14.06.2026 07:09
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
DIY CO2
Dusan79
Veoma jednostavno, a zavrsava posao ,barem za manje aq!!!
Potrebni materijal:
1. plasticna flasica ili flasa (zavisi najvise od kubature aq)
2. svezi kvasac (prodaje se u kockicama)
3. secer
4. silikonsko crevo (isto kao i za vazdusnu pumpu)
5. mali kamen rasprskivac (ili kako mnogi vole difuzor)
6. vosak (sveca ili bilo koji drugi oblik)

Postupak: Poklopac flasice probusite na sredini, najbolje burgijom i to jedan broj manjom od precnika creva. Ugurajte crevo oko 2 cm od vrha flasice, zalijte ga voskom i ispritiskajte vosak dok se ne ohladi tako da bolje dihtuje! (da CO2 ne bi izlazio van creva). U vlasicu ulijte 2/3 tople vode (ne vrele) i sipajte secer (secer dodajte malo po malo dok se rastvor ne zasiti) u rastvor dodajte manju kolicinu kvasca. Sto je manje kvasca to ce rastvor i proizvodnja CO2 duze raditi. Cep flasice dobro zatvorite i zalijte voskom (za svaki slucaj da ne izlazi dragoceni nam CO2). Cekajte dok sistem ne proradi (sistem ce brze proraditi ako se stavi vise kvasca, ali ce i krace trajati i cesce se menjati ,a moze i zivom svetu (osim bilju) doci glave). Na kraj silikonskog creva stavite kamen za rasprsivanje mehurica. To bi bilo to!
Ziveli Beer
Edited by kojot on 04.11.2009 22:21

strujas
Zainteresovan sam za pravljenje ovakvog sistema, pa me zanimaju sledece stvari :
1.Kako vrsiti doziranje CO2 (moguce je jednosmernim ventilom, ali
kako odmreriti kolicinu, i koja je kolicina dovoljnačWink
2.Gde u akvarijumu postaviti kamen rasprsivac, odnosno izlaz ovog
sistemač
3.Kako ovaj sistem utice na ribiceč
4.Koika je tacna kolicina kvasca, vode i secera koja se dodaje (ako pravimo sistem od flase od 2 l)č

paleoglodit
1. Ne moze se vrsiti efikasno doziranje. Jedini nacin je kolicina smese ali to je diskutabilno.Takodej se moze smanjiti rastvaranje ali ito je neprecizno.Zakljucak = Sve odokativno.
2. To nije toliko bitno koliko sam rasprsivac tj sta ces koristiti kao difuzor. Uglavnom na vecu dubinu i eventualno blize nekom strujanju vode.
3. Siroko pitanje.Ne sme se predozirati kao i kod bilo kog dodavanja CO2. S obzirom da kvasac ne moze praviti enormne kolicine CO2 manja je verovatnoca predoziranja a to zavisi i od velicine aq i od kvaliteta rastvaranja CO2.
4. Vec je pisano o tome. Ima vise recepata. Slicnih naravno .
Obicno:
- 500g secera
- kesica suvog kvasca (8-9g), ili svezeg ali ne znam kolicinu.Sa suvim si sigurniji za tacno prvljenje uvek iste smese. Ja sam samo suvi koristio.
- 1,5 lit vode malko mlake (tek da nije ledena)
- Sve to u flasu od 2 lit da bi imao lufta u flasi.

Rastvoris prvo secer da predje u sirup i tek onda kvasac. Luft ti treba zbog eventualnog bujanja smese.
Traba ti i jos jedna flasa za brojanje mehurova a ustvari sluzi kao zastita za aq ako dodje do curenja smese. Onda ce smesa otici samo u tu flasu a ne u aq. Osim toga deluje kao neki fiter.Znaci neophodna je.
-Nepovratni ventil membrana na ulazucevi u aq. Neophodan

To ti kazem ovako na brzinu ali ima negde tema.
Edited by paleoglodit on 19.10.2009 23:34

isnogood
1. Koliko sam ja skapirao doziranje vrsis odnosim secer, kvasac. Ali zapravo mislim da se to donosi na duzinu trajanja smese. Ja u moja 33 litra ne doziram vec pustim smesu da radi kako radi. I ne znam da iko dozira.
Evo odmah odgovora na stavku 3. - ribicama nista ne smeta.
2. Kod mene je sistem postavljen u blizni filtera, evo i slike:
www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/p9120411lowres.jpg
Kod mene nema kamena rasprsivaca vec sam na kraj creva stavio, prvo, filter od cigarete, a sada je vata za aq filter, ona sinteticka.
S tim sto je sada namesten izlaz na gore, tj crevo je okrenuto kao lula jer su mehuri manji kada tako izlazi CO2.
4. Ja pravim u flasi od 1.5 litara sa sledecim receptom:
- 500g secera
- 1/4 kvasaca, svezi (ono kockasto pakovanje)
- ukupno secer+kvasac+voda zauzmu 1-1.2l.

Ja menjam smesu na 10-15 dana. Ne cekam da presane, a kako bi nivo CO2 bio sto konstantniji.
Edited by isnogood on 19.10.2009 23:23

daweed
1. Ne moze se vrsiti doziranje CO2, jednosmerni ventil se postavlja iz drugih razloga. Potrebna kolicina CO2 je uglavnom 1 mehur u sekundi.
2. Kameni raprsivac ti je najslabije resenje rastvaranja CO2, ako ipak njega koristis onda sto nize ka dnu i ispod cevi koja vraca vodu iz filtera.
3.Ako je kolicina CO2 prevelika, odnosno biljna masa premala ribe ce ti uginuti
4. 20gr kvasca, 500 gr secera, malo sode bikarbone, ostalo voda, toliko da flasa bude puna 4,5 cm ispod zatvaraca.

Nadam se da sam pomogao

Edit. Hahaha Paleo me preduhitrio

Jos jedan edit. Sto se tice predoziranja ja sam ovim sistemom na 200l sa mojom kolicinom biljaka umalo pobio sve ribe.

Kad smo vec kod ovoga ako neko moze da mi posalje 4 nepovratna ventila ovi moji sve zakovali. hvala unapred
Edited by daweed on 19.10.2009 23:31

http://daweedaqua.tk
strujas
Ako sam dobro razumeo iz glavne flase, crevo vodi do manje flase, a onda iz nje u akvarijum č

daweed
Dobro si razumeo
daweed attached the following image:
ggg.jpg

Edited by daweed on 20.10.2009 00:06

isnogood
Tako je strujas.
Velika flasa - crevo je iznad povrsnie smese i odvodi gas koji se stvara (CO2) do male flase.

Mala flasa - gore opisano crevo ulazi u malu flasu koja je napunjena vodom, ali tako da je kraj te cevi potopljen u vodu. Gas, CO2, ulazu u vodu u maloj flasi, tom prilikom se filtrira, i izlazi na povrsinu.

Drugo crevo u maloj flasi je postavljeno tako da stoji iznad povrsine vode u maloj flasi, tako da se pritisak od CO2 iz velike flase dalje prenosi u slobodan prostor male flase, a dalje crevom u akvarijum.

Evo i slike u prilogu.

EDIT: Crevo koje iz velike flase ulazi u malu i ide u vodu ne moras da potapas duboko. Dovoljno je do 2cm ispod povrsine vode.
I naravno vodi racuna da spojevi creva i cepova dihtuju. Bitno je da pritisak odlazu iz velike u malu, a potom u akvarijum a ne da se rasipa na mestima gde crevo prolazi kroz cep.
isnogood attached the following image:
co2-diy.jpg

Edited by isnogood on 20.10.2009 00:19

isnogood
E bre Davide! Pa sto sam crtao. Hahahahahhaha.
Strujas, sad ima da ga napravis hteo ne hteo!

Na Davidovom crtezu imas i ucrtan jednosmerni ventil, onaj za svaki slucaj.
Edited by isnogood on 20.10.2009 00:14

daweed
Hahaha dobri smo... Vidis ti Strujas kakva atmosfera vlada ovde svi bi da ti pomognu... GrinGrinApplauseBeer

isnogood
Grin

Dusan79
Moje iskustvo je sledece: Sada ,odnosno vec nekih dva meseca, meni radi sistem sa jednom malom flasicom, 0,5L , rastvorim secer sve do tacke zasicenja, i stavim odokativno trecinu kockice kvasca, kada stavim kvasac ,promuckam smesu, ali samo jednom ili eventualno 2x. Crevo ide na dubinu od 10cm od maksimalnih 24cm, analizom u Institutu Vinca, ustanovljeno je da je sadrzaj rastvorenog CO2 , 18ppm ili ako vise volite 18mg/L. Bilje mi ne perla, to je za mene pojam, koji sam vidjao na slikama. Ali bilje uziva, raste, zeleni se , puna boja , nema a od algi, jos od kako sam letos formirao aq.
I tako ... mislim da sam manje vise sve pomenuo.

strujas
E ljudi, hvala vam puno na savetima. A i slike su ekstra Grin
A sada: natrag u laboratoriju.

strujas
Vratih se iz laboratorije Smile
Gde da kupim jednosmerni ventilč

isnogood
Mislim da mozes naci u vecini pet shopova koji su malo bolje opremljeni. Tu mozes i creva da kupis. Ja koristim creva koja prodaju za vazdusne pumpe za akvarijume, a na ta pasuju i ti ventili.
Inace to je jedno malo parce plastike, nikakva wow tehnologija..

strujas
Uh, dobro je takav ventil vec imam. A ja sam mislio da je to neka sajber sprava.

daweed
Strujas jesi li siguran da to imasč Ne verujem da si na ovo mislio, mada se mozda i varam.Shock
daweed attached the following image:
aaa.jpg

strujas
Greska, nemam.
Aki sada znam sta trebam da imam Wink.
Hvala.

strujas
daweed je napisao:

Kad smo vec kod ovoga ako neko moze da mi posalje 4 nepovratna ventila ovi moji sve zakovali. hvala unapred

ako ti jos trebaju ventili javi.

strujas
RADI !!!
Drugari, zahvaljujuci vama sam napravio skalameriju (doduse iz drugog puta).
Pa da vam se jos jednom zahvalim na savetima.
P.S. Mojoj zeni se ipak vise svidja moja akvaristicka faza pre nego sto sam upoznao vas (odnosno pre nego sto nam je stan bio pun silikona, creva i praznih flasa i kada se sve resavalo odlaskom u pet shop) , ali razumece ona . . .

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,504 jedinstvenih poseta