14.06.2026 07:09
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
DIY podloga
KBDNK
Ovih dana me očekuje formiranje svog prvog biljnog akvarijuma.
Pročitao sam mnoge tekstove oko ovoga ali ne mogu da kaem da se u ovu problematiku razumem neto posebno iako se akvaristikom bavim vie od 20 godina.
Planiram da hranljivi deo podloge napravim od umske zemlje, treseta i crvenice (vrsta gline) u količini od po 30% i jo 10% sitnijeg morskog peska pa sam eleo da čujem miljenje upućenijih o toj kombinaciji ili eventualno poređenje ove kombinacije sa nekom drugom DIY varijantom hranljive podloge koja bi se sastojala od zemlje za cveće, treseta, glistenjaka i sl. jer specijalne akvarističke podloge (firmirane) neću koristiti gotovo sigurno.
Hvala na odgovorima i pozz svima.
Edited by KBDNK on 16.03.2009 03:27

kojot
glistenjak nemoj koristiti,jer u sebi sadrzi dosta larvi parazita,mada koju god zemlju da izaberes potopi je u neku kantu par dana i svaki dan pokupi mrezicom sve krupnije sto ispliva(komadici drveta,ljusture insekata itd)zemlju zatim procedi pa u rernu pola sata na 100*c.Onda bi trebalo da je sigurna za nas hobi.Takodje ja cu ovih dana izvesti experiment,kao podlogu cu koristiti zemlju na kojoj je bila zasadjena detelina jer bi takva zemlja po pravilu trebala da sadrzi nitrifikacione bakterije u dovoljnoj kolicini da znatno smanje period cikliranja akvarijuma.Kao sto znamo koren deteline veze sa sebe ove bakterije koje obocacuju zemlju nitratima,tako da bi i koren deteline mogao da se koristi kao medijum u filteru u vreme cikliranja ili prilikom velike zamene vode i ciscenja opreme.

zander
Nisam probao tu prvu varijantu podloge sto kazes (umske zemlje, treseta i crvenice), probao sam zemlju za cveće i nju ću i dalje da koristim ali za saksijsko cveće. Super biljke rastu iz nje (ako imate sreće da sve krene kako treba) ali problem je posle nekog vremena raspad organske materije, amonijak. Moe probati, ali je ja ne bi preporučio nikom. Ne verujem ili ne znam da je neko ribice pobio sa njom, ali, isputa amonijak posle nekog perioda. Ima sigurno dosta njih koji su je probali pa kasnije... ta im se to desiloč Grin
Treset sam u poslednje formiranom akvarijumu stavio kao podlogu uz kombinaciju JBL florapol i Master soil i preko toga neka ne preterano sitna separacija ljunka. Da ne ivimo tu gde ivimo ne bi se mi opterećivali tim stvarima, nego lepo Seachem Fluorite ili Ada aqua soil pa si miran par godina Sad

paleoglodit
Eeehh Zender,
taj seachem fluorite sam video u radnji, ovde u Grckoj. Samo jednu kesu od 7kg su imali i kosta 28 eura!!! Ispada 4 eura po kg.Eto i ovde se zivi gde se zivi Grin CENA JE UBITACNAAAAAA.
Sto je najvaznije tamo pise da je to kompletan substrat i ne treba nista dodavati (a ko zeli moze). Boja mu je savrsena. Zamalo da kupim ali se mislim sta ce mi samo 7kg. Nista berz 25kg Grin. Uostalom bas me briga i za boju kad ce to sve da zaraste (hehe) Grin

Sto se tice tog raspada i pojave amonijaka, na koju si zemlju mislioč Nisam bas ukapirao. A drugo pitanje je da li se taj amonijak preradjuje u filteruč Nesto mi se cini da da,... ili sam pobrkao...Shock Ili si mislio da se pojavljuje u velikoj koliciniččč
Licno mislim da je jako vazno staviti neki porozan materijal u bilo koju podlogu. Ja stavljam relativno jeftin Aqualit by HOBBY. Mislim da istu ulogu igra i Aquaclay mada mi nikad nije bilo jasno jel to ustvari pecena glina ili sta i kako i da li ima i neku hranljivu uloguč Treset je po meni jaaako koristan i nema nus pojava.
Edited by paleoglodit on 16.03.2009 14:27

KBDNK
Pročitao sam i dobro proučio onaj tekst u on line magazinu o podlozi za koji je ostavljen link na ovom forumu i koliko sam ja ukapirao i uspeo da skontam mislim da bi ovo trebala da bude najbolja kombinacija ukoliko uzmemo u obzir CEC i redox potencijal to mislim da je ključno. Preko svega toga u nekoj staroj knjizi Riharda Jeriča sam čini mi se svojevremeno pročitao da on preporučuje sličnu kombinaciju.
Zemlju za cveće i to konkretno florabella, koja je inače najčeće preporučivana, sam eliminisao iz razloga to na njenoj dekleraciji jasno pie da u stvari predstavlja meavinu gline i treseta sa odnosnom NPK 14:16:18 a kota 135 dinara za 10 kg. O firmiranim podlogama sada ne bih ni troio reči, a ni lovu jer ovako gledano i ova zemlja za cveće ima prenaduvanu cenu.
Nemojte da me shvatite pogreno...nisam ja stipsa nego stvarno mislim da je tako i zemlju za cveće ne bih stavio niti da mi je poklone. Lično mislim da je zemlja cveće bogata amonijakom za razliku od umske zemlje to nije loe za bilje ali za ribe...Koliko god da su ribe nebitne u biljnim akvarijumima ne moe se bez njih...
Ovaj post nije odgovor samom sebi već naprotiv objanjenje kako i zato sam se odlučio za ovu kombinaciju a svaka primedba će biti prihvaćena...
Pozz

Kum 1229
Ja nemam primedbi na tvoju odluku,cak smatram da bi to mogla biti veoma zanimljiva kombinacija. Nego bi ti preporucio kokosova vlakna koja i sam koristim i zadovoljan sam,mogao bi npr. da ih ubacis u smesu koju si smislio i da ne izgubis nista,samo mozes dobit. A sto se tice zemlje ja je necu vise nikada koristiti posto sam jednom prilikom nakon 6 mes. odlucio ponovo da formiram akvarijum iz meni nepoznatih razloga (ali ce se svako verovatno prepoznati u tim radnjama Grin) i usled vadjenja podloge me zadesio takav smrad da ga je tesko opisati, i pretpostavio sam da ce mi se to opet desiti pa zato vise ni ne pokusavam. pozzz

KBDNK
Ma nisam siguran da da mogu da nađem ta kokosova vlakna. Gde to ima da se kupi, koliko kota i tako to...

paleoglodit
Turi treset i mirna Bačka Wink

ZoSo
Da kume,daleko si poznat sa onim kokosom,daj nam ga po informaciji gde da kupimo,i koliko je slano!Grin PozdravBeer

Kum 1229
Ja sam ih nabavio u cvecari koja nije bog zna sta opremljena,tako da to neigra bitnu ulogu. Ova vlakna su ti presovana u table velicine kao kad preseces ciglu napola(oko 500g ),moc upijanja je 600 % tako da se u roku od 5 min rastvori u 5-6l vode i dobija se fantasticna masa od 10-11l,u zavisnosti od velicine akvarijuma i zeljene debljine podloge odlucujes ti koliko ces tabli,ja sam za moj akva. od 170l postavio jednu tablu i debljina mi je bila 2 cm svugde, duzina 95 a sirina 50 sto mislim da nije dovoljno ali nisam imao vise,naravno preko toga ide sljunakSmile. Veoma je hranjivo,potpuno prirodno,ph je od 6,5 do 7,5.

Kum 1229
E da cena je bila 300 din po tabli.

Kum 1229
ovako izgleda ta cuvena tabla
Kum 1229 attached the following image:
1_8.jpg

Kum 1229
a ovako izgleda kada se rastvori u vodi,imas osecaj da kada bi ubacio ribicu izrasla bi nova Grin tako je dobra smesa...
Kum 1229 attached the following image:
4_2.jpg

zander
Paleoglodit, mislio sam na zemlju za cveće. Kaem nju sam koristio. Citiram kuma:
...i usled vadjenja podloge me zadesio takav smrad da ga je tesko opisati.
Isto to sam i ja osetio, a bio je kod mene i Panco to veče pa zna i on, ne znam da li je to veče bio prehlađen ili moe da podnese taj smrad Grin ali je svu tu trulu podlogu sam izvadio.
Vie sam za tu prvu varijantu koju spominje KBDNK. Aqua soil i Fluorite sam spomenuo čisto da ne bude da sve kupovne podloge nevaljaju, a da se odluči da uzme one Altume to si pre neki dan pisao (jedno 10-ak komada) ne znam da li bi te izalo jeftinije 4 kese Fluorita od po 7kg ili pakovanje zemlje za cvećeč Smile Ima sigurno jo dosta dobrih kupovnih podloga.
Aqualit by HOBBY - to bi isto jednom prilikom mogao predstaviti, ne znam jel se prodaje kod nasč
KBDNK - jel ima neki recept za to spremanje, verovatno ima već neto u planu koliko čega će da stavlja i ta preko toga... Moda i deepblue iskopa neki link, samo ako mu radi comp Grin

kojot
taj miris koji podseca na fekalije jeste u stvari zarobljeni barski gas ili ti u vecem svom delu vodonik sulfid H2S,svaka zemlja u vodi ga pusta,zato i rasturam aq(ne racunajuci da je sve kako netreba).

paleoglodit
Evo linka za Aqualit a mozete ga videti kako izgleda izbliza na prvoj fotki sa Littorellom.To je to "kovrdzavo" grumenje. Nije toliko za odozgo jer ima blago neprirodan izgled ali eto kod presadjivanja sam ga malo iscackao.
Nemojte da vas zbunjuje cena po kg. On je lagan te ga po zapremini ima mnogo vise. Naravno da ova cena na netu nije neki parametar. Takodje slicnu podlogu proizvodi i Prodac koji znam da je vama tamo dostupan kao proizvodjac. Ne secam se pod kojim imenom. To zna ZoSo jer je istrazivao. Taj proizvodjac je predpostavljam jos jeftiniji a bitne su te pore.
Nego Zender ne rece mi za Aquaclay koji je na dobrom glasu ali nisam siguran koje su mu ostale funkcije osim sto dobro izgleda i sto je porozan. Ovde ga nema mada recimo donose Seachem proizvode ali kazu ne isplati im se nesto tesko kao sto su podloge jer je transport skup pa bi morali citavu paletu da naruce i ne znaju kad bi to rasprodali.Samo tekucine uvoze od Seachema

Zaboravih da napomenem da sam stavljao neku zemlju za cvece (ALGOFLASHShock) u podlogu ali sam je dobro izmiksovao sa tim Aqualitom po logici da ce bolje da "dise". Samo jedan litar zemlje na 100 lit aq. Takodje sam ispod podloge stavio plasticnu resetku namenjenu za to.

Ona sluzi da cuva prazan prostor izmedju cele podloge i dna aq. Razlog je takodje "disanje" i bolja cirkulacija vode u podlozi. To se moze i improvizovati.Slucajno sam to dobio na poklon zajedno sa jednim aq. Mislim da je dobra fora.
Edited by paleoglodit on 16.03.2009 20:39

ZoSo
Ako sam dobro svatio link 2kg=3l,a 8kg=12lčč!Pa onda i nije strana cena,a čini mi se po tvojim aq.(sa kojima sam upoznat već par meseci)da sasvim solidno radi posaoWink

zander
kojot je napisao korisnik:
taj miris koji podseca na fekalije jeste u stvari zarobljeni barski gas ili ti u vecem svom delu vodonik sulfid H2S,svaka zemlja u vodi ga pusta,zato i rasturam aq(ne racunajuci da je sve kako netreba).

Miris koji podseća na fekalije je gas NH3, H2S podseća na pokvarena jaja. Nisu nam potrebni ni jedan ni drugi Wink

deep blue
Zemlja za cvece koju kupujete u kesi je vecinom mesavina razliciti treseta obogacenih hemiskim putem.Ako malo proucite Amana,Tom Bara,Edwarda(PPS),svi oni stavljaju treset na dno ali taman toliko da pokrije dno (par mm).ZastočOn jeste dobar u maloj kolicini za spustanje PH i redox-a podloge podloge,ima dobar CEC,sa njim se mikroflora i fauna paodloge bolje razvija.U vecim kolicinama on nastavlja posle odredjenog vremena da trune(treset je delimicno raspadnuta org.materija)-raspada se i onda se stvaraju nepozeljni gasovi.Takodje treset koji svi koriste za uzgoj vod. bilja je sphagnum treset koji ima ph oko 4,zovu ga jos i beli ili plavi treset.Top soil je nesto drugo,povrsinska zemlja je bogata humusom.Ja sam imao akvarijum sa glistenjakom(pripremljenim) i crvenom glinom i mogu vam reci da je bilje jako dobro raslo(ovo je inace brazilska kombinacija).ProblemičKupite odmah vakumirku da pocistite za sobom kad cupate nesto iz podloge.Komarnik obavezno.Inace odlicna.PripremačKroz komarnik da uklonite velike sve ga sto zemlja nije a zatim stavite u aq. prekrite sljunkom,napunite vodom,uljucite filter(filter ce se za ovo vreme bioloski aktivirati,kad ukljucite svetlo izvadite vatu iz komore i stavite novu) i rasprsivac i ostavite bez svetla mesec-dva da zemljiste prodje kroz seriju promena.Menjajte vodu 1 puta nadeljno.Naravno postoje i drugi nacini no ovaj mi je najsigurniji.Nesto slicno preporucuje i nas zemljak http://www.aquari...gspot.com/.
Edited by deep blue on 16.03.2009 21:29

deep blue
zander je napisao korisnik:
kojot je napisao korisnik:

Miris koji podseća na fekalije je gas NH3, H2S podseća na pokvarena jaja. Nisu nam potrebni ni jedan ni drugi Wink

Ma smrdi ko kuga.Ima tu svega.Takodje nemojte da se zacudite kad vam dosta biljaka vrisne u samom startu.Velike kolicine amonijaka i raznih mikroelemenata koji se naglo oslobodi su otreovne i za biljke.Pametniji ljudi su Florabelu potapali neko vreme,mada nisam siguran sta su onda dobili kad sve hemikalije izadju napolje iz nje.Verovatno su procitali na poledjini kese da je zemlja bogata Sphagnumom....neznam zasto ga nisu odmah nabavili cistog i ubacili gline,laterita (oba kostaju oko 5e za 200l aq) i na kraju sama zemlja sa livade ili iz sume koja nije cetinarska je skroz ok http://home.infin...bstrat.htm (znam da sam stavio link ali vidi da su ljudi poceli da citaju i jako mi je drago zbog toga pa cu vam opet biti dosadanGrin).
Edited by deep blue on 16.03.2009 21:41

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,504 jedinstvenih poseta