14.06.2026 07:09
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Raste li bilje samo u vodi?
biobiofizicar
U temi o emerznom uzgoju bilja na Motovom balkonu Postavilo se pitanje kako mu je bilje tako dobro raslo samo od zalivanja. I razvila se diskusija za koju otvaram posebnu temu.

Dajem link na tu temu a delove diskusije prenosim u ovu odvojenu temu koja ce se pozabaviti samo tim pitanjem...
http://www.mojbil...ead_id=450

Citiram delove:

Zander:
Ajde BioBio, pitanje jedno.
Odakle su ove biljke uzimale hranljive materije, vidi koliko je narasla a iz čiste vodeč Da li je moguće da azot na primer uzima iz vazduha, odakle joj onda fosfor i kalijum, mikroelemenata i tako dalje

Biobio
LJUDI! ovo uopste nije naivno pitanje i spada u jedno od onih
PITANJA SVIH PITANJA!!!

Za sada sam malo istrazivao, a istrazivacu jos. Pregledajte ponovo ovaj foto strip. Produkcija bio mase u ovoj kanti je izuzetna (mnogostruka!!!). Mozda odgovor lezi u onim malim cudovistima sto plivaju po povrsini. Imaju izuzetnu moc (npr lemmna minor) apsorpcije No3, NH4, NH3, ( i onaj koji se rastvara iz vazduha u vodi)pa plus azotofiksirajuce cijanobakterije, pa neke simbioze č!č!č!č!č
Za sada se zna samo za jednu vodenu azotofiksirajucu simbiozu (AZZOLA) . Misli se na fiksaciju N2 iz vazduha.

evo nas akvaristicki linkic
http://www.aquati...lants.html
a ima dosta i ozbiljnijeg stiva na netu. Isto vazi i za lemnu i njeno koriscenje u preciscavanju odpadnih voda (apsorpciju NO3 i NH4).
Sve ovo u kombinaciji sa kiselim kisama, pticicama koje dodju da piju iz Motove kante, pa malo i kake i piske u nju, plus makro elementi iz vode, pa plus mozda Moto ipak ima komsiju koji mu "tajno" djubri terasu bi trebalo da nam da neki odgovor.
Ma da bi u ovoj prici onda fosfor bio ogranicavajuci faktor.ččččč

E pade mi nesto na pamet, a tu mi treba Motova asistencija i odgovor.

MOTO ODGOVORI -VAzno je!!!

Da li si bilje u kanti zalivao akvarijumskom vodom kod zamena ili cistom cesmovacom. Pa jos ako koristis neki od overdose sistema djubrenja akvarijuma eto nam i resenja za ovaku lepu kantu bez svih daljih mozganja.

Ovo mi pade na pamet posto moje biljke na terasi i po kuci obozavaju zalivanje akvarijumskom vodom i vodom od pranja filtera!!

Zander:
Pitanje za naslovnu stranu
Čak i da je dolivao vodom iz akvarijuma, to je jako jako malo hrane da bi biljka mogla tako da napreduje i to na dnevnom svetlu!
Neke čestice praine iz atmosfere sa sobom bi mogle da nose dovoljno hrane na primer, ali to su samo predpostavke.... Verovatno bi imali neki drugi efekat da je biljka bila zaklonjena od uticaja vazdunih strujanja tj vetra i da je u nekom ograđenom prostoru... Opet, ne znam ni da li je to reenje, jer sa tako brzim rastom mislim da joj je potrebno dosta vie hrane od toga i opet pitanje odakle kalijuma i fosfora a da ne spominjem druge mikroelemente, B, Zn, Fe.........

Sad će Paleo da iskopa neki dobar odgovor , podkrepljen sa par linkova

Paleo:
Nisam nista nasao ali ipak laicki verujem da nisu sve biljke iste tj ne treba im ista kolicina makro i mikro.
Evo jedan LINK

Biobio:
Definitivno je pitanje za milion dolara i naslovnu stranu!

Da sacekamo Motov odgovor, ali neslazem se da je to u aq vodi malo za ovoliku produkciju.
Primer iz mojih akvarijuma: Sa ozbiljnijim makro djubrenjem sam poceo tek pre nekih 7 dana u nekima od akvarijuma. Do tada je bilo sta ti daju podloga i ostatci od riba - to ti je - sto ti je. U nekima je cak i cista inertna kvarcna podloga... Mozda malo ECa i to je to. Imam plivajuce , drezgu i najas u skoro svim akvarijumima, a u jednom i socivicu. Znaci nema kontakta sa podlogom, a to su biljke koje su priblizno duplirale svoju bio masu na svakih 7 do 10 dana bez obzira o kom od mojih aq se radi... Ipak da budem precizniji najbolji prirast drezge je u onom aq gde je u kombinaciji sa socivicom. Obe dupliraju bio masu na 4do 5 dana i svako nedeljno ciscenje zavrsava se sa sakom ovih biljaka u kanti za djubre. A da stvar bude ludja u ovaj aq ne dodajem ni makro (samo EC i profito), a i podloga je inertna (samo onaj crvenkasti crnogorski sitan sljunak - mator ko biblija - preziveo je u poslednjih 25 godina par postavki i jedno 15 godima cucanja u kesi...) .

Znaci zakljucak je : ili u aq vodi ipak ima dovoljno potrebnih materija ili su moji aq cuda prirode isto kao i Motova kanta č!č
....
Inace nema tu malo ili mnogo u vezi novostvorene bio mase. Za kilogram novostvorene bio mase treba 40 do 50 g azota da se ugradi u novostvorene organske makromolekule. (to je suvi ostatak oko 4%)
Fosfora orjentaciono oko 1g. Ugljenika oko 120g (on dolazi i CO2) oko 84og kiseonika i vodonika (dolaze najvise iz vode), nesto manje sumpora, sve ostalo u tragovima ukljucujuci i Fe, Mg, Ca, Na,..pa i taj blesavi K (kalijum) koga mi usput receno dodajemo duplo vise od N u svojim raznim NPK recepturama za djubrenje, a koji ce nam moj u tolikoj koncentraciji ostaje i dalje otvoreno pitanje....
...
Kod mene ovog trenutka krece eksperiment.
6 istih posuda 2x3
u dve H2O destilovana, u druge dve cesmovaca u trece dve aq voda.
Jedan set biljaka ista kolicina drezge drugi set ista kolicina socivice. sve poklopljeno na prozor.
Pa da vidimo cija maca crnu vunu prede!
...

MOTO
Pozdrav.
Poslednja dva (ili neto vie) meseca koristio sam čistu česmovaču radi eksperimenta ali prije toga bila je i akvarijumska voda. Moram da naglasim da kod nas u česmovači nema ni traga o NO3 ili PO4, je prilično meka (3.5 dGH, 2.8 dKH) a pH je 7.5.
Kad sam sada na kraju izvadio sve ovo iz kante, bilo je iznad 3cm gustog korenja a bilo je i dosta nekog mulja (delovi ponekih biljka koje s bile dodate na početku i raznih insekata).
Ako to usporedim sa time ta sve dodajemo u aq zbog dobrog rasta bilja, nije imalo ovo bilje u kanti nikakve prihrane. Nije mi to logično ali je svejedno veoma dobro uspevalo...

Paleo:
Eto ga odgovor: Mulj ,insekti..... Sve je to trulilo i obogacivalo vodu u dovoljnoj meri...

MOTO:
To prosto ne verujem. Nije bilo ove materije ba mnogo...

Edited by biobiofizicar on 01.11.2009 15:48

biobiofizicar
eksperiment je jutros krenuo modifikovan na 3 tegle:
H2O destilovana
H2O otstajala cesmovaca
H2O akvarijumska (uzorkovana pre djubrenja inace radi se o PPS-pro+EC +profito)
tegle od litar sipano po 350ml vode zatvorene providnom strec folijom.

Uzorci su isti u svim teglama:
socivica oko 70kom po tegli
drezga 7.5cm i oko 0,5gr
Najas oko 0,25g

Ako je negde vec moralo da budenecega malo vise onda sam se trudio ta to bude u destilovanoj.
Svi uzorci uzimati sa istih biljaka iz istih uslova priblizbo istog vegetativnog izgleda, isprane dobro cesmovacom pre ubacivanja u tegle....

Tegle stoje na prozoru sobna temperatura isti uslovi.

Fotke slede kada se napune baterije....Wink
Edited by biobiofizicar on 01.11.2009 15:23

krcko
Hmm , ne razumem jedino zato si sve ovo prethodno citirao č Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Pa da sve bude na jednom mestu kada svaka tema krene svojim putem da se tamo nejuri po mnostvu stranica.....Wink

biobiofizicar
Evo obecanih fotki - ozbiljan naucni pristup:
Brojanje socivice, merenje ostalog zelenisa, pa sve u teglu za zimnicu...
!!!Grin
biobiofizicar attached the following image:
eksp1.jpg

zander
Dobro jutro, evo ja pratim tvoj eksperiment... Wink

isnogood
Takodje.

krcko
Ma pratim ga i preko mobitela , bar jednom nedeljno Grin . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Dobro jutro, vredni pratioci!

Pade mi jos jedna ideja na pamet da sutra ubacim i jedan sempl u Knjaz Milosa.
Moze biti interesantno. CO2 koliko ti volja koji sigurno ima da drzi par dana + minerali iz zemlje (mikroi), ali makroi=č......
Posle ovoga mozemo zaboraviti na eksperiment jedno 7 dana, ali ko je voljan da teoretise za to vreme - samo napredWink

Miti
Ma kakav knjaz,ja odrastao na njemu, jede malu decu! Ako budem dolazio u subotu ponecu ti cistu izvorsku knjaz milos bez dodatog co2.

Kum 1229
Mislim da je tu puno filozofije.............. DA DA,al ajede neka bude........ Beer

biobiofizicar
Miti je napisao:
Ma kakav knjaz,ja odrastao na njemu, jede malu decu! Ako budem dolazio u subotu ponecu ti cistu izvorsku knjaz milos bez dodatog co2.

Miti odabrao sam Knjaz zato sto ga kupujem za mene. Nije mi bitan toliko mineralni sastav, koliko onaj rastvoreni CO2 od gaziranja. Ubacio sam jutros i tu teglu u eksperiment. Malo sam promuckao Knjaz posle otvaranja da deo CO2 izvetri. Mislim da je onih startno preko 3000ppm rastvorenog CO2 ipak premnogo za biljke. Ovaj Knjaz u koji sam ih stavio imao je ukus par dana izhlapele kiselice. Nije bas preterano precizna ocena rastvorenog CO2, ali ajd tako za pocetak, pa da vidimo....
Edited by biobiofizicar on 02.11.2009 19:05

paleoglodit
Bio nemoj to da radis. Tako samo pravis velike oscilacije koncentracije CO2. Takoreci zbrku u eksperimentu.

biobiofizicar
Ma to je posebna cetvrta tegla. Nema veze sa ostalima osim sto stoji sa njima na prozoru i sunca se. Razmisljao sam o tim oscilacijama CO2, ali ajd da vidimo sta ce se desiti i u jednom tako nestabilnom sistemu bogatom sa CO2. Mozda krenu alge ili ko značččč

Miti
Bolje da si pomesao knjaz i destilovanu i napravio priblizno zeljenu koncentraciu co2

isnogood
Ja mislim da je napravio zeljenu koncentraciju - hard core koncentraciju Grin

biobiofizicar
Update stanja 7 dan od pocetka eksperimenta

Izvrsena zamena vode 40-50%
odliveno 150ml postojece i dodato 200ml odgovarajuce u svaku teglu
Evo fotka, pre zamene vode.
Za komentare preuranjeno, ali izgleda da socivica bolje gura u odstajaloj cesmovaci i aq vodi, a drezga najlosije u destilovanoj. Otom potom.....
exp7dan1.jpg

Edited by biobiofizicar on 07.11.2009 12:10

biobiofizicar
petnesti dan ista procedura i fotka
exp15dan1.jpg

kojot
Jel ima nekih zapazanj.
Meni se cini da najvise biljne mase ima u odstajaloj cesmovaci, pa zatim u aq vodi....

paleoglodit
A ja ne vidim neku bitnu razliku.Sad Tj lepo rece Kojot da mu se cini...Sad
Edited by paleoglodit on 17.11.2009 19:56

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,504 jedinstvenih poseta