14.06.2026 07:18
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Tresetne kokosove saksije
biobiofizicar
Naleteh na ovo iz naslova u mega marketu cije ime podseca na latinski naziv za zivu.
Sta mislite o ovim saksijcama. Lepo je oblikujete makazama na zeljenu velicinu, na dno stavite kamen (da potone), a i nemora i ako hocete nesto od pojacane prihrane na suvo posadite biljku u nju i sve ubodete u podlogu.
Nema lomljenja korena pri sadnji, isplivavanja , saksijca se vremenom dezintegrise, a obezbedjuje i treset oko korena.
Cena bagatela kvadratne saksijice od 5cm su 36kom oko 180din djuture.
Evo LINKa
http://www.windha...b70e30f602

U istom megamarketu imaju i niz drugih kokosovih proizvoda (vlakna, presovani kokosov treset u tabletama ,...)
LINK za tablete
http://www.windha...3bcc0d35da
Ja kupio, pa ako dobije zeleno svetlo od drugara akvarista da probamo Wink
Edited by biobiofizicar on 28.02.2010 21:41

marko_pa
Ekstra stvar! Kazes ima u "Hg" marketu!č
A na kojoj lokaciji je taj marketč

biobiofizicar
Meni najblizi je na Bezanijskoj kosi

milanq
Ovde ima dosta kokosovog treseta

http://www.hidrop...05e26d8a15

biobiofizicar
I sta mislite smem li ja ove saksijice u aqč Negde na sajtu naleteh i na podatak da su mozda impregnirane i latex-om. (nepise konkretno za ove koje sam ja uzeo nego za neke druge isto od kokosovih vlakana)

marko_pa
I ja sam davno naleteo na sajt hidroponike i malo ga prostudirao.
Sada sam sepodsetio i dosao sam do zakljucka da iz kokosovih vlakana necemo dobiti nikakve hranljive materije ali i da nece biti ni stetnog efekta.
Eventualno bi koren biljke mogao da se bolje razvije jer bi lakse prodirao kroz vlakna nego kroz pesak.

Blue
biobiofizicar je napisao:
I sta mislite smem li ja ove saksijice u aqč Negde na sajtu naleteh i na podatak da su mozda impregnirane i latex-om. (nepise konkretno za ove koje sam ja uzeo nego za neke druge isto od kokosovih vlakana)

Mora da ima jos nesto osim kokosovih vlakana jer bi se raspale pri kvasenju. Ako je prirodni lateks, nije nikakav problem, samo da nije neka teska sintetika ciji je period poluraspada 10000 godinaSmile

Sto se tice samog kokosovog treseta, sadio sam neke izdanke dracena pre nekih godinu dana u par saksija. U neke sam stavio samo obicnu zemlju za cvece, a u neke mesavinu te zemlje i 30-ak % kokosovog treseta. Razliku u napretku samih biljaka nisam primetio, ali sam primetio da je ove saksije sa kokosom potrbno redje zalivati (duze ostaje vlazna zemlja) i nije doslo do sabijanja supstrata kao u saksijama sa cistom zemljom. E sad, kako bi se taj materijal ponasao stalno potopljen u vodu, nemam pojma, vredi probati.
Edited by Blue on 01.03.2010 17:52

Santorini
Mislim da nisu nicim impregnirane jer je cilj da propustaju visak vode.Imam citav dzak tih saksijica i nisu mi bas nasle primenu u poslu pa ako nekome treba po par komada da donesem .
Cenim da ce se u vodi raspasti za mesec dana.

zander
ta bi ih onda dralo u obliku saksijiceč Misli da su samo ispresovane takoč
Kakva im je onda namena ako se koriste u hidropnici i ako se raspadaju posle mesec dana, pa i godinu npr. Frown

zander
Nije mi bilo jasno, oko kokosovog treseta sam negde čitao u vezi brzine njegovog razlaganja, pa sam pročitao da se razlae bre od Sphagnum treseta..... Pa mi onda nije bio jasno kako ga takvog koriste u hidroponici i reko ajde jo malo da pročitam...
Kae ovako; da mu je proces razlaganja dosta dugačak (nisam naao podatak koliki je taj period) zbog visokog sadraja lignina i celuloze... Ako je taj period dosta dui od razlaganja treseta bilo bi odlično koristiti ga u podlozi, najvie zbog toga to odrava supstrat i na due vreme rastresitim.
Voleo bi da saznam koliki je taj period razlaganja... i da li je tačno ono to sam pronaao da se razlae bre od sphagnuma, mada mi tako uopte nedeluje Frown

ocukaliev
Ako sam dobro informisan, saksije od kokosa se koriste za startovawe kultura. Rasad se proizvede u ove saksije i onda se rasade na stalnoj poziciji, zajedno sa saksijom. Koren prolazi kroz saksiju i nema stresova od presagjivanja.

Kokosovi diskovi se koriste za proizvodnju rasada kulturnih biljaka u hidroponiji, kao inertna podloga, zbog svojih dobrih fizickih svojstva, odnosno omogucuju dobru aeraciju korena. Oni su kompresovanu i povecavaju svoj volumen kad prime vodu. Kad koren izagje iz diska, samo se stavi na stalno mesto, najcesce na hidroponski substrat od kokosovih vlakna.

U poljoprivredi proizvodi od kokosovih vlakna su uvek vlazna, izmenjuje se voda i vazduh, pa mislim da su puno vise izlozena procesima raspada, nego sto bi bili u akvarijumu. Mislim da se nece tako brzo raspadati.

Inace kod nas se kokosova vlakna najvise koriste kako dodatak tresetu, da bi bio rastresitiji i laksi, odnosno da se poboljsaju vodno vazdusna svojstva substrata (jer mi jos uvek gajimo povrce na zemlji).

Na kraju ja bih probao saksijice, napunjene fertilnim substratom, koje se proizvedu u jednom akvarijumu u vecoj kolicini, a zatim bi rasadio na stalno mesto u akvarijumu (celu saksijicu, naravno).

Miti
na ovom linku pise da pocinje sa raspadom tek posle 10god,mada... http://www.ghorga...copea.html
Edited by Miti on 01.03.2010 22:46

ocukaliev
Voleo bi da saznam koliki je taj period razlaganja... i da li je tačno ono to sam pronaao da se razlae bre od sphagnuma, mada mi tako uopte nedeluje Frown[/quote]

Ne znam kolko mu je vreme raspada, ali znam da se u poljoprivredi (hydroponiji) isti substrat od kokosa koristi do 3 sezone

biobiofizicar
znaci da probamo....
Jedna ide u podlogu sa rasadom, a jednu cu da zasadim i stavim onako na podlogu, pa da vidimo da li se raspada i koliko brzo. Nadam se samo da Miti nije u pravu i da cu morati da cekam 10god.Grin
Inace izgledaju kao kartoni za jaja malo mrezastije strukture i koriste se upravo sa idejom da se cela biljka sadi direktno sa njima u zemlju i da koren kroz njih lako prolazi. Manje stresa jer nema presadjivanja. I meni je glavna ideja da sto manje stresiram i gnjecim donji deo stabla i koren. Na suvo, bez grca je sve mnogo lakse odraditi, a moze se u saksijicu ubaciti i lokalna podloga po zelji.....

zander
Hvala Thumb up

Evo tema gde čovek koji ga koristi kao supstrat navodi da se razlae bre nego treset. LINK (koga mrzi sve da čita taj deo se nalazi i petom postu od dole gledano, tekst počinje sa: citat pa onda, U principu, poroznost se moze ostvariti na razne nacine...)

zander
Ako i jeste 10 godina, pitanje je koliko se dugo, to jest brzo beli treset u istim uslovima razlae Smile

Santorini
Rekoh raspadne...ne i razlozi.
Najveci problem kod drzanja "na suvom "
je sto se sa rezimom zalivanje i cekanje da se prosusi vremenom toliko stegne da nema sanse da propusti neku zilicu a kamoli da proraste ceo koren,to se isto desava i sa "kokos tableticama" pa moram obavezno da skidam mrezicu-agril u koji su uvijene.
Drzanjem u mokroj sredini casica se raspadala za 2 meseca a razlaganje bi trajalo oko 6meseci(kakvih 10 godina,ni hrastova kora nemoze duze od 2godine a ne kokos)
Ovo sto pricam je licno iskustvo a tom pricom kako je idealna su me i navukli pre 9 godina da ih kupim i isprobam.
Mislim da u akvaristici mogu da se koriste u odredjene svrhe bas zbog stalne vlage-vode

biobiofizicar
evo izvestaj:
4 nedelje prazne saksije stoje potopljene u vodu. Ne pokazuju znake raspadanja. Omeksale su ali jos uvek su pogodne za sadnju. Prvih nedelju dana su farbale vodu - sada vise ni to. Plutaju dan-dva, pa kada se natope postanu teze od vode
Ovih dana krecem sa sadnjom u ove natopljene...

Punker
Na poljoprivrednom sajmu prosle godine sam upoznao coveka iz Novog Sada koji se bavi proizvodnjom kokosovog treseta i raznoraznih proizvoda od istog .
Ja sam konkretno od njega kupovao "cigle" kokosovog treseta , koje su samo ispresovane u cigle , i kada se natope vodom raspadaju se i tako se dobije treset od kokosovih vlakana .
Ja sam ga konkretno koristio u teraristici kao podlogu , a covek mi je rekao da ne dodaje nista pri presovanju i da je potpuno bezbedan za zivotilje .
Posto pravim vivarijum , unapred sam se raspitao sta sve moze da napravi od kokosa posto bi mi trebale table za zidove vivarijuma a i saksijice bi mi odlicno sluzile . U glavnom , covek je rekao da nema nikakvih problema i da moze da napravi i ispresuje ga u bilo koji oblik .
Vec je u ponudi imao razne vrste treseta , sa i bez hemijskih dodataka , mreze od kokosovih vlakana , drobljenu ljusku ...

Sve u svemu , nije bilo skupo ovo sto sam ja kupovao , odlicno se pokazalo u teraristickim uslovima jer jako dugo odrzava vljagu , i mislim da i dalje imam njegov broj .

Pozdrav ..
Edited by Punker on 29.03.2010 20:49

biobiofizicar
SAKSIJE SU ZAKON !!!

Evo proslo je 2 meseca jos se nisu raspale(ali su dobro omeksale), a danas je sadjeno sa njima. One kojima sam sekao ivice (dok su bile suve) su cvrsce od onih koje sam cepao (malo se gornja ivica raspada, ali nista strasno).

-Izvrsne su jer se bojom uklapaju u boju drveta i vecine kamena, pa nemoze ni da se provale, ako negde malo vire.
- Izvrsne su jer sitni korencici bez problema probijaju
- Izvrsne su jer u svaku mozes da stavis podlogu koja odgovara toj biljci, a sadis u inertnu podlogu
- Izvrsne su jer sadis biljke dobro razvijenog korena, bez ostecivanja u toku sadnje.
- izvrsne su sto su mekane pa mozes malo da je pritisnes, oblikujes i uglavis izmedju kamenja, panja,.....
- Izvrsne su jer odmah sadis gotove zdrave guste zbunove predhodno odgajane u nekom "lavoru"

-jedini problem je sto treba paziti kada se prenose da se ne prevrnu i gornji sloj kamencica ne ispadne. Izvrsne su za zbunove do 10-15cm visine i tvrdje biljke, moze i sa duzim i krtijim, ali treba malo vestine dok je sve na suvom (u toku prenosenja).

-Glavni problem kod pravljenja scapeova je manjak biljnog materijala, pa jos kvalitetnog. E sa saksijama koje vam cuce negde u garazi u nekom levom staklu uvek ce te imati kvalitetnog ne sadnog nego scaperskog materijala. Dok je biljka u saksiji sto cesca orezivanja i kada predje u akvarijum ili je vec gotov zbun ili je takvog potencijala da luduje po vasoj zelji...

Danas sam za sat vremena od svog drugog akvarijuma napravio cudo, ubacujuci saksijice... od ojadjenog akvarijuma napravih malte ne gotov scape...

IZVRSNE SU, IZVRSNE SU, IZVRSNE SU...Applause

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,556 jedinstvenih poseta