14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Problem sa algama
newpain01
Ranije nisam imao neke ozbiljne probleme sa algama, ali zadnja 2-3 meseca kod mene alge cvetaju Shock
akvarijum je 250l, formiran oko 5-6 meseci, imao sam 6 neonki od po 36w do pre nedelju dana kad sam to zamenio sa 2x150w MH, jedna je 6700k, druga je 8000k. alge sam imao i ranije, znaci pred da postavim MH, u podlogu imam treset oko 15-20 litara, pokriven sa sitnom plasticnom mrezicom, iznad mrezicu imam vulkansku zemlju oko 1cm, a iznad nje recni pesak granulacije otprilike 1-5mm. izmena vode jednom nedeljno po 50-60% cesmovaca koja kod nas i nije mnogo tvrda, GH je oko 8-9, a KH mislim da je oko 5-6 otprilike. doziram po EI sistemu ovako: NO3 po 15ppm nedeljno, podeljeno na 3 doze po 5ppm, KH2PO4 po 1.5ppm nedeljno podeljeno na 3 doze, K2SO4 po 15ppm nedeljno podeljeno na 3 doze i CSM+B sam dozirao po 0.3ppm gvozdja dok nisam stavio MH, od tada sam pokacio na 0.4ppm, ali mislim da je to izazvalo jos vise algi u aq. co2 dodajem 24h iz boce 2l i zadnjih 2-3 dana DC mi je zut(pokacio sam dozu co2) trenutno u aq ima 10-tak kozica, 5-6 otocinclus-a, 2 sijamaca i 3-4 ancistrusa. ne hranim ribe, tako da nema zagadjenja od hranu, povrsina vode se pomera, namestio sam kanister da vrti povrsinu vode, a na mestu gde voda izlazi iz creva i malo se branuje. mislim da je cirkulacija ok, ali imam pumpu od 1000 l/h koju bih mogao da iskoristim za dodatnu cirkulaciju. kao sto sam mogao da primetim ima vise vrsta algi u mom akvarijumu, pa ih nemogu dobro identifikovati, zato cu postirati slike pa molim vas za pomoc da identifikujem i iskorenim ove alge. ja mislim da su ovo koncasta i crna bradata alga, ali nisam siguran. ta crna alga je zafatila kriptokorinu i glosu, a vidim da se siri i po pesku. druga alga koja mislim da je koncasta se pojavila pre nekoliko dana i siri se veoma brzo Red card
izvinjavam se na ovolikom postu, ali hteo sam da dam sve informacije koje mogu pomoci u iskorenjivanju ove alge. Beer
EDIT: foto period na neonkama je bio 5h upaljeno svetlo, 2h ugasheno i jos 5 upaljeno, sa mh sam ostavljao celih 10h, ali vidim da alga brzo napreduje pa sam danas namestio tajmer da od sutra radi 4h, gasi 2h i odna ponovo radi 4h, dali je to ok, ako nije kako da namestimč reflektori su udaljeno 30cm od vode.

i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4230.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4231.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4233.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4235.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4236.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4237.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4238.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4241.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4245.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4248.jpg
Edited by newpain01 on 27.02.2010 01:50

zander
ta ima kao podloguč
Ovo mi liči na neki raspad organske podloge, mnogo amonijaka pa i Fe, al smanji za početak te mikroelemente.

CSM+B je dosta jako đubrivo i nekad je konc Fe od 0,1ppm nedeljno sasvim dovoljna. Mada ne znam koji je problem kod tebe, verujem da pored toga ima jo neto... A sumnjam na podlogu Frown

Kad ne zna ta ti podloga isputa, ne moe biti siguran u bilo kakav sistem đubrenja.
Edited by zander on 27.02.2010 09:10

Kum 1229
[quote]newpain01 je napisao:
u podlogu imam treset oko 15-20 litara, pokriven sa sitnom plasticnom mrezicom, iznad mrezicu imam vulkansku zemlju oko 1cm, a iznad nje recni pesak granulacije otprilike 1-5mm.

Mislim da je problem podloga. Mozda je sasvim dovoljno to sto ti je podloga ipustala hranjive materije u vodu,a ti si sa mikro i makro povecao dozu istih koje su alge pocele da konzumiraju u vecoj meri i eto problema. To je jedna od predpostavki Thumb up

Kum 1229
Evo jednog primera iz licnog iskustva. Hranjiva podloga mi je terra magma 4l i florabella 5l pomesana u jednu smesu, to ispadne negde oko 2 cm debljine,preko je sitan sljunak granulacije do 5mm,a preko toga kvarcni pesak od 1-2mm. Nisam ubacivao 3 meseca nista od hemije,bilje je raslo sasvim normalno. Odmah zatim sam kupio easy carbo i pro fito da vidim kako ce bilke da se ponasaju sa ovim dodatkom. Posle nedelju dana mi se pojavila koncasta i znao sa da je u pitanju visak hranjivih materija u vodi,cim sam doze prepolovio na pola koncasta se potpuno povukla,sto znaci da moja podloga ispusta sasvim dovoljno hranjivih materija u vodu i da je nepotrebno ubacivati hemiju po nekim propisima nego je najbolje to kontrolisati kako zander kaze: u zavisnosti od podloge kako vrste tako i ispustanja hranjivih materija treba prilagoditi djubrenje preko lista. E sad ja nisam nista merio i racunao posto nemam opremu za to nego sam nasao neki balans odokativno sto mi se za sada pokazalo dobrim Thumb up

newpain01
podloga mi je neki treset,vreca tamno zelene boje, evo sve sta pise na vreci:
Homogeniziran nizinski treset

hemiska analiza:
PH u vodi: 5.5-6.5%
organske materije: 52.36%
ukupno azot: 1.66%
ukupno fosfor(P2o5): 0.79$
ukupno kalijum(K20): 1.46%
ukupno kalcijum(CaO): 2.04%
ukupno magnezijum(MgO): 1.34%

dali mislite da je podloga problemč dali se to nekako moze resiti ili moram menjati podloguč i zanima me kakvu podlogu je najbolje staviti, kod nas od brendirane podloge ima samo tetra complete substrate, ali je jedna kanta 2.8kg i je za 50-tak litara, za moj aq treba 5 kanta i to kosta 65 eura, sto mi je previse. terra magma i florabella ima kod nas, to bih mogao nabaviti. znaci ako je krajnje resenje da menjam podlogu, kakva je podloga najbolja da stavim i dali da pocinjem mineralizaciju te podloge kao sto je ovde na forumu objasnjeno.
@ zander, dali si mislio da 0.1ppm fe iz CSM+B podelim na 3 puta i doziram po oko 0.035ppm od dozu, znaci od sva 3 doziranja CSM+B na kraju nedelje ukupno izadje 0.1ppmč
moguce da sam ja tu zajebao stvar, jer sam ja dozirao po 0.3ppm od dozu, znaci 0.9ppm nedeljno, a otkad sam stavio MH sam pokacio na 1.2ppm nedeljno Shock
dali da smanjim i makro ili neč znaci doziram 15ppm KNO3 nedeljno, 15ppm K2SO4 i 1.5 KH2PO4 nedeljno
Edited by newpain01 on 27.02.2010 13:01

zander
Mogu ti samo dati primer, jer eksperimentisao sam sa podlogama svata i eksperimentiem i dalje, da to se Fe tiče moe da ima slučaj da ne mora bukvalno uopte da ga dodaje, kao ni mikroelemente (ali mislim da taj način vie neću koristiti) a imao sam slučaj sa poslednje uslikanim akvarijumom da sam dodavao 1,6ppm Fe dnevno (jednim delom preko CSM+B a drugim sa wuxalovim Fe) ali ni jedne alge nije bilo ni sa tako velikom koncetracijom. A ni biljke nisu neto posebno bile odueveljene, znači problem je mogao biti samo u podlozi...

Pored hemijskog sastava podloge i onoga to ona moe da isputa ili da krade iz vode, bitno je i da podloga ostane to due rastresita, da se ne sabije vremeneom.
Ovde uglavnom mislim na organsku podlogu, kao prvo treset. Treset će u početku imati ulogu pored kiselosti da napravi podlogu rasteresitom ali će se vremenom slepiti.
Ako se radi o velikoj količini to će da napravi problem i pre nego to podloga napuni godinu dana...

Ne znam konkretno ta se kod tebe deava, probaj da smanji đubrenje i menjaj vodu.

Uzmi jedan dui pric zabodi ga u podlogu do hranljive podloge skroz do dna ako moe i upricaj prazan ili sa vodom u podlogu, pa ako se oseti smrad (pokvarenih jaja) a verovatno će se i osetiti onda najbolje da rasformira ceo akvarijum pa iz početka. A uostalom to govore i alge, da neto nije u redu. Ipak nije samo đubrenje moglo da napravi ovako neto...

krcko
Eto , sinoć , malo u priči sa poznatim nam PaleoAlgarom , Octo reče -Najbolji utamentilj algi sam Ja- rasformiram sve , pa od početka , ako mi se tako neto desi . Ako nije sve preneto od reči do reči , smisao savetovanog postupka nije pogreno protumačena . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
newpain01
bas sam sad uradio to sa sprica, osekja se miris zemlje, ali ne i smrad pokvarenih jaja, ali sam siguran da ce da smrdi jako kad izvadim pesak. namalicu gjubrenje za sad dok spremim novu podlogu. sta mi preporucujete da stavim kao podlogu, dali je tera magma dobra za tu namenu ili preporucite mi nesto drugo i dali da pocinjem mineralizaciju te podloge ili da samo isperem dobro i ubacim u aqč

krcko
Savete koje sam dobio u vezi podloge iziskuju i malo skuplju opremu i preparate . Nisam ba sve posluao , ali sam se u akvarijumu u kome su Diskusi uverio da je to ono ... Dakle , podloga neutralni kvarcni ljunak , voda iz RO uređaja ili destilovana . Oba od ovih imaju poznate karakteristike , tako da obogaćivanje moemo vriti bez problema , jadina greka moe biti naa lična nepanja pri merenju potrebnih elemenata . Ovim metodom moemo dodavati svakoj biljci ono to joj je najpotrebnije u tom trenutku , bilo to prihranom korena ili preko vodene kolone . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
strujas
zander je napisao:
A sumnjam na podlogu Frown

I ja.
Imam slicnu podlogu i slicne probleme samo u mnogo manjoj meri.
S tim sto prilikom djubrenja koristim duplo manje doze od preporucenih.

zander
1. Hidroponika, stavi neutralno sve, meku vodu kao prvo i đubri preko vode

2. Kada stavi organsku podlogu, naročito ako stavi mnogo, onda zaboravi na hidroponiku, protok vode jak itd.

Pod jedan će ti sistem ostati mnogo due izdriv a pod dva će imati prestanak lepog rasta biljaka kad tad, tj počeće nekontrolisani procesi. Samo je pitanje koliko će pod jedan lepo startovati akvarijum, za to će ti trebati malo vie vremena.

Ja da govorim neto protiv Terra magme, ili bilo čega drugog, neću, samim tim guram prste direktno ljudima u oko koji to koriste...

Moj ti je savet da ako stavlja bilo ta organskog porekla da ga mea sa nečim, na primer Vulkanitom, Vermikulitom, Perlitom pa i običnim ljunkom iz akvarijuma ali da % organskog dela na primer ne prelazi 2% cele zapremine podloge.

Znači ako ti je podloga 50 litara sve ukupno, da onog organskog u njoj ima do 1 litru. Znači oko 1,5 litara zemlje za cveće (predhodno samo isprane dobro).
Tako neto ti sigurno neće praviti problem ni posle dueg vremena a imaće lep start biljaka.

Opet samo da dodam, to je moje miljenje....

zander
To je po meni neki maksimum, moe staviti i manje. Ali obavezno gledaj da tu budu medijumi kao to su oni nabrojani u prolom postu koji će sprečavati da ti se podloga vremenom zabetonira, slepi itd, tj da moe da die...

newpain01
vermikulit kod nas se nemoze nabaviti, nasao sam samo neekspandiranog perlita, tako su mi rekli iz radnje koja to prodaje. koliko % perlita bi trebao da ubacim otprilikeč ukupna debljina podloge je dovoljna 2cm, jel takoč tokodje imam vulkansku zemlju koja je neutralna.
1,5 litara zemlje za cvece za ceo aq, a ostalo vulkanit i perlitčč

zander
Lomljena lava, Aqualit... Ima dosta takvih stvari koje mogu u podlogu.

Kokosov treset sam jedno vreme planirao da stavim u podlogu i to ba dosta, ali i on je organska materija, mislio sam da se razlae mnogo sporije od treseta ali, kako da ne. Razlae se jo bre od Sphagnuma, iako je u malim količinama isto mnogo dobar, nema tu kiselost koju ima Sphagnum, to je za mnoge biljke bolje... A sadri i razne hormone i jako je pozitivan za startovanje akvarijuma, ali ne preterano.

newpain01
imam i kompresovanog kokosovog treseta, mogu i to ubaciti u malu kolocinu Thumb up znaci dovoljno je samo 1.5 litar zemlja za cveceč
hvala na odgovorima Beer

zander
Po nekima nije ni to potrebno, po nekima je potrebno i vie... ta da ti kaem... Probaj Wink

newpain01
zander je napisao:
Po nekima nije ni to potrebno, po nekima je potrebno i vie... ta da ti kaem... Probaj Wink

Thumb up

imam jos jedno pitanje, dali je bitno koliko je krupna mrezica koja se postavlja izmedju podloge i peska, imam 2 vrste mrezice, jedna je za prozore, protiv komaraca sa rupe od oko 1mm, a druga je mrezica koja se koristi za fasadu i ima rupe oko 3-4mm, koja bi bila boljač
Edited by newpain01 on 27.02.2010 16:01

grujanic87
Mozes staviti i jednu i drugu...Po meni prednost ima ona za komarce jer kad ti dune sve da rasturas samo lepo pokupis sljunak od gore i ne pomesa se sa zemljom i nema mucenja oko ispiranja.A ako stavis ovu od 4 mm pomesace se zemlja i kamencici i eto posla.

Sto se tice same teme ... evo ja upravo ludim jer mi se u akvarijumu nista ne vidi od algi Through wall Sve je bilo ok dok sam menjao vodu svaki drugi dan u prve tri nedelje e kad sam krenuo sa djubrenjem Through wall

Stavio sam na 90 litara 10 l zemlje za cvece "carobna zemlja" ...kao isprobane Through wall jer sam je vec koristio i nisam imao ni trunku algi ali sam imao 90% riccije od biljaka i na to sam zaboravio jer je ona uzasno brzo rasla i kupila sve iz vode.
E sad je sve sporo rastuce i katastrofa koliko ima algi.Sad mi je jedino ostalo da sve rasturam jer se iz ovoga necu izvuci.

Znaci zakljucak je :

Ili jako jako malo zemlje i treseta ili sto je gosn. Krcko rekao cisto neutralna podloga i prihrana preko sprica.Ali i to je nesigurno jer nije svaka cesmovaca ista Through wall

zander
newpain01 je napisao:
imam i kompresovanog kokosovog treseta, mogu i to ubaciti u malu kolocinu Thumb up znaci dovoljno je samo 1.5 litar zemlja za cveceč
hvala na odgovorima Beer

Ne dovoljno nego moda i previe (kad neko ne stavlja ni toliko )

zander
Evo kako izgleda presek podloge u kojoj ima (iza je napisan odnos)

1. Zemlje za cveće 1
2. Vermikulita 7
3. Kokosovog treseta 7
4. Jako malo Osmocota (6m)

Tu podlogu nisam stavio u akvarijum ali sam samo isprobavao...

Podloga je rastresita, runneri ili stoloni se mnogo lake ire po podlozi.
Ali nisam stavio tu podlogu zbog velikog dela organske materije iz kokosovih vlakana. Sve ostalo mi se svidelo.

Kasnije sam je samo koristio da 'zasolim' neku drugu podlogu koja je preteno od Vermikulita.
zander attached the following image:
vermicpod.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,504 jedinstvenih poseta