14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
DIY mikro iz poljoprivredne apoteke
daweed
Pozdrav drugari.
Evo resio da napravim diy mikro od onih mikro elemenata koje je Zander predstavio na forumu, odnosno od mikro elemenata koji se u sustini mogu naci u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci. Malo svrljao po netu i shvatio da su svi slicni i da je gvozdje u svim tim "apotekarskim" mikro elementima u slicnoj razmeri. Krece se od 5 pa do 8%. I tako krenuo sa racunanjem.

Najpre pitanje koliko je ppm-a gvozdja potrebno da bude u aqč Posto nam je gvozdje najbitniji element pa se po njemu i moramo voditi. Nasao nesto na netu da ide od 0.1 do 0.5ppm ali mi se to sve cuni suludim s obzirom na ono sto se moze izvuci iz ovakvih diy mikro elemenata.

Elem da krenemo. Pocecu od pocetka kako bi i oni koji nisu bas upuceni mogli da prate temu, da ne iznosim samo rezultat. Mada se nadam da sam u necemu pogresio.

Ajd da krenemo vec jednom.
Procenat Fe-a u onom djubrivu je 6.9%. U 1gr tog djubriva ima 0.069 gr ili 69 miligrama gvozdja. S' obzirom da je 1PPM= 1mg u litru dobijamo da ako u litru vode rastvorimo 1 gram djubriva dobicemo 69 ppm-a gvozdja. Ukoliko smanjimo kolicinu vode na 250 ml a kolicinu djubriva povecamo na 100gr iako ne znam koliko bi se to rastvorilo dobijamo racunicu da bi u takvom rastvoru bilo 27600ppm-a gvozdja.
Dakle 1ml=110.4ppm Fe
Kada taj 1ml dodamo na aq od npr. 50 l povecacemo Fe na 0.0022 ppm-a. Dakle ako u akvarijumu od 50 litara dodamo 50 mililitara ovog rastvora dobicemo tek onu prelaznu vrednost od 0.1 ppm gvozdja i imacemo da dodajemo 5 nedelja (racunajuci da o.1ppm dodajemo nedeljno), ili posto se kesica prodaje na 200 grama imacemo za 10 nedelja tek prelaznu vrednost Gvozdja na aq od 50l. U mom slucaju aq od 200l bi sa ovim imao tek za 2.5 nedelje.
Mojim racunanjem sam dosao da je jeftinije kupiti neki kupovni mikro (ukoliko nemate neku drugu opciju osim poljoprivredne apoteke) jer je dosta isplativije.

Pricasmo svasta o profitu ali za aq od 50 l po njihovoj deklaraciji bi imali da dodajemo 100 nedelja 500ml. Ako dodajemo troduplo imali bi za 33 nedelje. Ja profito platio pre 5 meseci 1000 din. 500ml pa sracunajte.

Ako sam pogresio negde u racunanju molim vas ispravite. Voleo bih da se ova rasprava nastavi dalje i da nam clanovi koji koriste diy mikro otkriju sta koriste, jer mikro elemente svi kupuju.

Osim onih kojima je Nene smuckao GrinGrinGrin
Edited by daweed on 05.01.2010 02:18

http://daweedaqua.tk
isnogood
Na OVOJ temi Blue je napisao sledece:

Da ne bi komplikovali, moze ovako (velicine u formuli MORAJU da se unesu u naznacenim jedinicama):

Fe[ppm] = CSMB[g]*pFe[%]*Zr[ml]*10/(Zv[ml]*Zak[l])

gde je:
Fe - za koliko ppm ce se povecati Fe u akvarijumu
CSMB - kolicina CSM+B koja se dodaje u rastvor u gramima [g], recimo 25g
pFe - koliko procenata Fe ima u CSM+B [%], recimo 7%
Zr - zapremina rastvora koju dodajete u akvarijum u mililitrima [ml], recimo 20ml
10 - konstanta zbog konverzije jedinica, ne dirati
Zv - zapremina destilovane vode u kojoj se pravi rastvor u mililitrima [ml], recimo 500ml
Zak - zapremina vode u akvarijumu u litrima [l], recimo 130l

Mozda ovo pomogne u racunuč
Edited by isnogood on 05.01.2010 02:23

daweed
E to je onoFrownFrown ja sam ovo laicki prostom matematikom izracunao. Pa bih voleo neko da mi pojasni sta u ovoj racunici nije tacno i kako su npr. dosli do te jednacine (nije da ne volim tek samo da nesto koristim sto je drugi uradio) ali bih voleo da mi to i pojasni. Ako blue bude imao vremena mogao bi da pojasni na koji nacin je dosao do ove jednacine. Ili nasi prvejani DIY clanovi NENE ili BIOBIO. hvalaaaaaThumb upThumb up
Edited by daweed on 05.01.2010 02:36

daweed
E bas nemam sta da radim... hahahaha
Racunica nam je ista ali se ne slazemo za 3 decimale... Kakooooč
Gde su dobili ove 3 decimaleč Ja hemiju shvatio kao matematiku pa racunajThrough wallThrough wallThrough wallThrough wallThrough wall

isnogood
Mesaju se tu grami, procenti, mililitri, hiljade mililitara...
Ja samo postovao ono sto moze da pomogne, a kako se doslo do obrasca, to mora autor il` neko ko je bar malo upuceniji u matis od mene.

zander
Da ostavim formule po strani evo ti primer jedan... Očigledno je da si negde pogreio

100l akvarijum
10grama djubriva koje sadri 7% Fe
Flau destilovane od 0,5 litara
I pitanje, koliko jedna doza od 10 ml rastvora podie konc Fe u ppm-ima.

Ovako ja to računam...
Flaa od 500ml ima u sebi 50 doza od 10ml.
Pa onda računam ovako:

10gr x 0,07 (to ti je procenat) x 1000 (jer pretvaramo grame u miligrame) / 50 (doze) / 100 (litara) = 0,14ppm

Znači od 10 grama tog đubriva ti jednom dozom od 10 ml podie koncetraciju u akvarijumu od 100 litara za 0,14ppm. Pa onda izračunaj koliko ti moe trajati kesica od 100 ili 200 grama Wink
Edited by zander on 05.01.2010 11:32

biobiofizicar
daweed je napisao:
...dobijamo racunicu da bi u takvom rastvoru bilo 27600ppm-a gvozdja.

Dakle 1ml=110.4ppm Fe

1.prvi deo racuna je tacan drugi nije. Dakle u litru rastvora koji si napravio koncentracija je kao sto ti rece 27600ppm ili u prevodu imas 27,6 gr Fe u tom litru. Ovo je ispravno...

2. u ml rastvora koncentracija je i dalje 27600ppm, ali u tom mililitru imas 27,6mg Fe (hiljadu puta kolicinski manju masu) - uzeo si hiljaditi deo rastvora.

Ako tu kapljicu (1ml) sipas u 50lit aq razblazio si je 50000puta ili u prevodu koncentracija u aq nece biti vise 27600ppm nego 27600ppm/50000=0,552ppm
ili to isto objasnjeno na drugi nacin:
ako tu kapljicu dodas u 50 lit aq dodao si 27.6mg Fe (koji se nalaze u kapljici, pa ce koncentracija biti 27,6mg/50lit=0,552mg/lit=0,552ppm isti rezultat na dva nacina

znaci dodavanjem 3ml ovakvog rastvora na 200lit aq dobio bi koncentraciju fe u aq od 3x27,6mg/200lit=0,414mg/lit=0,414ppm,sto je u tvojim zeljenim granicama....Wink

zander
To to si ti posumnjao da Profito moe da bude koncetrovaniji, teko, tj nikako. I on se isto tako pravi od raznih mineralnih đubriva, o kom se onosu mikroel. radi, verovatno je to njihova tajna. Kao to i ovi koji proizvode đubriva za poljoprivredu imaju svoje tajne ta stve stavljaju od hemije... Jer je moguće da u nekima ima dodatih i raznih hormona, u maloj količini ali se to gotovo nigde ne spominje. I vidi da i sva ta đubriva imaju date procente za one mikroel. koji nas konkretno interesuju, ali onaj procenat koji nije napisan nam i nije poznat...
Primer, jedinjenje MgSO4 ima 20% Mg, MnSO4 ima 36%Mn i onda kad sve te mikroelemente smućkaju dobiju se ti mali procenti, to kae uglavnom Fe od 2 do 7%, Mn 1-3, itd.
Znači i pored toga to pie koje su količine nekih elemenata u procentima bitno je ipak iz kojih soli su dati ti %. Previe sulfata sigurno da nevalja za biljke, al ajde to su male količine mada nisu zanemarljive.
Podići Mg na neku količinu koja se preporučuje prati i povećanje sulfata, pa kad jo hoće uz to da podigne K na 15-20ppm iz K2SO4, to se odma odrazi po neke biljke, moda je neko primetio. Mada koga je to briga, ako funkcionie bitno je da radi Smile

Bitno je je, ono to sam hteo da kaem, da jedan kompleks mikroelemenata, bilo koji, ne moe da ima veće procente od tih koji jesu u raznim đubrivima osim ako nije neko od mikroelemenata izostavljen pa se time moda podigne % ostalih.

daweed
DaaaaThrough wallThrough wallThrough wall.
Gresku sam napravio kod kapljice i 250ml.
I u kapljici je odnos gvozdje/voda isti kao i u velikoj flasi samo u manjim kolicinama. ShvatioThumb upThumb up

Blue
Formulu sam sastavio da bi bilo ko mogao da izracuna to sto ga zanima, bez razmisljanja da li je dobro postavio proporciju ili pretvorio jedinice, da ne pominjem osnovne racunske operacije. Dosao sam do nje manje-vise istom metodom kojom je racunao Zander.
Da napomenem da je upotrebljiva za izracunavanje porasta ppm bilo kog elementa, samo ako znas koliko ga tacno ima u mesavini koju dodajes. Tu nastaje problem sto ne znas sta je cilj, zapravo, koliko zelis da bude, recimo, bakra u akvarijumskoj vodi. Za Fe se jos i mogu naci neke preporucene doze (koje puno variraju), ali za ostale elemente mrka kapa.

daweed
Pozdrav drugari. Nisam posumnjao ni u jednom trenutku da je profito koncentrovaniji nego pogresio sam kod one kapljice pa mi je cela racunica na kraju bila pogresna za 3 decimale. Zato sam i napisao da se nadam da sam u necemu pogresio.Thumb upThumb up Zander danas nisam video tvoje poruke ovde u temiččč Od sutra krecem u drugom akvarijumu s ovim diy mikro da vidim kakavi su i mogu li da pogodim pravo doziranje posto i ja volim da eksperimentisem.

Hvala ljudi na iscrpnim odgovorima

isnogood
Drugi post u ovoj temi, a prvi moj kaze:

Fe[ppm] = CSMB[g]*pFe[%]*Zr[ml]*10/(Zv[ml]*Zak[l])

gde je:
Fe - za koliko ppm ce se povecati Fe u akvarijumu
CSMB - kolicina CSM+B koja se dodaje u rastvor u gramima [g], recimo 25g
pFe - koliko procenata Fe ima u CSM+B [%], recimo 7%
Zr - zapremina rastvora koju dodajete u akvarijum u mililitrima [ml], recimo 20ml
10 - konstanta zbog konverzije jedinica, ne dirati
Zv - zapremina destilovane vode u kojoj se pravi rastvor u mililitrima [ml], recimo 500ml
Zak - zapremina vode u akvarijumu u litrima [l], recimo 130l

Zar tu ne bi trebalo da stoji / a ne * ili gresimč

EDIT: Aaaaaaa medju svim tim znakovima sam zanemario zagradu Through wallThrough wallThrough wall
Znaci formula je tacna ako se uzme u obzir i zagrada koju sam ja nekako izgubio.
Izvin`te Sad
Edited by isnogood on 06.01.2010 17:19

prcomkd
da se i ja malo nadovezem na temu , ovi mikroelementi se mogu naci u zem.apoteci po ceni od nesto manje od 2 eur.

samo me malo brine cink ali nema se drugo nista, to mi preostaje dok ne stigne csm+b

a i ovaj zelezni helat mislim da je dobar, ali ne e i najbolji posto mi crveno bilje nije uopste crveno Sad
prcomkd attached the following image:
236.jpg

www.mkreef.com
prcomkd
.
67z.jpg

www.mkreef.com
prcomkd
a ovo su vrednosti plantexa
23p.jpg

www.mkreef.com
zander
Pa jedino da proba ali nemoj da računa da ti je granica doziranja gvođe, nego se ograniči prema cinku.
Računaj konc. Zn (cinka) isto onako kako smo računjali konc. za Fe. u temi o CSM+B.

isnogood
Ako moze neko od racundzija, da ne kazem matematicara, da proveri racunicu u prilogu.

EDIT: Napravio sam XLS kalkulator koji sam ZIP-ovao, ali iako pise:
Maksimalna velicina: 200Kb / Dozvoljeni tipovi: .gif .jpg .png .zip .rar .tar .pdf
nije mi dopusteno da uploadujem isti.
Probao sam i sa RAR-om, ali i to je proslo bez uspeha. Sad
Edited by isnogood on 11.01.2010 02:34

isnogood
Evo kalkulatora OVDE.
Racundzije proverite, moilim vas.
Hvala.

zander
Nadam se da si sve dobro uneo, na prvu mi deluje OK. Thumb upThumb upThumb up

Samo treba malo obratiti panju ako se računa, na ponekim pakovanjima tih đubriva se npr neki elementi daju kao MgO, K20... Govorim i za mikro i za makro elemente...
Negde je npr (u nekim pakovanjima gde su mikro i makro zajedno) dat procenat fosfora to je daleko od tačne računice ako tako sračunamo jer nas interesuju fosfati... Ali uglavnom ako se radi o mikro, treba voditi računa o Fe, Cu, Zn elementima koji mogu da naprave glupost... Kaem jer sam se pre koliko puta zeznuo u računicama pa je bilo Shock

paleoglodit
MgO+ H2O-------> Mg(OH)2 Magnezijum hidroksid (baza)
Mg(OH)2 + CO2 ----------> MgCO3 + H2O Magnezijum karbonat (so) povecava karbonatnu tvrdocu...
Evo sta se desava u vodi sa tim oksidom Magnezijuma.
Treba racunati samo Mg a ne oksid...
Edited by paleoglodit on 11.01.2010 19:47

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,498 jedinstvenih poseta