok |
Posted on 26.11.2010 09:27
|

član
|
isnogood je napisao:
samo bez ekstremnih stavova i glorifikovanja po tom pitanju
Ja neću da glorifikujem tj. da veličam slab protok, ali veličam, tj. glorifikujem to to je podeljeno saznanje, kao i to to postoji reenost da se priča iz prvog lica umesto da se prepričavaju tuđe priče ma koliko bile tačna, a mnoge nisu.
Ja samo čekam i pitam se da li će jedan na iskusni kolega neto da nam kae po pitanju protoka a iz svog viedecenijskog iskustva.
  jedno za one sa jakim i jedno za one sa slabim 

Odlicna tema, jos bolja diskusija, uspjesni zaključci narocito ovi mirnodopski koji su protiv svake eskalacije pa i protiv brzih tokova kako kroz spiku tako i kroz staklenac, uopste jedna od ponajboljih tema ovdje, pa ne bih da se nesto ukljucujem i da je samo kvarim! 
No, ovo mi je oko "visedecenijskog iskustva" kod Isnogooda zapelo za oko. I mene bi interesovalo kad bi se ti ljudi javili jer znam da ih ima, (iako su takvi valjda vise stigli u akva nirvanu sa udarenim refresom na davne pocetke, i daleko su od gresnog interneta dok se komodaju u zasluzenoj penziji :p). I ne samo to po pitanju protoka vode, no da li su izmrestili kraljevsku neonku vise, da li ribe hrane jos uvijek iz Topciderske rijeke tubifeksom i slicno, takodje bi me zanimalo. :p
Licno spadam u prosjecne i po tom pitanju, druzim se sa akvarijumima tek 22 godine i u ranim srednjim godinama sam sa ovim hobijem, ali nesto nemam pojma sad da me izvedu na strijeljanje kakav mi je protok bivao za svo to vrijemeč! A tek da li sam vidio u prosjecnim turama u beogradskim akva prodavnicama vise od 15 biljaka za godinu dana sve do 21 vijeka i buma biljne akvaristike nastupom interneta i trenda savremenog uredjenja podvodnih vrtova po kucama, je takodje pitanje. Pa onda koliko starijih akvarista je imalo vise od ukrasnog i mozda jednog mresnog akvarijuma, a tek veci akvarijum od 200litara, nisam siguranč Koliko njih je imalo kakve zbunaste biljke za koje bi se zakacila eventualna prljavstina, i alga nastanilač Pa koliko je starijih akvarista imalo ove pumpe sa jacim protokom od neke Rene 206, malo ko Eheim neki od vise od 500l, ili jos cesce tamo do kraja 80ih vecina je koristila vazdusne pumpe za pokretanje spoljnjeg filtera ako ga je uopste imala itd.
Ko zna, mozda meni ko nekom kakom takom Srbinu porijeklom iz Crne Gore vazda laganezi odgovara vise no planinska bujica iako sam je zeljan vise no one mirne reklo bi se podmukle vode koje kriju vir u sebi; valjda tako i uspavanim Vojvodjanima, sto mirnije to manje neurozisa i tenzija u najavi.
I necu vise, bolje je ako nemas sta kasti izbjeci da budes kao oni koji se "kunu u pretpostavke, graktajući kao čavke" sto bi reko moj omiljeni debeli klasik iz Novog Sada, Balasevic.
Ali to nije razlog ne reci, bio sam i ja kod Coe neki dan i vidio Bolbitis boli glava koji je sad istina za volju tek rasadjen, podsisan dakle pa nije onako raskosno bujan, jer je u vise akvarijuma pa se za neko vrijeme utanjio. Ma salim se, zivjeli ljudi, samo nastavite! |
| |
|
|
| Miti |
Posted on 26.11.2010 11:46
|

član
|
Da citiram sam sebe posto vidim da se ponovo mesaju pojmovi.
Miti je napisao:
ja krecem od pocetka
Prvo sta podrazumevamo pod protok sta pod cirkulaciju ili je to istoč
Za mene je protok koliko puta kroz filter prodje zapremina aq, a pod cirkulacijom podrazumevam kretanje vode unutar aq.filtracija (protok) treba da bude dobra zbog gomile stvari da nesirim, a cirkulacija taman tolika da se voda krece da se neprave "mrtve tacke" . Mozda gresim, ali bih da cujem vasa misljenja u vezi ovih pojmova.
Mnoge stvari su ostale u nasim glavama kada smo gajili samo gomile riba i poneku travcicu, koje smo preneli i na biljnu akvaristiku a 70% tih stvari treba zaboraviti! |
| |
|
|
| Panco |
Posted on 12.12.2010 09:59
|

član
|
Evo i od mene par slika i akvarijum koji sam napravio na ekstremno maloj cirkulaciji vode.
Protok je negde oko 1X zapremine akvarijum na sat a moda i manje od toga.
Panco attached the following image:
Edited by Panco on 12.12.2010 10:05
|
| |
|
|
| Panco |
Posted on 12.12.2010 10:08
|

član
|
Evo jos jedna.
Panco attached the following image:
Edited by Panco on 12.12.2010 10:13
|
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 12.12.2010 12:24
|

Administrator
|
Ovakav travnjak se mogao videti jedino na starom Wembley-u ,
eventualno 1. dan Wimbldona na centralnom terenu 
Ovo sve uivo izgleda jo moćnije , pa bi i kolegi Zanderu preporučio da to vie veba sa novom igračkom
Edited by ZoSo on 12.12.2010 12:41
|
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 12.12.2010 13:04
|

član
|
Ne verujem u ono sto vidim...daj fotku celog akvarijuma u nekoj zasebnoj temi :p . |
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 12.12.2010 15:24
|

Administrator
|
Aquamaniac je napisao:
Ne verujem u ono sto vidim...daj fotku celog akvarijuma u nekoj zasebnoj temi :p  .
Pa to ti je jedan od glavnih probleme domaće biljne akvaristike 
ljudi vie veruju tekstovima na engleskom jeziku nego svojim očima 
Edit- Da prebacim jednu fotku , da se zna o čemu pričamo....
ZoSo attached the following image:
Edited by ZoSo on 12.12.2010 15:29
|
| |
|