14.06.2026 07:09
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve Å”to ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Å ta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Došlo vreme da i ja probam nešto...
drlessa
Pozdrav svima,

iako sam jako kratko na ovom forumu i zapravo ne znam malte ne ništa o biljkama, reših da se oprobam sa jednim , nazovi biljnim akvarijumom.

Inače, zovem se Aleksandar, iz Novog Sada sam i ciklidaš sam, što dosta govori o mom neznaju i nepoznavanju akvarijumskog bilja. Naravno, postoje "ciklidni" biotopi u kojima je "bilje" sasvim normalna stvar, ali u biotopima koje ja pokušavam da "imitiram" biljaka ili nema ili ih ima u minimalnoj količini...

Za ovaj forum sam prvo čuo od mog dobrog prijatelja Vukašina aka Silwert, (koji trenutno služi otadžbini), ali se nisam do sada usuđivao "baviti" ovom temom.

Upoznavanje ZoSo-a je bio trigger mog interesovanja (zarazio me je svojim smirenim i opustenim objašnjavanjem i pokazivanjem da to zapravo nije tako velik bauk i da treba da se oprobam... i evo ga, prvi akvarijum je tu...

Ovim putem želim da mu se zahvalim na biljkama koje mi je dao i na "Kozicama" i koje sada krase moj akvarijum Grin

Inače, poludeo sam kad sam video da je nekoliko kozica iskočilo iz malenog akvarijuma u kom sam ih privremeno drzao...ne mogu da verujem da ISKAČU...lude živuljka, i to ko uz peršun našao sam 3 ženke osušene kraj akvarijuma...sada se to više neće dešavati jer je ovaj akvarijum , gde će za stalno od sad biti, zatvoren i nemaju GDE da iskoče Through wall Through wall Through wall

Par info o akvarijumu:

dimenzije: 35x35x30
filter: unutrašnji trokomorni filter
voda: česmovača ljuta
temperatura: 25 C
protok vode: 250L/h
osvetljenje: meni nepoznato u pitanju je fabrički akvarijum marke BOYU i neonke su "došle" uz njega
dekor: sitan pesak, par Mangro panjiča, par komada kamenja
biljke:
(e ovde sam slab, pacu ono što i kako znam....)
- Anubias barteri nana (na moju žalost nije petite)
- Moss ball (tako ga ja znam...)
- Aponogeton ... (ne znam koji niti da li sam u pravu (gore desno na slikama)
- čččč (nepoznata biljka, reče mi ZoSo kad mi je dao kako se zove al džaba...kad nisam zapisao... Through wall )
- čččč (ja je zovem mahovina, isti slučaj kao i malo pre:reče mi ZoSo kad mi je dao kako se zove al džaba...kad nisam zapisao... Through wall )
ribe:
Hemigrammus rhodostomus 5 komada
Barbus titteya 5 komada
Beskičmenjaci:
Cherry shrimp
drlessa attached the following image:
001.jpg

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
drlessa
...
002.jpg

Edited by drlessa on 01.12.2009 22:01

drlessa
...
003.jpg

drlessa
...
004.jpg

drlessa
Do sada se nisam preterano oglašavao, više sam čitao i na neki način učio.Polako ali sigurno ću "ući u štos i naučiti imena biljaka, riba iz ovog sveta...samo mi treba malo vremena.

Ovaj akvarijum nije nešto, niti po izboru bilja i "živuljki" a pogotovo po "izboru" podloge (sitni kvarcni pesak) al biće i toga, kad naučim...ovi Novosađani će mi to detaljno objasniti pa ću to i uraditi kako valja...

Potrudiću se da u skorije vreme nabavim neko "sitnije" bilje, to mi se jako, jako svidja, pa ce mi to biti još jedan trigger da napravim bolji tj. pravi biljni akvarijum... Wink
Edited by drlessa on 01.12.2009 22:07

zander
Javi se pa da popunimo to malo sa biljkama, mali akvarijum male biljke to bar imam, naći ćemo nešto ali bez Beer ništa No no
Pozdrav Thumb up

krcko
Odličan početak , levo pozadi je Najas Guadalupensis , ako me oči ne varaju , okarakterisani Aponogeton liči više na Usterianu ili neku drugu kriptu . ZoSo će bolje znati , pošto je učestvovao u dodeli bilja . Pozdrav
Edited by krcko on 01.12.2009 22:20

http://www.adsrs.org/
drlessa
Hvala puno na pozivu zander, vidimo se ovih dana a što se tiče Beer za to nemoj da brigaš...uvek spreman!!!!!!

Krcko onu biljku "gore levo" mi je dao ZoSo pa ću sa njim videti, a onu "gore desno" sam svojevremeno sam kupi pa su je unakazili ciklidi, spasao sam što se spasti moglo, malose povratila u zivot...

U svakom slučaju treba da me ispravite kad pogrešim to cenim!!!
Edited by drlessa on 01.12.2009 22:30

isnogood
Dok su ZoSo i zander tu nema da brines.
Samo pazi, ZoSo je veliki ljubitelj Beer
Uzdravlje i srecno!

Coa
Oho, doktore Sale, ti bi sve da probas i sve da imas. :p Aj kad budes navracao, onda cu da te preobratim u clana ovog naseg Zemunskog aqua klana koji se tajno organizovao, pa ce ti sve biti jasnije kad se vidimo.

Pozdrav Beer

drlessa
ok...

E da, inače, prvi akvarijum sa biljem koji sam uzivo video je akvarijum kod gosn Coe...prvi put se zauvek pamti, u svemu...pa i u ovom... Wink

Nego, nisam video ovde slike tog akvarijuma iliti tvog kockastog cudač!č!č

Coa
Nece biti slika, ali ce biti nesto bolje od slika, samo da te pozemunim pre nego što se poholandeziš Wink

isnogood
Poholandishi se, neces se kajati Cool

EDIT: Nisam hteo reci da ces se kajati ako se pozemunis.
Edited by isnogood on 02.12.2009 00:11

Petra
Ojhaaa! Dobra ti postavka, ali fali neki skoljkas Wink
Inace, dobar si, pocetak je uvek tezak, zato samo napred... Pa, da onda ostatak ciklidasa uci od tebe i da se siri na jos po koju granu akvaristike.
Samo napred! Applause

Coa
Doktor Sale oce da nas ...... ko zeceve, sto bi rekao nas zajednički sapatnik i da zapali u Holandiju da mirise lale i da mu zivot postane kriptodepresivan.:p:p:p

Ako izuzmemo to da cu doktor Saleta da preobratim u antistabljikaša i antimakazaša, dolazimo do duple prirodne negacije Holandije u svakom smislu. CoolCoolCool

Zakljucak je da ce moj drugar Doktor Sale uz pomoc novoformiranog Zemunskog klana biti izveden na pravi put. CoolCoolCool

- Anubias barteri nana (na moju žalost nije petite)

Da se ne bi osusio od žalosti ko žalosna vrba, podseti me za nanu petit kad se vidimo kao znak pažnje za tvoj početak sa biljkama CoolCoolCool

I na kraju, trenutna postavka je pateticna, ali se na srecu tu stvari menjaju velikom brzinom, tako da brez brige. BeerBeerBeer

drlessa
Pa da budem iskren, već sam počeo da razmišljam koji školjkaš bi mogao da ide uz biljni akvarijum... I VA;Ć; IMAM par kandidata, samo da sve lepo iskombinujem pa ću jednom i to da namestim...u jedan od preostalih akvarijuma...

Što se tiče drugih ciklida, već znam šta i kako bi...al neka...neki drugi put... Grin Grin Grin

Moji prijatelji ciklidaši su već u biljkama uveliko, ili su bili pa su se sada malo pritajili, al tu su (njihovi forum nikovi kenny, Cicko, Dosti01, silwert, punker, miksajlo...).

Ako se uz to Pozemunljavanje dobija i majca MUNZE KONZA sve je dogovoreto!!!! Cool

E da...godina 2010 je godina u kojoj se Sale, s božijom pomoću i pečatam jedne firme, seli nazad u NL...biće to pravi "back to the roots"...

Čim te ugledam odmah ću te spaziti pa ću te podsetiti za nanu Grin Grin Grin

Jest patetična, slažem se u potpunosti i što kažeš drug moje srećom stvari se mogu menjati veeeelikom brzinom na boljeu ovom slučaju...

Veliki potencijali malog drlesse će TEK da izađu na videlo...kad napravim jednu minijaturu...pa kad popadate ne dupeta... Wink
Edited by drlessa on 02.12.2009 08:32

Dusan79
Pozdrav druze Aleksandre, dobrodosao u herbifilne akvariste Grin
Koji god pravac da odaberes nikako se neces pokajati, ovo ti kazem posto vidim da se lobira uveliko Grin Grin
Sto se tice bilja koje je u aq, ja vec rekoh da Krcko ima ostro oko, sa leve strane je Nayas, a sa desne je Crypta wendtii green, dole levo mahovina je popularno poznata kao Xmass moss... ali obzirom da ti je Bane aka Zander u komsiluku siguran sam da ce ti on oko svega pomoci i uputiti te u male tajne, kao i da ces se zadrzati u ovim vodama! Veliki pozdrav i dobrodosao jos jednom! Thumb up

EDIT: Ovi barbusi su mnogo lepi, dao si mi ideju sta da ubacim uz ove moje black neon tetre Smile
Edited by Dusan79 on 02.12.2009 10:39

krcko
Ma , ciklidi su vrh , bilo da su tvrdi ili meki , sve ostalo su ribice Grin . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
drlessa
Hvala na dobrodošlici Dušane, potrudiću se da od sada makar jedan akvarijum koji posedujem bude biljni , a kasnije ko zna...možda ih bude i vise...

Da,da krcko,ciklidi su vrh! Beer

ZoSo
Trebao si mi nagovestiti da ozbiljno misliš sa tim biljnim pa bi mi to malo tehnički bolje izveli Wink
Ako si za podlogu stavio onaj skroz sitan sitan pesak , mislim da to baš nije najidealnije za biljke .
Al ajd nema veze videt ćemo sada kako i šta dalje , naravno pelcera i nešto malo iskustva možeš računati od mene , pa makar onda morali opet Beer Beer Beer

EDIT- Bilo je neizvesno da li ću ja zapatiti ciklide ili Drlessa biljke , ali eto ....
Edited by ZoSo on 02.12.2009 16:03

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново раГи биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,504 jedinstvenih poseta