|
Obrada fotografija
|
| isnogood |
Posted on 10.11.2009 01:59
|

Moderator
|
Neke kolege su na nedavno odrzanom skupu su postavili pitanje obrade fotografije, pa rekoh da ozivimo ovaj deo foruma i da se pomognemo i po tom pitanju.
Bilo bi zgodno da se postavljaju pitanja koja nas "muce", pa onda zajedno da potrazimo odgovor. Samo molim za precizna pitanja kako se postovi ne bi gomilali.
Predlazem da se pitanja postavljaju po sistemu jedno pitanje - jedna tema. |
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 10.11.2009 10:02
|

član
|
hoćemo se igrati photoshop-om ili nekom free opcijomč!
evo ja ću da ti dam par interesantnih ako se već nudi, pa otvaraj teme za koje jo nisu postavljena pitanja...
resize (jedan od osnovnih za forume)
posvetljavanje
krop (koliko god da je osnovni)
to je ono to mi je sada u startu palo na pamet.... |
| |
|
|
| kera |
Posted on 23.09.2010 21:19
|

član
|
Moze li se pomocu "resize" smanjiti fotografija velicine , od 1,5 do 2 mb na recimo 200 kb koliko ima prostora predvidjenog u postu , mislim , za jednu fotografiju , za izlaganje fotografija na pojedinim temama , i kako se to radi č |
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 23.09.2010 21:26
|

Administrator
|
Idi ovde
http://www.micros...rtoys.mspx
i skini ImageResizer.exe ovako naj prostije smanjis fotku zacas za kacenje |
| |
|
|
| kojot |
Posted on 23.09.2010 21:29
|

Moderator
|
Ja to radim ili iz PS ili ako nemas mozes i iz Microsoft office picture menager-a.
Edit pictures i sa desne strane imas opcije compress i resize, prvo kompresujes na documents velicinu i vecina fotki vec tad ima forumsku velicinu, potom resize na forumskih 640 pix, i to je to!
Verovatno posoji i laksi nacin, ali za to su tu majstori obrade fotki pa ce ti sigurno bolje primere dati  |
| |
|
|
| sake30 |
Posted on 24.09.2010 00:22
|

član
|
Evo ovako ja koristim ACDSee za gledanje i obradu slika.
Ovaj program koristim vec duze vremena i dosta je jednostavan, nije namenjen za profesionalnu obradu fotografija za to postoje drugi programi i monogo veci kao sto su Photoshop itd...
kera je napisao:
Moze li se pomocu "resize" smanjiti fotografija velicine , od 1,5 do 2 mb na recimo 200 kb koliko ima prostora predvidjenog u postu , mislim , za jednu fotografiju , za izlaganje fotografija na pojedinim temama , i kako se to radi č
Moze:
photoivek je napisao:
resize (jedan od osnovnih za forume)
posvetljavanje
krop (koliko god da je osnovni)
Otvorite ACD i imacete izbor slika sa desne strane, prevlacenjem misa preko slike i zadrzite na njoj nekih 1s pokazace vam koje je ime, velicina i datum vase slike.
Nas zanima velicina 2.629.450 bytes ( Primer ) ovo je preveliko na forumu je dozvoljeno 200Kb.
Resize
1) Resize se vrsi na sledeci nacin desni klik na sliku izaberete Edit opciju.
2) Pritisnite ikonu Resize gore u paleti alata
3) Otvara se manji prozor za izbor stiklirate Pixels tu ima dve tabele prva je duzina druga visina menjajte samo prvu-duzinu drugu nedirajte ili vam slika nece biti srazmerna kao sto je rekao kojot forumskih 640 Pix ukucate u prvo polje-duzinu, pa kliknete ok.
4) Save ja predlazem da idete Save As.. da ne izgubite orginal.
posvetljavanje:
1) Trebalo bi posle Save da vam je slika pred vama u koliko ste zatvorili ponovite gornji 1 korak- desni klik na sliku pa Edit.
2) Gore u Paleti Alata imate Levels i Auto Levels
Levels vam nudi opciju da sami birate; Brightness, Contrast, Gama pomeranjem vrednosti slika vam postaje svetlija ili tamnija.
Auto Levels sve ovo gore on odradjuje sam i podesi sliku po meni ovo je sasvim ok i to vam ja preporucujem
krop - Crop Secenje zeljenog dela iz slike
1) Korak je isti.
2) Sad dole Levo 2-ga ikona Crop kliknete i pojavi se mali kao kvadratic jednostavno oznacite deo koji zelite da isecete na slici, kliknete dvaput na selektovano polje i gotovo, prosto zar ne.
3) naravno Save ili Save As..
E sad malo neke osnovne dopune pre nego sacuvate sliku ako vam se slika ne dopada u bilo kom gore navedenom Resize, posvetljavanje, Crop pre nego sto sacuvate imate strelicu koja pokazuje u levu stranu Undo uvek se mozete vratiti jedan korak nazad pa ponovo al samo ako niste sacuvali ako jeste morate ponovo od orginala da radite zato preporucujem Save As.. date drugo ime i ok, orginal vam ostaje a imate drugu sliku sa drugim imenom.
Obicno ovako obradjena slika sa 640pix je tu nege i manja od 200kb ali
(ono malo ali devojci srecu kvari) sta ako je slika u sirovom formatu tu mislim na BMP, PCX ... moze se desiti i da su vece od 200kb taj problem mozete resiti menjanjem slike u drugi konpresiju najpoznatiju JPG - JPEG.
Ovo je jenostavno kad zelite sacuvati sliku Save As.. imate tamo u ponudi ispod Save as type: izaberete JPG i gotovo.
Ukoliko je nekim cudom slika i dalje veca od 200kb imate opciju Save As.. pa izaberete Options.. pojavi vam se nova kartica odma gore je Image quality - Kvalitet slike , koja sluzi za smanjenje ili povecanje kvaliteta slike sto je manji kvalitet to je manje kb.
Nadam se da sam nekom pomogao. |
| |
|
|
| charuga77 |
Posted on 24.09.2010 11:46
|

član
|
Sake30, jel koristi ACD 5.0č
To je verzija koju bih preporučio. Auto levels je opcija koja s pola gasa reava mnoge stvari. A editovanje u Foto Canvasu je super za manje korekcije na slici. |
| |
|
|
| sake30 |
Posted on 24.09.2010 14:46
|

član
|
Da koristim ACD 5.0 jednostavan je za rad i stabilna verzija, a iskreno ove novije verzije nisam ni probao jer mi ova radi odlicno.
Ako nesto radi kako treba sto da menjam. |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 24.09.2010 15:11
|

Moderator
|
@sake30 
Samo jedna napomena: prvo kadrirajte fotografiju, znaci prvo Crop, a resize na kraju. Izmedju prvog i poslednjeg sredjivanje osvetljenosti, kontrasta... |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 25.09.2010 15:46
|

član
|
Da to je jako vazno.
Ostrenje (sharpen) moze i pre i posle resize stim sto treba naci pravu meru pogotovo na kraju. Ako ima puno sitnih objekata (bilje itd.) onda se treba poigrati i sa radiusom tj smanjiti ga u finalnom ostrenju. Finalno ostrenje ne mora uvek (zavisi od teme i kvaliteta fotke) da se radi ali ako se radi treba ga raditi diskretno.
Edited by paleoglodit on 25.09.2010 15:47
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 13.12.2010 17:27
|

Administrator
|
Evo nedavno sam se igrao sa jednom katastrofalnom fotkom, pa da prikazem proces rada.
Evo fotke u originalu (samo je uradjen resize zbog optimalnog prikazivanja na forumu).
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 13.12.2010 17:35
|

Administrator
|
Kao sto se vidi katastrofa. Prvo sam se poigrao sa osvetljenjem, malo sa bojama, kontrastima i ostrinom.
Zatim ono sto je za mene jako vazno, a to je ciscenje viskova oko akvarijuma, i poravnavanje ivica akvarijuma sa ivicama fotografije. Zbog ugla snimanja i izoblicenja objektiva ivice izgledaju koso, a akvarijumi kao da padaju. U fotoalatima to su opcije lens corection ili skew i naravno prvi crop (odbacivanje viskova oko akvarijuma).
Rezultat je kao na slici:
Edited by biobiofizicar on 13.12.2010 17:38
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 13.12.2010 17:42
|

Administrator
|
Neke stvari van akvarijuma jednostavno nisu mogle dobro da se sakriju, ali su ivice poravnate. Usledilo je selektovanje oblasti van akvarijuma koje idu na dodatnu obradu i njihovo dopunsko zatamnjivanje. Kod selektovanja oblasti oko akvarijuma zgodno je sto akvarijum ima definisane jasno vidljive granice tako da po njima ide granica oblasti koja se selektuje za dalju nezavisnu obradu.
Takodje su u ovoj fazi funkcijama Clone i heal ocisceni poneki puzic sa stakla i malo sredjena pozadina u akvarijumu (na par mesta mi se pozadina podvrnula, pa sam je vestacki dodao).
Odradjeno je i dodatno fino cropovanje
Rezultat je kao na fotki:
Edited by biobiofizicar on 13.12.2010 17:44
|
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 13.12.2010 18:04
|

član
|
Koji program koristis č |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 13.12.2010 18:07
|

Administrator
|
Onda sam se zainatio da ispravim i sve ostale nedostatke ovih fotki kao sto su:
- opticke iluzije nastale zbog ugla lepljenja stakla i prelamanja (u oblastima 1, 2 i 4), Ovo je podrazumevalo uklanjanje duple slike i poravnavanje linije spoja vodene povrsine i zadnjeg stakla.
-zatim neizvadjeni hardver (grejac i pumpa u oblasti 1 kao i crni kabl sa spoljnje bocne strane akvarijuma i prelom zadnje linije; grejac u oblasti 2; grejac i zuti termometar u oblasti 3 ; termometar 5)
Ovde su zestoko radile opcije Clone i heal za uklanjanje hardvera. Ovim opcijama se kopiraju (lepe) oblasti u blizini hardvera na sam hardver.
Za otklanjanje optickih iluzija oblasti 2 i 4 su selektovane duz svojih vidljivih granica ( po spojevima stakla), zatim isecane, pa ponovo lepljene i onda razvlacene (skew) dok se neke osnovne linije (zadnja crna linija, grane i stabala biljaka nisu poklopile) i dok nisu nestali duplirani delovi slike. Ovaj umetak ubacen je odozdo na iseceno mesto tako da se idealno uklopio.
Na kraju je dobijeno ovo kao na donjoj fotki. Ovakom obradom nije naruseno nista od osnovnog izgleda akvarijuma i svakako pruza vece zadovoljstvo za gledanje nego recimo prva fotka u seriji. Naravno mogao sam, ali nisam da nakalemim i jos biljaka, riba, da vestacki istrimujem ponesto, ali to vec nije to i pomalo mirise na obmanu...
Za takmicenja vecina ovakvih stvari naravno nisu dozvoljene, ali za neko hobisticko predstavljanje akvarijuma nalazim da ovo nije nista strasno sve dok ne narusi opsti utisak i izgled akvarijuma. Uostalom akvarijum nije 2D foto prikaz nego 3D zivo staklo i malo dorade na kompu nece da steti njegovoj prezentaciji. I u svom realnom zivotu on je uvek pun tehnike, osvetljenje je drugacije nego u toku fotoseanse, itd, itd,...
@Paleo Od nekih jeftinih, preko ACDsee editora do onog brendiranog svima znanog...
Edited by biobiofizicar on 13.12.2010 18:09
|
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 13.12.2010 18:20
|

član
|
Pa ok da ali ti malo jeftiniji nemaju bas mnogo funkcija. Ja koristim Acdsee koji je dosta lak i brz ali ima neke falinke. Ponakad upotrebim Gimp koji je na foru PS ali malo laksi. A PS je malo teak tj ponekad smara sa svojim "ceremonijama" i procedurama. |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 13.12.2010 18:43
|

Administrator
|
Pa i ja najvise volim ACDsee editor, a posebno opciju "Shadow/Highlight". Od nje uvek startujem obradu: Potamnim preeksponirano, osvetlim tamno, pa onda gledam kuda dalje... 90% posla zavrsavam u njemu, a ako bas moram da se bahcem sa Layerima i selektovanjem delova fotke onda poteram i PS. |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 13.12.2010 19:21
|

član
|
E da ta opcija "Shadow/Midtones/Highlight"je jako korisna!
Vrlo lepo spasava delove fotke koji su u senci pa su takoreci sivi ili crni. Ta opcija pomaze oporavku boja na dosta prihvatljiv nacin u slucaju da su fotke tamne. Osim parcijalnog izostravanja kao i peglanja Nois-a ,opciju "Shadow/Midtones/Highlight" sam koristio pri obradi Lakostine fotke te je levi deo kozice dobio boju (tj svetlo) i nije vise onako "crn" kao bezbojan. Evo uporedite:

Znaci cesto puta nam se moze uciniti da fotka nije dovoljno dobra ali kad se primene ove metode mogu se otkriti skrivene informacije u fotografiji koje nam daju mogucnost da poboljsamo i istaknemo njen kvalitet a nekad to bude iznenadjujuce. Vazno je samo da ne fali ostrine.Svaku fotku koja je tamna prvo propustim kroz tu opciju i onda joj sudim
Edited by paleoglodit on 13.12.2010 19:54
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 13.12.2010 21:12
|

Moderator
|
Osim parcijalnog izostravanja kao i peglanja Nois-a ,opciju "Shadow/Midtones/Highlight" sam koristio pri obradi Lakostine fotke te je levi deo kozice dobio boju (tj svetlo) i nije vise onako "crn" kao bezbojan.
Ali se kao neeljen efekat pojavilo probijanje pozadine u celom pojasu gde se graniče koza i pozadina.
Probajte da se poigrate sa Selective color-om u Photoshopu.
I tako...
Edit: Kad bolje razmislim opcije Curves i Level su isto vrlo korisne, naroćito ro podeavanja mogu da se rade na fotografiji u celosti kao i po kanalima posebno to značajno daje na irini u intervenisanju na fotografiji.
Ovde su zestoko radile opcije Clone i heal za uklanjanje hardvera.
Biobio je otiao korak dalje. 
Camstia je ime software-a uz pomoć kojeg moete da snimate ono to vidite na monitoru. Nije loe kad radite da snimite pa se razmenite. Lake nego prepričavanje. Da se razumemo, nemam nita protiv prepričavanja, daleko od toga ali jo +slika.
Edited by isnogood on 13.12.2010 21:18
|
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 13.12.2010 21:27
|

član
|
Ali se kao neeljen efekat pojavilo probijanje pozadine u celom pojasu gde se graniče koza i pozadina.
Nisam te najbolje razumeo... Ovo je bila brzinska obrada pa mi objasni tu tvoju recenicu da vidim da li mislis na ono sto i ja . I sta predlazes za to.
Mene mrzi da koristim clone i slicne toolove kad radim u ACDsee jer tamo bas i ne funkcionisu najbolje a desava se i da se ukocch pa me to smara.
Nije loe kad radite da snimite pa se razmenite. Da to je dobra ideja. |
| |
|