14.06.2026 07:17
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Tendency to failure - eksperiment
zander
Nije ba da je tenja ka neuspehu, ali i ako krene naopako neću se začuditi!
Onda vadim sve ovo i krećem sa drugom podlogom i taktikom.
Hoću samo neke stvari da isprobam, PODLOGU I UBRENJE i jo po neke stvari usput, kao na primer Osmocot u dosta velikoj količini. 180 grama kao sloj 1-2 cm ispod ljunka.
Da napomenem: ovde ne teim nikakvom aquascapingu!

Ideja je da se počne sa:
1. Malo biljaka u startu
2. Dosta jakim svetlom 10 h na dan (skoro 1W/l, 39 litara akvarijum)
3. Doziranjem mikro (CSM+B ) i makro(C02,NPK) u samom startu u punoj dozi sve osim K2SO4
4. Da ni u jednoj fazi startovanja nema nikakvih problema sa algama i da nema algara, samo po koja Neocaridina (kozica)
5. Da podloga bude Thumb up za Glosu, Eleocharise, Blyxu, razne Kripte i biljke sličnih zahteva, znači za većinu biljaka koje uzgajam.
Edited by zander on 26.08.2009 01:23

zander
Akvarijum je 39 litara
Prvi sloj podloge je 2 litre suvog treseta (Sphagnum), 1 litra Master soila i preko toga 180 grama Osmocot Exact (otputanje na 3 meseca). Moda previe za ovoliki akvarijum, ako se preračuna malo bolje moda i nije. Ali kao to rekoh, eksperiment... Od svega je Master soil malo tee naći u Srbiji, ali da sam imao Vulkanita probao bi i sa njim mada ni on nije nita specijalno laki za nabavku...

U startu je pored svega dodata urea i amonijak iz nje to se oslobodi je 0,1ppm, isto kao i bakterije Slavol.
Ovako to sada izgleda posle 5 dana, Glosa je krenula da raste od prvog dana i pustila po nekoliko runner-a, Eleocharis isto tako, to nije bio slučaj sa mojim drugim akvarijumom....

Sve ove stvari koje sam ubacio u priči oko ovog akvarijuma smo sa vremena na vreme isprobavali tamo vamo i sad ajde da probamo to sve na jednom mestu.... Pa kako mu bude.
zander attached the following image:
tof1.jpg

zander
Kada bude napredovalo ili nazadovalo sledi update Wink
U podlozi u prednjem delu moete videti kuglice Osmocota ponegde (braonkasto)...
tof2.jpg

paleoglodit
ZanimljivoThumb up Nestrpljivo cekam izvestaje.
Sta to specijalno ima taj master soil ččč

zander
Koliko sam uspeo da nađem, većinom je od vulkanit-a a ta jo ima ne znam. I nije neto skup i izreklamiran kao neke druge brand podloge. Uglavnom dobro ljaka Wink

kojot
Meni se aq svidja jako,a sto se pogloge tice nisam pametan,ali je dobro sto ti experimentises a ne jaGrin
Jel ono u levom gornjem Staurygone sp.č

zander
Nije Staurygone sp. tu su dva pelcera Rotale green i rotundifolie, dva pelcera Blyxe, 6-7 komada glosse malo kripti tamo iza Blyxe i dva pelcera HC-a Smile ta će vie Wink

Alga se jo ni jedna ne pojavljuje, ivih stanovnika nema osim jedne zalutale kozice, amonijak dodajem a ima ga i iz Osmocota (skoro pola Azota je u amonijačnom a pola u nitratnom obliku, ali kako god bilo velika prednost je to konstantno otputa jako polako i konstantno), za sada jo nisam ni jednom promenuo vodu....

Da, zaboravih da napomenem da sam treset i master soil prvo dobro nakvasio i umeao u jednu smesu, predhodno ga naravno iscedio dobro...

Nadam se i pojavi algi, ali kao to rekoh algare ne ubacujem i očekujem da biljke sve same ree... Videćemo kako bude Wink

kojot
OptimisticnoThumb up

Kum 1229
Svidja mi se zamisao svega ovoga Thumb up

zander
Da spomenem samo da je i Panco, bivi član, to jest i bivi administrator ovog foruma od početka ovog eksperimenta uključen koliko i ja. Samo se akvarijum nalazi kod mene... tako da je eksperiment zajednički, ako krene na dobro onda je moj a ako krenu alge onda ga prepisujem njemu Grin:p:p
Zezam se, akvarijum je jako dobro krenuo a mnoge stvari su urađene skroz kontra od onog to se savetuje u mnogim tekstovima o startovanju akvarijuma i tako dalje.
Kako se odvijaju stvari pokazujem za koji dan Thumb up

paleoglodit
zander je napisao:
akvarijum je jako dobro krenuo a mnoge stvari su urađene skroz kontra od onog to se savetuje u mnogim tekstovima o startovanju akvarijuma i tako dalje. Thumb up

Daj nam neki zakljucak i objasnjenje za ovo tj odgovor na "zasto je sve krenulo suprotno od teorijač"

zander
Neću nita unapred da govorim, samo gledam ta se deava.
Biljke od prvog dana rastu, jedino je Glossa izbacila nekoliko novih listova svetlo zelene boje, ali jako brzo raste nadam se da će se i boja vratiti kad se malo bolje ukoreni...
Nedelju dana od startovanja je danas, juče sam promenio oko 50% vode i ubacio opet
Amonijak 0,1ppm
CSM+B 0,2 ppm Fe
Nitrate 4ppm
PO4 0,8ppm
K2SO4 nisam stavljao takođe ni Easy Carbo

paleoglodit
Dobro logicno je da ne kazes unapred nista ali bi bilo zanimljivo da kazes sta te je navelo na ovaj eksperiment.
Sta ste predpostavili da bi ste se odlucili za ovakav pokusaj. To ste ipak unapred predpostavili.
Da li ce predpostavka biti potvrdjena pokazace sam eksperiment.
Edited by paleoglodit on 27.08.2009 14:43

zander
Duga je priča pa ću kroz celu ovu temu spomenuti ta me je to sve navelo na takvo razmiljanje o ovakvoj podlozi, ubacivanju amonijaka i đubrenju od samog starta sve kao u gotovom, stabilnom akvarijumu.... (ako se opet čujemo preko Skype'a na 5-6 Beer moda ti objasnim) Wink

Zna i sam da mnogo autora tekstova o algama krivi amonijak za alge, mislim da je problem samo to to se negde pojavljuju nagli skokovi amonijaka u vodi i nagli padovi a sve ovo to otputa lagano i kontrolisano je Thumb up za biljke.
I za sam start od čega biljke da krenu da rastu ako ima uskratimo hranuč tad je i slabo svetlo dovoljno jako za startovanje algi.
Primer za amonijak i rast biljaka u samom startovanju akvarijuma je zemlja za cveće koju mnogi koriste, nekima napravi haos, a kod nekih radi super. Zavisi i koji je supstrat, i to jako zavisi! ... al eto nemoj da me zbunjuje otiću u off Wink
Da nisam koristio zemlju za cveće verovao bi moda jo u tako neke priče koje se pričaju, rekao sam vie je neću koristiti ali ću napraviti neto u diy varijanti da radi i bolje od toga kako u nekim slučajevima radi z.z.cveće. Ima tu jo nekih stvari koje sam hteo (ili smo hteli, da opet ne zaboravim Panca Smile ) da vidimo, a to je ubacivanje K2SO4, koliko je potrebno uopte, jeste ima ga u Osmocotu i KNO3 i KH2PO4 i mislim da je to skroz dovoljno. Isto tako priča oko jako velikog protoka u akvarijumu mi neto ne zavrava posao, pa sam i to smanjio i ispada da je sve kontra, al dobro to su samo moja zapaanja i svaka kola se plati dok se neto ne nauči Wink Zato pravim ovaj eksperiment pa da vidim jel stvarno tako kako se priča Wink

zander
Evo jedne sličice pa da moe da se uporedi kad prođe jo koji dan
glosaex.jpg

Panco
Jesam bivsi admin ali ne i član. GrinGrinGrin

zander
Evo jedna računica u vezi Amonijaka, ustvari ja sam se i sam začudio kada sam stavio sve na papir! Smile

Osmosot (180grama) u ovom akvarijumu od 39 litara na dvevnom nivou kad se izračuna isputa 4,84 ppm amonijaka to je mnogo mnogo je Smile ali algi nema No no biljke rastu Thumb up Sve očekujem da će da se desi neki haos u akvarijumu ali nita......
U čemu je poentač

Moguće je da sam se u računici i malo zeznuo dva puta sam računao, ne verujem da je grkka veća od 0,5ppm-a.

Sutra idem po testere za NH3/NH4 definitivno da vidim jel to stvarno tako visok nivo, pa se javljam. A ja jo kao sipam 0,1 ppm NH3 iz Uree Through wall

Ako neko ima Serine testere za amonijak, jel zna koji su početni nivoi NH3 koji mere ti testeri, i jel mogu da izmere ovoliku koncetraciju uopteč

paleoglodit
Evo Zander iz uputstva za Sera test.
Kaze cak i 0,02 mg/l , na duze vreme dovodi do ostecenja krga. Ipak imas toga previseShock
paleoglodit attached the following image:
1_104.jpg

Edited by paleoglodit on 29.08.2009 12:24

paleoglodit
Tabela koja ti pokazuje realnu vrednost NH3 u zavisnosti od pH. Sto je visi pH opasnije je.
paleoglodit attached the following image:
2_66.jpg

Edited by paleoglodit on 29.08.2009 14:40

zander
Ipak je ovo samo eksperiment i zato i nema ivih bića unutra. Količine svega su preterane i jo to je gore malo je biljaka, ali uvek ima ono ali.

Paleo, ako malo bolje razmislim, evo ovako....
Količinu koju sam ja dobio na papiru NH3 je 4,84ppm NH3 (amonijaka) , ali to u vodi nije NH3 nego odma prelazi u amonijum jon (NH4). Po ovoj tabeli iznad kae da 5mgl NH4 ima slobodno čistog amonijaka iliti NH3 samo 0,03 ppm na pH 7.
A i od temperature zavisi slobodna količina amonijaka... Ima tekst jako dobar kod Laze na sajtu o amonijaku, sad nisam uspeo da nadjem link.

Dobro nije ni to samo 0,03 ppm, puno je i to! I amonijum jon je toksičan ali ne toliko koliko čist amonijak.
Ali, opet ima to ali.... To to sam računao je kompletna koncetracija za ceo dan koji Osmocot oslobađa ali nije trenutna koncetracija u vodi. Svakako moe da zavara ono to je na papiru i ono to se deava u vodi.

Ako tako pogleda nije to tako puno, ali za formiranje normalnog neexperimentalnog akvarijuma bi sigurno trebalo staviti malo manje Osmocota. A sada smo nabavili i onaj sa otputanjem od 6 meseci tako da su tu dnevne doze otputanja duplo manje, pa i nije problem staviti toliku količinu....

Kad eksperiment uspe sa ekstremnom vrednostima, onda ćemo lako sve to smanjiti, krenuti sa normalnom količinom biljaka itd. Iz ovog samo hoću da naučim neke stvari Wink

Thumb up
Edited by zander on 29.08.2009 08:35

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,552 jedinstvenih poseta