14.06.2026 07:09
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
prvi ozbiljni pokusaj
pedja
evo i ja da se predstavim sa zakasnjenjem od 4 meseca od kako sam oformio svoj prvi ozbiljniji biljnji akvarijum.nadam se da nece biti problem,ali cu postaviti fotografije(koje i nisu bas nesto)od pocetka pa do danas.

akvarijum92x55x42cm-210 litara
podloga:krupniji sljunak(oko 5-8 mm granulacije),sitniji beli(jeftiniji :-))kamencici 2-3mm,hranljiva podloga:crni+beli treset,NPK+glina+aqua clay(verovatno greska sto sam je ubacio...)+osmokot(oko 50 grama rasporedio po dnu akvarijuma)i preko svega 15 kg crnih kamencica 2-3 mm.

filter:u prva tri meseca bio spoljni stakleni zapremine oko 20 litara sa protocnom pumpom od 800 lit/sat,pa zbog loseg protoka zamenjen sa spoljnim kanister filterom resun ef 800
rasveta:2x39w aqua medic plant grow T5,3x21w bb link daystar T5,fotoperiod 10 sati
co2 boca,1 mehur u sekundi preko staklenog difuzora

flora:HC cuba,staurogyna sp.glosso,echinodorus quadricostatus,ludvigia glandulosa,higrophyla pinatifida(kasnije izbacena(nije mi se svidjao izgled))pogostemon helferi,rotalla rotundifolia i colorata,amania senegalensis,alternathera reinecki,prosepinaca palustris.neke od navedenih biljaka nisu bile deo prvobitne postavke nego sam ih postepeno ubacivao.moram da napomenem da je vecina biljaka gajena emerzno

fauna:hemigrammus rhodostomus 5kom,ottocinclus affinis 9 kom,shrimpova par vrsta braon,beli ,crveni,zeleni...

ovako je izgledao prvi dan 27.5.2012i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/P5270345_zpsbe4c5ffc.jpg

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/5_zps7b4b3f7e.jpg

pedja
a evo i par fotki posle mesec dana 24.6.2012

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/P6240445_zps2d96dd3a.jpg

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/P6240447_zpsef2b84e2.jpg

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/1_zps815e6aa4.jpg

pedja
pa malo kasnije... 8.8.2012

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/P8080653_zps90c06e87.jpg

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/2_zpsef0bdceb.jpg

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/3_zps1b94f2ba.jpg

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/4_zps48287ba3.jpg

pedja
i evo danasnjeg izgleda

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/9_zps76700ca7.jpg

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/10_zps0e81672f.jpg

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/8_zps57242c9d.jpg

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/7_zps9994dea2.jpg

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/6_zps1696dbc1.jpg

moram da dodam da sam odpocetka poceo sa prihranom preko vodene kolone,mikro i makro elementima+profito.pa sam morao malo da redukujem prihranu zbog pojave algi i zelene vode.zelene vode sam se resio UV lampom,a jos uvek imam manji problem sa algom koja izgleda kao paucina i solidno se uklanja mehanickim putem tj. rucno :-) i to se povuce svremenom sa jednog mesta pa se pojavi na drugom...ali trenutno se zanimam i sa tim problemom i nadam se da cu uspeti da je se resim

eto za pocetak toliko od mene,ne zamerite na malo losijim slikama,ali imam digitalni fotoaparat i mislim da bolje od ovoga ne moze.

mladinaucnik
Svaka cast.
Da covek ne poveruje da od par biljaka u akvarijumu za par meseci dobijes ovako nesto.
Applause

ZoSo
Mogu primetiti da kvalitet fotografija paralelno prati i napredak akvarijuma,
nadam se da u tome ima malo i zasluge foruma MBA.....
to se algi tiče, mislim da nemaju anse protiv ove biljne mase, siguran sam da će to biljke same reiti.

pedja
hvala,i u pravu ste trebalo mi je malo vremena da se poigram sa fotoaparatom i dobijem malo kvalitetnije fotografije.a sve zahvaljujuci vasim savetima na MBA forumu Thumb up

krcko
Ako se uz ovo slua i dobar Dez, alge će same da pobegnu. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
isnogood
Dobro doao.

jos uvek imam manji problem sa algom koja izgleda kao paucina i solidno se uklanja mehanickim putem tj. rucno :-)

Na koje biljke se hvata ta alga. Moe koja fotografija?

pedja
alga se hvata na neke biljke ,uglavnom na prosepinacu,rottalu i u zadnje dve-tri nedelje najgore ja na HC cubi.poceo sam sa probnim povecavanjem nitrata i fosfata(posto su u manjku) pa cemo videti kako ce se stvari odvijati.evo i koja fotka te nesretne alge Angry

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/13_zpsc7dc0954.jpg

i872.photobucket.com/albums/ab289/Batakole2/12_zps355e5ecb.jpg

ako neko zna konkretan nacin da se resim ove napasti,slobodno neka me uputi.svaka sugestija je dobrodosla.Thumb up

branimir ok
Ubaci kozice to im je omiljena alga ili nesto od algara .Svi je fino zderu Wink
Inace akvarium izgleda super Thumb up

pedja
hvala Branimire Beer imam oko tridesetak raznoraznih racica,ali nesto kao da im i ne odgovara ova alga,a imam i 9 otocinklusa ,ali i oni nesto nisu zainteresovani I don't know

branimir ok
Probaj sa lisicama sto manjim ako uspes da ih nadjes .A racice sigurno hranis pa nisu zainteresovani za algu moraju malo na dijetu .

pedja
probacu da nadjem sijamske algare,a sto se tice racica ...idu na dijetu Grin

biobiofizicar
To cudo od alge me podseca na rhizoclonium i kod mene se javljao na mestima jakog protoka (izlaz iz filtera), jakog svetla i kada sam imao nesto vise raspadnute organike u vodi od riblje kake...
Ako je rhizoclonium relativno lako sam ga se resio poslednnji put kada sam ga imao uz malo vise higijene akvarijuma (uz sifoniranje), nesto cescim zamenama vode (2xnedeljno), i smanjenjem fotoperioda i preusmeravanjem izlaza iz filtera tako da ne duva direktno u biljke. Zahteva u prvo vreme i mehanicko uklanjanje (namotavanjem na cetkicu za zube), a stvarno ga mnogi algari vole jer je mekano - ljigava alga...

Ako je to - to, onda je kod mene bilo (pa proslo) tako kako sam opisao...Beer

Panco
pedja wrote:
ako neko zna konkretan nacin da se resim ove napasti,slobodno neka me uputi.svaka sugestija je dobrodosla.Thumb up

Ako je to otra zelena končasta alga koja povlači bilje za sobom, resenje ti je dodavanje uree 2-3 ppm-a svaki dan. trebalo bi da vidis rezultate posle nedelju dana. To ne vredi ako je mekana alga koja se raspada pod prstima.

pedja
definitivno je mekana i raspada se pod prstima,a kad je izvadim iz vode rasteze se kao slina(izvinjavam se na izrazu).i u pravu je biofizicar,u vecini slucajeva se javlja na biljkama koje su pod direktnim tokom vode koja ulazi u akvarijum iz filtera.primenicu navedene metode ,pa javljam o uspesnosti.hvala svima .Thumb up

ZoSo
Nikom ne bi preporučio sijamskog algara, ako već misli na ovaj način da se bori protiv napasti,
ja bi preporučio amano kozice, jedno stado od 8-10 komada..... I don't know

Jeca
filter:u prva tri meseca bio spoljni stakleni zapremine oko 20 litara sa protocnom pumpom od 800 lit/sat,pa zbog loseg protoka zamenjen sa spoljnim kanister filterom resun ef 800

Ja bacam pik na gore citirano kao uzrok. Imala sam borbu sa ovom algom, kad mi je kanister jedva curkao. Tri meseca sam se borila bezuspesno svim mogucim metodama, ali sam bila ubedjena da je zapravo uzrok losa filtracija.

Nazalost nisam bila u mogucnosti to da promenim, pa sam pribegla radikalnoj metodi, koju inace ne praktikujem, nego samo u situaciji gde su sve isprobane metode bile bez efekta.

Zamracenje u trajanju od cetiri dana i Odinopur. Ne Serin nego domaci proizvod. Ima ga po akvaristickim prodavnicama. Ima u sebi bakar sulfat - plavi kamen. Kozice su posebno osetljive na njega, ali je u sastavu ovog leka umereno doziranje (8 kapi na 25 l) sigurno po zivi svet.

Nakon tretmana, koji sam ponavljala u pomenutoj dozi, cetiri dana uzastopce uz totalno zamracenje, alga je uginula. Nije bilo nikakvog uginuca riba bilja i kozica. Bilje nije bas izgledalo najzadovoljnije, ali se vratilo u normalu nakon nedelju dana. Iskrena da budem nisam sigurna kako bi reagovale tvoje crvene biljke i Cuba nakon mraka.

Kazu da algari pokazuju interesovanje za tu algu, ali moji nisu bas bili zainteresovani ili... Ta alga se toliko brzo sirila, da oni nisu imali vremena da je pojedu.

Napomenula bih jos da ne znam koliko ima nepovoljnih efekata koriscenje ovog leka na sterilitet kod riba, ukoliko si eventualno planirao mrest. Veliki broj lekova nepovoljno deluje.

U pocetku se javljala samo na mestima gde je nazovi protok bio, ali se jako brzo rasirila svuda. Ne znam da li je potrebno, ali napomenucu da sam isprobala bukvalno sve. Smanjenje fotoperioda, smanjenje broja sijalica, smanjenje-povecanje makro-mikro elemenata, pojacavanje CO2, totalni mrak u trajanju od tri dana...ne mogu vise da se setim, ali sam se bas junacki borila.

S' obzirom da si promenio filtraciju, mozda sve dodje na svoje, ali nesto sumnjam posto po slikama vidim da se posteno rasirila. Ako ne uspes svim gore navedenim metodama koje su izneli drugi clanovi, uzmi ovo moje pisanje kao poslednju sansu za biti ili ne biti. I jos jedna napomena. Ova alga ostecuje bilje u velikoj meri.

Zao mi je sto je situacija sa algom takva da je bacila u senku diskusiju o lepoti ovog akvarijuma. Nadam se da ces izaci iz ove situacije kao pobednik i uzivati u lepoti svog akvarijuma.

pedja
ZoSo-probacu i sa amano shrimpovima,ali sumnjam da bi se i oni izborili sa ovom napascu...

Jeco-probacu sve metode i sto se tice svetla,prihrane i CO2,pa cemo videti kako ce se situacija odvijati i u ciju korist,biljaka ili alge...hvala na savetima i na podrsci Thumb up

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,504 jedinstvenih poseta