14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Alga-Killer
paleoglodit
Ljudi kupih ovaj otrovAngry Dosta mi je svegaLecture Pa da vidimo sta ce bitiAngry

Algen-Killer

daweed
Aiiii brate, pa zar je dotle dosločShock

http://daweedaqua.tk
paleoglodit
Jbg ne mogu vise da cekam , a volim eksperimente.Angry
Javicu vam sta je bilo.

A evo nesto oprobano Grin za brisanje stakla spolja YouTube
Mozda neki znaju koji je i ciji ovaj metod....Wink
Edited by paleoglodit on 20.08.2009 00:08

katjusa
Shock
Poznaje li uzrok i koje su alge u pitanjuč Ima neku fotkuč
Evo to se desilo meni prole godine, kad smo bili na godinjem. O aq se brinuli moj sin i jedan prijatelj, dugogodinji akvarista, ali nije imao iskustva sa biljnim akvarijuma. Temperatura je porastla do i preko 30, nestalo je CO2 za dva dana i evo alge bile su svuda. I oni, da spase situaciju stavili su neki preparat - manje od preporučene doze (ne sečam se tačno imena, ali kao ovaj tvoj Algen Killer bio je na bazi CuSO4)
Rezultat: alge jesu pocrkale, a i skoro sve biljke osim anubia, microsoruma i pogostemon helferi Through wall Zbog svih ovih mrtvih alga i biljka, fosfati su porastli preko 3mg/l, od nitrata ni traga, gubila sam skoro sve kozice i 4 otocinclusa Sad
Znam, da si zamenio podlogu za Flourite i uskoro slična avantura čeka i mene, veoma me interesira to se desilo u tvome akvarijumu.
Po mojim iskustvima (priznajem, nema jih puno ali...) kad se vie ne vidi reenja, najbolje je 7 dana potpune tame.
Ali najprije treba da se zna i ukloni uzrok pojave algi i da se iste greke ne pravi ponovo WinkWink
Moda i greim
LP Katjua

zander
Meni će trebati jedan taj Alga-Killer za novi akvarijum sa eksperimentalnom podlogom :pWinkGrin
Samo to je jo tajna ta ima u njoj... Wink
Zezam se al treba eksperimentisati, tako se najpre nauči neto, samo paljivo i to u nekim skrivenim akvarijumima... Wink
I kad eksperiment uspe, ili ne uspe napiete lepo ovde na forumu, kakav god da je... Thumb up

paleoglodit
katjusa je napisao:
Shock
Poznaje li uzrok i koje su alge u pitanjuč

Uzrok je bio nestanak CO2. Medjutim bilo je malo klica algi iz predhodne postavke.U predhodnoj postavci ne znam zasto su se pojavile. Predpostavljam zbig visoke KH =17
To su one koncaste tvrde tamno zelene boje i dugacke, takodje i one svetlije zelene koncaste ali ljigave mekse.Mozda ih ima cak 3 vrste. Sa njima sam se mucio i pre i nista. Interesantnoje da su se one pojavile i u starijem aq. Gupikarijumu (35lit) tek posle duzeg vremena i kada je sve delovalo ok. Mislim da su to najgore alge.
Sticem utisak da se javljaju posebno na biljkama koje su u losem stanju.Primera radi HM je bio veliki zbun i kada sam ga trimovao ustanovim da je u sredini pozuteo. E mislim da je to zuto bila pocetna hrana algama. Neke biljke su potpuno zaobiidjene.

katjusa je napisao:Ima neku fotkuč
Imam iz drugog aq.
katjusa je napisao:ali kao ovaj tvoj Algen Killer bio je na bazi CuSO4)

Da tacno sadrzi dve komponente
Contains CuSO4 (1.2 g/l) and monolinuron
(300 mg/l).
Mislim da su svi preparati na toj bazi samo su neki skuplji a neki jeftiniji. Onaj holandski" eSHa" nikad ne pise sastav a sve kao najbolje deluje i resava sve probleme i sve alge. Plasio sam se da ga uzmem. Ja sam samo jednu dozu sipao i ako primetim nesto lose menjacu vodu.

katjusa je napisao:Po mojim iskustvima (priznajem, nema jih puno ali...) kad se vie ne vidi reenja, najbolje je 7 dana potpune tame.
Imacu ovo u vidu i hvala ti.
Evo i slike alge od pre . Pogledaj drugu sliku na ovoj temi
Edited by paleoglodit on 21.08.2009 19:38

KBDNK
katjusa je napisao:
Shock
Poznaje li uzrok i koje su alge u pitanjuč Ima neku fotkuč
Evo to se desilo meni prole godine, kad smo bili na godinjem. O aq se brinuli moj sin i jedan prijatelj, dugogodinji akvarista, ali nije imao iskustva sa biljnim akvarijuma. Temperatura je porastla do i preko 30, nestalo je CO2 za dva dana i evo alge bile su svuda. I oni, da spase situaciju stavili su neki preparat - manje od preporučene doze (ne sečam se tačno imena, ali kao ovaj tvoj Algen Killer bio je na bazi CuSO4)
Rezultat: alge jesu pocrkale, a i skoro sve biljke osim anubia, microsoruma i pogostemon helferi Through wall Zbog svih ovih mrtvih alga i biljka, fosfati su porastli preko 3mg/l, od nitrata ni traga, gubila sam skoro sve kozice i 4 otocinclusa Sad
Znam, da si zamenio podlogu za Flourite i uskoro slična avantura čeka i mene, veoma me interesira to se desilo u tvome akvarijumu.
Po mojim iskustvima (priznajem, nema jih puno ali...) kad se vie ne vidi reenja, najbolje je 7 dana potpune tame.
Ali najprije treba da se zna i ukloni uzrok pojave algi i da se iste greke ne pravi ponovo WinkWink
Moda i greim
LP Katjua

Katjua, jer moe da nam kae, ukoliko se seća, koje su se alge pojavile tada kod tebe.
Isto tako bi voleo da nam paleoglodit kae kolika je temperatura vode u njegovom aq sada i da li se seća kolika je bila temperatura pre pojave ovih algi na čiju sliku nas je uputio.

paleoglodit
Nije temperatura bitna koliko mi se cini. One alge pre su bile na 26C a sad je i do 30C.

KBDNK
Pitao sam te to zato to se meni pojavila ova alga tek kada je temperatura skočila sa 26 na 30. To je jedina promena koja je nastala u aq.
S druge strane, kakav sam problem imao sa drugim algama, ove alge koje imam sada, a to su iste one na čiju sliku si nas uputio, smatram za "zabavu".
Negde sam pročitao da uzrok moe da bude previsok nivo Fe ali ja nemam testere za nita pa ni za Fe tako da ne znam koliko je kod mene.

katjusa
KBDNK je napisao:
Katjua, jer moe da nam kae, ukoliko se seća, koje su se alge pojavile tada kod tebe.

Sećam se i to vrlo dobro Smile
Bilo je tu svata, prava mala enciklopedija alga, od končaste do crne čupave i cianobakterija Angry
Pozdrav

katjusa
paleoglodit je napisao:
Ljudi kupih ovaj otrovAngry Dosta mi je svegaLecture Pa da vidimo sta ce bitiAngry

Algen-Killer

to se desilo sa algama i biljkama, ima neki updateč
Pozdrav

paleoglodit
Prekinuo sam tretman . Uplasili ste me. Nisam primetio neki pomor algi ali ni neki specijalni napredak biljki. Samo sam jednokratno dozirao.
Vadim ih rucno i namotavam na cetkicu za zube. Nema ih sad mnogo.
Svetlo je upaljeno 5 sati a od danas 7h. Ako krenu da ubrzavaju sa sirenjem mozda primenim tvoj metod totalnog mraka ali za pocetak samo 3 dana.

paleoglodit
Evo ipak sam tresnuo najjacu dozu Algen-killera ali koncaste su nastavile kao da bas nista nisam stavio. Biljkama nije nista falilo.Sad cu da isprobam tablete AlgoStop Depot

Kum 1229
Nije ti lako druze moj Through wall,nadam se da ces ih se uspeti resiti mamicu im Lecture

Thalassoma
Iako sam daleko od iskustva koju ima vecina ovdasnjih forumasa, ja cu da napisem kako ja drzim pod kontrolom spomenutu algu koja muci moderatora Paleoglodita:
-smanjio sam unos mikro elemenata u AQ
- pojacao cirkulaciju vode
- svaki drugi dan malo ubijam alge hidrogenom
- redovno menjanje vode (na svakih 5 dana oko 30%)
i postujem foto rezim koji nije previse strog 4-2-4
Algi imam samo tamo gde je "gustis" i to veoma malo. To uglavnom skinem rucno tako da je skoro neprimetna u akvariijumu. Samo oni koji se bas zagledaju, mogu ponegde spaze.

www.njivice.co.rs
daweed
Auuu druze pa ti koristis mnogo meraGrinGrinGrinGrin, Koliko dugo to radisč Jer ukoliko je to stanje vec mesec ili vise dana mislim da je samo sprecavas u naglom sirenju i da je to nece unistiti.
Inace Paleo brate, bas te nece sa tim algamaSadSadSadSad

kako reaguju biljke na sve te mere, prvenstveno mislim na fotoperio i hidrogenč

Mislim da je ovo kljucna recenica "Algi imam samo tamo gde je "gustis" i to veoma malo", tamo gde je kako rece gustis mi pomalo ili cak uopste ne usisavamo prljavstinu, a ona je lepota za ovu algu.Thumb up
Edited by daweed on 22.01.2010 00:17

http://daweedaqua.tk
paleoglodit
Vidite resetovacu aq. Stavicu za pocetak te tablete koje drze 4 nedelje. Jeste da je isti sastojak u pitanju (monolinuron)ali mozda je drukciji mehanizam delovanja na duze staze.
I ja kao i Thalassoma sumnjam na mikroelemente. Ukinucu ih.
Inace da ponovim biljkama nista nije falilo od tog tretmana. Ne borim se ja bas dugo sa time jer dugo nisam nista posebno radio u razmisljanju sta da radim. Tako je aq imao periode kad se alga dosta redukovala ali bez nekog objasnjenja. Cim sam ponovo krenuo sa mikro poludela je. Tu se desio i nestanak Co2 ali samo dan dva u mom odsustvu.
Eto videcemo.... mozda joj dosadi na kraju.
Edited by paleoglodit on 22.01.2010 01:09

Thalassoma
daweed je napisao:
Auuu druze pa ti koristis mnogo meraGrinGrinGrinGrin, Koliko dugo to radisč Jer ukoliko je to stanje vec mesec ili vise dana mislim da je samo sprecavas u naglom sirenju i da je to nece unistiti.
Inace Paleo brate, bas te nece sa tim algamaSadSadSadSad

kako reaguju biljke na sve te mere, prvenstveno mislim na fotoperio i hidrogenč

Mislim da je ovo kljucna recenica "Algi imam samo tamo gde je "gustis" i to veoma malo", tamo gde je kako rece gustis mi pomalo ili cak uopste ne usisavamo prljavstinu, a ona je lepota za ovu algu.Thumb up

Slazem se sa tobom za gustis. To je glavni problem a ja volim busenje Wink
Sto se tice mera, na snazi su mozda 10-ak dana a akvarijum je formiran pocetkom decembra. Hidrogen ne steti nikome osim algama. Cak i ne menjam vodu nakon upotrebe istog. A bas dobro izgledaSmile
Ipak, ne planiram da to radim celog zivota, naravno. Gustis ce da se proredi pa cemo da vidimo.
Sve u svemu, kada bi alge ostale na ovom nivou, ja bih bio sasvim zadovoljan jer njih ima i u prirodi. Samo kada bujaju onda nesto nije u ravnotezi.
Jos kada stignu otocinclusi i amano kozetine, bice jos manje algi (tako barem kazu).

www.njivice.co.rs
zander
Thalasoma, dobar ti je onaj prvi komentar, tako neki savet sam mu i ja dao. Evo sa čim bi se sloio to si napisao:
-smanjio sam unos mikro elemenata u AQ -sa ovim bi se sloio definitivno, samo zbog njegove podloge
- pojacao cirkulaciju vode -sa ovim naravno ne bi
- svaki drugi dan malo ubijam alge hidrogenom -Ok
- redovno menjanje vode (na svakih 5 dana oko 30%) -moda i po 50%

Thalassoma
zander je napisao:
-smanjio sam unos mikro elemenata u AQ -sa ovim bi se sloio definitivno, samo zbog njegove podloge
- pojacao cirkulaciju vode -sa ovim naravno ne bi- svaki drugi dan malo ubijam alge hidrogenom -Ok
- redovno menjanje vode (na svakih 5 dana oko 30%) -moda i po 50%

Molio bih za malo pojasnjenje. Ja sam citao na vise mesta da slabija cirkulacija doprinosi razvoju zelen alge + sto je cak i ovde spomenuto da se lepo razvijaju u "gustiu" to će reći tamo gde je slabija cirkulacijač!

www.njivice.co.rs
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,498 jedinstvenih poseta