14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Zdrava ali koja?
paleoglodit
Evo slike jedne alge pa da vidim kako bi je VI imenovali. Raste bas iz podloge i kad se cupa vuce zaleoljensljunak za sobom.
Mislim ako nisam strucan za biljke, alge gajim izuzetno uspesnoShock
Recept je tajna.Grin
Zaboravih da kazem da je ta alga naglo buknula posle vadjenja svih biljki sifoniranja podloge i ponovne sadnje. To sam uradio kao eksperiment da bi video sta je sa tom podlogom....
paleoglodit attached the following image:
062.jpg

Edited by paleoglodit on 03.10.2009 18:13

zander
Ova je idealna za prednji plan Wink
Nemam pojma koja je... ali mislim da ima malo končaste preko nje ovo ostalo mi deluje zamuljano jako i mislim da ovu nisam jo imao.
Koji je receptč Grin

ZoSo
Pa kad koristi AlgaTurboMegaMagmaExpres zemlju za cveće Grin Grin Grin
Naravno alim se,predpostavljam da ti je to onaj mali gupikarijum i mislim da tamo nisi stavljao to!
Pa Kolega uzmi jedno 200-300 Amano kozica,i moda ree situaciju(ako ne poiskaču iz akvarijuma kad vide ta ih čeka) Wink
I jo samo da napomenem da mnogo lepe i otrije slika botije nego alge,pa daj malo se potrudi! Smile

biobiofizicar
Po meni ovo je malo koncaste preko MNOGO, MNOGO koncasteShock

kojot
i meni se cini da jeste koncasta,i izgleda da si sifoniranjem povukao i malo pogloge na povrsinu,pa malo vadjenjem biljaka.Kad si pocupao sve te hran.mat. su iskoristile alge za svoju hiperprodukciju.
I izgleda da u podlozi ima jos dovoljno prihrane,tako da je experiment uspeoGrin
Edited by kojot on 03.10.2009 19:17

SnikS
Ja sam u proslom setup-u imao istu doticnu zelenu gospodu,sve sam probao i nista od EC samo pocne da menja boju do drecavo ljubicaste.Pa sam morao na kraju mehanicki da je uklonim,najbolje se pokazala cetkica za zube Thumb up.

paleoglodit
zander je napisao:
Koji je receptč Grin
GrinTajna

ZoSo je napisao:
Pa kad koristi AlgaTurboMegaMagmaExpres zemlju za cveće Grin Grin Grin
Naravno alim se,predpostavljam da ti je to onaj mali gupikarijum i mislim da tamo nisi stavljao to!
Pa Kolega uzmi jedno 200-300 Amano kozica,i moda ree situaciju(ako ne poiskaču iz akvarijuma kad vide ta ih čeka) Wink
I jo samo da napomenem da mnogo lepe i otrije slika botije nego alge,pa daj malo se potrudi! Smile

:pGrin:pShockBas si me nasmejao. Nije bilo te zemlje ali stajsko djubrivo od gupija odradilo posao.

Ovde bi 300 kozica kostalo 300x3=900euraShockShockShock sa popustom.
U pravu si za fotku ali kad vidim tu algu zamuti mi se pred ocimaLectureThrough wall

BioBio KojotKojot-e i ostali: Taj termin "koncasta" svasta moze da znaci. Ima vise koncastihSad Ja mislim da ih imam sve. Necu da se hvalim onom svilenom tzv silk algom (opet koncasta) i to raste sa stakla To jos nisam cuo ali sad sam videoShockShockShock

SnikS je napisao:
...Pa sam morao na kraju mehanicki da je uklonim,najbolje se pokazala cetkica za zube Thumb up.

Pitanje za tebe : Da li je prilikom vadenja te alge odlazio i sljunak sa koga nisi mogao da je odlepos stresanjemč
(ako otkines rukom taj sljunak ipak zadrzi nesto alge na sebi i onda opet sve nanovo) Da li je uspelo to rucno uklanjanje. Ova moja je buknula za nedelju dana. Sad sledi Black-OutLecture
Edited by paleoglodit on 03.10.2009 20:52

moto
Kako stoji sa fosfatimač Meni se neto slično dogodilo i kad sam testirao fosfate, bili su jedva prisutni...
I ne pitaj da li sam ili kako sam reio problem... Jo ga nisam.Through wall

paleoglodit
Volim ovako kad ljudi kazu iskreno da nije sve savrrseno. Hvala Moto ja mislim da je od podloge . Nisam ukapirao.

katjusa
Moda Rhizocloniumč
Link
LP

SnikS
Da,prilikom vadjenja polazio je i sljunak,povadis sto vise i samo nasipes nov na tom mestu.Ovo je jedna od najgorih algi koju sam imao u aq jer kada je vadis ide i tepih i sve biljke koje su prekrivene njom.

zander
Neću da ti kaem koja je kad neće da mi kae koji je recept Grin

Cladophora obično sa sobom povlači kamenje i jako je dosadna parčići koji ostanu nakamenu ponovo jako brzo napreduju, pa je moguće da je ona kao prvi sloj a ovo preko nje da su uhvatila ta to kae katjua Rhizoclonium. A od gore ono tek po koja končasta kao lag na tortu Grin

Ne znam jel se taj Rhizoclonium hvata tako za kamenje kao i Cladophorač Frown

paleoglodit
Pa lici i na taj Rhizoclonium ali ko zna sta jos ima....

EDIT: Zapravo bas lici na tortu. Sad kad pomislim silk alga raste sa staklaShock
Da vam odam donekle tajnu : Sadio sam potkresani Echinodorus tennelus. I listovi na kratko i koren. Mislim da su oni glani uuzrok tj te rane od trimovanja a takodje i uzburkana podloga jer sve je ovo izraslo za nedelju dana.
Steta a taman je E,Tennnelus poceo da pusta skroz crvene listoveSad
Edited by paleoglodit on 04.10.2009 14:13

tma1717
Rhizoclonium

veoma hranjiva podloga čupanjem bilja je dovela do veoma "hranjive" vode, bilje nije stiglo konzumirati nita jer je tek stavljeno a alge su to jedva dočekale.
Moj spisak reenja bi bio:

1. to čeća zamena vode, uz svakodnevno čupanje alge
2. Krdo koza (ja mojima uzgajam alge-ozbiljan sam)
3. u zavisnosti od bilja koje je u aq mehanički pokupiti većinu, zatim izvući skoro svu vodu, da ostane tek da bude vlano. Tennnelus i HC bez problema mogu prebroditi ovu akciju.Naneti tanak sloj nove podloge, i za 5-10 dana napuniti aq. Otkoliniti viak listova koji nisu o.k. i to je to.Svetlo kao i do sada, bez gaenja.Naravno staviti neki poklopac dok je aq "bez" vode.Ipak ukoliko su biljke nove tj tek posadjene ostaje opcija 4.
4. DDD pa sve ponovo.

Pozdrav

paleoglodit
tma1717 je napisao:
Rhizoclonium

veoma hranjiva podloga čupanjem bilja je dovela do veoma "hranjive" vode, bilje nije stiglo konzumirati nita jer je tek stavljeno a alge su to jedva dočekale.

Tacno to mada je alge bilo i pre ali nije brzo napredovala a ja sam i sifonirao podlogu pre sadjenja i promenio 200% vode pa sam racunao da nema nista na povrsini podloge i prekinuo djubrenje
tma1717 je napisao:
1. to čeća zamena vode, uz svakodnevno čupanje alge

Cupanje dovodi do velikog podizanja podloge a takodje izlaze i sveze zasadjene biljke

tma1717 je napisao:2. Krdo koza (ja mojima uzgajam alge-ozbiljan sam)

Verujem ti i vrlo rado ali ovde su kozice preskupe i kostaju 3-4 eura jedna pa ne bih mogao krdo da uzmem. Na koje si mislioč Ovde ima samo Red Cherry i Amano. Ponekad...
tma1717 je napisao:3. u zavisnosti od bilja koje je u aq mehanički pokupiti većinu, zatim izvući skoro svu vodu, da ostane tek da bude vlano. Tennnelus i HC bez problema mogu prebroditi ovu akciju.Naneti tanak sloj nove podloge, i za 5-10 dana napuniti aq. Otkoliniti viak listova koji nisu o.k. i to je to.Svetlo kao i do sada, bez gaenja.Naravno staviti neki poklopac dok je aq "bez" vode.Ipak ukoliko su biljke nove tj tek posadjene ostaje opcija 4.
4. DDD pa sve ponovo.

Pozdrav
Upitanju je HM. a sta znaci DDDč

Veliko ti hvala na idejamaThumb up
Edited by paleoglodit on 04.10.2009 19:59

tma1717
Dezinfekcija,Dezinsekcija,DeratizacijaGrin

Red Cherry su moj favorit i kod mene su 100x bolje od Amano betija. Ako ima neki autobus koji ide do tvog grada(znam da je inostranstvo u pitanju ali moemo naići na dobre ljude) spreman sam da doniram 20-tak komada a ako se jo neko pridrui eto dobrog stada.

Ovo zadnje(4) sam isprobao vie puta i meni je radilo posao. HC, HM, sve je to isto, raste bez vode jo bolje.

Pozdrav
Edited by tma1717 on 04.10.2009 20:10

paleoglodit
Uh veliko ti hvala na donaciji ali znas gde sam ja č Cak u Grckoj.

Pa ajde i da nije problem duzina puta pota ne bi prihvatila zive koze da prenosi . Jedino neki verc.Sad

Koliko one zapravo mogu da putujuč Da li su osetljivije na transport od vecine riba ili obrnutočFrown

katjusa
Evo to je Tom Barr savetovao nekome sa problemom vezanim na Rhizoclonium

Do 2-3x a week water change, 50% etc, clean off all you can each time, turn lights off for 3 days, disconnect CO2 during this time, add Excel at full lablled rate after each water change.
You may do a daily water change+ Excel+ blackout for 3 days to really beat it back good.
However, you need to really work on CO2...........

Pozdrav

tma1717
Slao sam ih i u Kosovsku Mitrovicu, dva dana puta po velikoj vrućini ,autobusom. Sve stigle bez problema. Da ne bude ba skroz off i Red card to je sve u cilju eksperimenta tj. uklanjanu nama dosadnih algi a njima delikatesa. Smem se opkladiti da bi one to vrlo brzo reile. Ne znam koliki je aq ali kod mene stavim npr. alge veličine loptice za stoni tenis i to nestane za 3-4 sata.Naravno alga se ne vidi od koza.
Pozdrav

paleoglodit
Danas vrseno merenje u ovom aq. sa tom zdravom algom koja je stagnirala posle zamracenja od oko nedelju dana. Znaci uvio sam aq. u aluminijumsku foliju radi apsolutnog mraka. Dodajem EC u normalnoj dozi.

Evo:
PO4= 0ppm
NO3= 2.5ppm
pH= 8
GH= 10
KH= 5

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,498 jedinstvenih poseta