14.06.2026 04:53
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
Diy skimmer
zander
Evo jedan od načina da se reite skrame sa povrine.
A naravno moete i sami da ga napravite od 2 prelivne cevi koje moete da nabavite u nekoj od akva prodavnica koje posećujete...
Evo par slika....
zander attached the following image:
1_106.jpg

zander
.
2_69.jpg

zander
.
3_51.jpg

zander
.
4_33.jpg

zander
Nadam se da je jasno sve sa slike. Vazduh nemoe da uđe u kanister...

krcko
Sve je jasno , kod ovoga će biti uvek potrebno voditi računa o nivou vode , ili se naprava sama treba pomerati ručno č Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Blue
Zamerka prva:
Kao sto je rekao Krcko, mora da se vodi racuna o nivou vode u akvarijumu i on mora biti u odredjenim granicama da bi sistem funkcionisao.
Zamerka druga:
U odredjenim uslovima (odgovarajuci precnik cevi, odgovarajuci ugao spajanja, veliki protok pumpe,...) ovo moze da se pretvori u dzinovski Venturijev ventil sto niko ne zeli da dozivi.

paleoglodit
Da u tome je glavni problem .
Treba njuska ususivaca da bude pokretljiv na gore i dole i da se automatski prilagodjava nivou povrsine

daweed
Mislim da bi to moglo da se resi lepljenjem plute za zadnji deo manje cevi, s tim sto bi dve cevi morale da se povezu nekim rebrastim crevom...

http://daweedaqua.tk
zander
krcko je napisao:
Sve je jasno , kod ovoga će biti uvek potrebno voditi računa o nivou vode , ili se naprava sama treba pomerati ručno č Pozdrav

Mora se pomerati ručno, ukoliko nivo vode opada.

Druga varijanta, vam je ovo, al tu je mana velika cena Wink Sve ima svoje....
Cool Mba lily pipe

zander
Inače na sitom tom principu radi i Eheim skimmer ako se ne varamč Jel tako paleoč
Ovde kod mene je komplet cev na vakum gumicama i pokrecem celu cev gore dole, tako da mi je to jednostavnije od pomeranja same cevi skimmera, al opet ručno je i ovako i onako

I da, zaboravih. Ako cev ostane na "suvom", ako ste negde na godinjem na primer, i niko ne doliva vodu, ne moe nikako da uvuče vazduh, jedino to ne obavlja svoju funkciju skimera tad.
Edited by zander on 01.09.2009 17:25

Panco
i sto skimer dozvoljava pad nivoa vode do 1 cm ako sve ustelujete kako treba, a kome i to nije dovoljnjo onda za njega nije ova stvar posto je lenj i da dodaje vodu jednom dnevno u ovim toplim mesecima. Thumb up
I ala ste negativni. Cool brendomani
Edited by Panco on 01.09.2009 18:01

paleoglodit
Nismo brendomaniGrin bree
Ako je dovoljan luft od 1 cm +/- onda je to ok. Inace Eheim radi po principu plutajuce surlice a ne tako kao sto si mislio Zender. Ja pre nego sto sam kupio taj Eheim-skim. sam mnogo razmisljao kako bih u diy varijanti izveo da tako nezto pluta a da je istovremeno cev i da je tako precizno podeseno plutanje.
Nisam mogao da zamislim koje bi materijale ili cevi nabavio da to napravim tako.Sad
Prosto je neverovatno koji je problem uopste naci razne cevi razlicitih debljina nevezano za akvaristiku. Da ne govorim o krivinama i spojnicama, kolenima racvama itd. Apsurdno!!! Sokiran sam.
Verovali ili ne to je ovde veliki problem. Zato u aqua-radnjama od cevi i tih stvari postoje isklucivo Eheim!!!! I papreno su skupe.To je kao zaveraAngry
Pa ja iz inata ne bih kupavao te Eheim cevi i razne dzidze i budze koje mislim da su ustvari i najveca njihova zarada kada samo plasticni krivi prevoj za ulaz vode u aq. kosta oko 8 euraAngry
I onda se vi temo zalite kako je nesnabdeveno trziste a ja se ovde zalim kako su u pitanju monopoli i diktatura trzista.Through wall
Edited by paleoglodit on 01.09.2009 19:06

Blue
zander je napisao:
I da, zaboravih. Ako cev ostane na "suvom", ako ste negde na godinjem na primer, i niko ne doliva vodu, ne moe nikako da uvuče vazduh, jedino to ne obavlja svoju funkciju skimera tad.

Bas sam o ovome pricao kada sam spomenuo Venturijev ventil. Napomenuo sam da u odgovarajucim uslovima moze da dodje do usisavanja vazduha. Ne mislim konkretno na tvoj primerak, ali, recimo, po toj ideji neko napravi istu stvar, ali iskoristi tanje cevi i ima jacu pumpu. Pa jos ako malo ugura tanju cev u deblju, pa dodje do smanjenja preseka, znaci dodatno ubrzanje protoka, usisavanje vazduha je zagarantovano. Jos jednom napominjem, ne kazem da ce se to desiti, vec da moze da se desi, a to je sasvim dovoljno.
Da ne bude sve sama kritika (konstruktivna), podrzavam i pozdravljam svako 'uradi sam' resenje i ulozeni trud i znanje njegovog autora. Thumb up

paleoglodit
Do usisavanja vazduha dolazi povremeno i kod Eheima ali bez posledica po filter. Samo pravi buku. Razlog mi je nepoznat mada sam mislio da je u pitanju neka prljavstina ili listovi zaglavljeni u "surli" ali nije nego ko zna sta je.

Ne pitah te Zander za te lily pipes. Pa zar one sluze kao skimmerččč
Edited by paleoglodit on 01.09.2009 19:07

krcko
varijanta
krcko attached the following image:
s.jpg

Edited by krcko on 01.09.2009 19:06

Panco
Da Krcko i gde i kako i koliko i koliko dugo i kako platiti kako dopremiti u ovu rupu od Red card
i gde staviti tu glomaznu skalameriju u mali akvarijum
Edited by Panco on 01.09.2009 19:34

Blue
Da, da, taj sa slike je stvarno glomazan i grozan, kada je estetika u pitanju, Zanderov je u znatnoj prednostiSmile
A za funkcionalnost, pokazace vreme.

krcko
Slika je samo kao ideja kako se moe uraditi u varijanti cev u iroj cevi . Da li je glomazan i ruan , sve zavisi , bitno je da je beuman i odlično zavrava posao . Umesto ove rebraste cevi predviđen je i mali G nastavak. U male akvarijume , mini varijanta . Pozdrav

grujanic87
Svaka cast Thumb up
A i hvala na ideji Wink do duse ja sam bio malo nestrpljiv da sacekam tebe pa sam nesto napravio u mojoj varijanti...uslikacu pa da vidite ali ovo tvoje mi je nakako bolja varijanta Beer

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,896 jedinstvenih poseta