|
Bez blic i aqua-macro-fotografija
|
| boban |
Posted on 08.05.2013 12:15
|

član
|
Ovo je tema nasuprot onoj o blicu i aqua-macro-fotografiji. Pitanje je da li bez blica moze da se postigne neki zadovoljavajuci nivo fotografije.
Evo jedne serije bez blica a sve je slikano "iz ruke". Osvetljenje je 2x36 w 10000K i daylight 2x18 w.
boban attached the following images:
|
| |
|
|
| boban |
Posted on 08.05.2013 12:18
|

član
|
Jos slika
|
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 08.05.2013 20:03
|

član
|
extra su.
svaka čast.
moda jo samo koji red koji opisuje opremu kojom je fotkano... |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 09.05.2013 09:04
|

Administrator
|
I mene interesuje sta je osim mirne ruke i mirne ribe potrebno od opreme za ovakve fotke. Cime ti najcesce pucas makro fotke riba (aparat, objektivi)? Da li se trudis da kod fotkanja maksimalno spakujes ribu u vizir i okvire fotke ili slikas malo izdalje, pa viskove megapiksela naknadno cropujes i odbacujes? |
| |
|
|
| boban |
Posted on 09.05.2013 10:06
|

član
|
Svaka slika ima exif pa tu moze da se vidi setovanje kao i ostali podaci. Ako je nekom problem da vidi exif onda neka koristi ovaj link gde se u polje unese web adresa slike.
http://regex.info...
Oprema je prica za sebe i o tome je dosta tesko pricati. Ja licno mislim da telo aparata samo po sebi nije od presudnog znacaja ali da je objektiv to o cemu mi treba da razmislimo.
Ja sam probao sve i svasta ali kako god da okrenem vracam se na makro f2.8. Probao sam da slikam i sa drugom f2.8 objektivima ali se ne dobija tako dobar rezultat.
Ja licno koristim Canon EOS 5D Mark III i Canon EF100mm f/2.8L Macro IS USM i to mi deluje da je dobitna kombinacija. Kada sam koristio fotoaparat sa APS-C senzorom onda sam koristio Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM.
Setovanje kamere je manje vise isto, Manual exposure, 1/160 sec a otvor blende je f2.8 ili a ponekada i vise od toga. S obzirom da je objektiv od 100mm u pitanju onda su ovi otvori blende sasvim zadovoljavajuci jer se lepo izdvoji objekat slikanja a vidi se i neka dubina.
Kada slikam ja pokusavam da predmet slikanja bude u celom kadru. Naravno da je to nekada neizvodljivo pa je potrebno da se slika isece ali je to uglavnom neznatno. Ima primer na ovom linku bas o tome http://www.beke.c...post-26851
Sve sto slikam ja slikam u RAW formatu. To je u stvari digitalni negativ slike i tu mi mozemo da korigujemo sve greske gde je uglavnom ekspozicija problematicna ili white balance. Ako aparatom direktno pravimo jpg slike onda tu nema velike vajde a i nemoguce je da se slika koriguje.
I pored svega ovoga jos uvek je veliki broj slika koji je dosta los. Razlog tome je taj sto se ribe krecu pa se vrlo lako poromasi fokus ali tako je to. Mnoge slike bi bile i ok ako se smanje i koriste samo za web ali to me ne interesuje jer ja hocu da ide i na papir. Inace i ove prikazane slike su umanjene i dosta su izgubile na kvalitetu u odnosu na originalne.
RAW fajlove obradjujem u Photoshop-u. Sa njime radim godinama i imam licencirani Photoshop cs6 tako da mi tu nije frka. Znam da Canon daje CD uz kameru gde ima nesto za obradu RAW-a i trebalo bi da je to ok a isto vazi i za Nicon.
Eto ni sam nemam pojima sta bi jos dodao, valjda cu se setiti ako ova diskusija ozivi
Edited by boban on 09.05.2013 10:14
|
| |
|
|
| boban |
Posted on 09.05.2013 10:19
|

član
|
Evo jos jedna serija morskih riba koje bas slikam ovih dana. Isto tako bez blica i sa vrlo neugodnim osvetljenjem MH + plave lampe. Intenzitet svetla je drasticno razlicit u svakom delu akvarijuma, pravi uzas.
|
| |
|
|
| boban |
Posted on 09.05.2013 10:22
|

član
|
Jos slika
|
| |
|
|
| boban |
Posted on 09.05.2013 10:24
|

član
|
I da ubijem jos koji Mb 
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 09.05.2013 10:35
|

Administrator
|
Svaka fotka je naravno prica za sebe, ali ovo sto si napisao je bas ono sto sam hteo da preneses ostalima - opste smernice kako do dobre makroriblje fotke.
Odgovarajuci makro objektivi, f oko 2.8 brzine iznad 1/150 uz "moliboga" da je riba relativno mirna i da hoce da bude u fokusnoj zoni, RAW kao opcija koja nudi bolju kasniju postprodukcijsku obradu - sve su ovo neki osnovni elementi...
Ja bih tu jos dodao i rafalnu paljbu od par fotki u par sekundi. Ona nam cesto otkriva neke fascinantne polozaje riba i peraja koji ostaju sakriveni ako lovimo trenutak za slikanje. Obicno dok mi pomislimo sad je trenutak i skljocnemo manekenka se vec "umusila", sklopila peraja, zatvorila usta, ili nam okrene tur... 
Rafalna paljba cesto moze da ispegla i zamucenost nastalu mrdanjem aparata (posebno ako se puca iz ruke) kao i onu nastalu kretanjem ribe (ili nekih njenih delova tela - recimo peraja), ako se neka od medjufotki opali u pravom trenutku trenutnog mirovanja ili primirenosti. Kod riba to nekada traje delic sekunde i treptaj oka.
Inace kakav je tvoj stav o koriscenju blica u akva makro fotografiji riba. Da priupitam kada si vec pokrenuo ovu kontramiting temu onoj o blicu...
Sta se po tebi dobija, a sta gubi upotrebom blica kod slikanja riba?
Pitanje se odnosi kako na koloritnu vrednost dobijenih fotki (u odnosu na prirodne boje), tako i na odnose svetlosti i senki i isticanje krljustne teksture... Osjaji od sedefastih krljusti su meni najveci problem kod koriscenja blica.
Slikao si puno riba u razlicitim uslovima, sa i bez blica, znas ih kako izgledaju i u prirodi, pa cisto da cujemo i tvoje misljenje...
Naknadni edit.
Divne fotke - divne ribe. Definitivno ce te me naterati da odem u "zasoljene" prvom prilikom kada me uhvati novi talas aqua pomame. Trenutno sam u opustenoj fazi 4 nepretenciozna akvarijuma za opustanje - ukras i uz minimalno stabilno odrzavanje. Relax uz ribice koje plivaju, nezahtevne biljke koje se zelene, i tek ponekad guranje ruku s one strane stakla zarad elementarnog odrzavanja.
Edited by biobiofizicar on 09.05.2013 11:34
|
| |
|
|
| boban |
Posted on 09.05.2013 11:55
|

član
|
Ebiga Bio, nije mi bila namera da te bacim na muke. Sada mora da nadjem neku odvratnu sliku i da anuliram sve ovo 
Sto se tice blica ja tu nisam nacisto jer tu ima dosta stvari koje treba da se provere. Ja sam slikao sa makro ring blicem. Rezultat je takav da sam to vrlo brzo batalio za slikanje riba. Cak mi to izgleda kao totalni promasaj. Moze da prodje samo ako je taj blic tik uz staklo a to se ne slaze sa mojim makro objektivom.
Ja koristim Canon 600EX-RT Speedlite i on je sasvim ok kada se sve poklopi ali to se bas ne dogadja tako cesto. Postavim ja filter za "mekano" svetlo, blic ide pod uglom vecim od 60 stepeni, koristi se odbijena svetlost itd. I pored svega boje nisu kako treba a i taj odsjaj krljusti. To sve i moze da se "ispegla" ali najveci problem je taj sto mali pomak aparata nagore ili nadole remeti celu postavku.
E sada, ja nikada nisam probao da stavim soft box a jos mi ostaje i da istrazim rad sa dva blica koja idu sa strane akvarijuam.
Sa blicem mozes da "zamrznes" neki vazan trenutak i to je ok ako ti je vazniji dogadjaj od tih detalja koji nerviraju kao sto je odsjaj, neprirodnost boja itd. Isto tako ako nemas valjani objektiv odnosno slikas sa f4 ili 5.6 onda ti jednostavno treba svetlo jer bez toga nema fotografije. Ja nisam pristalica blica iako i dalje trazim za mene najbolji nacin da ga koristim. |
| |
|
|
| prodz |
Posted on 09.05.2013 13:46
|

član
|
stvarno odlicne fotke i korisne informacije. svaka ti cast...
i mene zanima tvoje misljenje o blicevima u akvarijskoj fotografiji.
ja sa svojim tamronom 90mm 2.8 i eksternim blicom obicno zatvorim blendu na f16, cak nekad i vise. jer tako dobivam na dubinskoj ostrini, ali onda manje hvatam ambijentalno svijetlo.
fotke tako izgube, kao sto kaze biobio, na prirodnosti... |
| |
|
|
| prodz |
Posted on 09.05.2013 13:51
|

član
|
u malo kasnim sa pitanjem. nisam vidio da si ti vec odgovorio.
i to sto kazes, da je sa blicem "lakse" zamrznuti trenutak, stoji! |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 09.05.2013 15:17
|

Administrator
|
Zatvorenija blenda definitivno daje veci dubinsku ostrinu sto je posebno zgodno kada se ribe slikaju postavljeno upravno na objektiv ili u nekom kosom polozaju plivanja ka nama ili kada su u nekom specificnom polozaju uhvacene u kretnji. Ipak previse zatvorena blenda moze ostro hvatati i dosta okoline sto kod makrofotkanja same ribe moze delovati i ometajuce. Meni je sasvim prihvatljivo kada je riba ostra, a okruzenje blago zamuceno. Naravno ima i onih izvrsnih fotki tipa: riba u svom okruzenju, koje zahtevaju i vecu ostrinu okolisa.
Bogu fala pa su ribe pljosnate, pa trpe i maksinalne otvore blende - treba ih samo naterati da se bocno nameste u tom plitkom fokusnom polju. |
| |
|
|
| boban |
Posted on 10.05.2013 09:06
|

član
|
Ja kada slikam ribe onda koristim f2.8 ili Vrlo retko idem na manji otvor blende. Tako podeseno definitivno izdvoji objeka slikanja. Da je pozadinska dubina veca onda bi slika dobila sasvim drugu, za mene nezeljenu dimenziju.
Pored toga meni totalno bez veze izgleda kada neko slika akvarijum a ti vidis i zid iza akvarijuma.
Ribe slikam sa strane jer mislim da je bas tako i najprikladnije da se prikazu na fotografiji. Ako se slika ceo akvarijum onda moze da se zatvori blenda i tu je 5.6 sasvim dovoljno. Veci otvor blende nam daje i manju ekspoziciju sto je itekako vazno za slikanje riba. Ja skoro po pravilu idem na 1/160.
Bez blica je f2.8 makro nezamenjiv. Ovaj od 100mm mi daje prostora da se udaljim od akvarijuma pa samim tim i DOF se povecava.
Mana svega toga je povecni ISO sto dovodi do toga se vidi sum na slikama pogotovo u tamnijim delovima.
Sa blicem mogu da se dobiju prihvatljive boje i da se izbegne taj odsjaj ako se ne koristi direkno usmereni blic na objekat slikanja. Naveo sam vec da usmeravam blic nagore pa se svetlo fakticki odbija i tako osvetli predmet slikanja. Najveci problem koji ja susrecem sa blicem je bas osvetljenje prednjeg stakla a i samog sebe pa se vidi odsjaj. To moze da se zaobidje ako stavim zastitnik na objektiv ali sam onda vezan distancom od akvarijuma. Isto tako sa blicem je mnogo komplikovanija naknadna korekcija RAW slike. Kada budem nabavio dva blica onda cu to da ispitujem jer mislim da tu i a dosta prostora za igru. |
| |
|
|
| boban |
Posted on 17.05.2013 05:10
|

član
|
Evo jos jedan slicica 
I cista radoznalost, zar niko ne slika akvarijum na ovaj nacin?
Ps. Nesto sajt zeza sa slikam
Edited by boban on 17.05.2013 05:20
|
| |
|
|
| boban |
Posted on 17.05.2013 05:22
|

član
|
Novi pokusaj 
boban attached the following image:
|
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 17.05.2013 15:53
|

Administrator
|
Pa ja sam pokuao par puta, poto i ja vie volim slike bez blica, ali zbog manjka svetla puno su mi kvalitetnije slike kad koristim blic 
Negde sam već napisao da mi ove slane ribe deluju ba zahvalno za slikanje, a pri tome ne mislim samo na mirnoću, nego i na fantastične i jako definisane boje...... |
| |
|
|
| boban |
Posted on 03.06.2013 01:45
|

član
|
Danio erythromicron
Ps. Kako da se vidi slika u originalnoj velicini?
Kapiram da ja mogu to da uradim sa par klika u mom browser-u ali ovde ne vidim nacin da to direktno uradim.

boban attached the following image:
Edited by zander on 03.06.2013 08:13
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 03.06.2013 08:18
|

Administrator
|
Pokusao sam da namestim ali mislim da forum automatski smanjuje sliku na neku zadatu velicinu, ali sada kada se klikne na gornju sliku pojavi se prava velicina slike  |
| |
|
|
| boban |
Posted on 03.06.2013 10:17
|

član
|
Nije ni tada prava velicina, pogledaj pa se uveri.
Evo direktni link pa vidi. I sada tvoj browser moze da je smanji ali imas ono + u kursoru za pravu velicinu.
http://www.mojbil...1a7057.jpg |
| |
|