14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Sta je uzrok?
SnikS
Ovo je od pre nekoliko dana pocelo da mi se desava sa biljkama.Da li neko zna o cemu se radičMicrosorum je poceo da crni na starijim listovim a i Anubiasi su zahvaceni a nije crna alga.

Djubrim po EI sistemu
co2 oko 30 mg/l
rasveta 218 w na 240 l vode
dodajem EC i profito.
SnikS attached the following image:
sdc10750.jpg

SnikS
evo i Anubiasa
SnikS attached the following image:
sdc10753.jpg

Shone Pa
jeste ALGA,samo koja ččč

to po oboidima anubia ce biti ili crna ili ona zelena sluzava (ni netrudim se da im popamtim imena)

iz tih tacki zelene boje na sredini listova se uglavnom "izrodi" zelena koncasta - jos ako ti se javlja i ponegde na staklu , to je kod mene uvek iste rezultate davalo

posto ja ne djubrim jos uvek , laicki receno pojava je posledica redje zamene vode nego sto bi trebalo iliti previse hranljivih materija

nadam se da ce neko dati malo precizniji odgovor - a moj savet je za pocetak cesca zamena vode
pozz
Shone

fax
iste probleme imam i ja , dok sam dodavao malo vise po4 nisam imao tackaste skoro nigde, tek po nekom listu anubije i to koje nisu bile u seni neke vislje biljke...a sad kad sam smanjio po4, imam je i svugde, po stakllu, listovima,a ponekad i na opremi...muku mucim sa njom.. a za mikrozorum ne znam sta je problem, a netvrdim ni za nanu da je manjak po4...samo kazem moja iskustva sa tom biljkom od ranije...

javice se iskusniji pa ce dati tacan uzrok svega toga, a ujedno pomoci i tebi i meniGrin

dexter
Microsorumi hoce ovako da pocrne kada je tvrdoca vode veca nego sto treba!!

Koji su ti parametri vodeč

www.aquaplants.org
SnikS
Ajd sutra javljam parametre iskreno mrzi me sada da merim Through wall
Hvala na odgovorima.
Proslog puta kada sam merio bila je preko 16Through wall

dexter
Pa ako je bila preko 16 to je vec malo potvrda voda.Moj savet je da je spustis barem oko 10-12,pricam za ukupnu tvrdocu.
U nekoj praksi karbonati bi trebali da budu oko 5-6,ali ne mora nista da znaci,sve zavisi od tvog vodovoda,ili vec odakle potice voda u tvom akvarijumu.

www.aquaplants.org
SnikS
evo rezlutati merenja ali nesto ne verujem bas ovim testerima

NO3-oko 10 mg/l
NO2-0
gH>16
kH-15
pH-7.6

dexter -kako da smanjim gH tj cimečččNe dodaje mi se bas destilovana voda u aq.

krcko
Promeni izvor sa kog uzima vodu Wink . Bez nekog uređaja za omekavanje ili destilovane-remineralizovane , teko . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
SnikS
Voda je iz gradskog vodovoda.Plasi me dodavanje destilovane u aq da ne bi mozda poremetio biljke jer je nikada nisam sipao u aq.I jos jedno pitanje,da bi smanjio gH recimo na 10 koliko je potrebno destilovane vode na aq od 240 litara efektivne vodeččč

krcko
Vidim da Te ima i na ovom forumu , pa iskoristi ove linkove , ako ne uspe , zajedno će mo to reiti . Pozdrav
http://www.akvari...avanje#gh-
http://www.akvari...a_calc_gh2

http://www.adsrs.org/
dexter
SnikS je napisao:
Voda je iz gradskog vodovoda.Plasi me dodavanje destilovane u aq da ne bi mozda poremetio biljke jer je nikada nisam sipao u aq.I jos jedno pitanje,da bi smanjio gH recimo na 10 koliko je potrebno destilovane vode na aq od 240 litara efektivne vodeččč

Pa to zavisi kolika ti je GH vodovoda.

www.aquaplants.org
SnikS
Hvala krcko

paleoglodit
SnikS je napisao:
evo rezlutati merenja ali nesto ne verujem bas ovim testerima
NO3-oko 10 mg/l
NO2-0
gH>16
kH-15
pH-7.6

SnikS koji su to testerič Posebni ili "5 in 1". Koje su marke i zasto im ne verujesččč

dexter
Mislim da imas problma sa karbonatnom tvrdocom,jer tebi su karbonati skoro isti kao i ukupna tvrdoca.Tolika karbonatna tvrdoca nikako nije dobra po bilje.

Mislim da ti negine mesanje sa destilovanom.Ili cista destilovana pa dodavanje odredjenih supstanci za podizanje tvrdoce.

www.aquaplants.org
paleoglodit
Dexter imao sam i ja KH 17 i GH 22 i nisam primetio los uticaj na bilje. Jedino Cabomba nije htela da raste sto ne mora da znaci da je tvrdoca bila u pitanju.

HC je super uspevala bez algi kao i Eleocharis i sve ovo bilje sto i sad imam i sto je uspevalo na toj tvrdoci.

Nekako sam ubedjen da se bilje moze dosta navici na svakakve uslove.
Govorim ti o istim primercima biljki koji su sad u mekoj vodi.
Problem sa algama (koncastim) je ostao isti bez obzira na drukcije podloge i vodu. HC naprotiv slabo napreduje u objektino povoljnijoj vodi za nju.
Sve vise nedoumica imamFrown
Naravno nije bilo traga od ove alge ali je bilo koncaste (ne na svim biljkama).

Ovu algu sto ima SnikS verovatno imam na microsorumima tamo u onom aq. gde imam i onu smedju.
PO4- 1ppm
NO3- 4ppm
pH- 8
GH- 12
KH- 5

i gde je voda mnogo meksa kao sto vidite.
LINK
paleoglodit attached the following image:
411.jpg

Edited by paleoglodit on 28.10.2009 10:11

SnikS
To su Tetrini testeri 5 in 1 a ne verujem im jer i kada izmerim sa njima parametre sveze vode koje istocim iz cesme pokazuju isto kao sto pokaziju za vodu u aq.Through wall

paleoglodit
Pa ko zna .
Ja sam koristio 5 in 1 Hobby. I mogu reci da su realno pokazivali.Naravno da mozda nisu precizni kao titracioni ali ipak sluze. Mislim ti papirici su u istom rangu bez obzira na marku.

Treba gledati i datum isteka roka vaznosti.

Sad koristim posebne testove na titraciju. E i za njih pricaju da nisu tacni ali ja bih rekao da su dovoljni.

Kum 1229
Da ne bi puno srao ja bi da kazem da testeri nece resiti problem kvalieta vode, nego ce samo pokazivati stanje kako je sam proizvodjac namestio boje i lakove Grin,tu nema nikakve sumnje nego se treba uzdati u sopsvenu intuiciju pa kome kako uspe. Manite se merenja nije zdravo za srce Thumb up

dexter
paleoglodit je napisao:
Dexter imao sam i ja KH 17 i GH 22 i nisam primetio los uticaj na bilje.

JA sam rekao da microsorumi hoce da pocrne kada je tvrdoca vode veca nego sto bi trebala.

A to da je tebi bilje raslo i u 17 KH pa to je super,samo malo ta tvoja voda nije bas najsrecnija.Ako si malo citao,a vidim da jesi posto puno pises,karbonatna tvrdoca za vecinu biljaka ne bi trebala da bude preko 6.A sto se mi ne bavimo time kakvog nam je kvaliteta voda to je druga prica i nije za ovu temu.

www.aquaplants.org
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,498 jedinstvenih poseta