Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Rock Steady
Aquamaniac
Od kad se bavim aquascaping-om,mislim da ce mi ovo biti prvi put da vodim dnevnik Smile.

Najpre tehnicki detalji

Dimenzije:
32L
(d40xs25xv32)
Osvetljenje:
2xPhilips CFL Tornado 23w + 15w,ali ce za pocetak sijati samo jedna od 23w
Fotoperiod u pocetku 6h
Filtracija:
Eheim 2213, 440l/h
Podloga:
Aquaclay,minerali,JBL AquaBasis plus,malo Tropikine podloge i zavrsni sloj sljunak
CO2
boca,za pocetak oko 1-2bps
Dekoracija:
Seiryu stone

Pa,da pocnem sa fotkama

Zalepljena bela samolepljiva folija kao pozadina

imagizer.imageshack.us/v2/430x712q90/691/n628.jpg

Prvo sam oivicio sitnim sljunkom ivice akvarijuma da hranljiva podloga ne bi pobegla najblize staklu,iz estetskih razloga prvenstveno. Kao prvi sloj postavljen Aquaclay

imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q50/819/q6uy.jpg

Preko njega su isli minerali,zeolit,sitna lava...ne znam ni ja sta sve...

imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/819/xz7r.jpg

Kao zavrsni sloj pomesan JBL AquaBasis plus i Tropikina podloga

imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/850/b1dq.jpg

Onda sam krenuo da nasipam sljunak...krupnija granulacija

imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q50/59/c8v1.jpg

Kamenje poredjano i nasuta sitnija granulacija sljunka...pogled odozgo

imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/801/r4y8.jpg

Sa strane

imagizer.imageshack.us/v2/755x712q90/35/5vg3.jpg

Full frontal

imagizer.imageshack.us/v2/1200x823q50/191/9423.jpg

Za koji dan cu da nalijem vodu i da krenem sa sadjenjem biljaka,samo da razmislim koje...
Treba bolje da rasporedim stedljive,raspored je iz prosle postavke...

Ako imate neke sugestije,predloge,voljan sam da cujem Thumb up

zander
U prvi plan sta god da stavis malo ce sakriti i progutati kamenje ali nije strasno jer nije da ga nema. Lepo je poslozeno i sam znas oko sadjenja biljaka, sta god da stavis krupnolisno, uglavnom ce smetati kompoziciji, stabljikasto po meni isto tako, jedino sto ostaje su niske travke tj nizi Eleocharisi, E.tenelus, glosa, elatine i slicno, a tako isto i u zadnji plan...

Evo pokusao sam da skiciram na brzinu sta mi je prvo palo na pamet.
Zeleno polje po sredini je npr Elatine hydropiper, HC...
Levo do zadnjeg stakla, vislja biljka npr E.Acicularis da isprati tu kosinu...
Ovo sve ostalo neki nizak Eleocharis, mozda mini ili parvula... I don't know
zander attached the following image:
1212.jpg

biobiofizicar
Nema primedbi - naprotiv - dobar hard!!! Thumb up
Ostaje pitanje stabilnosti strmine obzirom da je nagib dosta veliki. Ili terasice ili sitnijim kamenjem praviti zardinjerice i ogradice ili terasice od plasticnih prepreka utisnutih na strminu u podlogu. Ostaje i zadnja opcija da ce biljke korenjem ucvrstiti nagibe, ma da obzirom na vreme potrebno za ukorenjivanje bojim se da ce se brdo podvodnom "erozijom" dosta poravnati.
Za sadnju je vec rekao Zander - najsigurnija varijanta sitnolisno, niskorastuce, kombinovano...

Aquamaniac
Hvala vam na komentarima i crtezu Thumb up!

Nazalost,nema mesta za stabljikaste biljke,a i sve sto bih stavio odudaralo bi i vizuelno smanjivalo i onako mali akvarijum... Mislio sam da stavim Eleocharis palustris iza gornjeg levog kamena,a od njega levo ili Blyxu ili manji Eleocharis,a desno cu svakako takav neki staviti...videcu to jos...za sredinu planiram prosarano,Staurogyne,Tenellus,mozda Marsileu...a za prednji cu HC,mada cu videti kako ce rasti sad,u ovoj podlozi,Micranthemum "Monte Carlo"...mozda i izmesam te dve biljke,ako ova druga bude rasla kako treba...oko kamenja cu ubaciti malo mahovine,mozda i na neki kamen...

Najveci mi je strah upravo to kako ce biti kada se nalije voda i pocne sa sadnjom biljaka,da se sama podloga ne izravna...zato cu morati da stavim neke plasticne providne trakice,pa da koliko toliko drze strmine...
Mozda ubacim jos neki kamencic,ali cu vec videti kako ce izgledati...sve u svemu,za koji dan cu naliti vodu i krenuti sa sadjenjem biljaka.

alekpanker
Samo napred MiloeThumb up

Aquamaniac
Hvala,Alek Beer!

Jedan mali update...
Nisam ga jos startovao,cekam da sakupim sve biljke koje planiram da sadim,pa da to uradim,takoreci,odjednom.
Jedino sto sam radio na akvarijumu jeste to sto sam postavljao plasticne trakice na kosine,pa se nadam da ce to donekle drzati nagib,da ne dodje do ravnanja podloge.
Naravno,trakice se nalaze odmah ispod povrsine podloge,tako da se ne vide.

imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/21/fclk.jpg

imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/842/ic8g.jpg

Aquamaniac
Dugo sam razmisljao i na kraju odlucio da akvarijum ne startujem do jeseni,prvi razlog je taj sto sam ga kasno pokrenuo,krecu topliji dani,pa je samim tim u sobi u kojoj se nalazi jos toplije,a uz zatvoren akvarijum i dve stedljive sijalice sam i zimi,uz konstantno odskrinut prozor i kuler,jedva uspevao da odrzim temperaturu na oko 26 stepeni...drugi razlog je sto nisam uspeo da nabavim svo potrebno bilje u dovoljnoj kolicini,pa do jeseni imam vremena da ga i nabavim i razmozim...i treci razlog je sto ni uz idealne stavke pod jedan i dva,tesko da bih uspeo da ga zavrsim za IAPLC...
Od poslednjeg update-a sam ga doradjivao,tacnije,dodao sam nekoliko kamencica i na kraju,konacno,to izgleda ovako,ali najpre da vam pokazem kako sam nadogradjivao odredjeno kamenje:

Lepio sam ga uz pomoc silikona,jer sam hteo gornji levi kamen na neki nacin jos malo da izdignem...

imagizer.imageshack.us/v2/635x847q90/856/0cae.jpg

imagizer.imageshack.us/v2/1129x847q90/35/52pn.jpg

imagizer.imageshack.us/v2/1129x847q90/812/qai6.jpg

Pa,na kraju to izgleda ovako

imagizer.imageshack.us/v2/1076x847q90/23/oinw.jpg

imagizer.imageshack.us/v2/1073x847q90/580/8eov.jpg

Evo kako izgleda kada je sve poslagano

imagizer.imageshack.us/v2/1200x747q90/834/7cgi.jpg

imagizer.imageshack.us/v2/982x847q90/20/zo6e.jpg

imagizer.imageshack.us/v2/1200x845q90/20/51ui.jpg

imagizer.imageshack.us/v2/931x847q90/855/4kp1.jpg

To bi bilo to...do jeseni Smile

Aquamaniac
Doslo je vreme za nastavak price,akvarijum je startovan pre 4 dana,a fotke su od sinoc. Bilo je sitnih dorada,dodato je manje kamenje kako bi ceo hard bio skladniji.

Od biljaka sam posadio sledece:
1. Rotala rotundifolia
2. Ammania bonsai
3. Hemianthus micranthemoides
4. Bacopa australis
5. Hedyotis salzmannii
6. Eleocharis acicularis
7. Bacopa sp mini
8. Echinodorus tenellus
9. Staurogyne sp
10. Marsilea crenata
11. Micranthemum "Monte Carlo"
12. Mini Christmass moss

Filter se ciklirao u jednom drugom akvarijumu oko mesec,mesec ipo,pa se nadam da cu ublaziti pojavu onih prvih algi. Od filter materijala unutra su keramicki prstenovi,aquaclay,lava,perlon vata i sundjer,a za prvi period,do prvog ciscenja sam ubacio zeolit i aktivni ugalj.
Za sada iznad akvarijuma sija Philips Tornado od 23w sa fotoperiodom od 6 sati.
Nabavio sam i ribice za ovaj akvarijum,ali ih necu ubacivati dok ne prodju dve nedelje od startovanja,a u pitanju su Boraras brigittae. Takodje cu ubaciti i Crossocheilus siamensis,Red ili Black Sakure i neizbezne Theodoxus danubialis puzeve kako bi odrzavali kamenje cistim.
CO2 rastvaram preko difuzora,a mlaz iz filtera ga dodatno rasprsuje po celom akvarijumu. pH je 6.7,a kH je za sada 12,pa cu da ga oborim na 7,8. Voda sa cesme je pre mesec,dva bila oko 10,11,pa sam prilikom mesanja sa RO vodom uzeo tu vrednost,medjutim nakon merenja parametara vode u akvarijumu video sam da nesto nije u redu,pa sam ponovo izmerio vodu sa cesme i video da je kH 14...sa sledecom izmenom mislim da cu ga oboriti i drzati konstantno osim ako na kH ne bude uticao Seiryu stone,jer sam citao o tome da ga povecava...

Evo i fotki

s25.postimg.org/g5kk3u91b/image.jpg

s25.postimg.org/fu33r2slb/image.jpg

s25.postimg.org/3thnqcl6n/image.jpg

s25.postimg.org/orntofl1b/image.jpg

s25.postimg.org/3w1jd6ou7/image.jpg

s25.postimg.org/3xg2kcg1r/image.jpg

s25.postimg.org/ihx5f6b0f/image.jpg

s25.postimg.org/wpmu3tnpb/image.jpg

s25.postimg.org/jzilqqfr3/image.jpg

s25.postimg.org/f3eyz1flp/image.jpg

Anubius
Super je akvarijumcic bas mi se svidja postavka i izuzetno mi se svidja sto ti je desni cosak dosta nizak i prazan extra izgleda tako,jedino sta bi meni bilo lepse je da se HM malo skrati da gornji kamen dodje malo do izrazaja i rotala da poraste u levom cosku. Pozdrav Thumb up
Anubius attached the following image:
image_4.jpg

Aquamaniac
Hvala,drago mi je da ti se svidja Smile

S obzirom da je ovo sam start akvarijuma,tek 5. dan,pusticu biljke da se dobro ukorene,da izrastu jos malo,a kod prvog trimovanja ce se videti sta sam zamislio i kako ce otprilike izgledati za finalnu fotku,nesto slicno tvojoj sugestiji Thumb up

Anubius
Super samo napred,meni ovaj skejp izgleda kao da je 2-3 meseca u pogonu,zbog kolicine biljaka a i zbog njihovog kvaliteta Thumb up

biobiofizicar
Uvek mi je pomalo ao kada se ovako dobar hard zakloni biljkama. Trimuj besomučno kada se biljke stabiliu - posebno srednji plan...Wink

Aquamaniac
AquaMagic wrote:

Super samo napred,meni ovaj skejp izgleda kao da je 2-3 meseca u pogonu,zbog kolicine biljaka a i zbog njihovog kvaliteta Thumb up

Imao sam dobar rasadnik,spremao sam biljke za ovu postavku Smile.

biobiofizicar wrote:

Uvek mi je pomalo ao kada se ovako dobar hard zakloni biljkama. Trimuj besomučno kada se biljke stabiliu - posebno srednji plan...Wink

Naravno,ovo je sam pocetak,a trimovanjem cu gledati sto vise da oslobodim kako zadnji levi,tako i zadnji desni kamen kojim prete zbunaste biljke Thumb up

Ono sto me muci ovih dana je kH koji se povecava...evo i zabelezenih parametara:
prekjuce pre zamene vode kH je bio 12,pa sam promenio 50% i dodao cistu RO...nakon sat vremena kH je bio 8, pH 6.7,TDS 367, uvece, pred gasenje svetla, kH je bio 9, pH 6.7 i TDS 417, sutradan je kH bio 11, pH 6.7 i TDS 476, danas je kH 12, pH 6.7 i TDS 508.
Ocigledno je da nesto povecava tvrdocu vode...sumnjam na Seiryu stone,jer sam taj podatak negde procitao. Palo mi je na pamet da ubacim Aquasoil gde su zbunaste biljke,nece se videti,pa se nadam da ce mi to drzati kH konstantnim,jer je u kozicarijumima koje imam kH konstantan,oko 7,8, isti su filter materijali,samo sto tamo imam lava kamenje umesto Seiryu stone-a i sto je dodat Aquasoil preko sljunka. Svakako moze da koristi,pa cu se javiti u okviru teme ako bude nekih promena.

Aquamaniac
Nastavak teme i nove fotke nakon 20 dana od startovanja akvarijuma. Pustio sam ga da zaraste,da se biljke dobro ukorene,pa je palo i prvo trimovanje.
Pojavile su se i prve alge,braon,kao sto sam i ocekivao,medjutim,ne marim za njih,jer ce vremenom,kada se akvarijum zaciklira nestati,a i kroz koji dan cu ubaciti prve stanovnike,za pocetak ce ici algari(Sijamac i Theodoxus danubialis) koji ce nadam se pomoci oko algi,a onda cu ubaciti i Boraras brigittae.
Pojacao sam rasvetu u smislu da se i druga stedljiva,od 15w pali na sredini fotoperioda u trajanju od 2 sata.

s25.postimg.org/phkftk27x/image.jpg

s25.postimg.org/3tvhj41tr/image.jpg

s25.postimg.org/u4v392eyl/image.jpg

s25.postimg.org/bqkk532nz/image.jpg

Aquamaniac
Da malo osvezim temu novim stanovnicima, Boraras brigittae. Ubaceni su i Theodoxus danubialis i Crossocheilus siamensis.

Od pre par dana sam poceo i sa djubrenjem akvarijuma, K2SO4, KNO3, KH2PO4, Urea, CSM+B i aminokiseline.

s25.postimg.org/mgke2dohr/Boraras_brigittae1.jpg

s25.postimg.org/chzffwf27/Boraras_brigittae.jpg

Anubius
Super napreduje svaka cast. Thumb up
Na netu sam gledao kako covek testira dragon stone i seiruy stone sonom kiselinom,gde se pokazalo da seiruy stone reaguje na kiselinu i to bas bas reaguje.
evo i klipa

https://www.youtu...IdIKZF-tLQ

Coa
Ako je ovo Rokstedi, kada da ocekujemo Bibop-a ? Smile

Aquamaniac
Anubius wrote:

Super napreduje svaka cast. Thumb up
Na netu sam gledao kako covek testira dragon stone i seiruy stone sonom kiselinom,gde se pokazalo da seiruy stone reaguje na kiselinu i to bas bas reaguje.
evo i klipa

https://www.youtu...IdIKZF-tLQ

Nisam gledao klip do sad,ali znam za taj podatak da Seiryu stone reaguje na HCl...to moze biti razlog zbog kojeg ne mogu da spustim kH kod mene u akvarijumu...

Coa wrote:

Ako je ovo Rokstedi, kada da ocekujemo Bibop-a ? Smile

Haha...pa,cim Sreder vrati Krangu njegovo telo Smile.

Musik Smoke
YouTube Video

Rasta
Manijace sta reci..profi profi profi...Thumb up bas mi se svidja..i izbor ribica je fenomenalan!

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
Aquamaniac
Hvala,druze,Vlado Smile!

Sinoc su uradjene finalne fotke,pa cu u narednim danima da se pozabavim obradom istih.

s25.postimg.org/hfui4rp6n/Fotka1.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com